Skocz do zawartości

Pokemona przetwory i inne takie


pokemon15

Rekomendowane odpowiedzi

Fasolka na czasie :thumbsup:  ,a i mam pytania rodzinne o sałatkę z buraków na zimę

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Muski, zrob salatke z burakow zdaje sie ze to Pokemona tescowe z burakami i papryka , jak mnie pamiec nie myli , jest super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@chudziak, O tak ten pyszne buraczki , jak mam nadmiar to zawsze robie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muski, zrob salatke z burakow zdaje sie ze to Pokemona tescowe z burakami i papryka , jak mnie pamiec nie myli , jest super.

 Z buraczków robię podobną i mam nic już więcej nie kombinować . Natomiast sałatkę z fasolki  z postu 1 - dzisiaj zrobiłem pierwszy raz oczywiście dodałem czosnek  ;)   

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwagi do sałatki z fasolki szparagowej :

1 - dałem 1 łyżkę cukru - następnym razem łyżeczkę

2 - octu dałem 2 łyżki

3 - koncentratu dałem 4 czubate 

4 - podgotowanie fasolki  z wkładem ograniczę do 4-5 min , w zasadzie tylko do wyrównania smaków.

5- czosnek , po 1 dużym ząbku / kg

6- płaska łyżeczka pieprzu do całości (4,25 kg fasolki)

7 - słoiki 0,54l  pasteryzowałem w 95 st 20 min.

a i oleju na 4,25 kg dałem 3/4 szklanki  a nie na 1 kg !

W smaku jak fasolkowa ryba po grecku :D

Jest Warta powtórzenia  :thumbsup:

Z 4,25 kg fasolki wyszło 12 słoików 0,54 l i jakiś malutki drobiazg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to ten drobiazg proszę na zlot
To pewnie z kolejnej porcji bo wątpię by dotrwało  ;)  Już  dzisiaj po odwiedzinach córek zostało 8  :facepalm:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Buraczki z papryką teściowej pokemona robię już od kilku sezonów, są pyszne i na stałe zagościły w terminarzu przetworowym,w tym roku rownież będą robione. Tym razem chciałbym zapytać,czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na takie buraczki, ale bez papryki? Kiedyś Maxxell wrzucał przepis bodajże swojej mamy, ale nie mogę go coś znaleźć...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale bez papryki?
Maria s  poszukaj w przetworach - buraki, cebule i antonówki 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tym razem chciałbym zapytać,czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na takie buraczki, ale bez papryki?

A jaki jest problem, żeby tej papryki nie dodać? Najważniejsza w przetworach marynowanych jest odpowednia moc zalewy, jak dla mnie. 

Mam podobny przepis, podejrzewam że teściowa Pokemona i mama mojej koleżanki z Targówka, mają ten przepis z jakiegoś podobnego źródła sprzed lat.

Ja tylko przeliczyłem na kg, jak ktoś robi mniej.

https://kucharzniewspolczesny.blogspot.com/2018/02/saatka-z-burakow-na-zime.html

 

A wracając do pytania, zapomniałem kiedyś o papryce i były równie dobre.    

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Buraczki wg Marii s WB

3kg buraków
1kg cebuli
1kg antonówek
zalewa:

1szkl oleju
1szkl cukru
2łyżki soli
1/3szkl octu 10%
Buraki umyć ugotować w łupinie do miękkości zalać zimną wodą przestudzić obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach cebulę pokroić na drobną kostkę zeszklić na oleju jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach zalać octem wszystkie składniki wymieszać lekko podgrzać(nie gotować)Napełnić słoiki pasteryzować 10 min Smacznego!

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja część buraków robię po prostu tak -gotuje je w skórach ,miękkie obieram, trę na tarce na drobnych oczkach i pakuje w słoiki.Pasteryzuje i gotowe. Można dodać trochę cukru,soli, czy soku z cytryny.,ale po wyjęciu ze słoika i tak je doprawiam.Oczywiscie jemy je na ciepło-  wrzucam na patelnię z zeszkloną cebulką ,doprawiam do smaku solą, cukrem,sokiem z cytryny, .proszę mąką i dodaje ciut śmietany. Gotowe.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja żona robi tak samo. Dziś były śliwki na dżem i buraczki.

Śliwki własne a buraczki to musiałem dokupić. Moje wnuczki uwielbiają babcine buraczki i nie tylko.  

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuje zamiat gotowac buraki w wodzie ,upiec w piekarniku .sa duzo slodsze i maja lepszy smak.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak je upiec?
  Gar do pieczenia np gęsi ,żaroodporny z pokrywą i prima sort 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w garnku z pokrywka , dobrze jak to w czym pieczesz jest niskie zeby buraki lezaly pojedynczo, jak nie ma pokrywki nakryc folia aluminiowa. Ostatnio przekonalam moja mame do takiej metody i stwierdzila ze buraki sa o wiele smaczniejsze i maja bardziej wyrazisty kolor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.