Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stałem się zapalonym wędzarnikiem jak i kucharzem no i co za tym idzie potrzebuję porządnej wędzarni tzw de luxe :).

Moja wędzarka powinna mieć możliwość wędzenia zimnym dymem jak i ciepłym, komorę wędzarniczą dość dużych wymiarów, z jednej komory paleniska planuję zrobić górą grill jak i palenisko pod tzw. kociołek.

Centrum całej wędzarki byłby piec do wypieku chleba- jego konstrukcja środkowa byłaby z płyt szamotowych prostych (komora wypieki w kształcie prostokąta) obłożona gliną ze słomą i całość w klinkierze.

Całe 2 dni zajęło mi sporządzenie poglądowego projektu który pokazuję poniżej.

Czy mogę prosić o rady bardziej doświadczonych forumowiczów, czy taki stan wystarczy czy coś zmienić??

 

http://img832.imageshack.us/img832/276/beztytuuzcw.jpg

 

Pozdrawiam Misiekk85

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Kolego sprawdź swoje wymiary, bo mi wychodzi że szerokość komory będzie ok 60cm, a to do "największych" nie należy:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139653
Udostępnij na innych stronach

Z paleniskiem też coś nie tak , 52cm po zewnętrznej, a po odjęciu 2x12 cegła + szamot 2x4 ( z glinką ) czyli robi się 20 cm - nieco za wąsko :(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139657
Udostępnij na innych stronach

Szperając po wszystkich projektach i budowach wyszło mi, że ujdzie upchnąć to w tych 298cm.

Demon_ 60cm planuję szerokość, a głębokość będzie około 80cm.

Czyli w to tzw udziec wejdzie bez problemu, chociaż zastanawiam się nad powiększeniem tego całego projektu wędzarni o szerokość 1 cegły w komorze wędzenia.

 

EDIT

Odnośnie komór palenia, żywcem wymiary ściągnięte po cegłach ze zdjęć budowy na stronie.

Poszperam i znajdę ten na którym bazowałem. - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1429

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139658
Udostępnij na innych stronach

Na twoim miejscu zamienił bym wymiary komory miejscami + duże szeroki drzwi.

Z rysunku wynika że masz wymiar komory zewnętrzny ok 60cm , ja zrobił bym minimum 70-80 wewnętrzny głębokość ok 60 .

 

Według tego co widzę zabrałeś ok 12cm z komory w porównaniu z rysunkiem ze strony :) . a ta komora na pewno do dużych nie należy:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139659
Udostępnij na innych stronach

Może to opiszę dokładniej co chciałem tutaj ująć. Komora po lewej stronie jest komorą tylko palenia i kanałami tym idzie do wędzarni (może jakiś pomysł ktoś ma jak wyziębić ten dym, czy to wystarczy już do wędzenia?), Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości. Kolejna jest komora wędzenia do której doprowadzony jest wcześniej wspomniany kanał oraz kanał z paleniska po prawej stronie.

Nad paleniskiem po prawej stronie (też zastanawiam się nad powiększeniem o 12cm) planuję płytę granitową z wyciętym otworem nad paleniskiem z frezem dolnym w celu zakrywania całkowitego, położenia płyty żeliwnej, rusztu grilowego oraz postawienia kociołka.

 

Oczywiście biorę pod uwagę przy planowaniu jak najniższe obniżenie kosztów budowy.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139660
Udostępnij na innych stronach

Rozważ, czy pieca chlebowego nie zrobić osobno. Podniesie to nieco koszty pieca, ale jak dla mnie to Twój projekt sprawia nieco przyciężkie wrażenie. A zamiast pieca chlebowego nieco powiększyłbym komorę wędzarniczą.
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139688
Udostępnij na innych stronach

Kolejnym elementem byłby piec do wypieku chleba, komory w środku prostokątne, wyłożone szamotem i oblepione wokół gliną, a całość zasypana keramzytem do równości.

Jakie planujesz wymiary pieca :question: bo przy głębokości wędzarni ok80cm (jak piszesz)to zbyt dużego bochenka nie upieczesz odliczając klinkier+ szamot+ocieplenie- jeżeli masz zamiar zrobić to solidnie to głębokość całej wędzarni powinna być na 100cm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139750
Udostępnij na innych stronach

misiekk85 co do projektu to rzeczywiście trudno to wszystko będzie pomieścić na 298cm. Trzeba ten projekt przemyśleć nad jakąś książką :lol: Atak poważnie to zapraszam do siebie i pokażę Ci wędzarnie na około 100kg. Zobaczysz,zmierzysz wymiary i wtedy możesz nanieść jakieś poprawki.Pozdrawiam
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139755
Udostępnij na innych stronach

Witaj Misiekk85 dobrze mieć znajomego z Kalisza, w którym mam rodzinę. A tak na poważnie, to jeżeli ma to być budowla wielofunkcyjna to proponuję zapoznać się z tym projektem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1634 ewentualnie skontaktować się z italodisco. Z pewnością wielu rad udzieli. Pozdrawiam Zibi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-139769
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję z rad skorzystałem i już na dniach może będzie projekt końcowy kombajnu (udostępnię zdjęcia projektu).

Myślę, że powinien być juz dość dobrze dopracowany.

A jak finanse pozwolą to budowa ruszy na wiosnę lub lato.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140161
Udostępnij na innych stronach

Oto (mam nadzieję) wersja ostateczna kombajnu :)

Mam nadzieję, że po analizie uznacie, że warto to zbudować ??

 

http://img259.imageshack.us/img259/1571/38472874.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/4894/12297162.jpg

http://img259.imageshack.us/img259/7041/24639266.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140183
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co... jedno co mnie zastanawia.. bo ja do pieca chlebowego przewidziałem na tzw. strop i podłogę płyty szamotowe grubości 5cm. Chodzi mi o możliwość ustawienia drugiego poziomu pieczenia (ciasta). Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymi.... czy takie moje rozwiązanie powinno zdać egzamin???

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140223
Udostępnij na innych stronach

Ja jak wypiekę chleb to wkładam do pieca ciasto drożdżowe, wystarczy ok 30min (w zależności jak mocno nagrzany jest piec.

Z tego co mówił zdun(ja nie pamiętam ale mówił mi o tym mój tata) to piece nie powinny być zbyt wysoki wewnątrz, gdyż ciężko będzie dopiec gorę a spód będziesz miał powiedzmy spalony a poza tym to o wiele więcej opału potrzeba do nagrzania wysokiego pieca.

Ciekawi mnie z czego planujesz zrobić 2-gi poziom pieczenia?

 

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 08:50 ]

Wszelakie piece na forum pokazane są ze sklepieniami łukowymi

piece były wykonywane bez zbrojenia i jakoś trzeba było poukładać cegły aby strop się nie zawalił,
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140232
Udostępnij na innych stronach

Teowniki żeliwne znajdą się dla umocnienia stropu więc strop się nie zawalił taką przewidywałem opcje.

Chyba rozważę to sklepienie i obniżenie komory...może rzeczywiście byłoby to dobrym rozwiązaniem i sprawdzonym przez resztę

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140234
Udostępnij na innych stronach

A może do uproszczenia budowli pomoże Ci moja konstrukcja PIEGRIW, już sprawdzona jako kuchnia i wędzarnia. Niestety ilość miejsca nie pozwolił zamontować tzw. dochówki do pieczenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140254
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, a może postawić coś na wzór Tadź Mahal piękne, duże i wiele możliwości. :grin: Moja rada zacznij od nauki. Na poczatek coś z wiejskich wędzarni skrzyniowych, lub beczki. Zapoznaj się z procesem wędzenia, określ swoje możliwości i docelowe potrzeby. Następnie wszystko przemyśl i jeszcze raz pomyśl co chcesz budować i jak. Może nie jestem dobrym doradcą, ale za to praktycznym. Jeszcze jedno i ważne, FORUM jest w miarę czytelne więc należy zapoznać się z podstawowymi problemami np co to jest wędzenie, co to jest dym, spalanie drewna, piroliza, refluks itd. Unikniesz kosztów i wiele innych niespodzianek. A za przewodnika, koniec języka - pytaj wieloletnich i sprawdzonych w "bojach" kolegów. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140292
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, słuchaj co radzą koledzy z forum.

Naprawdę wiedzę mają ogromną ,i warto z niej skorzystać.

 

Ps.

Czytaj :!: Czytaj :!: i jeszcze raz Czytaj,a do wiosny wnioski nasuną się same.

 

Powodzenia w działaniu :clap:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140302
Udostępnij na innych stronach

Czytaj Czytaj i jeszcze raz Czytaj,a do wiosny

kac Ci nie przejdzie. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140304
Udostępnij na innych stronach

Czytam Czytam Czytam... A książka przydaje się jak nic innego... Nawet stare polskie i niemieckie książki kucharskie do kostek jej nie dorastają.

A co do wędzenia - pierwsze koty już dawno za mną... w sobotę kolejne wędzenie lub w niedziele i znowu za tydzień :).. Póki co używam beczki i zgłębiam te tajniki smaków mięs z gatunkami drewna.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4986-budowa-w%C4%99dzarni/#findComment-140315
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.