Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To miał być mój 3 raz. Kupiłem 12kg mięsa (szynka, łopatka, polędwica, karkówka). Do tej pory stosowałem się ściśle do tabeli dziadka z tym, że robiłem 50/50 peklosól i sól. Wszystko było ok.

Teraz chciałem peklować samą solą ze względu na to by nie karmić 10 miesięcznej córeczki chemią (a może peklosól nie szkodzi?).

Wszystko dałem tak jak w tabeli Dziadka na 8 dni. Dałem 100% soli kamiennej + na 1l wody dodatek 4g cukru (wyczytałem tu na forum, że można tak dać). Co 3 dni obracałem. 2 dni temu podczas obracania poczułem bardzo lekki zapaszek z karkówki. Dzisiaj jak przyszło do sznurowania i odstawienia do ociekania to po prostu smród. Miałem mięso w kilku pojemnikach, w lodówce 4 stopnie. We wszystkich pojemnikach smród. Jestem załamany.

Czy faktycznie niezbędna jest peklosól? Czy może ten cukier załatwił mięso?

I najważniejsze jak peklować samą solą? Szkoda dzieciaczka od razu chemią traktować choć ostatnie wyroby to memłała aż miło. Pomocy. Aha woda miała przy nalewaniu 2 stopnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5154-peklowanie-sam%C4%85-sol%C4%85-kamienn%C4%85-i-po-8-dniach-zepsute-mi%C4%99so/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

jak peklować samą solą

Sama sól to nie peklowanie tylko solenie - wyrób będzie szary.

Co do zepsutego mięsa to nie wina samej soli.

Musiało dojść do zakażenia mięsa bakteriami, a może samo mięso było już niezbyt świeże.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Mięso powinno solić się na sucho, natomiast peklować możemy na oba sposoby: sucho i mokro.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Musiało dojść do zakażenia mięsa bakteriami, a może samo mięso było już niezbyt świeże

Według mnie też to jest przyczyna.

W czasach "przed forumowych" soliłem mięso w zalewie i mięso się nigdy nie zepsuło.

Ale i mięso w tamtych czasach było inne :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Wiecie co? Mięso było kupowane w Car....rze. Było tanie w promocji. Może to z jakiejś lochy? Kurde to skąd mam wiedzieć jakie mięso jest dobre? A samo peklowanie tzn. solenie było dobre?

Musisz się jeszcze nauczyć , że nie stać nas na kupowanie tanich rzeczy , właśnie tak się to często kończy ...

 

Szkoda , pozdrawiam , trzymaj się

Było tanie w promocji.

I już masz odpowiedź.Mięso w promocji to albo ostro naszprycowane albo przywiezione bądż wie skąd - z Niemiec, Francji :rolleyes: :grin: .

Wczoraj byłem w sklepie przy ubojni i karkówka b/k była po 14,50zł a w Auchanie po 9,99zł :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

A samo peklowanie tzn. solenie było dobre

Trzymając mięso w samej soli wyroby będziesz miał szare, a nie w

kolorze "mięsnym". Właśnie proces peklowania m.in. pozwala zachować

kolor mięsu po obróbce termicznej - wędzenie, parzenie czy nawet pieczenie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Tak jak już koledzy napisali przyczyn może być wiele.

Stawiałbym jednak niestety na "mięso z promocji".

 

Dodam jeszcze, że:

Dałem 100% soli kamiennej

bezpieczniej jest używać soli warzonej, która jest solą oczyszczoną.

Kamienną zostaw sobie do przetworów.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

albo przywiezione bądż wie skąd - z Niemiec,

Brzmi jak zgroza :???:

A moze ze wschodu i to dalekiego bo Niemcy nie sa oddalone natyle od Polski coby sie mialo mieso podrodze zepsuc .

 

To miał być mój 3 raz. Kupiłem 12kg mięsa (szynka, łopatka, polędwica, karkówka)

Tanio nieznaczy ze mieso bedzie zle a drogo ze dobre ale jak chcesz lepiej to kup poloweczke swinki z pewnego zrodla i bedziesz mial zabawe i miesko swieze .

Bedac w Polsce musialem juz miesko oddawac i to nie raz jak na drugi dzien smierdzialo jak diabli czago w ,,tych Niemczech badz wie skad" dotychczas niespotkalem. :cool:

Pozdrawiam

Kurde to skąd mam wiedzieć jakie mięso jest dobre?

Zapisz się szybciutko na kurs do SDM i wszystko stanie się jasne. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Było tanie w promocji.

I już masz odpowiedź.Mięso w promocji to albo ostro naszprycowane albo przywiezione bądż wie skąd - z Niemiec, Francji :rolleyes: :grin: .

Wczoraj byłem w sklepie przy ubojni i karkówka b/k była po 14,50zł a w Auchanie po 9,99zł :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Gonzo wypisujesz glupoty takie same jak ci w Niemczech, ktorzy pisza ze wszystko co niedobre przysylaja nam ze wschodu (Polska, Litwa itd.) :tongue:. Dla mnie mieso lezalo juz jakis czas i zrobiono promocje zeby nie trzeba bylo utylizowac. Wiem zaraz mi odpiszesz ze lezalo ale w Niemczech :grin:, wiec ja Ci tez zaraz odpisze ze moze masz racje, a moze nie. A dopoki nie masz pewnosci nie oskarzaj nikogo bezpodstawnie.

Pozdrawiam yogi

Podsumowując jak uda mi się kupić dobre mięso to stosowanie samej soli kuchennej jodowanej +4g cukru na 1l zalewy będzie ok? Chcę bez peklosoli bo córeczka ma 10 miesięcy a nie wiem na ile jest niezdrowa .

macin, nie wiem podpuszczasz nas czy co ?

Duży nacisk kładziesz na 10 miesięczną córeczkę , nie wiem , czy taka malizna bardzo objada się wędzonkami :)

 

Podsumowując jak uda mi się kupić dobre mięso to stosowanie samej soli kuchennej jodowanej +4g cukru na 1l zalewy będzie ok

Nie wiadomo, bo nie wiadomo ile tej soli , jakoś wszystko takie chaotyczne .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Zawsze możesz zmniejszyć ilość peklosoli w zalewe peklującej np 50/50 (połowa soli wazonej i połowa peklosoli) też powinno być dobrze... Mój roczny synek wpierdziela wędliny peklowane tak jak w przepisach, samą peklosolą. z tego co czytałem nie powinno sie podawać dzieciom, do 6 miesiąca życia.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Chcę bez peklosoli bo córeczka ma 10 miesięcy a nie wiem na ile jest niezdrowa .

Więcej azotanów dostarczysz córeczce dając jej sok marchewkowy z Marvitu ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Prawdopodobnie przyczyną mogło być za wysokie pH mięsa oraz jak koledzy napisali wcześniej nieświeże i jeszcze... czy na pewno temp solanki wynosiła 4 C. Gdy poczułeś pierwszy raz lekki zapach należało wymienić solankę albo zacząć wędzić.

Zawsze możesz zmniejszyć ilość peklosoli w zalewe peklującej np 50/50 (połowa soli wazonej i połowa peklosoli) też powinno być dobrze... Mój roczny synek wpierdziela wędliny peklowane tak jak w przepisach, samą peklosolą. z tego co czytałem nie powinno sie podawać dzieciom, do 6 miesiąca życia.

O to właśnie chodziło.jeżeli do szóstego miesiąca to nie będę się bawił I dam 50/50. A nie podpuszczam z córką bo mam jeszcze 5 latka ai my wolimy zdrowe od czasu kupna działki. Dzięki wszystkim bo sporo się dowiedziałem I muszę jeszcze sporo się nauczyć np. jak samemu rozebrać półtusze.
a może zbyt wysoka temperatura solanki była???
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Powtórzę po Maxellu Zainwestuj w siebie i zapisz się na kurs SMD a wszystko stanie się jasne :lol: :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

To jest wyjście, ale dwójka małych dzieci to już inna bajka. Dam radę I się nauczę bo stracić tyle mięsa to po raz ostatni. Mam termometr w lodówce I znam temperaturę. Przy zalewaniu miała 2 stopnie
Wiesz , poleciałem do piwnicy przewrócić mięso , które pekluje się już od 10 dni . Nie przewracałem i nie oglądałem go już 2 dni , więc jak to wszystko przeczytałem , to podchodziłem do beczki z sercem na ramieniu ... na szczęście tylko piękny zapach przypraw :thumbsup: więc niech się nadal pekluje :grin:

50/50 to solenie czy już peklowanie ?

O to jest pytanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Wiesz , poleciałem do piwnicy przewrócić mięso , które pekluje się już od 10 dni . Nie przewracałem i nie oglądałem go już 2 dni , więc jak to wszystko przeczytałem , to podchodziłem do beczki z sercem na ramieniu ... na szczęście tylko piękny zapach przypraw :thumbsup: więc niech się nadal pekluje :grin:

:clap:

Następnym razem też tak będę miał. A co do SDM to muszę jakoś przekonać lepszą połowę:)

50/50 to solenie czy już peklowanie ?

Solenie znaczy nie używamy peklosoli lub saletry więc 99,9% sól

:grin:

Wszystko inne to peklowanie :rolleyes:

ale może się mylę

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.