Yerba Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 18 Czerwca 2013 wypróbuj ten przepis będziesz miała ciemny wilgotny i dużo ziarenKarolu w temacie jest chleb na zakwasie , a Ty podajesz przepis na drożdżówkę :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 18 Czerwca 2013 madlinko "obudź " swój zaczyn mąką żytnią t2000 potem dodaj mąkę żytnią t720 potem dodaj siemię lniane ,słonecznik , płatki owsiane trochę cukru trzcinowego nierafinowanego i już Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Chudziaczku też tak kiedyś zrobię, ale na razie próbuję te konkretne przepisy, bo nie mam wprawy w ciemnych Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 19 Czerwca 2013 madlinka, Bez urazy innych forowiczów, najlepszy chleb na zakwasie z ziarnami jaki jadłam to chleb Chudziakowy :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Skoro EAnna tak pisze, zatem Olgo, możesz podać jakieś dokładniejsze ilości powyższych składników? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 19 Czerwca 2013 najlepszy chleb na zakwasie z ziarnami jaki jadłam to chleb Chudziakowy :thumbsup:Zgadzam się w 100 % , mam nadzieję że w Napoleonowie się na takowy załapię :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Miło mi ,że Wam mój chleb smakował :grin: madlinko, zakładam ,że masz ok 100 gramów zaczynu a pochodzi on z chleba pieczonego nie dalej niż tydzień temu . Wieczorem wyciągnij go z lodówki dodaj 200gramów mąki żytniej t2000 i wody tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i zostaw do rana w ciepłym miejscu. Rano dodaj ok 200gramów mąki żytniej t720 i ok 100gramów mąki pszennej t650 , 2 łyżeczki soli, łyżkę miodu lub łyżkę cukru trzcinowego nierafinowanego rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody i wody tyle by wszystko wymieszać . Niestety ciasto będzie się kleiło do ręki więc ja to robię w pobliżu kranu i zwilżam rękę wodą co ułatwia zagniatanie . I tu najtrudniej powiedziec jaką ma mieć konsystencję bo nie powinno być lejące ale za twarde też nie :mellow: . Odstawiam na jakąś godzinkę i szykuję foremkę - smarując ją olejem i sypiąc np mąką graham bo mam ją w nadmiarze :lol: . Wracam do ciasta ,odbieram ok 100gramów zaczynu , które wkładam do słoiczka i do lodówki a do reszty dodaję ziaren słonecznika ,siemienia ,dyni można dodac też orzechy czy migdały . Mieszam i wkładam do foremki . Na foremce robię "czapkę " z worka foliowego i czekam aż wyrośnie . Potem do gorącego piekarnika na ok 1 godzinę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-289242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Upiekłam ten: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5553i kurcze był on tak mokry, ze aż się rozmazywał po nożu, on taki ma być? Bo się trochę wystraszyłam, że surowy i wywaliłam Teraz będę robić ten Chudziaczka Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Skoro chleb był w środku niedopieczony,trzeba było go dopiec w piekarniku ,a nie wywalać go.Chleb bez mąki pszennej będzie zawsze wilgotny w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 27 Czerwca 2013 ze aż się rozmazywał po nożu, on taki ma być z doświadczenia wiem że chleby razowe, z płatkami zawsze takie wychodziły tak że po krojeniu nóż był "umazany" Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 27 Czerwca 2013 ze aż się rozmazywał po nożu, Sam nie piekę chleba (czasu brakuje), kupuje zawsze z jednej piekarni, żytni na zakwasie (Zaścianek się nazywa). Też się czasem (nie zawsze) rozmazuje (zazwyczaj gdy jest świeżutki). Nic nie wskazuje na to, że jest niedopieczony. W smaku zawsze taki sam, jędrny, cała rodzinka się nim zajada. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 28 Czerwca 2013 madlinka, chleb żytni jest wilgotny ale nie aż tak Chleb ten najlepiej kroić po 12 godzinach trzeba dać mu czas na wyschnięcie ważne są również otręby i płatki może miałaś za rzadkie ciasto ciasto nie powinno być lejące powinno dać wyłożyć się łyżką Myslę że zamiast wyrzucać można było go dopiec U mnie w domu amatorem takiego chleba jestem tylko ja więc jak upiekę taki chlebek to jem go 3 tygodnie z każdym dniem jest lepszy Szkoda że nie wyszedł bo naprawdę jest pyszny Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Jeszcze kiedyś spróbuję go upiec. Mh... może on nie był surowy, no nic teraz już nie zrobię. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Chleb co prawda piekę co tydzień ale teraz wprowadziłam sezonowy bajer 8-) http://imageshack.us/a/img515/3060/p58i.jpg http://imageshack.us/a/img209/7954/r2i3.jpg http://imageshack.us/a/img593/8900/gs23.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 30 Czerwca 2013 eb co prawda piekę co tydzień ale teraz wprowadziłam sezonowy bajerLiście chrzanu :lol: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Chleb co prawda piekę co tydzień ale teraz wprowadziłam sezonowy bajer 8-)Olgo.. może to moje pytanie zabrzmi '' głupio", ale jaki cel spełniają liście chrzanu?? :blush: :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 30 Czerwca 2013 halusiu po prawdzie to nie wiem :lol: i dlatego napisałam ,że bajer no bo dawniej piekli na liściach chrzanu to ja też :rolleyes: Może dają większą wilgotność a przede wszystkim odmienność i na pewno są zdrowe :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 30 Czerwca 2013 chudziak, pamietam ze moja ciocia z Mrzygłódki tez piekła chleb wiosna i latem w koszykach wyłozonych liśćmi chrzanu .Smak chleba mieszanego nie zapomniany do dziś z dziurkami w srodku lśniacy , pachnacy .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Wrzucę tutaj do działu dwa pdf nt. chlebka: Zakwas: http://de.scribd.com/doc/38452946/zakwas Domowy chlebek: http://de.scribd.com/doc/38452924/chleb Jeśli już jest to koszyk.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-290650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 5 Lipca 2013 Chlebek Olgi jest PYSZNY, a przy tym tak mało pracochłonny w porównaniu do pieczenia białego bochenka, ze aż cieszy, mogę go piec regularnie. Tylko wczoraj byłam jakaś zakręcona i zamiast mąki podanej w przepisie użyłam typ 2000, ale odpowiada mi taki chlebek. Wiecie może jak zrobić taki czarny chleb, jak nieraz jest w sklepach? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 5 Lipca 2013 Chlebek Olgi jest PYSZNY Cieszę się ,że jesteś w końcu zadowolona ze swojego chleba :grin: Wiecie może jak zrobić taki czarny chleb, jak nieraz jest w sklepach?madlinko , spróbuj dodać ok 30 gramów cukru trzcinowego nierafinowanego zamiast miodu. http://imageshack.us/a/img41/9765/dzik035.jpg http://imageshack.us/a/img542/2323/dzik036.jpg Ja mam taki - kupiłam w Tesco http://www.szczyptaswiata.pl/product-pol-7090-Traidcraft-Nierafinowany-cukier-trzcinowy-Muscovado-0-5kg-FAIRTRADE.html Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 5 Lipca 2013 madlinka, brawo za chleb . :clap: A jesli chcesz taki ciemny jak pumperniker, to dodaj melasy. Jesli znowu masz ochote ma chleb ciemny z nuta jakby fioletu, to orzechy wloskie, zwykle te ida w parze z suszonymi owocami( tylko bez przesady z owocami) i wlasnie na zakwasie. Niepowtarzalny smak. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 6 Lipca 2013 Dzięki dziewczyny Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 6 Lipca 2013 Wyczytałsm w recepturze chleba litewskiego,ktory bardzo mi smakuje,że dodano do niego słód zbożowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 7 Lipca 2013 chudziak, Też jadałem pieczony na liściach może to taka bajera jak napisałaś jedno wiem smak pamiętam do dzisiaj i chętnie bym jeszcze zjadł, niestety lat młodości nikt nie wróci .Pozdrawiam a tak na marginesie co wy kobiety wyprawiacie z tymi chlebami no no moje szczere słowa uznania :thumbsup: :clap: :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/19/#findComment-291442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.