Agata-Oliwia Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 8 Marca 2013 Sporo osob piecze chleby wiec moze ktos bedzie mial na zbyciu ksiazke ktora poszukuje-chetnie odkupie.Tytul ksiazki "Domowa piekarnia " autor:Malgorzata Zielinska,wydawca :Olimp Media, rok wydania:2010 Cytuj Agata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 8 Marca 2013 Jest tutaj: http://allegro.pl/domowa-piekarnia-malgorzata-zielinska-nowa-i3085948685.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agata-Oliwia Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 8 Marca 2013 Maxell, dziekuje. Cytuj Agata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 8 Marca 2013 To i ja się pochwalę moim kolejnym chlebem na cieście zakwaszanym, maślance... i ziarenkach. 2 godz. temu wyjęty z pieca. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 9 Marca 2013 alehar, chlebek piękny Chlebkiem się pochwaliłeś to pochwal się jeszcze przepisem Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 9 Marca 2013 alehar, chlebek piękny Chlebkiem się pochwaliłeś to pochwal się jeszcze przepisem Już od dłuższego czasu robię "na wyczucie" Mąka pszenna razowa, orkiszowa (nie dużo: ok. 100 g na 1 kg całej masy użytej mąki-orkiszowa jest "ciężka" do wyrastania) i klasyczna mąka biała. Do tego 2 łyżeczki ciasta zakwaszonego, ok. 250 ml. maślanki, reszta to woda, 30 g drożdży. ziarna (różne), sól ok. 2 łyżeczek. Konsystencja ciasta gęsta, ale pozwalająca na "przelanie" do foremki. Właśnie konsystencja ciasta jest b. ważna - nie podaje ilości wody bo to naprawdę dużo zależy od tego co czujemy podczas wyrabiania. Pierwsze rośnięcie w misce w której wyrabiałem-trwa to ok. 30 - 40 min. Przełożenie do foremki. Foremka wstawiona do piekarnika gdzie panuje temp. ok 30 - 40 st. C. Nie wyjmuję z piekarnika - forma tam pozostaje do końca wypieku ! Gdy podrośnie prawie do brzegu formy (brakuje ok 1 cm) - pełen "gaz" czyli 220 st. przez 15 min, później obniżam do ok 190 st. C. Piekę ok. 60 - 70 min. Sprawdzam patykiem Sporo czasu minęło zanim udało mi się robić w miarę powtarzalne chlebki. Jak dla mnie - łatwiej zrobić kiełbasę niż dobry chleb ! ale jak widzicie nie poddaję sie Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 9 Marca 2013 Jak dla mnie - łatwiej zrobić kiełbasę niż dobry chleb ! ale jak widzicie nie poddaję sie To tak jak i ja :grin: chlebek zrobiłeś fajny. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 9 Marca 2013 Dzięki Teraz dopiero mogę sobie pozwolić na improwizacje - kiedyś trzymałem się ściśle przepisów-teraz już nie (chyba nabrałem doświadczenia ale i tak różnie z tymi wypiekami czasami bywa... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacpaw Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 9 Marca 2013 Sobota to chyba najlepszy dzień do pieczenia chleba. U mnie dzisiaj 100% żytni na zakwasie, na mące żurkowej z suszonymi pomidorami http://ekodanie.pl/ale/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 9 Marca 2013 Kupiłem w biedronce ostatnimi czasy make Babuni 650, i w Tesco Żurkową;- Zakwas przelałem (przeniosłem) do miedniczki chlebowej dodałem pszennej i coś mi doleciało do nozdrzy ........... o w mordę dodałem chyba klej do tapet ?? nie to jednak biedronkowa mąka. Do powąchania dałem: żonie i później teściom - każdy mówił podobnie - jakaś chemia Postanowiłem więcej nie kupować mąki w marketach. Dziś pojechałem do młyna po mąkę - taką uczciwą Cena po 2PLN / 1kg - obojętnie jaka mąka.pojechałem bo.... nerwy i zdrowie mam jedno i szkoda się złościć na marketowe pod_produkty. Na szczęście zakwas (pór-roczny) był jeszcze u kolegi więc nie muszę hodować nowego - troszkę miałem szczęścia w tym nieszczęściu.Jutro piekę chleb z nowej mąki - zobaczę jaka różnica - na pewno w cenie 0,5PLN mąka z młyna droższa ale jestem przekonany, że warto Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 9 Marca 2013 I wiesz przynajmniej że nie zawiera domieszki gipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 10 Marca 2013 Agata-Oliwia, ja mam tą książkę o którą pytasz, ale powiem Ci szczerze, że wszystkie zawarte w niej informacje znajdziesz na stronie internetowej autorki, znacznie częściej korzystam z tej drugiej książki drożdżowe wypieki. kupowałam je kontaktując się mailowo z Panią Małgorzatą. Mąka pszenna razowa, orkiszowa (nie dużo: ok. 100 g na 1 kg całej masy użytej mąki-orkiszowa jest "ciężka" do wyrastania) i klasyczna mąka biała. ja sego czasu robiłam chlebek tylko na mące orkiszowej, wyrastał pięknie i w smaku był dla mnie o wiele lepszy niż pszenny, tylko ta cana mąki orkiszowej :devil: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 10 Marca 2013 Masz rację - bułki czy chleb, czy też dodatek tej mąki do ciasta daje wspaniałe efekty smakowe.Robiłem trochę bułek i chleba z samego orkiszu i jakoś mi to "ciężko" szło Teraz po prostu jest ta mąka w składzie właściwie każdego mojego chleba, ale na pewno nie dominuje "procentowo" Cena tej mąki na pewno jest wysoka (od 8 do nawet 12 zł/kg) ale naprawdę warto chociaż kilkadziesiąt gram dorzucić do ciasta chlebowego. Cieszę się, że Ci się takie wypieki (orkiszowe) - i pewnie nie tylko - udają Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 10 Marca 2013 No nawet udawały, ale przyznam szczerze odkąd urodziła się Natka to tylko na szybko jakieś bułki robię :blush: trzeba się poprawić i nastawić nowy zakwas. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-273943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 11 Marca 2013 Możesz podać swój przepis na bułki orkiszowe ? ?Mam 2 czy 3 przepisy, ale coś mi "nie idzie" Może Twój przepis mi wypali ??? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 11 Marca 2013 Źle mnie zrozumiałeś, bułki to ja akurat piekę z przepisu z naszego forum, one są idealne i tu nic nie zmieniam Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 11 Marca 2013 madlinka, czy ja dobrze kojarzę, że Małgosia, autorka Domowej piekarni to Mirabbelka z forum cina ? Artur, ja mąkę kupiłam na Allegro http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24390825. W weekend upiekłam chleb z San Francisco na zakwasie żytnim, właśnie z przepisu Mirabbelki. Niestety ciasto było za rzadkie i zrobił mi sie plaskacz :devil: , ale w smaku był rewelacyjny. Do powtórki :thumbsup: http://img694.imageshack.us/img694/7803/dsc09468pp.jpg http://img843.imageshack.us/img843/6039/dsc09469x.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 11 Marca 2013 madlinka, czy ja dobrze kojarzę, że Małgosia, autorka Domowej piekarni to Mirabbelka z forum cina ?wiesz co nie znam tego forum, ale na swoich stronach podpisuje się jako Mirabbelka, wiec pewnie to ta sama. Moje dwa ulubione chlebki to orkiszowy z miodem, no to jest mój numer jeden, w przepisie są drożdże ale przy silnym zakwasie nie musisz ich dawać http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/01/chleb-orkiszowy-na-miodzie-krok-po_20.html a drugi, który mi smakuje to ten prosty jasny: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/prosty-jasny Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 11 Marca 2013 Tak, to ta sama. Ten jasny prosty czeka u mnie w kolejce na upieczenie :smile:.Orkiszowego chleba nigdy nie piekłam, ale widzę, że zachwalacie. A przy okazji, jak będziesz miała chwilkę, to warto zajrzeć na cincin.cc. To forum to kopalnia wiedzy kulinarnej i nie tylko. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 12 Marca 2013 I znów :grin: drożdżówka pszenna mi się urodziła :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 12 Marca 2013 drożdżówka pszenna mi się urodziłaPoród przeszedł pomyślnie :lol: Podoba mi się . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 13 Marca 2013 gatita, już wiem czemu chleb Ci pęka specjalnie dziś piekąc zrobiłem testa - i też mi popękał - teraz to nie wiem czy to mój błąd czy moje szczęście fotki z całego procesu a konkluzje poniżejA było to dzisiaj tak: Wtorek godzina 22 wyjmuje zakwas z lodówki i w kuchni niech nabiera temperatury pokojowej (kuchennej) do rana następnego dnia.Godzina 5.40 - przelewam (przenoszę, przemieszczam, czy jak to nazwać) zakwas z pojemniczka za_kwasowego do pojemnika mieszalniczego (wanienka) - dosypuje do zakwasu maki żytniej (z młyna) w ilości 0,5kg (mieszam) i zostawiam do czasu aż wrócę z pracy i podejmę dalszą walkę w 'wrogiem'.Godz. 17 odkładam zakwas na zaś (w ilości 0.5kg) a do reszty dodaję 1kg mąki pszennej, sól, cukier i olej - wrabiam ręcznie i kształtuje bułki chleba. ps. ciasto bardzo twarde aczkolwiek plastyczno - elastyczne nie klejące się do rąk - długo to wyrabiamy.wygląda to po uformowaniu tak: to co widać stało 2 godz w ciepełku i rosło i chyba urosło - [i to chyba jest powodem popękania skórki]. Nie wyjmując z piekarnika nastawiłem temp,. na 200*C - jak piec doszedł do zadanej temp. to zmniejszyłem ustawienie temp,. na 180 i piekłem ok. 25 min, i teraz zmniejszyłem do 150 i jeszcze 10 min ( w sumie do uzyskania koloru brązu "fajnego" {nie wiem jaki to kolor fajny brąz - ale jest fajny"} I wyszło takie coś Teraz wg mnie czemu popękał - wydaje mnie się (misie ) że to efekt braku czasu (nie dałem czasu na wyrośnięcie ciasta chlebowego) i pośpiechu by pochłonąć cudny bochenek nawet kosztem jego wyrośnięcia - to takie moje konkluzje ps. już poszło 1/4 z jednego z bochenków chlebka - czyli chyba dobry w smaku Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 13 Marca 2013 Według mnie główne błędy sam wyłapałeś - za krótki czas ostatecznego rośnięcia . A co do zaczynu to ja jak wieczorem wyciągnę z lodówki to od razu dodaję mąkę i wodę i przed południem "zajmuję się :" dalszym ciągiem produkcji a ponieważ pracuję to zwyklę zaczyn "ożywiam" wieczorem przed wolnym dniem :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 13 Marca 2013 chudziak, OLGA jak napisałem to był test specjalnie dla potrzeb eksperymentu - kiedyś gatita pisała, ze popękany JEJ niepodobna się, więc zrobiłem tez taki by popękał (i udał się) Normalnie (robiąc po mojemu) to raczej nie pęka - bo daje mu czas na rośnięcie i przeważnie zapominam o chlebie i wstawiam go do piekarnika bez pośpiechu Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 14 Marca 2013 Z moich doświadczeń, to głównymi powodami pękania chleba oprócz oczywiście zbyt krótkiego czasu wyrastania jest termoobieg (u mnie np nie da się wyłączyć) i nienaparowanie piekarnika, spróbujcie przed włożeniem chleba wlać na dno piekarnika 1/3 szklanki wody, a chleb nie powinien popękać. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5207-pieczywo-chleb-na-zakwasie/page/15/#findComment-274705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.