Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sporo osob piecze chleby wiec moze ktos bedzie mial na zbyciu ksiazke ktora poszukuje-chetnie odkupie.Tytul ksiazki "Domowa piekarnia " autor:Malgorzata Zielinska,wydawca :Olimp Media, rok wydania:2010
Agata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273420
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273422
Udostępnij na innych stronach

alehar, chlebek piękny Chlebkiem się pochwaliłeś to pochwal się jeszcze przepisem

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273556
Udostępnij na innych stronach

alehar, chlebek piękny Chlebkiem się pochwaliłeś to pochwal się jeszcze przepisem

Już od dłuższego czasu robię "na wyczucie" ;)

Mąka pszenna razowa, orkiszowa (nie dużo: ok. 100 g na 1 kg całej masy użytej mąki-orkiszowa jest "ciężka" do wyrastania) i klasyczna mąka biała.

Do tego 2 łyżeczki ciasta zakwaszonego, ok. 250 ml. maślanki, reszta to woda, 30 g drożdży. ziarna (różne), sól ok. 2 łyżeczek.

Konsystencja ciasta gęsta, ale pozwalająca na "przelanie" do foremki.

Właśnie konsystencja ciasta jest b. ważna - nie podaje ilości wody bo to naprawdę dużo zależy od tego co czujemy podczas wyrabiania.

Pierwsze rośnięcie w misce w której wyrabiałem-trwa to ok. 30 - 40 min.

Przełożenie do foremki. Foremka wstawiona do piekarnika gdzie panuje temp. ok 30 - 40 st. C. Nie wyjmuję z piekarnika - forma tam pozostaje do końca wypieku !

Gdy podrośnie prawie do brzegu formy (brakuje ok 1 cm) - pełen "gaz" czyli 220 st. przez 15 min, później obniżam do ok 190 st. C. Piekę ok. 60 - 70 min.

Sprawdzam patykiem ;)

Sporo czasu minęło zanim udało mi się robić w miarę powtarzalne chlebki.

Jak dla mnie - łatwiej zrobić kiełbasę niż dobry chleb ! ;) ale jak widzicie nie poddaję sie :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273629
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie - łatwiej zrobić kiełbasę niż dobry chleb ! ;) ale jak widzicie nie poddaję sie :)

To tak jak i ja :grin: chlebek zrobiłeś fajny.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273634
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :)

 

Teraz dopiero mogę sobie pozwolić na improwizacje - kiedyś trzymałem się ściśle przepisów-teraz już nie (chyba nabrałem doświadczenia ;)

ale i tak różnie z tymi wypiekami czasami bywa...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273637
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem w biedronce ostatnimi czasy make Babuni 650, i w Tesco Żurkową;-

Zakwas przelałem (przeniosłem) do miedniczki chlebowej dodałem pszennej i coś mi doleciało do nozdrzy ........... o w mordę dodałem chyba klej do tapet ?? nie to jednak biedronkowa mąka.

Do powąchania dałem: żonie i później teściom - każdy mówił podobnie - jakaś chemia

Postanowiłem więcej nie kupować mąki w marketach.

 

Dziś pojechałem do młyna po mąkę - taką uczciwą :D

Cena po 2PLN / 1kg - obojętnie jaka mąka.

pojechałem bo.... nerwy i zdrowie mam jedno i szkoda się złościć na marketowe pod_produkty.

 

Na szczęście zakwas (pór-roczny) był jeszcze u kolegi więc nie muszę hodować nowego - troszkę miałem szczęścia w tym nieszczęściu.

Jutro piekę chleb z nowej mąki - zobaczę jaka różnica - na pewno w cenie 0,5PLN mąka z młyna droższa ale jestem przekonany, że warto

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273718
Udostępnij na innych stronach

Agata-Oliwia, ja mam tą książkę o którą pytasz, ale powiem Ci szczerze, że wszystkie zawarte w niej informacje znajdziesz na stronie internetowej autorki, znacznie częściej korzystam z tej drugiej książki drożdżowe wypieki. kupowałam je kontaktując się mailowo z Panią Małgorzatą.

 

Mąka pszenna razowa, orkiszowa (nie dużo: ok. 100 g na 1 kg całej masy użytej mąki-orkiszowa jest "ciężka" do wyrastania) i klasyczna mąka biała.

ja sego czasu robiłam chlebek tylko na mące orkiszowej, wyrastał pięknie i w smaku był dla mnie o wiele lepszy niż pszenny, tylko ta cana mąki orkiszowej :devil:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273858
Udostępnij na innych stronach

Masz rację - bułki czy chleb, czy też dodatek tej mąki do ciasta daje wspaniałe efekty smakowe.

Robiłem trochę bułek i chleba z samego orkiszu i jakoś mi to "ciężko" szło ;)

Teraz po prostu jest ta mąka w składzie właściwie każdego mojego chleba, ale na pewno nie dominuje "procentowo" ;)

Cena tej mąki na pewno jest wysoka (od 8 do nawet 12 zł/kg) ale naprawdę warto chociaż kilkadziesiąt gram dorzucić do ciasta chlebowego.

 

Cieszę się, że Ci się takie wypieki (orkiszowe) - i pewnie nie tylko - udają :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273893
Udostępnij na innych stronach

No nawet udawały, ale przyznam szczerze odkąd urodziła się Natka to tylko na szybko jakieś bułki robię :blush: trzeba się poprawić i nastawić nowy zakwas.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273943
Udostępnij na innych stronach

Możesz podać swój przepis na bułki orkiszowe ? ?

Mam 2 czy 3 przepisy, ale coś mi "nie idzie" ;)

Może Twój przepis mi wypali ???

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274019
Udostępnij na innych stronach

Źle mnie zrozumiałeś, bułki to ja akurat piekę z przepisu z naszego forum, one są idealne i tu nic nie zmieniam :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274022
Udostępnij na innych stronach

madlinka, czy ja dobrze kojarzę, że Małgosia, autorka Domowej piekarni to Mirabbelka z forum cina ?

 

Artur, ja mąkę kupiłam na Allegro http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24390825.

 

W weekend upiekłam chleb z San Francisco na zakwasie żytnim, właśnie z przepisu Mirabbelki. Niestety ciasto było za rzadkie i zrobił mi sie plaskacz :devil: , ale w smaku był rewelacyjny. Do powtórki :thumbsup:

 

http://img694.imageshack.us/img694/7803/dsc09468pp.jpg

 

http://img843.imageshack.us/img843/6039/dsc09469x.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274038
Udostępnij na innych stronach

madlinka, czy ja dobrze kojarzę, że Małgosia, autorka Domowej piekarni to Mirabbelka z forum cina ?

wiesz co nie znam tego forum, ale na swoich stronach podpisuje się jako Mirabbelka, wiec pewnie to ta sama.

Moje dwa ulubione chlebki to orkiszowy z miodem, no to jest mój numer jeden, w przepisie są drożdże ale przy silnym zakwasie nie musisz ich dawać

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/01/chleb-orkiszowy-na-miodzie-krok-po_20.html

a drugi, który mi smakuje to ten prosty jasny:

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/prosty-jasny

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274067
Udostępnij na innych stronach

Tak, to ta sama. Ten jasny prosty czeka u mnie w kolejce na upieczenie :smile:.

Orkiszowego chleba nigdy nie piekłam, ale widzę, że zachwalacie.

A przy okazji, jak będziesz miała chwilkę, to warto zajrzeć na cincin.cc. To forum to kopalnia wiedzy kulinarnej i nie tylko.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274072
Udostępnij na innych stronach

drożdżówka pszenna mi się urodziła

Poród przeszedł pomyślnie :lol: Podoba mi się .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274485
Udostępnij na innych stronach

gatita, już wiem czemu chleb Ci pęka :) specjalnie dziś piekąc zrobiłem testa - i też mi popękał :) - teraz to nie wiem czy to mój błąd czy moje szczęście :)

fotki z całego procesu a konkluzje poniżej

A było to dzisiaj tak:

 

Wtorek godzina 22 wyjmuje zakwas z lodówki i w kuchni niech nabiera temperatury pokojowej (kuchennej) do rana następnego dnia.

Godzina 5.40 - przelewam (przenoszę, przemieszczam, czy jak to nazwać) zakwas z pojemniczka za_kwasowego do pojemnika mieszalniczego (wanienka) - dosypuje do zakwasu maki żytniej (z młyna) w ilości 0,5kg (mieszam) i zostawiam do czasu aż wrócę z pracy i podejmę dalszą walkę w 'wrogiem'.

Godz. 17 odkładam zakwas na zaś (w ilości 0.5kg) a do reszty dodaję 1kg mąki pszennej, sól, cukier i olej - wrabiam ręcznie i kształtuje bułki chleba.

ps. ciasto bardzo twarde aczkolwiek plastyczno - elastyczne nie klejące się do rąk - długo to wyrabiamy.

wygląda to po uformowaniu tak:

 

to co widać stało 2 godz w ciepełku i rosło i chyba urosło - [i to chyba jest powodem popękania skórki].

 

Nie wyjmując z piekarnika nastawiłem temp,. na 200*C - jak piec doszedł do zadanej temp. to zmniejszyłem ustawienie temp,. na 180 i piekłem ok. 25 min, i teraz zmniejszyłem do 150 i jeszcze 10 min ( w sumie do uzyskania koloru brązu "fajnego" {nie wiem jaki to kolor fajny brąz - ale jest fajny"}

 

I wyszło takie coś

 

 

Teraz wg mnie czemu popękał - wydaje mnie się (misie ) że to efekt braku czasu (nie dałem czasu na wyrośnięcie ciasta chlebowego) i pośpiechu by pochłonąć cudny bochenek nawet kosztem jego wyrośnięcia - to takie moje konkluzje

 

ps. już poszło 1/4 z jednego z bochenków chlebka - czyli chyba dobry w smaku :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274654
Udostępnij na innych stronach

Według mnie główne błędy sam wyłapałeś - za krótki czas ostatecznego rośnięcia . A co do zaczynu to ja jak wieczorem wyciągnę z lodówki to od razu dodaję mąkę i wodę i przed południem "zajmuję się :" dalszym ciągiem produkcji a ponieważ pracuję to zwyklę zaczyn "ożywiam" wieczorem przed wolnym dniem :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274656
Udostępnij na innych stronach

chudziak, OLGA jak napisałem to był test specjalnie dla potrzeb eksperymentu - kiedyś gatita pisała, ze popękany JEJ niepodobna się, więc zrobiłem tez taki by popękał (i udał się)

Normalnie (robiąc po mojemu) to raczej nie pęka - bo daje mu czas na rośnięcie i przeważnie zapominam o chlebie i wstawiam go do piekarnika bez pośpiechu :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274664
Udostępnij na innych stronach

Z moich doświadczeń, to głównymi powodami pękania chleba oprócz oczywiście zbyt krótkiego czasu wyrastania jest termoobieg (u mnie np nie da się wyłączyć) i nienaparowanie piekarnika, spróbujcie przed włożeniem chleba wlać na dno piekarnika 1/3 szklanki wody, a chleb nie powinien popękać.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274705
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.