Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam było w czasie wędzenia - 12 st.C

Mimo dużego mrozu widać że dałeś radę . :clap:

 

wyroby smakują wyśmienicie...

I to najważniejsze... możesz świętować.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258162
Udostępnij na innych stronach

okawango, super wędzarnia... marzy mi się właśnie ta konstrukcja... z paleniskiem tuż pod wędzonkami ... :) opanowanie wędzarni i wyroby musiały wyjść udane :D :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258165
Udostępnij na innych stronach

okawango, super wędzarnia... marzy mi się właśnie ta konstrukcja... z paleniskiem tuż pod wędzonkami ... :) opanowanie wędzarni i wyroby musiały wyjść udane :D :clap:

Miałem inne plany wędzarni ale mistrz które mnie uczy ( 45 lat w zawodzie ) powiedział że jeżeli ma byc efektywnie to tylko takiego typu. Żadnych udziwnień czysta robota. W środku jest 110 x 110 i szyny do kijów są na wysokości ok 2 m. Wszystko. Oczywiście palę bezpośrednio pod wędzonymi. A czy to mięso czy pstrągi , kwestia temp. a ta reguluję uchylając drzwi.

A to kilka z mojej wcześniejszej produkcji zaraz po wybudowaniu wędzarni

 

 

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 00:54 ]

i tak toczyła się praca ...

 

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 00:56 ]

i kolejne

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258173
Udostępnij na innych stronach

Żadnych udziwnień czysta robota. W środku jest 110 x 110 i szyny do kijów są na wysokości ok 2 m. Wszystko. Oczywiście palę bezpośrednio pod wędzonymi. A czy to mięso czy pstrągi , kwestia temp. a ta reguluję uchylając drzwi.

A to kilka z mojej wcześniejszej produkcji zaraz po wybudowaniu wędzarni

 

To jest kwintesencja smaku jak dla mnie.... :DDziadek mia l podobne wymiary, może troszkę szersza... w parniku wymurował, tam, gdzie parował ziemniaki dla kur.... i ja później tam się "logowałem" ... piękne miejsce do czytania :) i te ziemniaczki uparowane, które wrzucało się do paleniska i pieczone ziemniaczki raz dwa były .... :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258177
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Jak dla mnie też. Ja np. pekluje w zasadzie na sucho choć parę razy robiłem zalewę. Jak pekluje na sucho to nacieram mięso tylko peklasolą i to wszystko. Po tygodniu wędzę. Pycha. Dobre mięso samo w sobie jest smaczne. No i oczywiście żadnej chemii więcej. Wędzę też czystym drewnem olchowym nic więcej. No jak pani sobie zapragnie to pod koniec wędzenia dodaję 200 g owoców jałowca. Żonka lubi ten smak ja zresztą też.

Pozdro

 

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 10:10 ]

Dziś zabieram się za robienie słodkości. Trzymajcie kciuki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258213
Udostępnij na innych stronach

Ja wczoraj wędziłem szyneczkę i kiełbaskę mróz -12, troszeczkę się przeciągnęło w czasie ale dałem radę, teraz czekamy na święta i sylwestra. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt przy własnych nalewkach i wyrobach.
Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258216
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie podczas dużych mrozów to sama przyjemność i wyroby będą zawsze udane. Jeżeli jest odpowiednia wędzarnia bez dodatkowych strat ciepła będzie się wędzić lepiej niż latem. Powód jest prosty, wilgotność powietrza jest w granicy 20% do 30 % latem sięga do 95 %. Więc proces osuszania przebiega błyskawicznie i żeby się wędzenie nie udało należy dołożyć wszelkich starań. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258224
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam ...

 

 

...a z której strony Ostródy...te okolice Ostródy?... jeśli wiedzieć można? :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258229
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem dzisiaj tj. 22.12.2012. U mnie w lesie w okolicach Ostródy gdzie mieszkam ...

 

...a z której strony Ostródy...te okolice Ostródy?... jeśli wiedzieć można? :rolleyes:

Mam działeczkę 2,5 ha lasu trochę zagospodarowanego od strony Olsztyna w okolicy Starych Jabłonek

 

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 12:13 ]

tak mniej więcej wygląda. Trochę wędzenia trochę ogniska i pyszna zabawa z kuligiem, nartami i sankami

 

a i suka Sherry bawi się świetnie tylko Demon musi być zamknięty bo to urwis nie od parady. 75 kg wagi i przepędzic watachę dzików nie stanowi dla niego żadnego problemu

 

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 12:14 ]

Taka właśnie ta moja działeczka jest ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258233
Udostępnij na innych stronach

a znalazłem jeszcze taką fotkę naszego ukochanego azylu ...

 

 

[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 12:37 ]

Decyzja zapadła. Dziś się zabieram za słodkości czyli blok czekoladowy i śliwki nadziewane orzechami w polewie czekoladowej ( dla mojej żonki ) a jutro wędzę pstrągi żeby były świeżutkie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258240
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Tak jak obiecałem kilka fotek

 

Pstrągi wyszły pyszne

 

Śliwki nadziewane orzechami laskowymi w czekoladzie

 

A to chatka i jej okolice na działce

 

[ Dodano: Pon 24 Gru, 2012 12:06 ]

Wszystkim życzę pięknych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258444
Udostępnij na innych stronach

Liczyliśmy z córą na trochę bardziej sprzyjające warunki ale daliśmy radę . Zapowiadali jak zaczynaliśmy peklowanie kilka dni wcześniej że będzie 2 - 3 na minusie a stanęło na 10 - 12 na minusie .

Herbatka w termosie i podgrzewanie nóg na dolocie z paleniska - u mnie w chodniku .

Efekt końcowy na zdjęciach i po kilku dniach podsuszania :grin: :thumbsup:

Ale było warto pomarznąć !!!

 

http://imageshack.us/photo/my-images/703/dsc01421web.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/547/dsc0434web.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/203/dsc01433web.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/844/dsc01320web.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/534/dsc01317web.jpg/

 

Moje pierwsze próbne kabanosy z nowej nadziewarki . Sklepowe niech się schowają .

 

http://imageshack.us/photo/my-images/823/dsc0435web.jpg/

 

Po kilku dniach

 

http://imageshack.us/photo/my-images/23/img0431web.jpg/

 

Miło się ich już wspomina , już myślę o nowych .

Z prawej podsuszana kiełbasa .

Leży w zamrażarce odpażona , rozmrażam kolejne i podsuszam jak tylko rodzinka jej na to pozwoli .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258802
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje ładnie te wędzonki ci wyszły Warto było trochę pomarznąć

Napisałeś leży w zamrażarce odparzona czyli jaka ? Nie bardzo wiem o co chodzi z tym odparzeniem

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258804
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy podpiekane w wędzarce i podsuszane w kuchni.

Kiełbasa po wędzeniu odparzona i wystudzona jest mrożona , każde pętko osobno w torebkach do mrożenia .

Z zamrażarki wyjmuję i wieszam w kuchni żeby podeschła - czasami jej się uda - :lol: jak zdąży ,, uciec ,, przed rodzinką :shock: :thumbsup: .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258809
Udostępnij na innych stronach

Myslę że ja parzysz a nie odparzasz :wink:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258812
Udostępnij na innych stronach

Na temat terminów parzenie i odparzanie były już tu rozważania i chyba każdy miał inne zdanie .

Obrabiane termicznie w wodzie w zależności od grubości batonów 20-30 min , 72-75 °C

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258813
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie chyba po 3 dniach wiszenia w kuchni - poglądowe zdjęcie jak ładnie podeschła. Moja rodzinka uwielbia właśnie taką .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4947-w%C4%99dzenie-w-%C5%9Bniegu-i-mrozie/page/2/#findComment-258877
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.