Maciek Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2007 PIerwszy raz zapeklowałem 3,5 kg szynki w 3 kawałkach. Pekluje sie juz trzeci dzień bez nastrzykiwania ale miejscami mięso zmieniło kolor na ciemniejszy. Zapach jest o.k. ale niepokoi mnie ta zmiana koloru. Proszę powiedzcie co jet tego przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz36 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Witam, napisz jaka solanka ( stężenie )i jaka temperatura peklowania Cytuj grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2007 A przekładasz w garnku szynki z góry na dół i czy mięso jest całe przykryte solanką? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Myślę,że nie masz się czym przejmować.Szybkość absorbowania solanki zależna jest również( według mnie) od obróbki elementu.Miejsca "zamknięte" błoną będą trochę dłużej opierały się peklowaniu i stąd mogą wynikać różnice w kolorze.Zjawisko ,o którym piszesz, zaobserwowałem kilkakrotnie w moich peklówkach.Jeżeli zapach jest dobry a mięso nie nastrzykiwane wcześniej przez producenta głowa do góry. :lol: Pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Przygotowałem solankę zgodnie z recepturą podana przez "Dziadka". Mieso obracam codziennie. A kolor sie zmienil i co? Mam jeszcze pytanie ile dni peklować i przez jaki czas ma obciekać. Dziekuję za dobre rady.Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starud Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Stycznia 2007 :grin: koleżanki i koledzy.Proszę o pomoc. Jak się pekluje udko kurczaka i jak się wędzi. pozdrawiam proszę o radę Cytuj starud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Witamstarud ,udka robisz tak samo jak kurczaki Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.