Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

teściowa nie lubi to jutro jej zawiozę kawałek :cool: :lol:

nie lubi kminku czy ...zięcia :grin:

 

Pozdrawiam :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-285975
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziś sobie litewski zrobiłem z kminkiem

Wygląda apetycznie rozjechany jak każdy żytni bo taki jest jeżeli mnie wzrok nie myli bardzo lubię kminek wiec pisze się na przepisik pozdrawiam :clap: :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-285991
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W nawiązaniu do mojego wcześniejszego postu dotyczącego wykonania chleba żytniego na zakwasie (https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6811&postdays=0&postorder=asc&start=318) i uwzględniając liczne prośby o dokładny przepis na nasz chleb, wreszcie, po długim czasie, spełniam te prośby. Opóźnienie spowodowane jest naszymi częstymi wyjazdami, moją chorobą, etc. Wreszcie wczoraj po powrocie do domu, a przed oczekiwaną na dzisiaj wizytą gości, stwierdziliśmy, iż musimy upiec chleb. Ponieważ nie była to zaplanowana decyzja, musieliśmy troszeczkę improwizować, ale udało mi się w trakcie naszych prac pomierzyć ilości składników, czym chcę się z Wami podzielić.

Tak więc wczoraj wieczorem rozbitą starą „bułkę” zakwasu (przechowywaną w worku z mąką, po zważeniu okazało się, iż ważyła około 40 g)…

 

…wymieszaliśmy z łyżką cukru i łyżką soli.

 

Następnie po dodaniu 250 ml ciepłej (około 35°C) wody, wymieszaniu i posypaniu łyżką mąki wstawiliśmy wszystko do piekarnika o temperaturze około 35°C.

 

Gdy drożdże ruszyły i widać było już bąbelki gazu (po około 30 minutach) wymieszaliśmy wszystko z 500 ml zsiadłego mleka i 250 ml kefiru (tylko tyle mieliśmy w domu, wszystko własnej „produkcji” z mleka prosto od krowy). Następnie dodaliśmy 1000 g mąki żytniej (typ 720) i w celu uzyskania właściwej konsystencji zaczynu 250 ml gorącej wody.

 

Wszystko trafiło do piekarnika (tak jak wcześniej o temperaturze około 35°C).

 

Po około godzinie zaczyn trafił pod kołderkę i przed kominek (wczoraj była taka temperatura, iż był rozpalony).

 

Dzisiaj rano ciasto zostało „przyrobione” do odpowiedniej konsystencji. W trakcie tego procesu do ciasta dodaliśmy po 400 g mąki żytniej typu 720 oraz mąki żytniej typu 2000.

 

Ciasto ponownie trafiło pod kołderkę na około 3 godziny.

Po tym czasie…

 

…ciasto trafiło na stolnicę i zostało wyrobione…

 

...na 3 porcje (jak się okazało, ciasta było troszkę za mało, można było podzielić je na 2 porcje). W trakcie wyrabiania do ciasta wmieszaliśmy jeszcze 100 g mąki żytniej typu 720. Wreszcie ciasto trafiło do 3 blaszek wysmarowanych masłem i wyłożonych liśćmi chrzanu. Z części ciasta przygotowano bułkę zakwasu (około 100 g) na następny chleb.

 

Blaszki po nacięciu trafiły do piekarnika o temperaturze około 35°C…

 

…i po godzinnym wyrastaniu rozpoczęło się pieczenie w temperaturze 200°C.

http://images49.fotosik.pl/1918/d6496b2c60b76588med.jpg

 

Chleby w tym momencie zostały zmoczone ciepłą wodą. Czas pieczenia to 60 minut po osiągnięciu zakładanej temperatury.

Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika chleby wyglądały tak (jak już wspominałem można było podzielić je na 2 porcje):

http://images34.fotosik.pl/678/2e159d03ce28ff54med.jpg

 

Po wystudzeniu i pokrojeniu chlebek wygląda tak:

http://images44.fotosik.pl/715/679eb748ca2dfe79med.jpg

 

Mam nadzieję, iż w ten sposób spełniłem oczekiwania odnośnie przepisu na nasz chleb, który może zostać przez Was wykorzystany. Jeszcze raz przepraszam za znaczne opóźnienie z podaniem przepisu, ale dopiero teraz udało się nam zrobić kolejny chleb.

 

Pozdrawiam i życzę udanych wypieków

 

wojtusa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286851
Udostępnij na innych stronach

łyżką soli.

dlaczego sól dajesz do zaczynu, czytałem że sól źle wpływa na drożdże i powinna być dodawana jak najpóźniej

 

 

250 ml gorącej wody

czy gorąca woda też nie zabija drożdży ?

 

Po wystudzeniu i pokrojeniu chlebek wygląda tak:

ładnie wygląd w szczególności ta skórka :thumbsup: mi osobiście taka po bokach i na dole nie wychodzi może to zasługa mąki u mnie przewaga pszennej

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286857
Udostępnij na innych stronach

czytałem że sól źle wpływa na drożdże

O jakich drożdżach piszesz?

To jest chleb na zakwasie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286861
Udostępnij na innych stronach

Ok, ja rowniez zostawiam jako zakwas teraz kawalek ciasta z ostatniego wyrobu chleba, do tego jeszcze zasypuje sola( nie zasuszam ), zamiast czymkowielk zamykac czy przykrywac. Nie mam problemu aby zakwas ruszyl i chleb po prostu mniej sole,kiedy daje sol juz do ciasta.

Jest to metoda,ktora podejrzalam u piekarza dunskiego i dlatego zaczelam tak robic,on znowu robi tak, bo jego dziakek( rowniez piekarz )tak robil. Nie mam problemu aby chleb byl niesmaczny, czy aby nie wyrosniety, czy byly z nim inne problemy.

I nadal jest to chleb na zakwasie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286913
Udostępnij na innych stronach

tier, mógłbyś podać jak suszysz tą część na kolejny zakwas? Czy to jest suszenie na wolnym powietrzu? i dlaczego trzymasz w mące?

 

[ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 10:57 ]

sorry poprzedni post mał być do wojtusa, pytanie to samo

pozdrawiam

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286942
Udostępnij na innych stronach

O jakich drożdżach piszesz?

To jest chleb na zakwasie.

 

Zakwas jest wspólnotą rożnych maleńkich żyjątek, które są od siebie wzajemnie zależne i chronią się nawzajem. Takie wspólnoty występują w naszym otoczeniu często i w dużych ilościach. W serze, kefirze, kapuście kiszonej itd...

W zakwasie występuje kilkadziesiąt rożnych bakterii i drożdży. Wiele z nich nie jest jeszcze zbadanych.

Trzy najważniejsze to:

- bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego

- bakterie produkujące kwas octowy

- dzikie drożdże

 

Dzikie drodzdze działają podobnie jak drożdże otrzymywane na skale przemysłowa, czyli wytwarzają w cieście chlebowym gazy, dzięki którym ono wyrasta.

źródło http://chleb.republika.pl/trochechemii.htm:

 

Czy dodanie soli do zakwasu na początku nie hamuje w ten sposób działanie zakwasu. Czy jest może wręcz odwrotnie?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286945
Udostępnij na innych stronach

łyżką soli.

dlaczego sól dajesz do zaczynu, czytałem że sól źle wpływa na drożdże i powinna być dodawana jak najpóźniej

 

 

Robimy to z prostego powodu, kilka razy upiekliśmy chleb zupełnie bez soli i to nie było to. Dlatego dodajemy go w tym momencie, być może pogarszając warunki dla rozwoju drożdży.

 

250 ml gorącej wody

czy gorąca woda też nie zabija drożdży ?

 

 

Gorąca woda na pewno szkodzi drożdżom, ale taka mała ilość dodawana do dość dużej masy o niższej temperaturze nie powinna wywołać dużych strat. Oczywiście można tutaj zachować większą ostrożność i dodawać wodę o temperaturze nieszkodzącej drożdżom.

 

Po wystudzeniu i pokrojeniu chlebek wygląda tak:

ładnie wygląd w szczególności ta skórka :thumbsup: mi osobiście taka po bokach i na dole nie wychodzi może to zasługa mąki u mnie przewaga pszennej
Nam również odpowiada taka skórka :thumbsup:.

 

Jak widać moje odpowiedzi wyraźnie pokazują, iż ciągle zdarzają się nam błędy w przygotowaniu chleba, ale jesteśmy zadowoleni z osiąganych rezultatów, pomimo, iż niektórym mogą się one nie podobać.

 

[ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 13:07 ]

Czy te liście chrzanu dają jakiś posmak w chlebie, są wyczuwalne w ogóle?

Romano82, według mnie liście chrzanu nie wpływają na smak chleba, ale ułatwiają osiągnięcie skórki, która nie jest przypieczona lub przesuszona. I chleb świetnie wygląda :wink:

 

[ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 13:15 ]

mógłbyś podać jak suszysz tą część na kolejny zakwas? Czy to jest suszenie na wolnym powietrzu? i dlaczego trzymasz w mące?

 

 

menzur, nie suszymy "bułki" zakwasu, tylko taką świeżą wkładamy do worka z mąką (jest to mąka żytnia typu 720 używana do wypieku naszego chleba). Piszę worka, gdyż nie jest to torebka 1 kg, tylko kilkukilogramowy worek. Ważne jest, aby przechowywana bułka nie miała kontaktu z powietrzem lub opakowaniem (kilka razy tylko z tego powodu straciliśmy zakwas). Warstwa mąki powinna wynosić minimum kilka centymetrów z każdej strony przechowywanej bułki. Bułka świetnie wysycha w takich warunkach (jak widać w moim opisie, traci na wadze nawet ponad 50%).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286954
Udostępnij na innych stronach

DUCH, Upieram się , ze jest to jego przepis jego chleb obojętnie jaki by nie był i smak też jego znaczy się kolegi ,co do reszty ,Duszku Twoje umiejętności są mi znane i nie myślę je podważać.Kolega opisuje jak On a raczej jego LP to robi i wsio a czy dobry niech każdy oceni sam,jeżeli zdecyduje się robić według tego przepisu ,ja osobiście wymiękam te "kołderki" mnie przerażają :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286962
Udostępnij na innych stronach

Jak widać moje odpowiedzi wyraźnie pokazują, iż ciągle zdarzają się nam błędy w przygotowaniu chleba, ale jesteśmy zadowoleni z osiąganych rezultatów, pomimo, iż niektórym mogą się one nie podobać.

Moje pytania nie mają na celu wytykanie błędów (przepraszam jeżeli odniosłeś takie wrażenie). Sam zacząłem piec niedawno chleb i staram się nie tylko wchłaniać wiedzę czytaną ale i ją rozumieć :rolleyes: Co nie zawsze jest proste.

 

Zresztą widac na fotce gotowego chleba że nie jest on taki jak być powinien.

Możesz to rozwinąć? Jakie według Ciebie kolega wojtusa, popełnił błędy i jak byś Ty ten chleb upiekł?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-286967
Udostępnij na innych stronach

Możesz to rozwinąć? Jakie według Ciebie kolega wojtusa, popełnił błędy i jak byś Ty ten chleb upiekł?

Duszku do tablicy Cię wywołano :wink:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-287011
Udostępnij na innych stronach

I rzecz cała w tym , że nie robiłem ściśle wg jego przepisu .Ale jego posty zmobilizowały mnie do szukania czegoś nowego .

No i o to wszak chodzi prawda? :lol:

 

[ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 04:41 ]

wojtusa, Widzisz kolego co narobiłeś następny trafiony :cool:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-287091
Udostępnij na innych stronach

menzur, nie suszymy "bułki" zakwasu, tylko taką świeżą wkładamy do worka z mąką (jest to mąka żytnia typu 720 używana do wypieku naszego chleba). Piszę worka, gdyż nie jest to torebka 1 kg, tylko kilkukilogramowy worek. Ważne jest, aby przechowywana bułka nie miała kontaktu z powietrzem lub opakowaniem (kilka razy tylko z tego powodu straciliśmy zakwas). Warstwa mąki powinna wynosić minimum kilka centymetrów z każdej strony przechowywanej bułki. Bułka świetnie wysycha w takich warunkach (jak widać w moim opisie, traci na wadze nawet ponad 50%).

Super, dzięki właśnie o taki opis mi chodziło, prosto i rzeczowo. :clap: Teraz wiem co i jak.

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-287111
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na ciemny chlebek, tylko chciałabym żeby był wilgotny i z dużą ilością ziaren, piecze ktoś może taki? J do tej pory piekłam przeważnie jasne ale czas zdrowiej się odżywiać.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-288935
Udostępnij na innych stronach

madlinko, masz własny dobry zaczyn i jak do tej pory piekłaś ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-288953
Udostępnij na innych stronach

do tej pory piekłam przeważnie jasne ale czas zdrowiej się odżywiać.

 

madlinko , jeżeli ma być zdrowiej to zamień chleb na słoninkę . :thumbsup: :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-288962
Udostępnij na innych stronach

madlinka, wypróbuj ten przepis będziesz miała ciemny wilgotny i dużo ziaren

http://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1662

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-288978
Udostępnij na innych stronach

baca 48, jakie tam ciężko strawne przecież każdy lekarz zaleca jeść białe mięsko
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-288980
Udostępnij na innych stronach

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-288992
Udostępnij na innych stronach

madlinko, masz własny dobry zaczyn i jak do tej pory piekłaś ?

no jasne tylko :) Piekłam jeden raz ciemny ale był taki bardziej suchy, a teraz mi się marzy taki co będzie można jeść be masła, bo trzeba się niedługo będzie w stroju kąpielowym pokazać :blush:

madlinko , jeżeli ma być zdrowiej to zamień chleb na słoninkę .

o to już w ogóle bym się nie rozebrała :D (bez skojarzeń :tongue: )

Chlebek musi być na zakwasie, a wiec te dwa renesi do wypróbowania, dzięki :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-289001
Udostępnij na innych stronach

J do tej pory piekłam przeważnie jasne ale czas zdrowiej się odżywiać.

z tym zdrowiem to jest tak że jednemu ciemny wychodzi na zdrowie a drugiemu szkodzi.

Niestety ja z rodziną należymy do tej drugiej grupy. :cry:

Co do ziaren to dodajemy je do chleba mieszanego i wychodzi bardzo dobry. Wymaga w związku z tym dłuższego wyrastania ale smak rekompensuje czekanie. :grin:

 

Ziarna słonecznika siemia i sezamu zawsze prażę na patelni wtedy wydaje mi się że chleb ma lepszy smak. :smile:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/18/#findComment-289006
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.