Skocz do zawartości

Parzenie a wykorzystanie parowaru po wędzeniu?


Jaki sposób obróbki termicznej mięsa polecasz  

22 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Jaki sposób obróbki termicznej mięsa polecasz

    • Parzenie
      15
    • Parowanie
      7


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nadzieję, że to odpowiednie miejsce na ten temat, gdyż chcę się podzielić tym jak i zarówno uwagami i mam kilka pytań.

 

Przed świętami urządziłem wędzenie gorącym dymem (szynki, boczek, polędwica, słonina).

Wszystko na pierwszy rzut oka wyglądało pięknie owędzone (używałem drewna: brzoza, olszyna, śliwka) koloru ciemno złocistego.

Z moich doświadczeń osobiście niewędzony boczek parzę przy użyciu parowaru i zdecydowałem się sparzyć uwędzone szynki w parowarze, a część tradycyjnym sposobem parzenia w kotle.

Sęk w tym, że zarówno szynki parzone jak i z parowaru pękły... nie wyszły takie piękne kuleczki :( i nie wiem czym jest to spowodowane (zbyt długie wędzenie, zbyt duża temperatura?). Oczywiście zarówno parowane jak i parzone były sposobem - ilę ważę tylę paruję/gotuję.

 

W święta była degustacja zarówno szynek i boczku... Parowanie boczku i szynek osobiście uważam, za smaczniejsze, mięsko w środku jest bardziej soczyste, a tłuszczyk ma specyficzną konsystencję. Czy próbował ktoś z forumowiczów takich sposobów przy użyciu parowaru i jakie macie co do tego przemyślenia i sugestie???.

 

PS. Do parowania używam parowaru Philips z pojemnikiem na przyprawy, na których zawsze mam jałowiec, kminek, majeranek, czosnek, ziele angielskie (wymieniam wodę i przyprawy co 30 min)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/
Udostępnij na innych stronach

zbyt duża temperatura?)

Parzymy w temperaturach 82 - 85 stopni, a para to 100 stopni.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140165
Udostępnij na innych stronach

No tak... ale zarówno z parowaru jak i parzone popękały...

A mimo tego jest wyraźna różnica smaku i soczystości wędlin...

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140169
Udostępnij na innych stronach

Ja również paruję prawie zawsze. Mam podłużny gar, wkładam dwa do góry "nogami" spodki pod szklanki, nalewam wody do wysokości spodków, wkładam taką siatkę "była w komplecie" na to np. rolowany boczek, szynki i podpalam gaz, paruję do temperatury zalecanej. Uważam, że jest to lepszy sposób na parzenie wyrobów.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140177
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście zarówno parowane jak i parzone były sposobem - ilę ważę tylę paruję/gotuję.

Tzn ? robisz to wg. zaleceń: 50 min/1 kg ? a już nt. parzenia szynek - tu na Forum jest mnóstwo informacji - przejrzyj, bo może problem być w czasie i temp. parzenia ?

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140187
Udostępnij na innych stronach

Z parowaniem, czy parzeniem jest tak, jak w przypadku czym lepiej jeździć automatem, czy manualem. Z reguły głos na NIE zabierają Ci co nigdy , albo rzadko mieli przyjemność jazdy automatem i mówią: Automat jest do d.... maual górą. Chyba tak samo jest w przypadku parzenia "kotle", czy w prasce, szynkowarce. Ja zdecydowanie wybieram ten drugi sposób. :wink:

Wędzonki są smaczniejsze, bardziej soczyste.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140202
Udostępnij na innych stronach

Biotit, lepiej tego nie da się ująć!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140204
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się , że mnie popierasz (jeżdżę automatem od 10 lat :grin: )

Szkoda tylko, że w Polsce jest taki słaby wybór prasek/szynkowarek na Naszym Rynku. :cry:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140205
Udostępnij na innych stronach

Czy próbował ktoś z forumowiczów takich sposobów przy użyciu parowaru i jakie macie co do tego przemyślenia i sugestie???.

Nie próbowałem. Które wyroby są smaczniejsze? Nie odpowiem jednoznacznie na pytanie.

Wiem jedno, wyroby mięsne parzone przy użyciu pary wodnej są o 10% wydajniejsze od tych parzonych w wodzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140215
Udostępnij na innych stronach

Dziś paruję kawałek boczku rolowanego. Paruję w takich oto garnkach:

 

Jutro będę parował boczek w podłużnej brytfance.

 

Temat już był:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3215&highlight=parowar

 

Dostałem pod choinkę widelec-termometr, fajna rzecz.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140284
Udostępnij na innych stronach

Papcio taki garnek fajna rzecz...

Spróbuj jeszcze kiedyś parowania elektrycznym urządzeniem.

Osobiście polecam ten co mam sam, gdyż jest możliwość z dwóch górnych półek wyjęcia dna i robi nam się jeden wielki garnek parowy do parowania boczków i długich szynek.

Oto mój philips (zdjęcie z portalu www)

http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-30916/parowar-philips-hd-9140-90-Full.jpg

 

Nawiązując do tego starego tematu - poruszony był temat zbyt długiego parowania (podczas parowania elektrycznym parowarem jest mniejsze ryzyko) osobiście parzyłem boczek waga około 1,5 kg około 2 godzin, obracając mięso co pół godziny.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140316
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj jeszcze kiedyś parowania elektrycznym urządzeniem.

Parowar bez możliwości nastawienia i kontrolowania temperatury nie nadaje się specjalnie do obróbki termicznej mięsa.

Prędzej do blanszowania ryb i warzyw lub owoców.

Najlepsze efekty obróbki termicznej mięsa daje metoda niskiej temp. "souse vide" :cool:

 

Tu masz parowar z innej półki

http://www.moebel-universum.net/Elektrogeraete.Dampfgarer.Miele-DG-4164-L-Dampfgarer.html?BPCID=148&BPPID=BZ5821025

Możliwość nastawienia temp. 40-120°C etc, itd :wink:

Ale znowu ta cena :shock:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-140332
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zainspirowany tym tematem postanowiłem spróbować parowania zamiast parzenia polędwic. Tym bardziej mnie to zainteresowało, ponieważ posiadam piekarnik z funkcją pary (taki ), tak więc nie ma problemu z dodatkowym kupnem sprzętu, lub małą pojemnością przeciętnych parowarów lub garnków do gotowania na parze. Dodatkowo co mnie zaskakuje w tym piekarniku to to, że można ustawiać temperaturę parowania na np 85 stopni :mellow: Tak też zresztą zrobiłem i efekt był bardzo miłym zaskoczeniem. Jeszcze nigdy polędwice nie wyszły mi tak soczyste! Parowanie wędzonek stanie się teraz u mnie normą, bo efekty są wyjątkowo dobre, a i wygoda o wiele większa niż w przypadku zwykłego parzenia. Odpada pilnowanie odpowiedniej temperatury wody, a i nie trzeba się kłopotać z częstym sprawdzaniem czy temperatura wewnątrz wędzonek osiągnęła już wyznaczoną temperaturę, bo wystarczy wbić w wędzonkę termosondę z piekarnika, ustawić np 70stopni i proces parowania automatycznie zostanie przerwany po osiągnięciu zadanej temperatury :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4997-parzenie-a-wykorzystanie-parowaru-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-142269
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.