Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

A moja kochana żonka zrobiła dzisiaj cos takiego

ja, co by się "odwdzięczyć" jakoś... upiekłem...

Nie ma to jak zgrane małżeństwo :grin: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-183728
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pokemon15, szacun Brachu :) :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Możesz podać przepis na sernik ???

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-183794
Udostępnij na innych stronach

boggi, proszę bardzo"

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2452&start=0

 

jest naprawdę wspaniały...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-183810
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni temu "zgadałem" się w pracy z kumplem, odnośnie przyrządzania kuraków. A właściwie kuraków faszerowanych... i tak od słowa do słowa... podał mi swój sposób na takiego kuraka... a przyznam się, że faszerowanego jeszcze nie robiłem nigdy...

 

A że mamy akurat Święto Niepodległości... to sobie wymyśliłem, że jak za oceanem mają "niepodległościowe" indyki... to my możemy mieć takie kuraki... :grin:

 

No a że ja pracuję "świątek piątek czy sobota"... i akurat dzisiaj miałem wolne bo jutro do pracy... to sobie podreptałem przy kuraku ... :wink:

 

Niepodległościowy kurak faszerowany Pokemona

 

http://img189.imageshack.us/img189/483/dscf1317wm.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/267/dscf1320wm.jpg

 

Kuraka zakupiłem wczoraj, waga 2,2kg, specjalnie wybrałem większego...

 

A teraz najważniejsza sprawa - farsz. Tutaj troszkę pofantazjowałem dodając pieczarek... w oryginale ich nie ma...

Farsz:

0,43kg chudego boczku

0,37kg wątróbek drobiowych

0,2kg słoniny

świeża natka pietruszki

1 duża cebula

10 średnich pieczarek

sól, pieprz do smaku

 

Wątróbkę sparzyłem w osolonej wodzie. Cebulę lekko "podprażyłem" i dodałem pieczarki, razem dusiły się jakieś 15 min aż odparował sok. Następnie wszystkie składniki zmieliłem na sitku fi 6. Na koniec dodałem poszatkowaną natkę pietruszki, przyprawy i wymieszałem. Natki ma być dużo... nie wiem jak tu napisać dokładnie ile tego było...

 

 

Umytego kuraka napchałem farszem, zaszyłem, natarłem mieszanką papryk mielonych z solą i do piekarnika :)

Piekłem ponad 2h... najpierw godzinę w 160st, następnie zwiększyłem temp do 180st przez ok 45min i na koniec ok 20-30 min w 250st, co by sie skórka podpiekła. w trakcie tego procesu dwa razy obracałem kuraka i podlałem go piwem :tongue:

 

http://img706.imageshack.us/img706/3985/dscf1319wm.jpg

 

Efekt tego mojego pichcenia przeszedł nawet moje oczekiwania... PYCHA !!! Kurak wyszedł wspaniały !!! Mięciutki, kruchy, ech... no wprost rozpływał sie w ustach !!! A ten farsz !!! Poezja :cool: Zjedliśmy pół z pieczywkiem... Drugie pół zostało na jutrzejszy Świąteczny obiad.

 

Ponieważ farszu zrobiłem specjalnie więcej, bo do kuraka "wchodzi" ok dwie garści (nie zważyłem...) a kumpel zachwalał ten farsz, że nawet lepszy jest zrobiony jako "pieczeń"... to resztę co mi zostało wpakowałem do foremki (trochę za duża) i "to to" piekło sie razem z kurakiem przez 1,5 godziny.

Jak wystygło wstawiłem do lodówki na trochę...

 

http://img842.imageshack.us/img842/5171/dscf1321wm.jpg

 

Czad normalnie wyszedł taki, że szok... Pychota nieziemska, nawet nie wiem jak to opisać... W smaku coś jak połączenie pieczonego pasztetu i pieczeni, ech... zjadliśmy trochę na kolacje... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-184395
Udostępnij na innych stronach

O tej porze nie powinno się takich rzeczy czytać :thumbsup: :clap: ,idę do lodówki zniszczę trochę wczorajszej wędzonki. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Andreas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-184402
Udostępnij na innych stronach

Super :clap: :clap: Następnym razem do farszu proponuję dodać żołądki drobiowe pokrojone w kostkę :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam Zibi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-184414
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po leżakowaniu, jak to starszy mówi zrobiłem pizze na abratkowym cienkim cieście... ech... powoli ta pizza staje się u nas tradycją... pieczarki, papryka, kukurydza, boczek, oliwki i ser... :thumbsup:

 

http://img191.imageshack.us/img191/5418/dscf1325wm.jpg

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-184794
Udostępnij na innych stronach

Co prawda mam swój sprawdzony przepis na pizze, ale nic nie jest tak dobre aby nie próbować czegoś nowego, więc mam pytanie, bo widzę że mamy podobną blaszkę z piekarnika. Czy na tą blachę to robiłeś z pół kila mąki jak w przepisie?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-184887
Udostępnij na innych stronach

Wysłany: Wczoraj 21:13     

Dzisiaj po leżakowaniu, jak to starszy mówi zrobiłem pizze na abratkowym cienkim cieście... ech... powoli ta pizza staje się u nas tradycją... pieczarki, papryka, kukurydza, boczek, oliwki i ser...

Wygląda pięknie :thumbsup:

Też ostatnio zrobiłem na swojskich wędzonkach, dałem boczek kiełbaskę chłopską i udko wędzone. Wszyscy byli zachwyceni. Z takimi składnikami to w żadnej pizzerii nie ma. Możesz podrzucić ten przepis na ciasto

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-184890
Udostępnij na innych stronach

Czy na tą blachę to robiłeś z pół kila mąki jak w przepisie?

madlinko, z przepisu abratka (05,kg mąki) wychodzi ciasto na dwie takie blachy, czyli dwie pizze o "srednicy" 40cm, no jak wyjdzie okragła , bomi wychodzą różniste kształty... :)

 

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 12:56 ]

Możesz podrzucić ten przepis na ciasto

Proszę, jak abratek pisał - "ciasto pełna prostota" :)

 

około 0,5 kg mąki

woda ok. szklanki

troszkę soli,

olej (około 3 łyżek)

drożdże ok. 5 - 10 gram (zależnie od jakości)

 

drożdże, rozpuszczamy w letniej wodzie wraz z olejem i solą i dodajemy do mąki

 

wyrabiamy do uzyskania niezbyt sztywnego ciasta, pozostawiamy na troszkę do wstępnego rozrostu, a następnie wałkujemy/rozciągamy na blaszkę....

z takiej porcji wyjdą dwie okrągłe pizze na typowej blasze

 

w żadnej pizzerii nie ma

Rodzina stwierdziła, że robię teraz najlepsze pizze w mieście :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-184896
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kurcze... wybaczcie mi ten zastój... w pichceniu... na podmiany wszedłem i przez miesiąc będę miał ciężko z czasem... moja LP to chyba się zapłacze...

 

Dzisiaj tak mi starszy na honor wszedł... pytaniem... " co tam młodszy pichcisz", że normalnie siedze po nocy i przygotowuje "surowiec" do jutrzejszej babki ziemniaczanej.... i do tego jeszcze grzesio mnie wyprzedził... ech... UDUSZĘ !!!

 

 

i teraz bije sie w czoło... brak mi doświadczenia... czy ktoś z naszych technologów... mógłby mi wyjasnić jaka jest różnica w żeberkach a żeberkach mięsnych ???

Kurcze w sumie widziałem rozbiór półtuszy na zlocie, jak starszy szalał ze szlfierką.... ale,,, musze chyba pojechać jednak na kurs.... SDM... nie ma zmiłuj...

 

 

Z przyprawami w koszyku już nie daje sobie rady... :tongue:

 

Na dzisiaj koniec....

 

 

Rano dalsze pichcenie... oby ta moja pierwsza babeczka "wyjszła".... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186736
Udostępnij na innych stronach

musze chyba pojechać jednak na kurs.... SDM.

Tak to jest Pokemonku; właściwe pytania rodzi dopiero praktyka :grin:

Co do przypraw, mam delikatną sugestię. Nie trzymać ich w koszyku tylko w podłużnych pudełkach, ułożone alfabetycznie.

Pozwala to na kontrolowanie ich stanu oraz bezbłędne sięgnięcie po potrzebną :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186743
Udostępnij na innych stronach

na podmiany wszedłem... Dzisiaj tak mi starszy na honor wszedł... pytaniem... " co tam młodszy pichcisz"

A no chyba że tak, jak czasu brak to nie męczę już :P ale na "Wątrobiankę Pobiedziską" czasu dużo nie trzeba, wieczorkiem mięsko parzysz, do wystygnięcia wynosisz na zimne, rano mielisz, nadziewasz jelita i parzysz :grin:

http://www.swojskiwyrob.pl/product.php?id_product=29

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186744
Udostępnij na innych stronach

Z przyprawami w koszyku już nie daje sobie rady

Skąd ja to znam :grin:

Nie trzymać ich w koszyku tylko w podłużnych pudełkach

Ja trzymam w pudełku ale jak zaczynam coś robić tak namieszam że nie wiem gdzie co jest i chyba trzeba spróbować tak układać(alfabetycznie). :grin: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186753
Udostępnij na innych stronach

oby ta moja pierwsza babeczka "wyjszła"....

Trzymam kciuki :grin: Coś Ci kiedyś nie ''wyjszło''... :wink:

Z przyprawami w koszyku już nie daje sobie rady... :tongue:

 

No , ja mam 3 pojemniki (może nie ułożone alfabetycznie :blush: ) ale podobnie to wygląda... :grin: :wink: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186754
Udostępnij na innych stronach

Dolnośląska baba ziemniaczana !!!

 

http://img4.imageshack.us/img4/4966/dscf1374wm.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/5499/dscf1375wm.jpg

 

Normalnie szok... pycha... nawet te ponad 2kg ziemniaków tarte ręcznie... wynagrodzeniem był efekt końcowy... po prostu pychotka, sąsiadce nawet zaniosłem trochę... :tongue:

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186900
Udostępnij na innych stronach

Pokemonku przesadziłeś .... jutro u mnie baba ziemniaczana, ze szklaną mleka!!! :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186901
Udostępnij na innych stronach

lalllllllll :tongue: :shock: ( zdazylam czekolade zjesc) piekne to a jak widac Bartus paluszkiem pokazal " papa pycha ...juz nie moge ", pokemon nie dlugo znajde sie w klubie "1oo" przez Twoje dreptanie (nie mozesz ciszej!) ok. powarznie ,super :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186904
Udostępnij na innych stronach

Witam myth :grin: ty juz nazekasz? mlody jestes ,falszywy sport uprawiasz ,to nie ma nic wspolnego z odrzywianiem , ja cie widzialam (przypadkiem)na zdjeciu , mnie widzoc bys sie zdziwil . ..........ale i tak ta babka jest "grzechu warta " pokemonku jeszcze raz :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186906
Udostępnij na innych stronach

jutro u mnie baba ziemniaczana, ze szklaną mleka!!!

Naprawdę warto !!!

 

Na ostatnim spotkaniu u Lucioli przyglądałem się , jak to sobie świetnie radziła przy wypieku chleba na drożdżach . Pomimo tego że praktycznie nie jadam pieczywa postanowiłem taki chlebek upiec .

 

Andrzeju K ... przyjacielu mój kochany i Bracie !!!

 

To moje dzisiejsze chleby z dedykacją dla Ciebie :) Naprawdę zakwas czy zaczyn to nic trudnego... Zakwas 5-cio dniowy, zaczyn - 24 godzinny... już w tej chwili nie moge ogarnąć forum, ale ktoś pisał, że najlepszy zakwas to "stary" zakwas...

Ja po moich doświadczeniach wychodzę z założenia, że dobry zakwas czy zaczyn, to taki, któremu się "serce" oddaje, trzeba do niego "gadać", dokarmiać, dawać pić, mieszać na czas... i dbać żeby nie zmarzł w nocy :wink:

 

IZERSKIE PSZENNO-ŻYTNIE RAZOWE

 

http://img522.imageshack.us/img522/9380/dscf1380wm.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/9666/dscf1390wm.jpg

 

W międzyczasie jak chlebki stygły jakaś mysia podżarła z wierzchu...

 

http://img267.imageshack.us/img267/8617/dscf1388wm.jpg

 

No i znalazłem tą mysię... :) najbardziej ten słonecznik lubi wyjadać... :grin:

 

http://img26.imageshack.us/img26/5371/dscf1385y.jpg

 

Chleby razowe udały sie jak nigdy... zero pęknięć, fajnie wyrosły, nie są kwaśne... i ze słonecznikiem :)

 

no cóż... po prostu nie ma nic piękniejszego jak taka kanapka na kolację ze swojskiego chleba ze swoim "smarowidłem" i swoimi ogóreczkami...

 

Teraz to i umierać można... ech...

http://img812.imageshack.us/img812/2381/dscf1392wm.jpg

 

 

Idąc za ciosem... bochenkowy... też w szoku jestem jeszcze... nie popekał... mieciutki, chrupiacy... sam nie wiem o co chodzi...

 

http://img338.imageshack.us/img338/5047/dscf1387wm.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/5286/dscf1393wm.jpg

 

Andrzeju i wszyscy, którzy mają stracha... ja też jeszcze rok temu nie wiedziałem jak smakuje swojski wędzony boczek !!! a chleb ? na zakwasie ?

Nic prostszego !!!

 

http://images37.fotosik.pl/1190/d54d4a1c31fe21e2m.jpg http://images40.fotosik.pl/1219/688b68180f4906f0m.jpg http://images50.fotosik.pl/1237/551265271fe6c30dm.jpg http://images45.fotosik.pl/1228/bfd7de98835b46cdm.jpg

 

Przemku !!! Dziękuję ci za twoje rady i przepisy !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186908
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju K ... przyjacielu mój kochany i Bracie !!!

 

To moje dzisiejsze chleby z dedykacją dla Ciebie :)

Witaj Pokemonie :!: :smile:

To mnie z rana rozczuliłeś , dzięki serdeczne .

 

Andrzeju i wszyscy, którzy mają stracha...

 

Stracha to nie mam , śmiało przyjdę po nauki do Ciebie Pokemonie . Chlebki Twoje super :clap: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186911
Udostępnij na innych stronach

No i znalazłem tą mysię... najbardziej ten słonecznik lubi wyjadać...

słodkie te mysie, moja też chlebek lubi podskubać.

Powiem Ci, ze już do perfekcji doszedłeś z tymi chlebkami, naprawdę przepiękne :clap: :clap: :clap:

A gdzie znajdę przepis na babę ziemniaczaną?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186927
Udostępnij na innych stronach

A gdzie znajdę przepis na babę ziemniaczaną?

 

Proszę :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408&highlight=baba+ziemniaczana

 

 

Pozdrawiam gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186945
Udostępnij na innych stronach

dziękuje, już kopiuję do druku :) A ziemniaki tarte drobno?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/25/#findComment-186995
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.