marcus Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Szynka po sparzeniu wyglada tak. Co moglo wplynac na taki wyglad? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Może niedoparzona? W całym przekroju jest jednakowo twarda? Ile parzyłeś i w jakiej temp.? Jak peklowałeś? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-141915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2011 moim zdaniem to coś z peklowaniem Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-141916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Może niedoparzona?Parzona do 72°c w srodku. moim zdaniem to coś z peklowaniemPeklowana razem z ta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-141935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Moim zdaniem to jakiś feler mięsa. Takie kolorki występują z zasady, jeśli mięso zawiera sporo bakterii (niekoniecznie szkodliwych dla zdrowia). Może było z wadą lub stare? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-141938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Co moglo wplynac na taki wyglad?Marcus, tego to nawet najstarsi gorale nie wiedza :grin: A tak na powaznie to mysle tak samo jak Maxell, jest to najprawdopodobniej wada miesa. Mieso miales swieze? moj kolega przyniosl mi kiedys mieso zebym mu zapeklowal, kupil w promocji z promocji. Ale mysle ze takiego bledu bys nie popelnil. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-142025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2011 kupil w promocji z promocji. Ale mysle ze takiego bledu bys nie popelnil. Witam serdecznie. Co masz Yogi do mięsa z promocji? Ja wędze od prawie roku. Mama za sobą może hmmm z 15 wędzeń. Do tej pory kupowałem tylko i wyłącznie mieso z promocji. Po prostu tam gdzie bylo taniej tam jechalem, kupowalem, czasem mroziłem innymi razy peklowałem od razu i co? I nie mialem ani jednego problemu z mięsem, POWTÓRZę ANI JEDNEGO. Z racji tego, że coraz wiecej od przyjaciół mam zamówień na szyneczki postanowilem kupic lepsze mieso z dobrego zakładu, przez sklep mojego kumpla. No i wynikiem tego było to: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6792 Mimo wszystko, po moich doświadczeniach naprawdę nie dam sobie nic zlego powiedzieć na miesko z promocji z marketów Pozdrawiam smacznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-147497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lutego 2011 Co moglo wplynac na taki wyglad?Marcus mięsko zmieniło lekko swój stan ph przez to taka obrączka przyparzonego mięska które jest szare nie przepeklowało się,w środku jest ok,ale i tak złapało bakterie (efekt świecenia) które są nie szkodliwe.w jakich warunkach peklowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-147504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Lutego 2011 Efekt świecenia to od wielofosforanów pewnie była masowana w masownicy i wtedy dodane świństwo dla zatrzymania wody, a tak w ogóle wydaje mi się że jest nie doparzona bo jest to mięsień dwugłowy a ten wymaga dłuższego parzenia niż inne mięśnie szynki.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-147507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lutego 2011 Co masz Yogi do mięsa z promocji? Chyba niedokladnie przeczytales :rolleyes:. Do miesa z promocji nie mam nic, bo sam kupuje, ale nigdy nie kupuje miesa ktore jest "promocja z promocji"(dokladnie tak napisalem w poscie powyzej) czyli cena zostala po raz drugi obnizona. Takie mieso przewaznie lezy juz dosc dlugo i musi zostac w przeciagu 1-2 dni sprzedane, bo po tym terminie mozna go juz tylko wyrzucic. Kolega przyniosl mi kiedys takie karczki zebym mu nastrzyknal, co drugi mial szaro- zielone plamy, jemu nie przeszkadzalo a cieszyl sie jeszcze za tanio kupil :grin: Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-147577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lutego 2011 Yogi - przepraszam Faktycznie tak napisałeś wcześniej a moje czytanie ze zrozumieniem pozostawia dużo do życzenia :) Problem tylko z tym, że przychodząc do marektu nie wiesz, ile razy cena była już obniżana To jest kurcze loteria. Pozdrawiam smacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-147580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Lutego 2011 u nas wyglada to tak ze pisza na produkcie "Tylko dzisiaj w promocji!" czy jakos tak podobnie a do tego jeszcze super cena. Jak widze cos takiego to zaraz obchodze szerokim lukiem :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5047-dlaczego-wyszla-taka-szynka/#findComment-147685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.