Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PIerwszy raz zapeklowałem 3,5 kg szynki w 3 kawałkach. Pekluje sie juz trzeci dzień bez nastrzykiwania ale miejscami mięso zmieniło kolor na ciemniejszy. Zapach jest o.k. ale niepokoi mnie ta zmiana koloru. Proszę powiedzcie co jet tego przyczyną?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

Myślę,że nie masz się czym przejmować.

Szybkość absorbowania solanki zależna jest również( według mnie) od obróbki elementu.

Miejsca "zamknięte" błoną będą trochę dłużej opierały się peklowaniu i stąd mogą wynikać różnice w kolorze.

Zjawisko ,o którym piszesz, zaobserwowałem kilkakrotnie w moich peklówkach.

Jeżeli zapach jest dobry a mięso nie nastrzykiwane wcześniej przez producenta głowa do góry. :lol:

 

Pozdrawiam -

Rzerzol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6675
Udostępnij na innych stronach

Przygotowałem solankę zgodnie z recepturą podana przez "Dziadka". Mieso obracam codziennie. A kolor sie zmienil i co? Mam jeszcze pytanie ile dni peklować i przez jaki czas ma obciekać. Dziekuję za dobre rady.

Pozdrawiam Maciek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/508-pierwsze-peklowanie/#findComment-6694
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.