Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bedzie w zimie do ciast, jesli sie nie zepsują, dałem tylko cukier i kilka "kwiatków" goździka.

nie powinny się zepsuć ja co roku robię Zuzi w takie małe słoiczki jak po musztardzie, tylko że ja nie dodaję żadnego cukru. Lekko obgotowane jabłuszka, tak żeby nie była papka i do wysterylizowanych słoiczków, pasteryzuję 10 minut, żaden się nie zepsuł jeszcze.

Dla dzieci fajna sprawa, naturalny deserek, zwłaszcza jak jabłka pochodzą z własnego ogrodu.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-168918
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dziękuje Ci, też żałuję, ze nie mieszkam w czystszym ekologicznie rejonie :) Ale na szczęście jabłka mam z działki teścia, niepryskane, więc na nasze realia i tak nieźle.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-168952
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja też zrobiłem ogórki według tego przepisu

Składniki:

4 kg ogórków

1/2 kg cebuli

1/4 kg marchwi

4 ząbki czosnku

1 szklanka octu

1 szklanka oleju

20 dkg natki pietruszki

3 łyżki soli

10 łyżek cukru

gorczyca 15g

pieprz czarny świeżo zmielony (ilość wg. gustu)

+ koper kwitnący (taki jak do kiszenia ogórków)

Przygotowanie: 30-60 min.

Ogórki umyć i pokroić w plasterki (można zetrzeć na tarce),

cebulę pokroić w plasterki i na pół, marchew zetrzeć na tarce warzywnej.

 

 

Wszystko wymieszać i do słoików. Na wierzch położyć wianuszek kopru, gotować przez 8-10 minut od zagotowania na malutkim ogniu.

 

Efekt końcowy

 

 

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170388
Udostępnij na innych stronach

10 dni nie byłem na działce . I porosły olbrzymy .

 

Ma ktoś pomysł co z tymi olbrzymami zrobić ? :wink: ( moja żona mówi , że nadają się tylko do kur )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170419
Udostępnij na innych stronach

:blush: Dzięki Małgoś jakoś nie pomyślałem , a przed laty gościły one na stole w moim domu, bo robiła je moja Matula . Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170439
Udostępnij na innych stronach

Z takich ogórasów można też uczynić sałatkę szwedzką - polecam szczwgólnie jeśli ktoś robi od czasu do czasu hamburgery czy hotdogi (te z dodatkami :cool: ) .....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170441
Udostępnij na innych stronach

Ja też zrobiłem ogórki

no ładnie to wygląda... :thumbsup: i pewnikiem super smakuje... chyba zrobię kilka słoiczków...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170454
Udostępnij na innych stronach

Jejku jejku... w końcu po dwóch dniach walki... z chutney-em...

 

Chutney, czatnej, hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników. W południowych Indiach podawany wraz z sambarem jako dodatek do dosy.

 

Wg przepisu grzesia :)

Jabłkowy chutney :grin: 1kg obranych i pokrojonych jabłek,250g cebuli pokrojonej w kostkę,3 ząbki czosnku,imbir(kawałek wielkości orzecha włoskiego) starty na tarce.Wrzuć do garnka i poduś na jednolitą masę.Następnie trzeba dodać;350ml octu winnego,cukru (300-500g)Ja dałem 300g lubię mniej słodkie,2 łyżki cynamonu,3 łyżki musztardy francuskiej,pieprz i sól.Podduś na średnim ogniu,regularnie mieszając.Dodaj 250g rodzynek sułtańskich i duś jeszcze 15 min.Gorące chutney nałóż do wyparzonych słoiczków i mocno zakręć.

 

Z tym, że ja jedna partię zrobiłem jabłkowo-gruszkową a drugą jabłkowo-śliwkową :)

Wyszło 15 słoiczków... smak super... taki orientalny... :grin: Do wędlin to chyba będzie przebój na naszym stole !!!

 

http://img841.imageshack.us/img841/7440/dscf0543wm.jpg

http://img839.imageshack.us/img839/2386/dscf0544wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170993
Udostępnij na innych stronach

a ja zagospodarowałem te moje ogórasy

pikle i sałatka z papryką i cebulą .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-170995
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po pracy mięliśmy zabawę z ogórasami :) Bartek dzielnie pomagał :grin:

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171214
Udostępnij na innych stronach

Pokemon przepis na to pilnie potrzebny...

Nie wiem czy to tak na poważnie, czy z lekką dozą ironii... ale, że cię lubię bracie mój, to posiedzę jeszcze w tę noc i cosik napiszę...

 

http://img508.imageshack.us/img508/6501/dscf0615wm.jpg

 

Sałatka z zielonych pomidorów

 

1kg pomidorów zielonych

100g cebuli

30g soli

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

 

zalewa:

0,4l wody,

0,1l octu 10%

 

Pomidory myjemy i kroimy w cienkie krążki, cebulę jeśli mała też w krążki, jeśli duża to drobniej...

Pomidory i cebulę zasypujemy solą i mieszamy a następnie zalewamy wcześniej przygotowana zalewą (woda zimna). I tak zalana mieszankę odstawiamy w temp pokojowej na 24 h.

Po tym czasie, odsączamy nasze pomidory, czyli zlewamy zalewe do garnka. Dodajemy do niej 100g cukru, kilka ziaren ziela, pieprzu i listek, dwa laurowego i całość zagotowujemy pod przykryciem.

Sałatkę układamy w słoiczkach i zalewamy naszą gorącą zalewą... słoje zamykamy i pasteryzujemy ok 20 - 25 minut.

 

A tu moja dwudniowa walka z pomidorami... dostałem prawie 5kg od ciotki, tak im obrodziły,ze szok... prawie dwumetrowe drzewka... i wszystko spada i gnije... deszcz... nie ma jak i kiedy dojrzewać... ale jak pachną... :)

 

 

 

Specjalnie dla ciebie pis-ie siedziałem do 2 w nocy... :tongue:

Sałatka słodko-kwaśna, pycha do obiadów, przekąsek... smacznego :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171366
Udostępnij na innych stronach

Pokemonie spania nie masz? Ja na urlopie skazany na biedronkowe wyroby ,a Ty mi tutaj takie rzeczy pokazujesz... Nie ładnie oj nie ładnie

no żeby się o 2 w nocy ssanie włączyło, toć to faktycznie tragedia. :lol:

 

Artur, podeślij może Jackowi ze dwa słoiczki, :thumbsup: żeby nam nie zmarniał kolega na tym kupnym. :clap: :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171370
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj po pracy mięliśmy zabawę z ogórasami

 

pokemonie Pokazały się już pomidorki lima . Nie zapomni o zrobieniu trochę na przepyszny sok pomidorowy .

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171371
Udostępnij na innych stronach

Sałatka z zielonych pomidorów

uwielbiam sałatkę z zielonych pomidorów ja robię trochę inaczej, bo z ogórkami, ale w sumie wszędzie te ogórki, może w tym roku zrobię Twoją, sprawdzona czy pierwszy raz robiłeś?

Na prawdę podziwiam Cię za to wszystko co robisz i jednocześnie zawsze mnie zawstydzasz, bo ja ciągle kalkuluje czy dam radę coś zrobić, do nocy bym nie siedziała :blush:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171390
Udostępnij na innych stronach

sprawdzona czy pierwszy raz robiłeś?

madlinko, wczoraj czasu nie miałem, żeby ci odpisać, sałatkę ja osobiście robiłem pierwszy raz... z resztą wszystkie sałatki robiłem pierwszy raz w tym roku, bo wcześniej mieszkaliśmy gdzie indziej, tzn w Zawidowie, 100m od teściowej... :cool: to sałatki mięliśmy gotowe na miejscu :tongue:

Co do zielonych pomidorów... to specjalnie dla Ciebie otworzyłem słoiczek :) Sałatka bardzo dobra, kwaskowata :) spałaszowałem słoiczek do śniadania :thumbsup:

 

http://img64.imageshack.us/img64/6263/dscf0622wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171562
Udostępnij na innych stronach

To jak to jest z tymi zielonymi pomidorami.Słyszałem ,że zielone pomidory zawierają jakieś szkodliwe składniki.Możecie mnie oświecić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171564
Udostępnij na innych stronach

Co do zielonych pomidorów... to specjalnie dla Ciebie otworzyłem słoiczek

dziękuje Ci bardzo, zatem poproszę teściową o zielone pomidory, w dowód wdzięczności wrzucam przepis na moją sałatkę z pomidorów, sprawdzona:

 

3kg ogórków

3kg zielonych pomidorów

30dkg kapusty

1kg marchwi

1kg cebuli

 

zalewa:

1litr wody

1/2szklanki octu

2 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru.

 

Wszystko dobrze posolić i zalać gorącą zalewą, dodać po łyżeczce oleju do słoika. Pasteryzować 20 minut.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171566
Udostępnij na innych stronach

Dobrze słyszałeś :lol:

Zawierają trujący alkaloid solaninę ale w ilościach mikroskopijnych Na raz musiałbyś ich zjeść tonę aby się zatruć :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171567
Udostępnij na innych stronach

3kg ogórków

3kg zielonych pomidorów

30dkg kapusty

1kg marchwi

1kg cebuli

 

zalewa:

1litr wody

1/2szklanki octu

2 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru.

 

:shock: Madlinko ! Zalewę podałaś na 1 kg 'wsadu' czy na całość :question:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171568
Udostępnij na innych stronach

Zawierają trujący alkaloid solaninę ale w ilościach mikroskopijnych Na raz musiałbyś ich zjeść tonę aby się zatruć

Wg. niemieckiej Wikipedii http://de.wikipedia.org/wiki/Solanin dawka śmiertelna dla dorosłego wynosi 1.25-4.5 kg zielonych pomidorów :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171607
Udostępnij na innych stronach

Mikami,masz rację,ale to dotyczy zielonych pomidorów zerwanych z krzaka a takich nikt nie je.

Obróbka termiczna powoduje że zawartość solaniny w produkcie gwałtownie maleje.Dlatego sałatkę pasteryzujemy a gdy chcemy zrobić na bieżące spożycie to zielone pomidory należy zblanszować.

W Stanach sałatki i dżemy z zielonych pomidorów kupisz w każdym sklepie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/3/#findComment-171612
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.