Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kur..cze a u mnie śliwek nie budiet :???: i z powideł będą nici. Poza jabłkami i malinami na drzewach jest niewiele owoców :cry:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-231234
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no i poczyniłem sałatkę ze szparagowej

3 kg fasolki i reszta wg proporcji (troszke mniej soli)

własnie sie pasteryzuje w piekarniku

wysżło 10 słoiczków 0,5l

w smaku ok zobaczymy co bedzie jak sie "przegryzie"

bałagan w kuchni bezcenny

 

przy okazji tego bałaganu 10 słoiczków powideł śliwkowych dołączyło do wczorajszych 8

Wędzić jest rzeczą ludzką
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-231387
Udostępnij na innych stronach

a kiedy Ty śpisz?

Jakoś daję radę :) jeszcze dwie nocki w pracy od jutra i weekend wolny :) Będzie zabawa ze śliwkami :) Człek jeszcze w miarę młody... na chodzie :tongue: to i życia trzeba pełną piersią chłonąć... :P
Mój szacunek!http://rybak-rybachok.ru/forum/images/smilies/hi.gif

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-231407
Udostępnij na innych stronach

Też poczyniłem sałatkę ze szparagowej pierwszy przepis. Gotowałem fasolkę 20 minut zamiast 10 i w lekko osolonej wodzie. Jak dla mnie nie jest za słone. Reszta wszystko zgodnie z przepisem. Żona twierdzi, że może dać mniej oleju.

 

PS.

Można by stworzyć "ranking" przepisów - ten dostał by ode mnie 10/10, no żeby się nie podlizywać 9,8/10!

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-231933
Udostępnij na innych stronach

poczyniłem troszkę dżemów ze śliwek żółtych....

http://i47.tinypic.com/2a7vts1.jpg

miszmasz z jabłkami.... trochę tego wyszło.... pychota....

http://i48.tinypic.com/143kmms.jpg

 

dzisiaj lecieliśmy z leczo :) Bez żadnych przypraw... tylko cebula, kabaczki, papryka i pomidory , taki "zaczyn" na zimę :)

 

http://i48.tinypic.com/13zrhqh.jpg

 

http://i49.tinypic.com/el1fsg.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-232183
Udostępnij na innych stronach

Ech... jak nie ma owoców, to narzekamy, że to, że tamto... a jak już są... to jeszcze więcej z nimi kłopotów :grin: ot klęska urodzaju...

 

Wcześniej jabłka, teraz śliwki... były dżemy... ale co dalej... bo szkoda owoców...

 

http://i50.tinypic.com/2ahdutk.jpg

 

Robimy kompoty !!!

 

http://i49.tinypic.com/2itm0hw.jpg

http://i47.tinypic.com/acztau.jpg

 

Ech, człek głupi jest... i złotówki mu szkoda... i meczy się z garnkami, zamiast kocioł duży zakupić...

http://i47.tinypic.com/16kcrv5.jpg

 

Dzisiejsze nocne kompoty z żółtych śliwek - renklodów :)

http://i46.tinypic.com/10r1jy0.jpg

 

PS kiedyś jak pamiętam po "gumki" to sie do NRD - ówka śmigało... teraz wszystko w sklepach jest... :mellow:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-232530
Udostępnij na innych stronach

Artur, rób kompoty [mało wody] jak w zimie będzie więcej czasu to można z nich robić wino.

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-232534
Udostępnij na innych stronach

Teraz przez kilka dni będzie zabawa z węgierkami, powidła robimy... Fajny kolorek mają, żeby nie ściemniały i nie wyglądały jak... to wystarczy dodać do garnka ze śliwkami na początku smażenia dwie, trzy łyżeczki octu...

 

http://i48.tinypic.com/2hejyf4.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-232799
Udostępnij na innych stronach

pokemon15

Mnie niestety leczo zbombiło dekle rok temu, jakieś 50% słoików i poszły w klozet.

Nie miewasz z tym porblemów bo nie wiem co źle zrobiłem może mój błąd a może taki urok leczo w słoiku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-233055
Udostępnij na innych stronach

Teraz przez kilka dni będzie zabawa z węgierkami, powidła robimy... Fajny kolorek mają, żeby nie ściemniały i nie wyglądały jak... to wystarczy dodać do garnka ze śliwkami na początku smażenia dwie, trzy łyżeczki octu...

 

Powidło ma mieć ciemny kolor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-233218
Udostępnij na innych stronach

Powidło ma mieć ciemny kolor.

Jest ciemny ale nie "sraczkowato - brunatny " :P

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-233222
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No i... dostałem na zlocie od małgosi i tomka słoiczek pindjuru... takie toto dobre było, ze LP zjadła cały już pierwszego wieczora po moim powrocie... rewelacja...

No to nie zastanawiając się dłużej i korzystając z względnie tanich papryk czerwonych też postanowiłem zrobić ten specyfik...

Przed kilkoma dniami poszedł na tapetę ajvar... z samej papryki... i... jak dla mnie porażka... z 5 kg wyszło raptem 4 słoiczki... w trakcie produkcji jak by się ta cała masa zważyła... nie chciała się połączyć z oliwą... do tego czuć lekko spaloną papryką... masakra jednym słowem... ale jako podkład do pizzy będzie OK :)

Nie zrażony niepowodzeniem wczoraj i dzisiaj zabrałem się za produkcję pindjiuru... też wg przepisu małgosi :)

No i wyjszło :) Zajefajny smak :) Normalnie cudo...

Co prawda takiej aksamitnej konsystencji nie udało mi się osiągnąć... teraz jak będę robił to i papryki pomimo mielenia przetrę na sitku... ale... wyszło rewelacyjnie...

A się przyznać muszę, że troszkę skład zmieniłem odnośnie pierwotnego przepisu... bo dałem kabaczka...

http://i49.tinypic.com/faooi1.jpg

wyszło 8 słoiczków... ale takich większych... ciut...

http://i48.tinypic.com/52x9gn.jpg

 

Ale pyszności :)

I tutaj mała ciekawostka... słoik na pierwszym planie ... Bonduele.. to autentyczny słoik z lat 80 siatych z darów kościelnych z holandii jakie dawali nam na komunię... w słoiku był groszek... przed chwilą go do kibelka spusciłem, bo mi słoików małych zabrakło... 30 lat a w sumie nawet ładnie pachniał... ot w piwnicy historię mam... :) miałem...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-237041
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

A co to to pindjuru podobne do mojego koncentratu , którego właśnie skończyłem pasteryzować :???:

 

Koło południa zacząłem z pomidorami jakieś 12-15 kg (trochę teść sobie zabrał )

Roboty od zajeba...a z tym , ale jestem w miarę zadowolony z efektu finalnego

 

nie wiem czy pomidory miałem jakieś wodniste , czy co?

Przetartej masy wyszło około 6 l (wodniste jak sok wyszło , na gazie prawie 5 godzin i ze 2 litry uszło w atmosferę , ale zrobił się koncentrat :cool:

 

a zapomniałbym o soczku na chorobę na 3 litery wyszło 4 małe kubusie i 2 litrowe :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-237043
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, ty sprawdź czy w piwnicy nie masz czasem butelki wina mszalnego z pierwszej komuni :lol:

 

a tak na poważnie to jest gdzieś na stronce przepis na ten pindjar?

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-237046
Udostępnij na innych stronach

Artur, :clap: :clap: :clap: ogólnie uwielbiam kabaczki we wszelkiej formie :P dobre posunięcie, żeby uzyskać kremową konsystencję :thumbsup:

Gdyby tylko to nie było tak pracochłonne :???: nawet maszynowo nie znaleźli dobrego sposobu produkcji :P w kupnym pełno skórek, ledwo da się jeść ;) tym bardziej własne kilka słoiczków to skarb na wyjątkowe chwile :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-237060
Udostępnij na innych stronach

To już definitywny koniec z paprykami... żeby nawet za darmo mi oddawali... nie... dosyć tej papryki... Dzisiaj kilkanaście słoików zrobiłem konserwowej...

 

http://i46.tinypic.com/fuwg9h.jpg

 

Teraz już tylko sałatka z buraków na dniach i koniec przetworów...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-238608
Udostępnij na innych stronach

To już definitywny koniec z paprykami..

A pieczoną robiłeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-238613
Udostępnij na innych stronach

A pieczoną robiłeś?

aniu pieczonej nie robiłem... podpiekałem tylko na pindjur...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-238635
Udostępnij na innych stronach

aniu pieczonej nie robiłem.

To koniecznie spróbuj Pokemonie.

Oddałabym wszystkie papryki marynowane świata za tę, z przepisu poniżej:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48165#48165

Ta potrawa jest tak dobra, że do słoików trafia tylko część bo wszyscy ją wyjadają na bieżąco, spod ręki :grin:

Przepis dostałam jeszcze w latach siedemdziesiątych od osoby, która przez wiele lat mieszkała w Azerbejdżanie. Robię tę paprykę co roku i z wielkim smutkiem stwierdzam, że znowu za mało, że za szybko się skończyła. Nie ma dobrego wyglądu ale ten smak :!: . Najlepsza na domowym chlebie grubo posmarowanym masłem :thumbsup: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-238649
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To koniecznie spróbuj Pokemonie.

zostało mi jeszcze kilka słoików, to spróbuję :)

 

A dzisiaj z rana sałatka z buraczków...

http://i45.tinypic.com/oaaxpt.jpg

 

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-240904
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i w końcu odważyliśmy się z Aśko "nastawić" własny ocet jabłkowy...

 

http://i46.tinypic.com/35n90k8.jpg

 

Dwa trzylitrowe i jeden czterolitrowy słój, ocet wg przepisu Małgoś...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-242630
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze trochę słoików z kabaczkami zrobiłem dzisiaj przed południem :)

http://i45.tinypic.com/30u9yrc.jpg

 

A tutaj prezent od Świadzia :) Dzisiaj przyjechało !!! Świadziu, dziękuję !!! Pierwszy raz w życiu spróbujemy rydzów :)

http://i50.tinypic.com/124cy75.jpg

 

No i kiszenie kapusty :) 20 kg... tylko zapomniałem o marchwi i jest trochę mało... ale za to z kminkiem :) Bartek miał wielką radochę :)

http://i50.tinypic.com/23ra6ur.jpghttp://i45.tinypic.com/seydfb.jpg

http://i45.tinypic.com/5o5ouq.jpghttp://i46.tinypic.com/2m4p1kj.jpg

http://i48.tinypic.com/f0uo77.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-243708
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj "zajechałem" do teściowej... no i "wyrwałem" od niej kolejny wspaniały przepis na BURACZKI :) A bo akurat robiła... spróbowałem... i szok... pycha :)

 

Z dedykacją dla kolegi spec202

 

Buraki na zupę, na gorąco ( zasamżane ) do obiadu ale i też na zimno jako sałatka do obiadu :)

 

3kg buraków czerwonych gotujemy na półmiękko i obieramy. Ścieramy na tarce... i teraz... jeśli chcemy na zupę albo na surówkę zimną, ścieramy na oczkach grubych, jak do zasmażanych, na oczkach drobnych...

 

Najwazniejsza jest w tym wypadku zalewa... taka sama do tych trzech rodzajów buraczków

 

Zalewa: (3kg buraków)

 

2 szklanki wody

0,5 szklanki octu 10%

0,5 szklanki cukru

4 owoce ziela angielskiego

4 owoce pieprzu czarnego

2 listki laurowe

1 goździk

4 ząbki czosnku

1 łyżka soli

 

Zalewę zagotować, wystudzić, dodać do buraków ( startych), lekko wymieszać i zostawić na 12 godzin, po tym czasie włozyć do słoików i pasteryzować 30 min...

 

PS Do barszczu dajmy normalnie całą zawartość słoika, do buraczków zasmażanych.... na lekko przyrumienioną cebulkę wrzucamy nasze buraczki ze słoika i podsmażamy ok 5 minut, a na zimno... do buraczków ze słoika dodajemy drobno posiekaną cebulę :)

 

Pychota !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5139-pokemona-przetwory-i-inne-takie/page/6/#findComment-244222
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.