Ulalka Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 23 Czerwca 2015 prezent i laurka debeściarska , gratuluję pociech żeberka z plackami też serwuję i bardzo wszystkim smakują placki robię z tego samego przepisu podawane do żeberek ( bo do słodkich nie dodaję czosnku i pieprzu ) z jedną zmianą - ścieram pół na pół na tarce tej plackowej + drobnej jarzynowej - daje to efekt niesamowitej chrupkości a moi domownicy za chrupnięciem przepadająna urlopie wypoczywaj na maxa , ładuj akumulatory i wklejaj to urlopowe pichcenie koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 23 Czerwca 2015 ścieram pół na pół na tarce tej plackowej + drobnej jarzynowej - daje to efekt niesamowitej chrupkości Dzięki, spróbuję i w ten sposób następnym razem Niekiedy robię miszmasz ziemniaki z dodatkiem cukini, wtedy cukinię ścieram na tarce jarzynowej Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Pokemon, nie placz nad urlopem w domu, Mieszkasz w takim rejonie, ze z BArtkiem mozecie ganiac po gorach . Swieze powietrze dobrze wam zrobi, a BArtus bedzie mial czas spedzony z Toba, a dla niego to najwazniejsze. A co do obiadu, ty sie przyznaj jaki procent Twojej pracy jakiej BArtka Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 23 Czerwca 2015 co do obiadu, ty sie przyznaj jaki procent Twojej pracy jakiej BArtka Aniu akurat obiad robiłem od południa jak brzdąca nie było Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Aniu akurat obiad robiłem od południa jak brzdąca nie było Ty sie nie tlumacz, na pewno BArtek przed wyjscie podszykowal Tobie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 24 Czerwca 2015 W niedzielę robiliśmy z Bartkiem parówki w cieście wygladają super apetycznie ... a usmiech młodego bezcenny Tego patentu i ubitym białkiem do placków nie znałem i muszę spróbować koniecznie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Ja placki ziemniaczane, po kaszubsku - plince, robię podobnie. Mąki nie używam.Ziemniaki obrać i zmiksować blenderem. Sitko umieścić nad większym garnkiem, a do sitka włożyć starte ziemniaki. Powinny dobrze odcieknąć. Woda, która nam odcieknię odstawiamy na kilka minut (garnek lekko przechylamy), następnie delikatnie zbieramy z dna skrobię która się osadzi, dodajemy ją do ziemniaków, a płyn wylewamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ziemniaki mieszamy dokładnie z utartą cebulą i żółtkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dzisiaj troszkę tak na słodko... Ciasteczka Narobiło się trochę słoików z konfiturami i dżemami i tak jakoś nie "schodzą" a nowy sezon tuż tuż... I jeszcze miejsce w piwnicy zajmują... Ciasteczka drożdżowe z powidłami śliwkowymi i jeżynowymi Pychotka Rano do kawusi jak skruszeją będą .... mmhhh Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Trochę mało lukru. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Trochę mało lukru. Dopiero część z pieca wyjęta... gorące Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Rozumniammniammniam ! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Trochę mało lukru. On tak specjalnie, zebysmy jemu nie zjedli , bo kazdy juz buty sznuruje ,aby na te ciacho pojechac do Niego Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 24 Czerwca 2015 On tak specjalnie, zebysmy jemu nie zjedli Zgadnęłaś !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Do kawusi... placek drożdżowy z truskawkami Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Do kawusi... placek drożdżowy z truskawkami Zazdraszczam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-432888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 1 Lipca 2015 Dzisiaj zrobiłem taki oto obiadek dla rodzinki... Kotlet de Volaille z piersi kurzęcej z serem i ogórkiem małosolnym... sos pieczarkowy i młode ziemniaczki... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-433716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 5 Lipca 2015 Na gorące upalne dni... Zimne truskawki ze śmietaną i ciepły makaron... Poezja Niedzielnie już mimo upałów nie dało się "obiadu" nie zrobić,,,, dzieciaki chciały pizze... Na cienkim cieście Mistrza abratka Taka zwyczajna... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-434233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 14 Października 2015 Przepis oryginalny nie mój... ale z modyfikacjami... jak mój PLaCKi ZiemNIaczANe INACZEJ Przepis na placki jest fajny, szybki i wykorzystujemy do niego produkty , które zostały nam "z wczoraj"...Co prawda ja jak ja, jestem tradycjonalistą co do placków ziemniaczanych... tych tradycyjnych... i w tym przypadku byłem sceptyczny,,, ale wyszły super...ok. 1 dużej piersi gotowanej z kurczaka lub 3 pałki pieczone z kurczaka, lub mięso z pieczeni, co tam nam zostało z obiadu dzień wcześniej... może też być świeże surowe 1 całe jajko1/3 szklanki mleka (70-75 ml)1/2 szklanki mąki (np. pszenna, żytnia, orkiszowa, ziemniaczana)solidna szczypta solisolidna szczypta czarnego pieprzu3 średniej wielkości ziemniaki (ok. 300 g)1/2 średniej cebuli1/2 puszki kukurydzy (takiej standardowej puszki 300-400 g)pęczek lub pół pęczka natki pietruszki (można podmienić na kilka gałązek szczypioru lub np. świeże zioła, które lubimy do ziemniaków)niewielka ilość ulubionego tłuszczu do smażenia: olej, oliwa, masło klarowane, itp.Zaczynamy od mięsa...– jeśli surowe: kroimy w dość drobne kawałki, doprawiamy w ulubiony sposób i smażymy na patelni, aż starci surowość. Odstawiamy na bok, by z grubsza ostygło. A na tej samej patelni można za chwilę smażyć placki.– pieczone/smażone/gotowane: można wziąć już gotowe mięso z lodówki (np. z obiadu czy kolacji). Kroimy je na małe kawałki i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz mąkę oraz sól i pieprz, i mieszamy na gładkie ciasto.Obieramy ziemniaki, płuczemy w zimnej wodzie, z grubsza osuszamy, ścieramy an tarce o grubych oczkach i od razu dodajemy do ciasta. Nie odcedzamy... Teraz cebula –obieramy i kroimy w kostkę lub z grubsza siekamy i dodajemy do ziemniaków.Kukurydzę przekładamy na sito i odsączamy. Siekamy natkę pietruszki. Pietruszkę, przygotowane wcześniej mięso oraz odsączoną kukurydzę dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy tak, żeby równomiernie rozprowadzić w nim wszystkie składniki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu i na mocno rozgrzany wykładamy porcje ciasta, formując placki średniej wielkości. . Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, na nie za dużym ogniu tak, by z wierzchu apetycznie się zrumieniły, ale tak, by surowe ziemniaki jednocześnie straciły surowości –zatem nie za ostry ogień, bo zrumienią się za szybko, a w środku jeszcze nie dojdą Usmażone przekładamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz lub na metalową raszkę, by stygnąc nie parowały od spodu i smażymy kolejną porcję Podajemy na gorąco z kwaśną śmietaną lub ulubionymi sosami np. z jogurtowym, czosnkowym, tatarskim, itp. Smacznego Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-450219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 15 Października 2015 Dobry pomysł na placki ziemniaczane. Może zapiekanka byłaby dobra. Muszę wypróbować! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-450386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Po ostatnich moich przygodach serowarskich... oprócz oscypków zrobiłem chyba z półtora kilo rocotty i ze dwa kilo twarogu... już dość ich miałem w wydaniu ze szczypiorkiem i śmietaną... No i dzisiaj przeglądając neta trafiłem na ... szybkie pączusie serowe i eureka !!! Ricotta jak znalazł do tego typu wyrobu się nadała Zamieszczam przepis wg którego ja robiłem, polecam, przepyszne Czas wykonania takiej jednej porcji to ok 40 min, ricotty miałem ok 280 gram, dałem jedną łyżkę mąki więcej. Ciasto faktycznie się rozłazi i lepi, można chyba by wrzucać ciasto łyżką w oleju, tak jak kluski lane, ja paluszkami je "lepiłem"... wielkość orzecha włoskiego. (Nie dawałem soli a ricotte pogniotłem najpierw takim tłuczkiem do ziemniaków z dziurkami). SKŁADNIKI: 250 g twarogu 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka wódki (lub spirytusu) szczypta soli olej Twaróg miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczkinalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulkinie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem,aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemycukrem pudrem. Smacznego Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-470858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Arture, mega Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-470868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Cześć Arturku Przepis podobny do tego , który ja mam na oponki Mi jak się nie chciało bawić w wykrawanie , to zrobiłam w formie ''paluchów'' :D Pozdrowionka dla Was gorące ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-470973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Mi jak się nie chciało bawić w wykrawanie , to zrobiłam w formie ''paluchów'' Następnym razem spróbuję zrobić trochę serowych "paluchów" Dzisiaj na obiad zrobiłem trochę zapomniane "Rolady Madejowe" takie a'la kapuśniaczek Pieczarki i kiszona kapusta, oczywiście swojska Do tego barszczyk do popicia... polecam. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-471057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 25 Stycznia 2016 No i dzisiaj przeglądając neta trafiłem na ... szybkie pączusie serowe i eureka !!! Ricotta jak znalazł do tego typu wyrobu się nadała Ricotty u mnie dostatek, trza będzie kiedyś zrobic Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-471058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 25 Stycznia 2016 "Rolady Madejowe" Qrcze, ja już zapomniałem, że rolady robiłem muś do Biedronki podjechać po ciasto francuskie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/38/#findComment-471148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.