Bagno Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Lutego 2011 Mam w kuchni deskę z drewna bukowego, cięta w wzdłuż słojów. Używana od kilku dobrych lat, gdyż w środku deski powstał dołek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Lutego 2011 deski bukowe i stolarza niczym nie impregnowały i Nową deskę drewnianą na początek warto przesmarować oliwą względnie innym olejem jadalnym . Mniej będzie wpijała wodę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelP Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Lutego 2011 Przeglądając neta w temacie desek, trafiłem na niezwykle ciekawe rozwiązanie - być może znane kolegom i wyskakuję tu z nim niczym Filip...Jest to też deska, chociaż ma swojego metalowego i plastikowego odpowiednika; też służy do krojenia mięsa, ale na równe plastry. Żona od kilkudziesięciu lat kroi mięso na niedzielne śląskie rolady - "z ręki", kosztuje ją to trochę wysiłku. Pokazałem jej tą (ten) Jerky Board i chyba nie da mi spokoju :wink: Poniżej link do zdjęcia i dwóch filmów na Youtube. http://www.outdooredge.com/Jerky-Board-Knife-Set-p/jerkyboard.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Lutego 2011 Jak ja to wszystko czytam o te desce, to najlepsze rozwiązanie to kroić nad stołem w powietrzu . Deska do krojenie staje się najważniejszym problemem w zaczęciu produkcji wędlin . Autentyczny fakt - kiedyś wędziliśmy u gospodarzy których nic ich nie obchodziło . Wszystko organizować trzeba było samemu z czego się znalazło, Zabrakło kij do wędzenia znaleźliśmy stare karnisze drewniane więc na nie i do wędzarni po godzinie wędzenia mówię do kolegi ktoś zapierniczył nam dwa kije z wędzarni. Przylatuje patrzymy na dól leżą na dole w wędzarni. Okazuje się że były klejone w trzech miejscach . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Lutego 2011 Pan miał akurat dobry humor i powiedziła, że lepiej zrobić klejoną, bo jest odporniejsza na naprężenia i nie pokrzywi się. Wymiary deski, a właściwie dechy; 500x300x50. Po serdecznej pogawędce na pytanie: ile?, odp: niech służy. Kolego albacora podaj adres tego stolarza :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelP Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Lutego 2011 Jak ja to wszystko czytam o te desce, to najlepsze rozwiązanie to kroić nad stołem w powietrzu . Deska do krojenie staje się najważniejszym problemem w zaczęciu produkcji wędlin . Może żle rozumiem powyższy akapit, ale wychodzi mi, że ta deska nie jest ważna. Moim zdaniem, z narzędzi, po dobrym nożu (nożach), w kolejności "najważniejsze" jest oczywiście deska. Można oczywiście tak jak napisaleś kroić "w powietrzu", ale wtedy - na tym samym poziomie humoru i abstrakcji wędzić w szafie, wieszając wędliny na karniszach, a dymić z trocin rozpalonych w gumofilcu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Lutego 2011 Pan miał akurat dobry humor i powiedziła, że lepiej zrobić klejoną, bo jest odporniejsza na naprężenia i nie pokrzywi się. Wymiary deski, a właściwie dechy; 500x300x50. Po serdecznej pogawędce na pytanie: ile?, odp: niech służy. Kolego albacora podaj adres tego stolarza :grin:Glinik koło Gorlic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Lutego 2011 Są jeszcze deski do krojenia granitowe.A tak na prawdę wyszło jak zawsze! Na obojętnie jak zadane pytanie - burza w szklance wody! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Lutego 2011 A jaka deska,czy jest w niej sęk :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelP Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam,piszę, by się pochwalić: kurier dostarczył deskę, ta w ciągu kilku godzin wypiła powyżej ćwiartki oleju lnianego. Namacalnie jest solidna i nawet powiedziałbym - ładna. W międzyczasie kupiłem jeszcze w 2 duże deski w hipermarkecie o takiej samej powierzchni, też bukowe ale grubości 2,5 cm. Mimo długiego wybierania i przekładania, hipermarketowe deski są nieco spaczone już na starcie. Załuję, bo mogłem kupić wszystkie jako klejone i grubsze, 5 centymetrowe. Również w międzyczasie kupiłem kilka noży firmy V..... chwalonych na kilku forach. Maszynkę do mięsa mam rodzinną, pozostaje zakup jakiejś nadziewarki. W innym wątku pisalem o zamiarze zakupu gotowej wędzarni, i chyba do wiosny to sfinalizuję.Póki co oglądam Youtube i zaczynam ćwiczyć techniki krojenia i masarskich sztuczek :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5142-deska-do-krojenia/page/2/#findComment-144943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.