@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam było w czasie wędzenia - 12 st.C Mimo dużego mrozu widać że dałeś radę . :clap: wyroby smakują wyśmienicie... I to najważniejsze... możesz świętować.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Grudnia 2012 okawango, super wędzarnia... marzy mi się właśnie ta konstrukcja... z paleniskiem tuż pod wędzonkami ... opanowanie wędzarni i wyroby musiały wyjść udane :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Grudnia 2012 okawango, super wędzarnia... marzy mi się właśnie ta konstrukcja... z paleniskiem tuż pod wędzonkami ... opanowanie wędzarni i wyroby musiały wyjść udane :clap:Miałem inne plany wędzarni ale mistrz które mnie uczy ( 45 lat w zawodzie ) powiedział że jeżeli ma byc efektywnie to tylko takiego typu. Żadnych udziwnień czysta robota. W środku jest 110 x 110 i szyny do kijów są na wysokości ok 2 m. Wszystko. Oczywiście palę bezpośrednio pod wędzonymi. A czy to mięso czy pstrągi , kwestia temp. a ta reguluję uchylając drzwi. A to kilka z mojej wcześniejszej produkcji zaraz po wybudowaniu wędzarni [ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 00:54 ]i tak toczyła się praca ... [ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 00:56 ]i kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Żadnych udziwnień czysta robota. W środku jest 110 x 110 i szyny do kijów są na wysokości ok 2 m. Wszystko. Oczywiście palę bezpośrednio pod wędzonymi. A czy to mięso czy pstrągi , kwestia temp. a ta reguluję uchylając drzwi. A to kilka z mojej wcześniejszej produkcji zaraz po wybudowaniu wędzarni To jest kwintesencja smaku jak dla mnie.... :DDziadek mia l podobne wymiary, może troszkę szersza... w parniku wymurował, tam, gdzie parował ziemniaki dla kur.... i ja później tam się "logowałem" ... piękne miejsce do czytania i te ziemniaczki uparowane, które wrzucało się do paleniska i pieczone ziemniaczki raz dwa były .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Cześć.Jak dla mnie też. Ja np. pekluje w zasadzie na sucho choć parę razy robiłem zalewę. Jak pekluje na sucho to nacieram mięso tylko peklasolą i to wszystko. Po tygodniu wędzę. Pycha. Dobre mięso samo w sobie jest smaczne. No i oczywiście żadnej chemii więcej. Wędzę też czystym drewnem olchowym nic więcej. No jak pani sobie zapragnie to pod koniec wędzenia dodaję 200 g owoców jałowca. Żonka lubi ten smak ja zresztą też.Pozdro [ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 10:10 ]Dziś zabieram się za robienie słodkości. Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Ja wczoraj wędziłem szyneczkę i kiełbaskę mróz -12, troszeczkę się przeciągnęło w czasie ale dałem radę, teraz czekamy na święta i sylwestra. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt przy własnych nalewkach i wyrobach. Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Wędzenie podczas dużych mrozów to sama przyjemność i wyroby będą zawsze udane. Jeżeli jest odpowiednia wędzarnia bez dodatkowych strat ciepła będzie się wędzić lepiej niż latem. Powód jest prosty, wilgotność powietrza jest w granicy 20% do 30 % latem sięga do 95 %. Więc proces osuszania przebiega błyskawicznie i żeby się wędzenie nie udało należy dołożyć wszelkich starań. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam ... ...a z której strony Ostródy...te okolice Ostródy?... jeśli wiedzieć można? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam ... ...a z której strony Ostródy...te okolice Ostródy?... jeśli wiedzieć można? :rolleyes:Mam działeczkę 2,5 ha lasu trochę zagospodarowanego od strony Olsztyna w okolicy Starych Jabłonek [ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 12:13 ]tak mniej więcej wygląda. Trochę wędzenia trochę ogniska i pyszna zabawa z kuligiem, nartami i sankami a i suka Sherry bawi się świetnie tylko Demon musi być zamknięty bo to urwis nie od parady. 75 kg wagi i przepędzic watachę dzików nie stanowi dla niego żadnego problemu [ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 12:14 ]Taka właśnie ta moja działeczka jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Grudnia 2012 a znalazłem jeszcze taką fotkę naszego ukochanego azylu ... [ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 12:37 ]Decyzja zapadła. Dziś się zabieram za słodkości czyli blok czekoladowy i śliwki nadziewane orzechami w polewie czekoladowej ( dla mojej żonki ) a jutro wędzę pstrągi żeby były świeżutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Mnie się też coś tam udało mimo trzaskającego mrozu. Jest jeszcze łosoś ale się nie załapał na zdjęcie. Radosnych Świąt Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Pysznie wygląda i pewnie smakuje wybornie. Wesołych zdrowych Świąt i smacznego ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Witam.Tak jak obiecałem kilka fotek Pstrągi wyszły pyszne Śliwki nadziewane orzechami laskowymi w czekoladzie A to chatka i jej okolice na działce [ Dodano: Pon 24 Gru, 2012 12:06 ]Wszystkim życzę pięknych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Grudnia 2012 no i wyszedł blok czekoladowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Liczyliśmy z córą na trochę bardziej sprzyjające warunki ale daliśmy radę . Zapowiadali jak zaczynaliśmy peklowanie kilka dni wcześniej że będzie 2 - 3 na minusie a stanęło na 10 - 12 na minusie . Herbatka w termosie i podgrzewanie nóg na dolocie z paleniska - u mnie w chodniku .Efekt końcowy na zdjęciach i po kilku dniach podsuszania :grin: :thumbsup: Ale było warto pomarznąć !!! http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc01421web.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/547/dsc0434web.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/203/dsc01433web.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/844/dsc01320web.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/534/dsc01317web.jpg/ Moje pierwsze próbne kabanosy z nowej nadziewarki . Sklepowe niech się schowają . http://imageshack.us/photo/my-images/823/dsc0435web.jpg/ Po kilku dniach http://imageshack.us/photo/my-images/23/img0431web.jpg/ Miło się ich już wspomina , już myślę o nowych .Z prawej podsuszana kiełbasa .Leży w zamrażarce odpażona , rozmrażam kolejne i podsuszam jak tylko rodzinka jej na to pozwoli . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moje gratulacje ładnie te wędzonki ci wyszły Warto było trochę pomarznąć Napisałeś leży w zamrażarce odparzona czyli jaka ? Nie bardzo wiem o co chodzi z tym odparzeniem Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Kabanosy podpiekane w wędzarce i podsuszane w kuchni.Kiełbasa po wędzeniu odparzona i wystudzona jest mrożona , każde pętko osobno w torebkach do mrożenia .Z zamrażarki wyjmuję i wieszam w kuchni żeby podeschła - czasami jej się uda - :lol: jak zdąży ,, uciec ,, przed rodzinką :shock: :thumbsup: . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Myslę że ja parzysz a nie odparzasz :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Na temat terminów parzenie i odparzanie były już tu rozważania i chyba każdy miał inne zdanie . Obrabiane termicznie w wodzie w zależności od grubości batonów 20-30 min , 72-75 °C Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okawango Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Grudnia 2012 wygląda ta kiełbaska bardzo smakowicie. Gratki [ Dodano: Czw 27 Gru, 2012 21:54 ]A co to znaczy że po kilku dniach ??? bo nie bardzo kumam... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zdjęcie chyba po 3 dniach wiszenia w kuchni - poglądowe zdjęcie jak ładnie podeschła. Moja rodzinka uwielbia właśnie taką . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.