oskp Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 6 Maja 2011 Dzisiejszy ,, krzyżak " pszenno-orkiszowy : http://img834.imageshack.us/img834/1416/p1060341w.jpg http://img233.imageshack.us/img233/7680/p1060342s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 6 Maja 2011 oskp, no dosłownie mowę mi odjęło :clap: :clap: :clap: coś pięknego :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 7 Maja 2011 Bardzo ładny chlebek (taki lekki), ciekawi mnie temperatura i czas pieczenia.Orkisz to też pszenica (reliktowa). Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 7 Maja 2011 Dzisiejszy ,, krzyżak " pszenno-orkiszowy :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 10 Maja 2011 Wczoraj do zakwasu dodałem odrobinę drożdży i cukru . Pięknie zaczął ,, gazować " ale dzisiaj rano patrzę , a on ma na górze oddzieloną wodę , zupełnie nie gazuje . Czy ja go zabiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 10 Maja 2011 Wczoraj do zakwasu dodałem odrobinę drożdży i cukru A czy możesz mi Jareczku zdradzić tajemnicę po jaką ch.....ę ..... .... ? Zakwas to wyhodowane kultury dzikich drożdży .... a Ty je mieszasz z kupnym badziewiem .... :sad: :???: :shock: ??? Hmmmm ja tam rasistą nie jestem ale zawsze szukałem białych kobiet .... :lol: bo wydawało mi się że lepiej nie mieszać gatunków .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 10 Maja 2011 A czy możesz mi Jareczku zdradzić tajemnicę po jaką ch.....ę ..... .... ? No z głupoty własnej , tak , z ciekawości co się stanie .......... teraz już wiem :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 10 Maja 2011 K'woli ścisłości zakwas chlebowy zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 10 Maja 2011 Hmmmm ja tam rasistą nie jestem ale zawsze szukałem białych kobiet .... :lol: Na czekoladę poczułem chęć. Była namiętna, bardzo nieletnia. I dobrze znała refrenu sens. No i mam za swoje .......... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 10 Maja 2011 Wczoraj do zakwasu dodałem odrobinę drożdży i cukru .Po co? :shock: :shock: :shock: Tu mają się rozwijać bakterie kwasu mlekowego a nie drożdże. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 10 Maja 2011 K'woli ścisłości zakwas chlebowy zawiera rozmnożone bakterie kwasu mlekowego :lol: Też ... "....Zakwas jest jednocześnie środkiem do spulchniania i zakwaszania ciasta. Zakwas jest wspólnota różnych maleńkich żyjątek, które są od siebie wzajemnie zależne i chronią się nawzajem. Takie wspólnoty występują w naszym otoczeniu często i w dużych ilościach. W serze, kefirze, kapuście kiszonej itd.. W zakwasie występuje kilkadziesiąt rożnych bakterii i drożdży. Trzy najważniejsze to: * bakterie odpowiedzialne za produkcje kwasu mlekowego * bakterie produkujące kwas octowy * dzikie drożdże ......" źródło : http://www.chleb.info.pl Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 10 Maja 2011 Roger,99% pracy w zakwasie wykonują bakterie kwasu mlekowego :grin: :grin: Resztę mikrobów możemy pominąć w naszych dywagacjach o zakwasie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 10 Maja 2011 * bakterie produkujące kwas octowyJeśli one zdominują to zakwas ma bardzo ostry, właśnie octowy zapach i smak -zupełnie inną kwasowością niż ta z fermentacji mlekowej i ja uważam ,że taki zakwas jest do wyrzucenia. Spotkałam się już z tym problemem u osób ,które same "wyprowadzały " pierwszy zakwas ,że "poszedł" w stronę fermentacji octowej zamiast mlekowej Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-159623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 21 Maja 2011 Od paru miesięcy piekę sprawdzony chleb, pyszny i nie wymagający dużo pracy.Wyjątkowo smakowity chleb, pachnący, trzymający świeżość przez tydzień (jeśli ktoś wytrzyma i go nie zje…) Jeśli produkujesz zakwas i pieczesz chleb raz w tygodniu to wręcz idealny przepis pozwalający zużyć dokarmiany zakwas. Bazowałem na zakwasie żytnim zrobionym z przepisu Tatter 100% hydratacji http://piekarniatatter.blogspot.com/2008/02/zakwas-zytni.html - to pierwszy zakwas w życiu,który udało mi się skutecznie zrobić. Przepis jest mało pracochłonny. Zakwas musi byc w temperaturze pokojowej. Ja zazwyczaj wyjmuje go z lodówki i dokarmiam i zostawiam na 12 godzin. Przepis na chleb pochodzi z tej strony: http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/05/pierwszy-chleb/ ja zrobiłem niewielkie modyfikacje. Składniki : 500 g zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej (ja używam typ 2000) 250g mąki graham pszennej 200 g letniej wody 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa) 1 łyżka miodu 1g pieprzu ziołowego Jak to zrobić ? 1. Wymieszaj wszystko i niech odpocznie 20 min (ja to robię w robicie kuchennym za pomocą mieszadła typu K) 2. Przełóż do foremki, niech rośnie 4-5 godzin w temperaturze pokojowej, może być w temp 40-50 stopni,ale trzeba zwilżać. Można to zostawić na noc i rano upiec, albo zamieszać rano przed wyjściem do pracy po południu wstawić do piekarnika. 3. Piecz 10 min w 220 stopni, potem ok 40 min w 200 stopni Wyłóż na kratkę do ochłodzenia, pokrój po wystygnięciu Zdjęcia na: http://sanjacintopl.wordpress.com/2011/05/21/prosty-chleb-na-zakwasie-zytnim/ Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-160492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 5 Lipca 2011 kochani bez bicia przyznaje się że nie prześledziłam wszystkich wpisów, ale nie bardzo mam kiedy i muszę zadać to pytanie, nawet jak się powtórzy, to proszę o odpowiedz, zakwas którego używam już od dość dawna oczywiście dokarmiając go (trzymam zawsze w lodówce) zrobił mi się na wierzchu lekko fioletowy, czy to już jego koniec popsuł się i muszę robić nowy od początku ,proszę o pomoc bo przydarzyło mi się to pierwszy raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 5 Lipca 2011 kochani bez bicia przyznaje się że nie prześledziłam wszystkich wpisów, ale nie bardzo mam kiedy i muszę zadać to pytanie, nawet jak się powtórzy, to proszę o odpowiedz, zakwas którego używam już od dość dawna oczywiście dokarmiając go (trzymam zawsze w lodówce) zrobił mi się na wierzchu lekko fioletowy, czy to już jego koniec popsuł się i muszę robić nowy od początku ,proszę o pomoc bo przydarzyło mi się to pierwszy raz.Mi się nie zdarzyło,żeby zmienił kolor, ale zmienił zapach i znikneły bąbelki. Wtedy powtórzyłem procedurę jak przy jego tworzeniu - wziąłem 112g zakwasu, 112 g mąki i 112 g wody, zostawiłem na dzien w ciepłym. Drugiego dnia wziąłem z tego 112g reszte wyrzuciłem itd. Po 3 dniach zakwas stanął 'na nogi' i było OK. Pozdrawiam Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 5 Lipca 2011 wziąłem 112g zakwasu, 112 g mąki i 112 g wody, zostawiłem na dzien w ciepłym. ...bo z zawodu jestem aptekarzem :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 5 Lipca 2011 he he nie jestem dlatego dałem 120 g ale waga przydatna rzecz Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 5 Lipca 2011 no to super bo wystarczyłoby dać po 100g i by się podniósł :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 5 Lipca 2011 na pewno te ilości są z oryginalnego przepisu Tatter,która zdaje się mieszka w UK i się pewnie wzięły z jakiś angielskich jednostek miar.... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 5 Lipca 2011 te ilości są z oryginalnego przepisu Tattea ja proponowałbym Ci obejrzenie tego filmiku . i wtedy poprawiajmy naturę . :rolleyes: Ja piekę wg tych wskazówek i to jest to ! Oczywiście korzystam z wymiany przepisów o czym we wcześniejszych postach pisałem , ale to tylko wymiana smaków oraz "ciężkości " chleba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 5 Lipca 2011 ech... mnie niestety mama nie uczyła Proporcje sa ważne i dlatego stosuję wagę, zwłaszcza na początku bo w trakcie pieczenia już trudno coś poprawić..., ale mam oko na konsystencję i smak. Dlatego w zależności od składu mąki dodaje mniej lub więcej wody albo przypraw...No ale drewnem sosnowym nie palę Trzeba do chleba podchodzić z sercem.... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 5 Lipca 2011 ja niestety piekę w piekarniku elektrycznym , choć przymierzam się do budowy pieca chlebowego . Z moich doświadczeń dotychczasowych - przestałem się bawić w aptekarstwo nie wyrabiam jak na początku i jakoś mi nie pęka jak poprzednio i smak jakby bardziej naturalny ( dla mnie naturalny to smak chleba pieczonego w babcinym domu ) .Ale jak to mówią o smakach się nie dyskutuje ( czy jakoś tak... :lol: ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 6 Lipca 2011 ale on mi nie przestał pracować tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalny :sad: dalej czekam tylko za jakiś dzień muszę albo piec chleb albo kupić w sklepie -dawno tego nie robiłam i już rodzinka odzwyczajona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 6 Lipca 2011 tylko zmienił kolor na wierzchu pod spodem jest normalnyasia50, Nikt zdalnie nie zrobi Ci analizy laboratoryjnej wyhodowanej w Twoim zakwasie flory bakteryjnej :grin: Praktycznie podchodząc do problemu: usuń z góry zmieniony zakwas, dodaj świeżej mąki z letnią wodą i pozostaw w ciepłym miejscu na dobę. Czasami tak się dzieje, że niektóre grupy bakterii uzyskują przewagę (w tym wypadku bakterie tlenowe). Gdybyś wcześniej zamieszała całość i dokarmiła byłoby po problemie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/8/#findComment-165701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.