pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Lutego 2011 a pasztet to tajemnica wykonawcy. pis-ie, przecież "produkcję"masz opisaną wczesniej... czy cos źle zrozumiałem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-146436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Lutego 2011 pokemon15, pasztet w spaniały :thumbsup: :clap: Ja ostatnio robiąc pasztet,wątróbkę nie parzyłem,tylko przesmażyłem z cebulą i dopiero zmielilem.Po upieczeniu ,naprawdę super smak,warto spróbować :!: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-146439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Lutego 2011 wątróbkę nie parzyłem,tylko przesmażyłem z cebulą i dopiero zmielilem. Ja obsmażałem watróbkę z cebulą jak robiłem pasztet z królika, też fajnie wyszedł O smaczku nic nie napisałeś... Hm... jak tu napisać o smaku... tego sie nie da oddać słowami, to trzeba spróbować Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-146442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Lutego 2011 No to jeszcze zdążyłem dziś przygotować polędwicę a"la parmeńską do fazy II. Mięso bez praktycznie żadnych wycieków, po 1 dobie było tylko troszkę soków, zapach od przypraw zajefajny, aż nie mogłem się nadziwić..., kolor jak widać, lekko szary ale chyba tak ma być...dałem 35g/kg soli... do mieszanki. Zobaczymy co dalej. Nie miałem gazy to owinąłem w jedną warstwę "rzadkiej" tetry i w dwie warstwy pończochy. kupiłem dziś rajstopy damskie z elastilu z małym klinem Ja żonie buchnąłem jedną "samonośną" pończochę :grin: Ciekawe czy będzie sie wściekać jak nie znajdzie do pary... :grin: "Zasznurowana" i poszła do korytarzyka pod sufit, gdzie schodzi się z łazienki do ubikacji i mały balkon... W domu mamy ok 22 st, nieraz i 24 jak dobrze napalę, w nocy nieraz spadnie do 19-20, a kibelek jest o 1,5m niżej niż reszta mieszkania, trochę też przez drzwi balkonowe sie wychładza to panuje tam ok 15-18 stopni. Nie wiem jak z wilgotnością, najwyżej co kilka dni będę przenosił np do kuchni na dobę,,, A to moja pierwsza (mam nadzieję że nie ostatnia) skarpeta :grin: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-147330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Lutego 2011 :clap: Pokemonie tak na oko, jak dla mnie to Twój wyrób bardzo erotycznie się prezentuje. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-147332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Lutego 2011 Dzisiaj koło południa, będąc na spacerze-zakupach z małym rozrabiaką Bartkiem zaszedłem do mięsnego... ot tak przypadkiem... Pokręciłem się trochę, popatrzyłem na ceny... jak "lecą" do góry... no i wychodzimy... a tu znienacka, coś do nas krzyczy: "EJ !!! TUTAJ !!! BIERZ NAS NA OBIAD !!!" Wracamy z Bartkiem przed ladę a tam dwa piękne kawałki żeberek wp. z mnóstwem mięsa... no i cóż, wzięliśmy je - 1,8 kg Pomyślałem sobie, że dawno nie było u nas żeberek pieczonych w kapuście wg przepisu mojej żonki... Po drodze nabyliśmy jeszcze 1,5kg kiszonej kapusty. Żeberka wieprzowe smażone w kapuście kiszonej http://img535.imageshack.us/img535/3774/dscf7958wm.jpg Ja zrobiłem więcej, aby jeszcze zostało na jutro 1,8 kg żeberek, 1,5kg kiszonej kapusty, garść suszonych podgrzybków (mogą być inne :wink: ) przyprawy: pieprz czarny mielony, papryka słodka, mielony czosnek, listki laurowe, ziele angielskie. Kapustę kiszona płuczemy w zimnej wodzie, wyciskamy i wrzucamy do garnka z wodą i obgotowujemy dodając soli łyżeczkę czubatą (chyba, że mamy mocno słona kapustę, wtedy nie solimy). Kapustę gotujemy ok 30 minut. W międzyczasie tniemy nasze żeberka na kawałki, wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy do smaku. Ja dałem pół łyżeczki pieprzu mielonego, pół łyżeczki czerwonej papryki, łyżeczkę płaską suszonego mielonego czosnku i sól na wyczucie... mieszamy wszystko dokładnie z naszymi kawałkami żeberek i odstawiamy na chwilę. Można dodac gotową przyprawę do potraw i mięs w kapuście. Ponieważ ja nie mam tak dużego rondla, to robiłem trochę żeberka na raty... Podsmażamy nasze żeberka w przyprawach na rozgrzany olej i podsmażamy z obu stron. I teraz są dwa wyjścia. Jeśli mamy duży rondel lub garnek z grubym dnem, w którym obsmażamy żeberka, to je tam zostawiamy i dodajemy do nich odsączoną z wody kapustę kiszoną i dalej smażymy już wszystko razem. Ja podsmażałem żeberka na patelni w dwóch ratach i przerzuciłem je do dużego garnka razem z tłuszczem i dodałem kapustę. Jak już nam się razem wszystko smaży/gotuje to dodajemy jeszcze garść grzybów suszonych 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego i sprawdzamy smak i słoność, ewentualnie robimy korektę. Mięso z kapustą ma się dusić dość długo, u mnie ok 1,5 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Najważniejsze w tym całym procesie duszenia jest to aby kapusta się smażyła, nie gotowała... można trochę podlać olejem wszystko, jak odparuje woda z kapusty. Może nam się trochę kapusta przypalać od spodu ale to nie szkodzi, ważne żeby często mieszać. http://images49.fotosik.pl/663/a522c1158b5fa292m.jpg http://images50.fotosik.pl/665/e7be48c4c72e1f46m.jpg Wspaniały smak smażonej kapusty kiszonej w połączeniu z żeberkami w niej duszonymi zadowoli nie jedno podniebienie. Fajnie smakuje podane ze słodką pomarańczą. Smacznego Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Lutego 2011 :clap: Wygląda :thumbsup: Czyżbyś wreszcie pozwolił żonce coś upichcić ? :grin: Uświadom troszkę jak to jest zrobione... :wink: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Lutego 2011 Czyżbyś wreszcie pozwolił żonce coś upichcić ?No co ty, sam robiłem !!! A właśnie dokończyłem fotorelacje Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Lutego 2011 Fajna opisowo-fotorelacja, ciekawe połączenie żeberek w kapuście z pomarańczą :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Lutego 2011 Piękne i smakowite a ja na diecie.I jak tu przeżyć przy takiej stronce i takich autorach. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Lutego 2011 pokemon15, bardzo fajna i smaczna relacja! W jednym tylko się nie zgodzę: Można dodac gotową przyprawę do potraw i mięs w kapuścieNie można! Jakieś wymysły marketingowców, żeby glutaminian sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Lutego 2011 Wspaniala fotorelacja :clap: :clap: Obiadzik wyglada super :thumbsup: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Lutego 2011 W jednym tylko się nie zgodzę: pokemon15 napisał/a: Można dodac gotową przyprawę do potraw i mięs w kapuście Andy zgadzam się z tobą całkowicie, jednak zdarzają się i tacy, którzy bez gotowych zestawów przypraw... ani rusz... :wink: Ale my na tym forum propagujemy, staramy sie przynajmniej pisać i stosować wszystko co naturalne i "swojskie". Rzeczywistość jednak jest taka, a nie inna... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Lutego 2011 Żeberka wieprzowe smażone w kapuście kiszonejBardzo kuszące danie, trzeba pomyśleć nad zrobieniem tego :thumbsup: Po drodze nabyliśmy jeszcze 1,5kg kiszonej kapusty.Szykuj jakiś garniec na Październik i zakiś swoją. U mnie z 40-tu kg zostało kilka garści :grin: pokemon15 napisał/a: Można dodac gotową przyprawę do potraw i mięs w kapuście Nie można! Jakieś wymysły marketingowców, żeby glutaminian sprzedać.Prezesiehttp://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif masz rację, znam takiego jednego co zrozumiał i już nie używa glutaminianu :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-148797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Marca 2011 Przyszedł czas co by się zmierzyć z wyrobami parzonymi... po przestudiowaniu kilku tematów z forum i po konsultacjach ze starszym bratem Zbójem wczoraj wieczorem wymodziłem coś z drobiu... żeby było na kanapki... bo ciągle tylko te świnki i świnki... a podobno wieprzowina źle robi na serce... :wink: Kurak la barier http://img291.imageshack.us/img291/9752/dscf8088wm.jpg http://img696.imageshack.us/img696/5153/dscf8087wm.jpg Mięso z piersi kurczaka 0,8kg pokrojone w kostkę, peklowane na sucho 36 godzin 17g mieszanki 70/30 na kg, mięso z ćwiartek - 1 kg, peklowane jak wyżej, zmielone dwa razy na sitku 4. co ja się namęczyłem z tymi ćwiartkami, żeby to mięso oddzielić od kości... masakra... Przyprawy, to na ok 2 kg surowca... pół łyżeczki gałki (nawet mniej), łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, łyżeczka pieprzu białego, łyżeczka ziół prowansalskich. Bałem się najbardziej nadziewania w osłonki barierowe... ale jakoś to poszło, chociaż nie obyło się bez "bąbelków" powietrza... ale nie jest źle Osadzanie dwie godziny w temp pokojowej i do gara... parzenie 1,1 godziny w temp 70-75 stopni. http://images35.fotosik.pl/493/0f90aa66957b8dc8m.jpg Chłodzenie w letniej wodzie i do lodówki do rana Wyszła pychotka, naprawdę, super na chlebek do kanapek I mimo moich obaw wszystko ładnie się skleiło i nawet tych dziur powietrznych za dużo nie ma Mniam mniam :tongue: :thumbsup: :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Marca 2011 Kurak la barier :thumbsup: :thumbsup: Następną razą całe udka nie ćwiartki, będzie mniej roboty, a zamiast udek można też dodać mięso z golonki zmielone na sitku 2,5-3mm :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Marca 2011 zamiast udek można też dodać mięso z golonki zmielone na sitku 2,5-3mmMiała być drobiowa Tak jakby trochę zielenią przebijało...to zioła...prowansalskie :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Marca 2011 Miała być drobiowa Wiem wiem :grin: ja tylko zaproponowałem, a mięsa z golonki na 1.5kg piersi z kurczaka to daję niewiele 30-35dag https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81369#81369 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172551#172551 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172692#172692 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Marca 2011 Pokemon spokój :grin: . A dychnij se cłeku :grin: :mrgreen: Ty to potrafisz człowieka zdołować .A poza tym :clap: :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Marca 2011 pokemon15, Ty wogóle masz czas żeby się wyspać :grin: No i następny Twój sukces :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Marca 2011 Ty wogóle masz czas żeby się wyspaćDaje radę Już mam plana na szynkową Szczepana... dzisiaj "klasowanie" mięska i peklowanie... w czwartek szybkie wedzenie, no może w piątek ale mam 2 zmiany... nie wiem jak to zrobię... ale coś wymyślę A to wszystko przez Was... ale sie nie gniewam... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Marca 2011 mam plana na szynkową Szczepana... nie wiem czy widziałeś mój wpis.... zrobiłem eksperymenta zastępując wieprzowinę drobiem a wędzenie solą wędzonkową - wyrób wyszedł dobry, soczysty.... tylko nieco mało słony, a i smak nieco "płaski" na tamtym zestawie przypraw.... ale warto :wink: - szybka wędlinka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Marca 2011 zrobiłem eksperymenta zastępując wieprzowinę drobiem a wędzenie solą wędzonkowąabratku, ja juz mam 3,5 kg szynki w lodówce... :wink: A Ty co tu robisz, na imprezę się szykuj.OOO pis67 !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Marca 2011 Pokemon ogranicz swoje przepisy bo mi się szala w wadze grzeje a skala czerwienieje :lol: Pozdrawiam! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Marca 2011 Przyszedł czas co by się zmierzyć z wyrobami parzonymi.Piękne te Twoje wyroby pokemonku...szalejesz , oj szalejesz. :thumbsup: :clap: Za Tobą nikt już nie nadąży ...jesteś '' motorem '' tego forum :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/2/#findComment-149534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.