Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo ładny chlebek (taki lekki), ciekawi mnie temperatura i czas pieczenia.

Orkisz to też pszenica (reliktowa).

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159293
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy ,, krzyżak " pszenno-orkiszowy

:clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159297
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj do zakwasu dodałem odrobinę drożdży i cukru . Pięknie zaczął ,, gazować " ale dzisiaj rano patrzę , a on ma na górze oddzieloną wodę , zupełnie nie gazuje .

 

Czy ja go zabiłem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159536
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj do zakwasu dodałem odrobinę drożdży i cukru

A czy możesz mi Jareczku zdradzić tajemnicę po jaką ch.....ę ..... :( .... ?

Zakwas to wyhodowane kultury dzikich drożdży .... a Ty je mieszasz z kupnym badziewiem .... :sad: :???: :shock: ???

Hmmmm ja tam rasistą nie jestem ale zawsze szukałem białych kobiet .... ;) :lol: :cool: bo wydawało mi się że lepiej nie mieszać gatunków .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159540
Udostępnij na innych stronach

K'woli ścisłości zakwas chlebowy zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159557
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm ja tam rasistą nie jestem ale zawsze szukałem białych kobiet .... ;) :lol:

Na czekoladę poczułem chęć. Była namiętna, bardzo nieletnia. I dobrze znała refrenu sens.

 

No i mam za swoje .......... :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159559
Udostępnij na innych stronach

K'woli ścisłości zakwas chlebowy zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego :lol:

Też ... ;)

 

"....Zakwas jest jednocześnie środkiem do spulchniania i zakwaszania ciasta. Zakwas jest wspólnota różnych maleńkich żyjątek, które są od siebie wzajemnie zależne i chronią się nawzajem. Takie wspólnoty występują w naszym otoczeniu często i w dużych ilościach. W serze, kefirze, kapuście kiszonej itd.. W zakwasie występuje kilkadziesiąt rożnych bakterii i drożdży.

 

Trzy najważniejsze to:

 

 

 

* bakterie odpowiedzialne za produkcje kwasu mlekowego

* bakterie produkujące kwas octowy

* dzikie drożdże

......"

 

źródło : http://www.chleb.info.pl

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159587
Udostępnij na innych stronach

Roger,

99% pracy w zakwasie wykonują bakterie kwasu mlekowego :grin: :grin:

Resztę mikrobów możemy pominąć w naszych dywagacjach o zakwasie.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159588
Udostępnij na innych stronach

* bakterie produkujące kwas octowy

Jeśli one zdominują to zakwas ma bardzo ostry, właśnie octowy zapach i smak -zupełnie inną kwasowością niż ta z fermentacji mlekowej i ja uważam ,że taki zakwas jest do wyrzucenia. Spotkałam się już z tym problemem u osób ,które same "wyprowadzały " pierwszy zakwas ,że "poszedł" w stronę fermentacji octowej zamiast mlekowej

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159623
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Od paru miesięcy piekę sprawdzony chleb, pyszny i nie wymagający dużo pracy.

Wyjątkowo smakowity chleb, pachnący, trzymający świeżość przez tydzień (jeśli ktoś wytrzyma i go nie zje…)

 

Jeśli produkujesz zakwas i pieczesz chleb raz w tygodniu to wręcz idealny przepis pozwalający zużyć dokarmiany zakwas. Bazowałem na zakwasie żytnim zrobionym z przepisu Tatter 100% hydratacji

 

http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html

 

- to pierwszy zakwas w życiu,który udało mi się skutecznie zrobić.

 

Przepis jest mało pracochłonny. Zakwas musi byc w temperaturze pokojowej. Ja zazwyczaj wyjmuje go z lodówki i dokarmiam i zostawiam na 12 godzin.

 

Przepis na chleb pochodzi z tej strony:

 

http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/05/pierwszy-chleb/

 

ja zrobiłem niewielkie modyfikacje.

 

Składniki :

 

500 g zakwasu żytniego

250 g mąki żytniej (ja używam typ 2000)

250g mąki graham pszennej

200 g letniej wody

15 g soli (dość płaska łyżka stołowa)

1 łyżka miodu

1g pieprzu ziołowego

 

Jak to zrobić ?

 

1. Wymieszaj wszystko i niech odpocznie 20 min (ja to robię w robicie kuchennym za pomocą mieszadła typu K)

2. Przełóż do foremki, niech rośnie 4-5 godzin w temperaturze pokojowej, może być w temp 40-50 stopni,ale trzeba zwilżać. Można to zostawić na noc i rano upiec, albo zamieszać rano przed wyjściem do pracy po południu wstawić do piekarnika.

3. Piecz 10 min w 220 stopni, potem ok 40 min w 200 stopni

 

Wyłóż na kratkę do ochłodzenia, pokrój po wystygnięciu

 

Zdjęcia na: http://sanjacintopl.wordpress.com/2011/05/21/prosty-chleb-na-zakwasie-zytnim/

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-160492
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
kochani bez bicia przyznaje się że nie prześledziłam wszystkich wpisów, ale nie bardzo mam kiedy i muszę zadać to pytanie, nawet jak się powtórzy, to proszę o odpowiedz, zakwas którego używam już od dość dawna oczywiście dokarmiając go (trzymam zawsze w lodówce) zrobił mi się na wierzchu lekko fioletowy, czy to już jego koniec popsuł się i muszę robić nowy od początku ,proszę o pomoc bo przydarzyło mi się to pierwszy raz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165648
Udostępnij na innych stronach

kochani bez bicia przyznaje się że nie prześledziłam wszystkich wpisów, ale nie bardzo mam kiedy i muszę zadać to pytanie, nawet jak się powtórzy, to proszę o odpowiedz, zakwas którego używam już od dość dawna oczywiście dokarmiając go (trzymam zawsze w lodówce) zrobił mi się na wierzchu lekko fioletowy, czy to już jego koniec popsuł się i muszę robić nowy od początku ,proszę o pomoc bo przydarzyło mi się to pierwszy raz.

Mi się nie zdarzyło,żeby zmienił kolor, ale zmienił zapach i znikneły bąbelki. Wtedy powtórzyłem procedurę jak przy jego tworzeniu - wziąłem 112g zakwasu, 112 g mąki i 112 g wody, zostawiłem na dzien w ciepłym. Drugiego dnia wziąłem z tego 112g reszte wyrzuciłem itd. Po 3 dniach zakwas stanął 'na nogi' i było OK.

 

Pozdrawiam

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165653
Udostępnij na innych stronach

wziąłem 112g zakwasu, 112 g mąki i 112 g wody, zostawiłem na dzien w ciepłym.   

 

...bo z zawodu jestem aptekarzem :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165655
Udostępnij na innych stronach

no to super bo wystarczyłoby dać po 100g i by się podniósł :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165657
Udostępnij na innych stronach

na pewno :)

te ilości są z oryginalnego przepisu Tatter,która zdaje się mieszka w UK i się pewnie wzięły z jakiś angielskich jednostek miar....

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165658
Udostępnij na innych stronach

te ilości są z oryginalnego przepisu Tatte

a ja proponowałbym Ci obejrzenie tego filmiku .

i wtedy poprawiajmy naturę . :rolleyes:

Ja piekę wg tych wskazówek i to jest to ! Oczywiście korzystam z wymiany przepisów o czym we wcześniejszych postach pisałem , ale to tylko wymiana smaków oraz "ciężkości " chleba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165659
Udostępnij na innych stronach

ech... mnie niestety mama nie uczyła ;)

Proporcje sa ważne i dlatego stosuję wagę, zwłaszcza na początku bo w trakcie pieczenia już trudno coś poprawić..., ale mam oko na konsystencję i smak. Dlatego w zależności od składu mąki dodaje mniej lub więcej wody albo przypraw...

No ale drewnem sosnowym nie palę ;)

Trzeba do chleba podchodzić z sercem....

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165660
Udostępnij na innych stronach

ja niestety piekę w piekarniku elektrycznym , choć przymierzam się do budowy pieca chlebowego . Z moich doświadczeń dotychczasowych - przestałem się bawić w aptekarstwo nie wyrabiam jak na początku i jakoś mi nie pęka jak poprzednio i smak jakby bardziej naturalny ( dla mnie naturalny to smak chleba pieczonego w babcinym domu ) .Ale jak to mówią o smakach się nie dyskutuje ( czy jakoś tak... :lol: )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165661
Udostępnij na innych stronach

ale on mi nie przestał pracować tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalny :sad: dalej czekam tylko za jakiś dzień muszę albo piec chleb albo kupić w sklepie -dawno tego nie robiłam i już rodzinka odzwyczajona :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165681
Udostępnij na innych stronach

tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalny

asia50,

Nikt zdalnie nie zrobi Ci analizy laboratoryjnej wyhodowanej w Twoim zakwasie flory bakteryjnej :grin:

Praktycznie podchodząc do problemu: usuń z góry zmieniony zakwas, dodaj świeżej mąki z letnią wodą i pozostaw w ciepłym miejscu na dobę.

Czasami tak się dzieje, że niektóre grupy bakterii uzyskują przewagę (w tym wypadku bakterie tlenowe). Gdybyś wcześniej zamieszała całość i dokarmiła byłoby po problemie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165701
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.