madlinka Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Bedzie w zimie do ciast, jesli sie nie zepsują, dałem tylko cukier i kilka "kwiatków" goździka.nie powinny się zepsuć ja co roku robię Zuzi w takie małe słoiczki jak po musztardzie, tylko że ja nie dodaję żadnego cukru. Lekko obgotowane jabłuszka, tak żeby nie była papka i do wysterylizowanych słoiczków, pasteryzuję 10 minut, żaden się nie zepsuł jeszcze. Dla dzieci fajna sprawa, naturalny deserek, zwłaszcza jak jabłka pochodzą z własnego ogrodu. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-168918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 dziękuje Ci, też żałuję, ze nie mieszkam w czystszym ekologicznie rejonie Ale na szczęście jabłka mam z działki teścia, niepryskane, więc na nasze realia i tak nieźle. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-168952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja też zrobiłem ogórki według tego przepisu Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg cebuli 1/4 kg marchwi 4 ząbki czosnku 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 20 dkg natki pietruszki 3 łyżki soli 10 łyżek cukru gorczyca 15g pieprz czarny świeżo zmielony (ilość wg. gustu) + koper kwitnący (taki jak do kiszenia ogórków) Przygotowanie: 30-60 min. Ogórki umyć i pokroić w plasterki (można zetrzeć na tarce), cebulę pokroić w plasterki i na pół, marchew zetrzeć na tarce warzywnej. Wszystko wymieszać i do słoików. Na wierzch położyć wianuszek kopru, gotować przez 8-10 minut od zagotowania na malutkim ogniu. Efekt końcowy Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 10 dni nie byłem na działce . I porosły olbrzymy . Ma ktoś pomysł co z tymi olbrzymami zrobić ? :wink: ( moja żona mówi , że nadają się tylko do kur ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Np. pikle :wink: http://www.gotujmy.pl/pikle-z-ogorkow,przepisy,57410.html Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 :blush: Dzięki Małgoś jakoś nie pomyślałem , a przed laty gościły one na stole w moim domu, bo robiła je moja Matula . Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Z takich ogórasów można też uczynić sałatkę szwedzką - polecam szczwgólnie jeśli ktoś robi od czasu do czasu hamburgery czy hotdogi (te z dodatkami ) ..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Ja też zrobiłem ogórkino ładnie to wygląda... :thumbsup: i pewnikiem super smakuje... chyba zrobię kilka słoiczków... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Jejku jejku... w końcu po dwóch dniach walki... z chutney-em... Chutney, czatnej, hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy. Wg przepisu grzesia Jabłkowy chutney :grin: 1kg obranych i pokrojonych jabłek,250g cebuli pokrojonej w kostkę,3 ząbki czosnku,imbir(kawałek wielkości orzecha włoskiego) starty na tarce.Wrzuć do garnka i poduś na jednolitą masę.Następnie trzeba dodać;350ml octu winnego,cukru (300-500g)Ja dałem 300g lubię mniej słodkie,2 łyżki cynamonu,3 łyżki musztardy francuskiej,pieprz i sól.Podduś na średnim ogniu,regularnie mieszając.Dodaj 250g rodzynek sułtańskich i duś jeszcze 15 min.Gorące chutney nałóż do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć. Z tym, że ja jedna partię zrobiłem jabłkowo-gruszkową a drugą jabłkowo-śliwkową Wyszło 15 słoiczków... smak super... taki orientalny... :grin: Do wędlin to chyba będzie przebój na naszym stole !!! http://img841.imageshack.us/img841/7440/dscf0543wm.jpg http://img839.imageshack.us/img839/2386/dscf0544wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 a ja zagospodarowałem te moje ogórasy pikle i sałatka z papryką i cebulą . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 pikle i sałatka z papryką i cebuląja to juz się głodny robię... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 a to na jutro :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Dzisiaj po pracy mięliśmy zabawę z ogórasami Bartek dzielnie pomagał :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Pokemon przepis na to pilnie potrzebny...Nie wiem czy to tak na poważnie, czy z lekką dozą ironii... ale, że cię lubię bracie mój, to posiedzę jeszcze w tę noc i cosik napiszę... http://img508.imageshack.us/img508/6501/dscf0615wm.jpg Sałatka z zielonych pomidorów 1kg pomidorów zielonych 100g cebuli 30g soli pieprz, ziele angielskie, liść laurowy zalewa: 0,4l wody, 0,1l octu 10% Pomidory myjemy i kroimy w cienkie krążki, cebulę jeśli mała też w krążki, jeśli duża to drobniej... Pomidory i cebulę zasypujemy solą i mieszamy a następnie zalewamy wcześniej przygotowana zalewą (woda zimna). I tak zalana mieszankę odstawiamy w temp pokojowej na 24 h. Po tym czasie, odsączamy nasze pomidory, czyli zlewamy zalewe do garnka. Dodajemy do niej 100g cukru, kilka ziaren ziela, pieprzu i listek, dwa laurowego i całość zagotowujemy pod przykryciem. Sałatkę układamy w słoiczkach i zalewamy naszą gorącą zalewą... słoje zamykamy i pasteryzujemy ok 20 - 25 minut. A tu moja dwudniowa walka z pomidorami... dostałem prawie 5kg od ciotki, tak im obrodziły,ze szok... prawie dwumetrowe drzewka... i wszystko spada i gnije... deszcz... nie ma jak i kiedy dojrzewać... ale jak pachną... Specjalnie dla ciebie pis-ie siedziałem do 2 w nocy... :tongue: Sałatka słodko-kwaśna, pycha do obiadów, przekąsek... smacznego Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Pokemonie spania nie masz? Ja na urlopie skazany na biedronkowe wyroby ,a Ty mi tutaj takie rzeczy pokazujesz... Nie ładnie oj nie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Pokemonie spania nie masz? Ja na urlopie skazany na biedronkowe wyroby ,a Ty mi tutaj takie rzeczy pokazujesz... Nie ładnie oj nie ładnie no żeby się o 2 w nocy ssanie włączyło, toć to faktycznie tragedia. :lol: Artur, podeślij może Jackowi ze dwa słoiczki, :thumbsup: żeby nam nie zmarniał kolega na tym kupnym. :clap: :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Dzisiaj po pracy mięliśmy zabawę z ogórasami pokemonie Pokazały się już pomidorki lima . Nie zapomni o zrobieniu trochę na przepyszny sok pomidorowy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Sałatka z zielonych pomidorówuwielbiam sałatkę z zielonych pomidorów ja robię trochę inaczej, bo z ogórkami, ale w sumie wszędzie te ogórki, może w tym roku zrobię Twoją, sprawdzona czy pierwszy raz robiłeś? Na prawdę podziwiam Cię za to wszystko co robisz i jednocześnie zawsze mnie zawstydzasz, bo ja ciągle kalkuluje czy dam radę coś zrobić, do nocy bym nie siedziała :blush: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 sprawdzona czy pierwszy raz robiłeś?madlinko, wczoraj czasu nie miałem, żeby ci odpisać, sałatkę ja osobiście robiłem pierwszy raz... z resztą wszystkie sałatki robiłem pierwszy raz w tym roku, bo wcześniej mieszkaliśmy gdzie indziej, tzn w Zawidowie, 100m od teściowej... to sałatki mięliśmy gotowe na miejscu :tongue: Co do zielonych pomidorów... to specjalnie dla Ciebie otworzyłem słoiczek Sałatka bardzo dobra, kwaskowata spałaszowałem słoiczek do śniadania :thumbsup: http://img64.imageshack.us/img64/6263/dscf0622wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 To jak to jest z tymi zielonymi pomidorami.Słyszałem ,że zielone pomidory zawierają jakieś szkodliwe składniki.Możecie mnie oświecić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Co do zielonych pomidorów... to specjalnie dla Ciebie otworzyłem słoiczekdziękuje Ci bardzo, zatem poproszę teściową o zielone pomidory, w dowód wdzięczności wrzucam przepis na moją sałatkę z pomidorów, sprawdzona: 3kg ogórków 3kg zielonych pomidorów 30dkg kapusty 1kg marchwi 1kg cebuli zalewa: 1litr wody 1/2szklanki octu 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru. Wszystko dobrze posolić i zalać gorącą zalewą, dodać po łyżeczce oleju do słoika. Pasteryzować 20 minut. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Dobrze słyszałeś :lol: Zawierają trujący alkaloid solaninę ale w ilościach mikroskopijnych Na raz musiałbyś ich zjeść tonę aby się zatruć :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 3kg ogórków 3kg zielonych pomidorów 30dkg kapusty 1kg marchwi 1kg cebuli zalewa: 1litr wody 1/2szklanki octu 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru. :shock: Madlinko ! Zalewę podałaś na 1 kg 'wsadu' czy na całość :question: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zawierają trujący alkaloid solaninę ale w ilościach mikroskopijnych Na raz musiałbyś ich zjeść tonę aby się zatrućWg. niemieckiej Wikipedii http://de.wikipedia.org/wiki/Solanin dawka śmiertelna dla dorosłego wynosi 1.25-4.5 kg zielonych pomidorów :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Mikami,masz rację,ale to dotyczy zielonych pomidorów zerwanych z krzaka a takich nikt nie je.Obróbka termiczna powoduje że zawartość solaniny w produkcie gwałtownie maleje.Dlatego sałatkę pasteryzujemy a gdy chcemy zrobić na bieżące spożycie to zielone pomidory należy zblanszować.W Stanach sałatki i dżemy z zielonych pomidorów kupisz w każdym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.