Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

prezent i laurka debeściarska , gratuluję pociech 

żeberka z plackami też serwuję i bardzo wszystkim smakują 

placki robię z tego samego przepisu podawane do żeberek ( bo do słodkich nie dodaję czosnku i pieprzu ) z jedną zmianą - ścieram pół na pół na tarce tej plackowej + drobnej jarzynowej - daje to efekt niesamowitej chrupkości a moi domownicy za chrupnięciem przepadają

na urlopie wypoczywaj na maxa , ładuj akumulatory i wklejaj to urlopowe pichcenie koniecznie :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432163
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

ścieram pół na pół na tarce tej plackowej + drobnej jarzynowej - daje to efekt niesamowitej chrupkości

Dzięki, spróbuję i w ten sposób następnym razem :) Niekiedy robię miszmasz ziemniaki z dodatkiem cukini, wtedy cukinię ścieram na tarce jarzynowej :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432176
Udostępnij na innych stronach

Pokemon, nie placz nad urlopem w domu, Mieszkasz w takim rejonie, ze z BArtkiem mozecie ganiac  po gorach . Swieze powietrze dobrze wam zrobi, a BArtus bedzie mial czas spedzony z Toba, a dla niego to najwazniejsze.  :D

 A co do obiadu, ty sie przyznaj jaki procent Twojej pracy jakiej BArtka  :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432186
Udostępnij na innych stronach

 

 

co do obiadu, ty sie przyznaj jaki procent Twojej pracy jakiej BArtka

Aniu akurat obiad robiłem od południa jak brzdąca nie było :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432212
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu akurat obiad robiłem od południa jak brzdąca nie było
 

 Ty sie nie tlumacz, na pewno BArtek przed wyjscie podszykowal Tobie  :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432213
Udostępnij na innych stronach

 

 

W  niedzielę robiliśmy z Bartkiem parówki w cieście
 

 

wygladają super apetycznie ... a usmiech młodego bezcenny ;)

 

Tego patentu i ubitym białkiem do placków nie znałem i muszę spróbować koniecznie ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432265
Udostępnij na innych stronach

Ja placki ziemniaczane, po kaszubsku - plince, robię podobnie. Mąki nie używam.

Ziemniaki obrać i zmiksować blenderem. Sitko umieścić nad większym garnkiem, a do sitka włożyć starte ziemniaki. Powinny dobrze odcieknąć. Woda, która nam odcieknię odstawiamy na kilka minut (garnek lekko przechylamy), następnie delikatnie zbieramy z dna skrobię która się osadzi, dodajemy ją do ziemniaków, a płyn wylewamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ziemniaki mieszamy dokładnie z utartą cebulą i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432268
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj troszkę tak na słodko... Ciasteczka :)

 

Narobiło się trochę słoików z konfiturami i dżemami i tak jakoś nie "schodzą" a nowy sezon tuż tuż... I jeszcze miejsce w piwnicy zajmują...

 

Ciasteczka drożdżowe z powidłami śliwkowymi i jeżynowymi :)

 

post-46422-0-26626600-1435179977_thumb.jpgpost-46422-0-71282100-1435179997_thumb.jpg

 

Pychotka :) Rano do kawusi jak skruszeją będą .... mmhhh :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432393
Udostępnij na innych stronach

Trochę mało lukru.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432394
Udostępnij na innych stronach

Rozumniammniammniam !

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432396
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę mało lukru.
 

 On tak specjalnie, zebysmy jemu nie zjedli , bo kazdy juz buty sznuruje ,aby na te ciacho pojechac do Niego  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432400
Udostępnij na innych stronach

 

 

On tak specjalnie, zebysmy jemu nie zjedli

Zgadnęłaś !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432402
Udostępnij na innych stronach

Do kawusi... placek drożdżowy z truskawkami :)

Zazdraszczam.  :cry:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432888
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem taki oto obiadek dla rodzinki...

 

post-46422-0-53660100-1435763832_thumb.jpg

 

Kotlet de Volaille z piersi kurzęcej z serem i ogórkiem małosolnym... sos pieczarkowy i młode ziemniaczki...

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-433716
Udostępnij na innych stronach

Na gorące upalne dni...

 

 Zimne truskawki ze śmietaną i ciepły makaron...

 

post-46422-0-28476700-1436131541_thumb.jpg

 

Poezja :)

 

Niedzielnie już mimo upałów nie dało się "obiadu" nie

 zrobić,,,, dzieciaki chciały pizze...

 

Na cienkim cieście Mistrza abratka :)

 

post-46422-0-28476700-1436131541_thumb.jpgpost-46422-0-76973500-1436131886_thumb.jpg

 

Taka zwyczajna...

post-46422-0-24726100-1436131926_thumb.jpgpost-46422-0-53301600-1436131984_thumb.jpg

post-46422-0-85376500-1436132024_thumb.jpgpost-46422-0-19903800-1436132050_thumb.jpg

 

 

 

 

post-46422-0-24958400-1436131853_thumb.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-434233
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Przepis oryginalny nie mój... ale z modyfikacjami... jak mój :)

 

PLaCKi ZiemNIaczANe INACZEJ :)

 

post-46422-0-54824100-1444858919_thumb.jpg

 

Przepis na placki jest fajny, szybki i wykorzystujemy do niego produkty , które zostały nam "z wczoraj"...

Co prawda ja jak ja, jestem tradycjonalistą co do placków ziemniaczanych... tych tradycyjnych... i w tym przypadku byłem sceptyczny,,, ale wyszły super...

  • ok. 1 dużej piersi gotowanej z kurczaka lub 3 pałki pieczone z kurczaka, lub mięso z pieczeni, co tam nam zostało z obiadu dzień wcześniej... może też być świeże surowe :)
  • 1 całe jajko
  • 1/3 szklanki mleka (70-75 ml)
  • 1/2 szklanki mąki (np. pszenna, żytnia, orkiszowa, ziemniaczana)
  • solidna szczypta soli
  • solidna szczypta czarnego pieprzu
  • 3 średniej wielkości ziemniaki (ok. 300 g)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy (takiej standardowej puszki 300-400 g)
  • pęczek lub pół pęczka natki pietruszki (można podmienić na kilka gałązek szczypioru lub np. świeże zioła, które lubimy do ziemniaków)
  • niewielka ilość ulubionego tłuszczu do smażenia: olej, oliwa, masło klarowane, itp.

Zaczynamy od mięsa...

– jeśli surowe: kroimy  w dość drobne kawałki, doprawiamy w ulubiony sposób i smażymy na patelni, aż starci surowość. Odstawiamy na bok, by z grubsza ostygło. A na tej samej patelni można za chwilę smażyć placki.

– pieczone/smażone/gotowane: można wziąć już gotowe mięso z lodówki (np. z obiadu czy kolacji). Kroimy je na małe kawałki i odstawiamy na bok.

 

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz mąkę oraz sól i pieprz, i mieszamy na gładkie ciasto.

Obieramy ziemniaki, płuczemy w zimnej wodzie, z grubsza osuszamy, ścieramy an tarce o grubych oczkach i od razu dodajemy do ciasta. Nie odcedzamy...

 

Teraz cebula –obieramy i kroimy w kostkę lub z grubsza siekamy i dodajemy do ziemniaków.

Kukurydzę przekładamy na sito i odsączamy. Siekamy natkę pietruszki.

 

Pietruszkę, przygotowane wcześniej mięso oraz odsączoną kukurydzę dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy tak, żeby równomiernie rozprowadzić w nim wszystkie składniki.

 

Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu i na mocno rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując placki średniej wielkości. . Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, na nie za dużym ogniu tak, by z wierzchu apetycznie się zrumieniły, ale tak, by surowe ziemniaki jednocześnie straciły surowości –zatem nie za ostry ogień, bo zrumienią się za szybko, a w środku jeszcze nie dojdą;)

 

Usmażone przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz lub na metalową raszkę, by stygnąc nie parowały od spodu i smażymy kolejną porcję  :)

 

Podajemy na gorąco z kwaśną śmietaną lub ulubionymi sosami np. z jogurtowym, czosnkowym, tatarskim, itp.

 

post-46422-0-05113900-1444858975_thumb.jpgpost-46422-0-28457700-1444859020_thumb.jpgpost-46422-0-79743300-1444859047_thumb.jpgpost-46422-0-70651600-1444859064_thumb.jpgpost-46422-0-78582900-1444859080_thumb.jpgpost-46422-0-47024500-1444859096_thumb.jpgpost-46422-0-77275800-1444859131_thumb.jpgpost-46422-0-86015000-1444859152_thumb.jpg

 

Smacznego :)

 

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-450219
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł na placki ziemniaczane. Może zapiekanka byłaby dobra. Muszę wypróbować!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-450386
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Po ostatnich moich przygodach serowarskich... oprócz oscypków zrobiłem chyba z półtora kilo rocotty i ze dwa kilo twarogu... już dość ich miałem w wydaniu ze szczypiorkiem i śmietaną... :)

No i dzisiaj przeglądając neta trafiłem na ... szybkie pączusie serowe i eureka !!! :) Ricotta jak znalazł do tego typu wyrobu się nadała :)

 

post-46422-0-09988400-1453663022_thumb.jpgpost-46422-0-81149800-1453663051_thumb.jpg

post-46422-0-90571600-1453663070_thumb.jpg

 

Zamieszczam przepis wg którego ja robiłem, polecam, przepyszne :) Czas wykonania takiej jednej porcji to ok 40 min, ricotty miałem ok 280 gram, dałem jedną łyżkę mąki więcej. Ciasto faktycznie się rozłazi i lepi, można chyba by wrzucać ciasto łyżką w oleju, tak jak kluski lane, ja paluszkami je "lepiłem"... wielkość orzecha włoskiego. (Nie dawałem soli a ricotte pogniotłem najpierw takim tłuczkiem do ziemniaków z dziurkami).

 

SKŁADNIKI:

 

    250 g twarogu
    2 jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka wódki (lub spirytusu)
      szczypta soli
      olej



 Twaróg miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną,
 śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki
nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki
nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem,
aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
 Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego :)
 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-470858
Udostępnij na innych stronach

Cześć Arturku :) Przepis podobny do tego , który ja mam na oponki :thumbsup: Mi jak się nie chciało bawić w wykrawanie , to zrobiłam w formie ''paluchów'' :D :D :D;)post-45054-0-87208500-1453723084_thumb.jpgpost-45054-0-15508300-1453723117_thumb.jpg Pozdrowionka dla Was gorące ! :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-470973
Udostępnij na innych stronach

Mi jak się nie chciało bawić w wykrawanie , to zrobiłam w formie ''paluchów''

 

Następnym razem spróbuję zrobić trochę serowych "paluchów" :)

 

 Dzisiaj na obiad zrobiłem trochę zapomniane "Rolady Madejowe" :)

post-46422-0-46639100-1453740171_thumb.jpg

takie a'la kapuśniaczek :) Pieczarki i kiszona kapusta, oczywiście swojska :)

post-46422-0-85905200-1453740201_thumb.jpgpost-46422-0-61847700-1453740224_thumb.jpg

post-46422-0-59008700-1453740252_thumb.jpgpost-46422-0-26280300-1453740270_thumb.jpg

Do tego barszczyk do popicia... polecam.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-471057
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i dzisiaj przeglądając neta trafiłem na ... szybkie pączusie serowe i eureka !!! :) Ricotta jak znalazł do tego typu wyrobu się nadała :)

 

Ricotty u mnie dostatek, trza będzie kiedyś zrobic :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-471058
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Rolady Madejowe"

Qrcze, ja już zapomniałem, że rolady robiłem :facepalm: muś do Biedronki podjechać po ciasto francuskie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-471148
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.