boob96 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dziękuje Wam za cenne wskazówki. W takim razie dziś żona upiecze chlebek z mąki żytniej, zobaczę jakie będą wyniki. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-344777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 dziś żona upiecze chlebek z mąki żytniej Zwróć jeszcze uwagę na to: zalecane jest ciemne pieczywo razowe -żytnie To ma być mąka razowa żytnia czyli typ 2000 ... te chleby robi się na zakwasie żytnim bo to chleby "ciężkie" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-344816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Wasze rady okazały się bardzo cenne i sto procent trafne. Żona upiekła chlebek z samej mąki żytniej i po spożyciu i zbadaniu cukru we krwi (czterokrotnie) okazało się że wyniki są dobre i mieszczą się w normie.Chlebek troszkę z góry przypalony, ale to wina piekarnika który czeka już na wymianę, ważne że smakuje i nie podnosi cukru Jeszcze raz dziękuje za cenne rady. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Wasze rady okazały się bardzo cenne i sto procent trafne. To miło ,że się udało utrzymać cukier w ryzach . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Boob96 byłeś Kolego w dobrych i pewnych rękach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Boob96, chebek nie musi się przypiekać z góry tak mocno.Zawsze posyp go z góry troche mąką i jak juz sie zacznie rumienic za bardzo, wtedy połóż na wierzch chleba pergamin lub papier do pieczenia. Jeśli smarujesz jajkiem to nie syp mąką, wystarczy papier w końcowej fazie. Taka opcja powinna zmniejszyć przypiekanie skórki wierzchniej Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Basia285 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Basiu tak też uczynię, znaczy cenne wiadomości przekaże żonie. Dziś będą pieczone dwa kolejne chlebki z tym że do mąki żytniej będzie dodana mąka żytnia razowa. Obecnie czekają jak wyrosną, na kolację powinny już być upieczone.Dziękuję bardzo za dobre rady Pozdrawiam serdecznie. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Cieszę się, ze mogę choć troche podpowiedzieć. Ja też piekę takie chlebki to mam wprawę. Udanych wypieków chlebka zyczę Twojej Połóweczce, a na chlebki SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-345404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartes123 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witam!Ja dzisiaj z takim problemem małym (bo dotyczy małego chlebka Żona ma stała się tak zagorzałą fankąmoich wypieków, że poprosiła mnie, coby upiekł małe chlebki do święconki.Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić (bo takiego małego chlebka chyba nie piecze się tyle co dużego?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-347163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jak chlebek mały i to mniej wszystkiego Moja koncepcja wygląda tak taki "koszykowy-święconkowy" piekę przy okazji wypieku normalnego chleba Ot po prostu standardowy bochenek jest uszczuplony o garstkę ciasta i piecze się mały z dużym , oczywiście mały wcześniej wyjmuję Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-347191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartes123 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 czyli metodą "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-347205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Jak na oko ? Robisz normalne ciasto chlebowe na standardową porcję (1/2/3 bochenki bo są różne przepisy) i kawałek ciasta już wyrobionego odrywasz na mały bocheneczek PSTak naprawdę wszystkie przepisy na chleb są "na oko" bo każda maka inna więc jeśli masz stałą ilość mąki to modyfikujesz ilość wody do pożądanej konsystencji Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-347214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartes123 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 2 Maja 2014 uwaga uwaga, kolejne pytanie mam.Zrobiłem przypadkiem zaczynu na ponad 5 chlebów. No wiadomo że tylu nie napiekę w jeden dzień, tym bardziej że jutro nieczynne sklepy, a mąki tyle nie mam... Czy mogę zaczyn przechować do niedzieli? Jeżeli tak, to jak to zrobić, żeby się nie zepsuł.Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Ps. Od miesiąca ponad jemy własne chlebki. No po prostu niebo w gębie, a wozichlebek przjeżdża codziennie i ze smutkiem patrzy w okno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 2 Maja 2014 Czy mogę zaczyn przechować do niedzieli? Jeżeli tak, to jak to zrobić, żeby się nie zepsuł. Wstaw w słoiku do lodówki ( ile masz tego zaczynu -około-?) bez problemu tydzień można przechować . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartes123 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 2 Maja 2014 no zużyję 900 g zaczynu na 3 chleby. A mam 1.6kg... Nie wiem co mi się popierniczyło, że tyle wyszło... A pracuje naprawdę fajnie, to szkoda by mi go było wywalać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) No to tak jak pisałam - włóż do słoika i do lodówki -niech tam czeka do następnego wypieku Edytowane 2 Maja 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartes123 Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 2 Maja 2014 Super. Bardzo Ci dziękuję za pomoc.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 2 Maja 2014 Bartes pamietaj tylko ,zeby sloik byl wiekszy niz ilosc zakwasu, bo pomimo niskiej temperatury zakwas dalej bedzie pracowal Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-349669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Jak co tydzień upiekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie (zaczynie) oczywiście bez dodatku drożdży .Ciągle mam dylemat w kwestii nazewnictw czy to co ja zostawiam jako starter to zakwas, zaczyn,zaczątek a zostawiam po prostu kawałek już gotowego surowego ciasta z bieżącego wypieku bo tak robiła Babcia MojegoŚlubnego. Nic nie dokarmiała nie stosowała żadnych trójfazowych metod a chleb smakował wyśmienicie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Ciągle mam dylemat w kwestii nazewnictw czy to co ja zostawiam jako starter to zakwas, zaczyn,zaczątek a zostawiam po prostu kawałek już gotowego surowego ciasta z bieżącego wypieku Olgo,wg mnie zostawiasz jako starter zaczyn (czyli ten kawałek ciasta z określoną funkcją), w którym jest zakwas, czyli podchowane bakterie kwasu mlekowego w określonym środowisku..W efekcie z Twojego zaczynu powstaje chleb na zakwasie.Żródłem bakterii może być zakwas lub kawałek ciasta z ostatniej produkcji Określenie "chleb na zakwasie" znaczy, że wyrósł w wyniku fermentacji kwasowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Ja też tak uważam i nazywam to zostawione ciasto właśnie zaczynem ( oryginalne w mym regionie mówiło się zacyna) ale już wielokrotnie "poprawiano" mnie ,że to nie zaczyn tylko zakwas albo ,że zakwaszone ciasto Te rozważania mają tak na prawdę akademickie znaczenie - nie mniej jednak a każdym razem muszę zacząć od tłumaczenia co i jak zostawiam do następnego wyrobu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Chudziak i tutaj wychodzi latwosc zrozumienia j. ang. Bo sie mowi " sourdough starter " i wszystko wiadome a najwazniejsze, zechelb bez drozdzy masz jako efekt koncowy i to jeszcze jaki chlebek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 9 Czerwca 2014 a zostawiam po prostu kawałek już gotowego surowego ciasta z bieżącego wypieku Witam Szanowne koleżanki tak się zastanawiam czy w przypadku chlebka mieszanego no takiego 60/40 żytnia/pszenna ten sposób też by wydał?? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 9 Czerwca 2014 itam Szanowne koleżanki tak się zastanawiam czy w przypadku chlebka mieszanego no takiego 60/40 żytnia/pszenna ten sposób też by wydał?? TAk BAca, , spokojnie mozesz odlozyc kawalek "na zas" do nastepnego razu. Jesli jednak nie jestes ewien, zostaw sobie kawalek ciasta a i zakwas taki odlewany rowniez zostaw. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 9 Czerwca 2014 annam a jak sie nazywac bedzie jak ja mam czesc zakwasu i do niego na 12 h wczesniej dodaje 2 dl maki zytniej i 2 dl wody i nastepnego dnia uzywam do chleba po czym to co zostanie zostawiam w lodowce do nastepnego razu . Dla mnie to tez zaczyny zakwasy totez czarna magia, zakwas zrobilam sama . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/22/#findComment-356816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.