Misiekk85 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam, stałem się zapalonym wędzarnikiem jak i kucharzem no i co za tym idzie potrzebuję porządnej wędzarni tzw de luxe . Moja wędzarka powinna mieć możliwość wędzenia zimnym dymem jak i ciepłym, komorę wędzarniczą dość dużych wymiarów, z jednej komory paleniska planuję zrobić górą grill jak i palenisko pod tzw. kociołek. Centrum całej wędzarki byłby piec do wypieku chleba- jego konstrukcja środkowa byłaby z płyt szamotowych prostych (komora wypieki w kształcie prostokąta) obłożona gliną ze słomą i całość w klinkierze. Całe 2 dni zajęło mi sporządzenie poglądowego projektu który pokazuję poniżej. Czy mogę prosić o rady bardziej doświadczonych forumowiczów, czy taki stan wystarczy czy coś zmienić?? http://img832.imageshack.us/img832/276/beztytuuzcw.jpg Pozdrawiam Misiekk85 Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Kolego sprawdź swoje wymiary, bo mi wychodzi że szerokość komory będzie ok 60cm, a to do "największych" nie należy:) Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Ciężko będziesz miał to wszystko zmieścić na 298 cm szerokości. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Z paleniskiem też coś nie tak , 52cm po zewnętrznej, a po odjęciu 2x12 cegła + szamot 2x4 ( z glinką ) czyli robi się 20 cm - nieco za wąsko Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Szperając po wszystkich projektach i budowach wyszło mi, że ujdzie upchnąć to w tych 298cm. Demon_ 60cm planuję szerokość, a głębokość będzie około 80cm.Czyli w to tzw udziec wejdzie bez problemu, chociaż zastanawiam się nad powiększeniem tego całego projektu wędzarni o szerokość 1 cegły w komorze wędzenia. EDITOdnośnie komór palenia, żywcem wymiary ściągnięte po cegłach ze zdjęć budowy na stronie. Poszperam i znajdę ten na którym bazowałem. - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1429 Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Na twoim miejscu zamienił bym wymiary komory miejscami + duże szeroki drzwi.Z rysunku wynika że masz wymiar komory zewnętrzny ok 60cm , ja zrobił bym minimum 70-80 wewnętrzny głębokość ok 60 . Według tego co widzę zabrałeś ok 12cm z komory w porównaniu z rysunkiem ze strony . a ta komora na pewno do dużych nie należy:) Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Może to opiszę dokładniej co chciałem tutaj ująć. Komora po lewej stronie jest komorą tylko palenia i kanałami tym idzie do wędzarni (może jakiś pomysł ktoś ma jak wyziębić ten dym, czy to wystarczy już do wędzenia?), Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości. Kolejna jest komora wędzenia do której doprowadzony jest wcześniej wspomniany kanał oraz kanał z paleniska po prawej stronie.Nad paleniskiem po prawej stronie (też zastanawiam się nad powiększeniem o 12cm) planuję płytę granitową z wyciętym otworem nad paleniskiem z frezem dolnym w celu zakrywania całkowitego, położenia płyty żeliwnej, rusztu grilowego oraz postawienia kociołka. Oczywiście biorę pod uwagę przy planowaniu jak najniższe obniżenie kosztów budowy. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Rozważ, czy pieca chlebowego nie zrobić osobno. Podniesie to nieco koszty pieca, ale jak dla mnie to Twój projekt sprawia nieco przyciężkie wrażenie. A zamiast pieca chlebowego nieco powiększyłbym komorę wędzarniczą. Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości.Jakie planujesz wymiary pieca :question: bo przy głębokości wędzarni ok80cm (jak piszesz)to zbyt dużego bochenka nie upieczesz odliczając klinkier+ szamot+ocieplenie- jeżeli masz zamiar zrobić to solidnie to głębokość całej wędzarni powinna być na 100cm Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Grudnia 2010 misiekk85 co do projektu to rzeczywiście trudno to wszystko będzie pomieścić na 298cm. Trzeba ten projekt przemyśleć nad jakąś książką :lol: Atak poważnie to zapraszam do siebie i pokażę Ci wędzarnie na około 100kg. Zobaczysz,zmierzysz wymiary i wtedy możesz nanieść jakieś poprawki.Pozdrawiam Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witaj Misiekk85 dobrze mieć znajomego z Kalisza, w którym mam rodzinę. A tak na poważnie, to jeżeli ma to być budowla wielofunkcyjna to proponuję zapoznać się z tym projektem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1634 ewentualnie skontaktować się z italodisco. Z pewnością wielu rad udzieli. Pozdrawiam Zibi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Dziękuję z rad skorzystałem i już na dniach może będzie projekt końcowy kombajnu (udostępnię zdjęcia projektu).Myślę, że powinien być juz dość dobrze dopracowany.A jak finanse pozwolą to budowa ruszy na wiosnę lub lato. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Miło mi to przeczytać. Pozdrawiam z noworocznymi życzeniami Zibi Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Oto (mam nadzieję) wersja ostateczna kombajnu Mam nadzieję, że po analizie uznacie, że warto to zbudować ?? http://img259.imageshack.us/img259/1571/38472874.jpg http://img259.imageshack.us/img259/4894/12297162.jpg http://img259.imageshack.us/img259/7041/24639266.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Misiekk85, o piecu chlebowym pisałem tutaj może Ci sie to przyda zanim zaczniesz budowę, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5647 Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Wiecie co... jedno co mnie zastanawia.. bo ja do pieca chlebowego przewidziałem na tzw. strop i podłogę płyty szamotowe grubości 5cm. Chodzi mi o możliwość ustawienia drugiego poziomu pieczenia (ciasta). Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymi.... czy takie moje rozwiązanie powinno zdać egzamin??? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Ja jak wypiekę chleb to wkładam do pieca ciasto drożdżowe, wystarczy ok 30min (w zależności jak mocno nagrzany jest piec. Z tego co mówił zdun(ja nie pamiętam ale mówił mi o tym mój tata) to piece nie powinny być zbyt wysoki wewnątrz, gdyż ciężko będzie dopiec gorę a spód będziesz miał powiedzmy spalony a poza tym to o wiele więcej opału potrzeba do nagrzania wysokiego pieca. Ciekawi mnie z czego planujesz zrobić 2-gi poziom pieczenia? [ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 08:50 ] Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymipiece były wykonywane bez zbrojenia i jakoś trzeba było poukładać cegły aby strop się nie zawalił, Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Teowniki żeliwne znajdą się dla umocnienia stropu więc strop się nie zawalił taką przewidywałem opcje.Chyba rozważę to sklepienie i obniżenie komory...może rzeczywiście byłoby to dobrym rozwiązaniem i sprawdzonym przez resztę Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Stycznia 2011 A może do uproszczenia budowli pomoże Ci moja konstrukcja PIEGRIW, już sprawdzona jako kuchnia i wędzarnia. Niestety ilość miejsca nie pozwolił zamontować tzw. dochówki do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Misiekk85, a może postawić coś na wzór Tadź Mahal piękne, duże i wiele możliwości. :grin: Moja rada zacznij od nauki. Na poczatek coś z wiejskich wędzarni skrzyniowych, lub beczki. Zapoznaj się z procesem wędzenia, określ swoje możliwości i docelowe potrzeby. Następnie wszystko przemyśl i jeszcze raz pomyśl co chcesz budować i jak. Może nie jestem dobrym doradcą, ale za to praktycznym. Jeszcze jedno i ważne, FORUM jest w miarę czytelne więc należy zapoznać się z podstawowymi problemami np co to jest wędzenie, co to jest dym, spalanie drewna, piroliza, refluks itd. Unikniesz kosztów i wiele innych niespodzianek. A za przewodnika, koniec języka - pytaj wieloletnich i sprawdzonych w "bojach" kolegów. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Misiekk85, słuchaj co radzą koledzy z forum. Naprawdę wiedzę mają ogromną ,i warto z niej skorzystać. Ps. Czytaj :!: Czytaj :!: i jeszcze raz Czytaj,a do wiosny wnioski nasuną się same. Powodzenia w działaniu :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Czytaj Czytaj i jeszcze raz Czytaj,a do wiosny kac Ci nie przejdzie. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Czytam Czytam Czytam... A książka przydaje się jak nic innego... Nawet stare polskie i niemieckie książki kucharskie do kostek jej nie dorastają.A co do wędzenia - pierwsze koty już dawno za mną... w sobotę kolejne wędzenie lub w niedziele i znowu za tydzień .. Póki co używam beczki i zgłębiam te tajniki smaków mięs z gatunkami drewna. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gens Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Misiek z ciekawości-jak sie zakończył Twoj projekt? powstało coś w końcu? pytam bo-coś w podobie zmajstrowałem ;p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-234502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek_77 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Olbrzymi projekt, jestem pod wrażeniem. Daj znać co Ci z tego wyszło. 3mam kciuki Cytuj No risk, no fun :-)Honda Cb 500 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-234700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.