Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wcale nie miałem na myśli pisząc niezjadliwa mocno dojrzałego mięsa tylko to ,że po grliwaniu kiełbasa z karkówki będzie gumowata i twarda.Właśnie zrobiłem pierwszy raz Chłopską i nawet po parzeniu jest guma a po grilowaniu jeszcze gorsza,ale nie śmierdząca bo robiona z karkówki ze świniaka 115kg żywej wagi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-160742
Udostępnij na innych stronach

Chłopską i nawet po parzeniu jest guma

:question: :question:

Czegoś takiego nie zauważyłem, a robię ją jak mi się nie chce wiele bawić z innymi. Taka do pogryzania "z pęta" albo jak kto woli - "z metra".

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-160754
Udostępnij na innych stronach

Widocznie mamy imme podniebienia.Ja kiełbasy z karkówki więcej nie zrobię.Raz i chwatit i każdemu będę odradzał.Wolę zrobić baleron.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-160769
Udostępnij na innych stronach

Cholera... prawie druga w nocy... no ale nie mogłem... kolega Pis mnie wyprzedził i zrobił dzisiaj a właściwie wczoraj "grillową'...

No cóż wiedziałem, że będę po nocach siedział... coś źle rozplanowałem tą moją kiełbasę...

Miałem teraz ranki, od jutra popołódniówki... dzisiaj jeszcze córa jechała na wycieczkę do Paryża... masakra....

No ale udało się :)

Nie wiem do końca co z tej mojej kiełbasy będzie... ale zrobiłem :)

W sumie wyszło mi prawie 7 kg surowca...

 

Pokemona Nocna Kiełbasa Grillowa

 

Wp kl II - 6kg (karkówka - 1,5 kg, łopatka - 2 kg, boczek 1,5kg i pachwina 1 kg)

Woł kl II 760g

 

Wszystko "klasami" zapeklowane na sucho sola morską 18g/kg - 50h , temp 5 st. (tak wyszło). II wp mielona na sitku 8 mm , woł II dwa razy na sitku 4 mm.

Przyprawy na kg:

pieprz czarny mielony - 2g

czosnek suszony - 2g

papryka ostra - 1g

papryka słodka - 0,5g

majeranek - 0,5g (niestety majeranek gdzieś wyszedł i nic nie powiedział...)

 

Najpierw wyrobiłem wołowine z połową mieszanki woda-przyprawy ( całość 200ml), a nastepnie dodawałem IIwp i pozostałą część wody z przyprawami. Wyrabiałem ręcznie ok 15 min do uzyskania zadowalającej kleistości "farszu".

 

 

Kiełbasę nadziewałem w jelita wp cienkie... po wcześniejszym ich namoczeniu w ciepłej wodzie. Ponieważ mój operator nadziewarki pojechał na wycieczkę... pomagała mi pierwszy raz żona... :) Jakos to poszło... :wink:

Dziekuję tutaj wszystkim za rady odnośnie luzów tłok-korpus nadziewarki, zastosowałem "patent" ze skórą i normalnie rewelacja :)

7 kg kiełbasy w ok 20 minut zrobilismy... :) ( a co się moja AŚko nagadała... ufff :tongue:

http://img405.imageshack.us/img405/9783/dsc00833wm.jpg

Kilka pętek sparzyłem, będzie biała grillowa :) ale większość poszła na kije do osadzania przez noc i jutro z samego rana szybkie krótki zadymianie i parzenie.

 

http://images43.fotosik.pl/889/9f0c144d84f77e45m.jpg

zdjęcia niestety robione telefonem, bo córami aparat skubnęła... parzona poszła na balkon w celu schłodzenia... a reszta na powędrowała do piwnicy i bedzie sie osadzać do rana... do 7, jak wstane...

W międzyczasie przeszła burza z piorunami i deszczem... ciekawe czy uda mi sie zadymiac rano... czy to będzie tylko nocna biała parzona grillowa :mellow: No i czy wstane o 6... bo na 14 do pracy...

 

PS najśmieszniejsze jest to, że nie mam kiedy grilla zrobić :shock: Dopiero w poniedziałek mam wolne... a co tam...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161022
Udostępnij na innych stronach

Pokemon nie to ,żebym się czepiał bo Cię podziwiam ,że Ci się chce po nocy siedzieć ,ale napisałeś ,że peklowałeś solą morską.Jeśli tak to raczej soliłeś i możesz mieć kłopot z wybarwieniem w środku.A kiełbaska fajna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161032
Udostępnij na innych stronach

że peklowałeś solą morską.Jeśli tak to raczej soliłeś

Faktycznie !!! przepraszam !!! Mięso było zasolone... co do wybarwienia, to nie ma problemu :) I tak na grilla pójdzie.... :)

Właśnie zadymiam....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161045
Udostępnij na innych stronach

Arku, nie żebym sie czepiał ale w tej soli morskiej tyle azotynów, azotanów i nie wiadomo co tam jeszcze :grin: że mocniesze niż peklosól :lol:

 

no dobra... troszkę żartuję :cool: bo nazewnictwo musi się zgadzać :wink:

 

Pokemon, jeśli chodzi o pytanie z innego tematu to z doświadczenia wiem że na grillu lepiej "schodzi" kiełbasa wędzona :rolleyes: - takie przyzwyczajenia rodaków

 

EDIT

O rety alem zaćmy dostał... :blush: to nie pokemon pytał... - no nic.... niech już zostanie jak jest :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161052
Udostępnij na innych stronach

Pokemon, jeśli chodzi o pytanie z innego tematu to z doświadczenia wiem że na grillu lepiej "schodzi" kiełbasa wędzona

abratku mój kochany :) a jak myslisz, co ja od rana robiłem ??? :) Lecce do pracy, wieczorkiem foty z wedzenia i końcowy wyrób, powiem wam tylko ze... :) :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161067
Udostępnij na innych stronach

O rety alem zaćmy dostał... to nie pokemon pytał... - no nic.... niech już zostanie jak jest

To ja pytałem w temacie Wyroby pisa, dostałem odpowiedź żeby podwędzić i tak też zrobię.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161068
Udostępnij na innych stronach

Dobra szkoła Dziadka :grin:

:blush:

tylko teraz możemy zadać pytanie...

 

czy mając na uwadze że sól morska zawiera azotyny to jeszcze nią solimy czy już peklujemy....? :rolleyes: :tongue:

 

pozdrawiam :cool:

 

Pokemon, SIVON wiem :cool: :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161069
Udostępnij na innych stronach

Coś Ty taki dzisiej dociekliwy :grin:.Myślę,że jak używamy soli to solimy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161075
Udostępnij na innych stronach

Ale jak na grilla ma być to chyba bez peklo .....coooo ... ;):cool: ? czy mi się pozajączkowało .... :rolleyes:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161078
Udostępnij na innych stronach

na grilla ma być to chyba bez peklo

Przeczytałem kilka wątków tutaj odnośnie kiełbasy na grila czy ruszt i faktycznie takie kiełbasy poddawane obróbce w wys temp nie nalży peklować ale solić. I tak własnie zrobiłem. Wczesniej po prostu się pomyliłem pisząc "zapeklowane".

Część kiełbasy po zrobieniu sparzyłem i będzie to taka "biała-glilowa" (2kg), a większość (5kg) dzisiaj rano podwędziłem zimnym dymem (40-45st) przez dwie godzinki tak aby lekko "złapała" kolor. Nastepnie parzyłem w temp 75st przez ok 25 minut i studziłem pod prysznicem :lol:

Niestety jestem w robocie i coś więcej napiszę wieczorem :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161083
Udostępnij na innych stronach

Coś Ty taki dzisiej dociekliwy :grin:

a bo jak człowiek leży i nic nie robi to różne głupoty do głowy przychodzą :grin:

Myślę,że jak używamy soli to solimy.

no tak... ale jak w soli jest azotan to już mamy mieszankę peklującą :tongue: :lol: :grin:

dobra już się nie czepiam :lol:

 

podwędziłem zimnym dymem (40-45st)

a fe.... to jest już dym ciepły :cool:

ja też wolę na grillu kiełbasę "białą" ale moi biesiadnicy jednak wolą wędzoną :???:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161085
Udostępnij na innych stronach

pokemon15 napisał/a:

podwędziłem zimnym dymem (40-45st)

a fe.... to jest już dym ciepły

Oj tam, dla mnie ciepły dym to 50-60 st :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161095
Udostępnij na innych stronach

la mnie ciepły dym to 50-60 st :tongue:

to jest gorący :tongue:

chyba reprymendy od DZIADKA się domagasz :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161101
Udostępnij na innych stronach

Oj tam, dla mnie ciepły dym to 50-60 st

Oj widzę ,że trzeba jeszcze nad tobą popracować.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/niegrzeczny.gif

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161105
Udostępnij na innych stronach

Oj widzę ,że trzeba jeszcze nad tobą popracować.

Arek, to napisz mi jak to jest z tym dymem i temperaturami, zawsze miałem z tym kłopot, tzn z nazewnictwem... dym zimny, dym ciepły, rzadki, gęsty... :blush:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161128
Udostępnij na innych stronach

1. Wędzenie zimne - temperatury w zakresie 15-22st. C –wilgotność względna 90-95%, czas takiego wędzenia waha się od kilku godzin do nawet dwóch tygodni.

Na zimno wędzi się: wędzonki trwałe, kiełbasy surowe, słoninę, boczek, kiszkę pasztetową i wątrobianą, ryby i sery. Jeśli nie dysponujemy możliwością przeprowadzenia procesu wędzenia zimnego, dopuszcza się zastosowanie w zastępstwie, wędzenia w temperaturze do 28 st. C.

 

2. Wędzenie gorące, które należy podzielić na dwie podgrupy:

a) wędzenie dymem ciepłym – temperatury w zakresie 22-45st C – wilgotność względna 70-90%, czas wędzenia od 4 do 48 godzin.

Dymem ciepłym wędzi się wszystkie wędzonki półtrwałe, wędzonki poddawane potem obróbce cieplnej, oraz niektóre półtrwałe podczas powtórnego wędzenia.

b) wędzenie dymem gorącym – jest trzy etapowe po pierwsze osuszamy wyrób powierzchniowo w temperaturze 40-50st C przy szybkim i pełnym przepływie powietrza praktycznie bez dymu, następnie wędzimy w temperaturze 40-60st C w ciągu 30 – 90 min., w dymie od średnio do bardzo gęstego, przy małym dopływie i powolnym ruchu powietrza.

Trzecią fazą jest powierzchniowe przypieczenie produktów w temperaturze 60 do 90 stopni C w ciągu 10 - 20 min.

Dymem gorącym wędzi się tylko kiełbasy nietrwałe przeznaczone po uwędzeniu do parzenia, oraz kiełbasy trwałe i półtrwałe przeznaczone do parzenia i powtórnego wędzenia w dymie ciepłym, a następnie do suszenia.

 

3. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem - Sposób ten stosuje się przede wszystkim przy wędzeniu kiełbas i przeprowadza podobnie jak wędzenie w dymie gorącym, z tą różnicą, że w trzeciej fazie, zależnie od przekroju i składu kiełbasy, podwyższa się temperaturę do 75 – 90 stopni C i przedłuża się czas pieczenia do 20 – 50 min., aż nastąpi całkowite ścięcie białka tj. do osiągnięcia temperatury 68 – 70 stopni C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasy pieczone, gorące w dotyku są jędrne, a przy ucisku można wewnątrz nich wyczuć pewne szmeru powodowane ruchem nie zastygłych cieczy.

Kiełbasy pieczone tracą 15 – 20% pierwotnej wagi, są trwalsze od kiełbas wędzonych parzonych, oraz zawierają większą ilość białka.

 

;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161130
Udostępnij na innych stronach

roger, dzieki wielkie, ja jako żółtodziób tyle tutaj rzeczy przeczytałem dla początkujcych i na stronie głównej i juz się pogubiłem, a może ominąłem ? Dzięki teraz mam jasność :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161133
Udostępnij na innych stronach

No problem ;) ....miałem gotowca pisanego na inne forum tematyczne .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161135
Udostępnij na innych stronach

Arek, to napisz mi

Roger był szybszy.On mnie chyba śledzi? :tongue: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161138
Udostępnij na innych stronach

No to jak wszystko jasne odnośnie temperatur i "dymów"...

 

Dzisiaj dokończyłem produkcję a właściwie "obróbkę" mojej pierwszej kiełbasy grillowej :0

Tak jak pisałem wcześniej, zrobiła się pogoda, już prawie lato... wokół zapachy grillowania różnych rzeczy... a ja nic...

Wolny dzień mam dopiero w poniedziałek... to wczoraj zrobiłem kiełbasę, z myślą właśnie o grillu...

Mówię wam z ręką na sercu...

Kiełbasa udała się, że nie wiem co !!! :grin:

Normalnie bałem się, bo niektórzy pisali... że kiełbasa z karkówką a właściwie z karkówki wychodzi gumowata... a ja w pierwszym podejściu miałem 70% tego surowca... i juz wszystko było zasolone....

No i "wymiękłem" dokupiłem łopatki wp i pachwiny... a 1,2kg wpI z karkówki poszło na gulasz... :cool:

No nic... wyszło mi w sumie ok 7 kg kiełbasy...

Słuchajcie... normalnie aż wymiękłem... do tej pory zrobiłem już trochę różnych kiełbas... ale to były raczej chude... halusi, Dziadka...

Teraz testując kolegę Pis-a zastosowałem regułę 50/50 dla grillowej, tzn chude/niechude :)

i mieliłem na (jak dla mnie) na grubych oczkach...

Ok 2kg sparzyłem a resztę dzisiaj zadymiłem... i parzyłem...

Parzyłem ok 25 min w temp 70-75 st i zimny prysznic w celu schłodzenia...

 

REWELKA !!! wyszła..., żeby nie popadać w huraoptymizm (bo może to tylko mi smakuje), wziąłem kilka pętek kiełbasy do pracy... żeby też koledzy skosztowali... no i to był błąd... bo wszystko mi zjedli...

Najbardziej obawiam się tego, że do poniedziałku niewiele zostanie... sam dzisiaj zjadłem chyba ze... no dużo...

Kiełbasa jest znakomita i na zimno i na gorąco... aż się boję jak będzie smakować z grilla :thumbsup:

http://img607.imageshack.us/img607/4627/dsc00861wm.jpg

http://img638.imageshack.us/img638/3421/dsc00865wm.jpg

http://img696.imageshack.us/img696/2595/dsc00869wm.jpg

Sam już 'wciągnąłem' ze cztery kawałki...

Zwala z nóg... :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161173
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.