karolszymczak Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 13 Września 2012 pokemon15, spróbuj kiedyś to zrobić polecam https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2894 Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-237247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 13 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 13 Września 2012 Dzisiejsza produkcja konserwy słoikowej mira. Z 2 kg karkówki wyszło 5 słoiczków... http://i45.tinypic.com/vfld78.jpg Po dwóch godzinach bulgotania na malutkim gazie... i kilku godzinach pobytu w lodówce... http://i49.tinypic.com/2i3y2f.jpg http://i45.tinypic.com/15f3zeq.jpg Nie mogłem się oprzeć wieczorkiem... :wink: http://i50.tinypic.com/34eum2w.jpg Pychotka... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-237435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 14 Września 2012 pokemon15, nie uwierzysz ale ja też do 24 tej pasteryzowałem tą samą konserwę co Ty.Po południu wrzucę fotki.Mi wyszło 6 słoiczków Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-237439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 28 Października 2012 Ostatnio przeglądając forum... i wyroby naszego Brata Kostka61, tak mi w"pamięć" zapadła ta mielonka (w jego wykonaniu), że normalnie dotarło do mnie, ze strasznie się obijam w temacie wyrobów parzonych... a dokładnie mielonek... Wczoraj poleciałem do sklepu i zakupiłem troszkę surowca... w lodówce też pustki już... Odwiedziliśmy z Bartkiem trzy "nasze" sklepy... i wybraliśmy co nieco na mielonkę... Nie obyło się bez "jio jio" po drodze... ech Bartek jest chyba uzależniony od wozów strażackich, karetek i policyjnych No nic... trzeba było i samochodzik zakupić... Mielonka kanapkowa Extra Surowiec: Iwp - 1kg (szynka) IIwp - 2,6kg (karczek chudy, boczek, słonina) IIIwp - 0,2kg (przednia golonka) skórki wp gotowane - 0,4kg Mięso klasyfikowane, oddzielnie peklowane w stosunku 50/50 - sół/peklosól, 24 h w temp 6 stopni. Przyprawy (na 1kg surowca): pieprz biały mielony - 2g czosnek granulowany - 2g gorczyca biała - 3g pieprz ziołowy - 0,5g gałka mielona - 0,3g woda ok 100ml I mielona na szarpaku, II na sitku fi 6, III i skórki na sitku fi 4. http://i47.tinypic.com/2dqvakp.jpg http://i47.tinypic.com/f258cx.jpg Wszystko wyrobione i nadziewane w osłonki barierowe fi 60 i część w słoiki... http://i49.tinypic.com/5ql1x.jpg http://i50.tinypic.com/1ouhia.jpg Parzone w temp , i tu mi trochę sie wahała... 65-76 st... ale ogólnie to 1,4h w temp 68 st ... na koniec zimna kąpiel i do lodówki ... http://i46.tinypic.com/29l1yxj.jpg http://i46.tinypic.com/2h871nd.jpg Jutro przekroje... i jakieś info co do doznań organoleptycznych PS ale chyba dobre będzie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-246287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 28 Października 2012 Też to planuję i czekam aż się zapasy wykończą . Czekam na dalsze info. Bartek jest chyba uzależniony od wozów strażackich, karetek i policyjnychTata ja wariat - chcę jeszcze komisariat :wink: Tak go nauczy wujek Heniek :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-246288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 28 Października 2012 Skórki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-246298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 28 Października 2012 ta słonina to IIwp a czy b ? (nie rób z rzemiosła kur..twa)Fakt, się ciutkę rozpędziłem Słoninę mogłem pominąć, bo był to "okrawek" znaleziony w zamrażarce ok 100g To zmieliłem tez na fi6 i poszło do IIwp :wink: A tutaj efekt wczorajszego dreptania Ja to mogę szynki nie jeść... tak pachnie i smakuje ta mielonka kanapkowa Extra :grin: http://i48.tinypic.com/2natqwm.jpg http://i49.tinypic.com/xermt.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-246325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 28 Października 2012 Ja to mogę szynki nie jeść... tak pachnie i smakuje ta mielonka kanapkowaPoki bracie jak patrzę na Twoje dzieło,to normalnie klona zrobiłeś :grin: jak bym swoje oglądał :rolleyes:. Telepatia czy co?. :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-246353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Od jakiegoś czasu chodził za mną pasztet... taki pieczony... z królika... http://i46.tinypic.com/29wwzyc.jpg Zakupiłem tuszkę... ciut mała była, więc posiłkowałem się dwoma ćwiartkami kurczaka... do tego 600g wątroby wp i boczku wp surowego 1,4 kg plus 200g podgardla... Oczywiście marchewka, pietruszka i seler oraz garść suszonych grzybów No i cebulka http://i45.tinypic.com/2q8rcba.jpghttp://i48.tinypic.com/2ljnlw8.jpg http://i49.tinypic.com/1e2dtg.jpghttp://i49.tinypic.com/2mpgz8g.jpg Oczywiście Bartek pomagał od samego początku http://i45.tinypic.com/bed7x3.jpg Pasztety stygną obecnie... jutro na śniadanko degustacja... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ale wygląda smakowicie, nie dziwię się Bartkowi, że naburmuszony, skoro nie może spróbować. Ja też takiego focha strzeliłem i to z tego samego powodu :grin: .Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Artur, Panie dziejaszku ^^ świetnie wyglądają te paszteciki :P zdradzisz może co to za śliczne paciorki? czyżby pieprz kolorowy w całości? :thumbsup: dobrze smakuje po zapieczeniu na pasztecie? Pozdrowienia dla dzielnego młodego pomocnika :grin: zanim się zorientujesz, pewnego dnia po powrocie z pracy będą na Ciebie czekały apetyczne blaszki pasztetu widać po spojrzeniu, że już kombinuje Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Pokuś , a czy Bartek przy nalewkach też pomaga , bo jak tak to już widzę rozwinięcie wizji przyszłości autorstwa HerrSpecka :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 20 Stycznia 2013 na śniadanko degustacjaSuper pasztety :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Jumbo, Herrspeck to po niemiecku:Pan słonina,natomiast :Pan Boczek to :Herrbauchfleisch. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 20 Stycznia 2013 czyżby pieprz kolorowy w całości? :thumbsup: dobrze smakuje po zapieczeniu na pasztecie?Do pasztetów polecam pieprz marynowany. Dodaję go do masy . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 20 Stycznia 2013 nie dziwię się Bartkowi, że naburmuszony, skoro nie może spróbować.jeszcze gorące były zdradzisz może co to za śliczne paciorki? czyżby pieprz kolorowy w całości? :thumbsup: dobrze smakuje po zapieczeniu na pasztecie?Robert faktycznie to pieprz kolorowy, ja lubię, fajnie smakuje, często daje na wierzch pasztetów, pieczeni... a czy Bartek przy nalewkach też pomagahe he a tak prezentuje się pasztet w przekroju, w smaku pychotka LP tylko trochę smutna... bo nie zrobiłem ani jednego z papryką... http://i47.tinypic.com/wkiibd.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Teraz mogę pochwalić się salcesonem, "a'la włoskim". To moje drugie podejście do salcesonu, posiłkowałem się fotorelacją (ze strony głównej) i wskazówkami Kazika. Dzięki Kaziu, podziękowania także dla andrzejak, za suszone pęcherze http://i48.tinypic.com/111mdxh.jpg Ten wyrób już chyba jest "podobny do salcesonu" ? Od dłuższego czasu myślałem nad selcefixem, a że weekend miałem w końcu wolny... Jedynym mankamentem było to, że w piątek nigdzie nie mogłem dostać głowy wp... Zakupiłem dwie golonki wp, tylna i przednią i trzy ozory, skórki miałem z boczku od pasztetów. No i kawałek podgardla. Mięso zapeklowałem tak jak na kiełbasy, 24h, opłukałem i gotowałem ze skórkami do miękkości. Po przebraniu wszystkiego, zmieleniu skórek, uzyskałem 1,8kg "wsadu". Do tego dodałem ok 200ml wywaru. http://i46.tinypic.com/2j61x8g.jpghttp://i45.tinypic.com/11imvsw.jpg http://i47.tinypic.com/2ildl51.jpghttp://i50.tinypic.com/210lkz8.jpg Przyprawy jakie dałem to: 3g majeranku, 6 ząbków czosnku, 4g pieprzu, 2g gorczycy i 2g kminku, sól do smaku. Całość zapakowałem w dwa pęcherze wp... Nie mam doświadczenia z tego typu osłonkami... i mimo wielkich starań trochę powietrza zostało w środku... Parzyłem w temp 75 st przez 90 min. http://i45.tinypic.com/kont0.jpghttp://i46.tinypic.com/o51bwm.jpg Mirek gdzieś pisał, ze można nakłuć "balon" w przypadku wypływania na wierzch podczas parzenia, ale mi wcale aż tak nie wypływały i bałem się, że mi wszystko wypłynie na zewnątrz. Po lekkim przestygnięciu przycisnąłem deską i tak sobie stały ściśnięte przez noc w temp 8 st. http://i47.tinypic.com/qriw08.jpghttp://i46.tinypic.com/2qv6tt3.jpg Salceson jest pyszniutki a jak przekroiłem go dzisiaj rano, to oniemiałem Ze szczęścia I jeszcze kilka minifotek dla Zbójaszka http://images46.fotosik.pl/1925/49ae58279c1868cem.jpg http://images37.fotosik.pl/1932/73349e01bab2c19em.jpg http://images49.fotosik.pl/1769/0b542cb7d6566509m.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Teraz mogę pochwalić się salcesonem pokemon15, salceson pierwsza klasa :clap: :thumbsup: gotowałem ze skórkami do miękkości. zawsze sie zastanawiałem czy gotować(100st) czy parzyć w mniejszej temperaturze jak było u Ciebie Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Salceson jest pyszniutki a jak przekroiłem go dzisiaj rano, to oniemiałem No i widzisz jakie to proste . :clap: :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 20 Stycznia 2013 czy parzyć w mniejszej temperaturze jak było u Ciebieja wszystko gotowałem na wolnym ogniu aż było miękkie... ok 1,5h Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Artur, super superno! :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 21 Stycznia 2013 nestor, słonina to po niemiecku - schwarte - a speck jest nazwą wyrobu regionalnego :thumbsup: , http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/491-speck-informacje na Śląsku ujednoznacznianą z boczkiem. poza tym to moje pisanie o i do Kolegi , więc cieszę się ... PS. sorki za brak kropki w poprzednim poscie . Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-262848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 10 Lutego 2013 Metka cebulowa wg receptury i wskazówek kolegi Pis-a, aczkolwiek troszkę z własną "inwencją twórczą"... :tongue: http://i50.tinypic.com/2w2ls3d.jpg Ale od początku... ostatnio za dużo czasu nie mam... a jakoś na forum "wpadł" mi temat metki cebulowej... ja osobiście to nie przepadam... (do tej pory) ale moja LP gustuje w takich "rzeczach"... to pomyślałem, ze zrobię dla niej coś dobrego... Zakupiłem w piątek kawałek boczku...Zapeklowałem na 48h i dzisiaj wieczorkiem "wydreptałem" metkę cebulową Moje modyfikacje, co do przepisu kolegi Pis-a, to tylko większa ilość cebuli (65g) i dwa ząbki czosnku oraz pieprz... zamiast białego, 1,5g czarnego i 0,5g ziołowego. Błędem było, oddanie Lunie resztek z maszynki... zwariowała.... :wink: Metka wyszła tak pyszna, że bałem, się, że w osłonki nic nie włożę... Pis-u, dziękuję za ten przepis... normalnie niebo w gębie !!! Jestem tak mile zaskoczony, ze szok, aż się boję, ile to jeszcze fajnych rzeczy nucze się robić dzięki temu forum i Wam... PS Pis.. :clap: Dzięki :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-267405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 10 Lutego 2013 fajna metka,wszyscy robicie tłuste metki nikt nie lubi chudej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-267421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 10 Lutego 2013 wszyscy robicie tłuste metki nikt nie lubi chudej...pierwszy raz raz robiłem, skąd miałem wiedzieć, Marek, pyszna jest !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5189-pokemona-wariacje-miesne-i-takie-tam/page/14/#findComment-267429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.