bogdan b Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 23 Maja 2011 Witam pokemon15, i co ja zrobię z ta kiełbasą ??? Mogę podać adres :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-160734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Maja 2011 Wcale nie miałem na myśli pisząc niezjadliwa mocno dojrzałego mięsa tylko to ,że po grliwaniu kiełbasa z karkówki będzie gumowata i twarda.Właśnie zrobiłem pierwszy raz Chłopską i nawet po parzeniu jest guma a po grilowaniu jeszcze gorsza,ale nie śmierdząca bo robiona z karkówki ze świniaka 115kg żywej wagi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-160742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Maja 2011 Chłopską i nawet po parzeniu jest guma :question: :question: Czegoś takiego nie zauważyłem, a robię ją jak mi się nie chce wiele bawić z innymi. Taka do pogryzania "z pęta" albo jak kto woli - "z metra". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-160754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 24 Maja 2011 Widocznie mamy imme podniebienia.Ja kiełbasy z karkówki więcej nie zrobię.Raz i chwatit i każdemu będę odradzał.Wolę zrobić baleron. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-160769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 27 Maja 2011 Cholera... prawie druga w nocy... no ale nie mogłem... kolega Pis mnie wyprzedził i zrobił dzisiaj a właściwie wczoraj "grillową'... No cóż wiedziałem, że będę po nocach siedział... coś źle rozplanowałem tą moją kiełbasę... Miałem teraz ranki, od jutra popołódniówki... dzisiaj jeszcze córa jechała na wycieczkę do Paryża... masakra.... No ale udało się Nie wiem do końca co z tej mojej kiełbasy będzie... ale zrobiłem W sumie wyszło mi prawie 7 kg surowca... Pokemona Nocna Kiełbasa Grillowa Wp kl II - 6kg (karkówka - 1,5 kg, łopatka - 2 kg, boczek 1,5kg i pachwina 1 kg) Woł kl II 760g Wszystko "klasami" zapeklowane na sucho sola morską 18g/kg - 50h , temp 5 st. (tak wyszło). II wp mielona na sitku 8 mm , woł II dwa razy na sitku 4 mm. Przyprawy na kg: pieprz czarny mielony - 2g czosnek suszony - 2g papryka ostra - 1g papryka słodka - 0,5g majeranek - 0,5g (niestety majeranek gdzieś wyszedł i nic nie powiedział...) Najpierw wyrobiłem wołowine z połową mieszanki woda-przyprawy ( całość 200ml), a nastepnie dodawałem IIwp i pozostałą część wody z przyprawami. Wyrabiałem ręcznie ok 15 min do uzyskania zadowalającej kleistości "farszu". Kiełbasę nadziewałem w jelita wp cienkie... po wcześniejszym ich namoczeniu w ciepłej wodzie. Ponieważ mój operator nadziewarki pojechał na wycieczkę... pomagała mi pierwszy raz żona... Jakos to poszło... :wink: Dziekuję tutaj wszystkim za rady odnośnie luzów tłok-korpus nadziewarki, zastosowałem "patent" ze skórą i normalnie rewelacja 7 kg kiełbasy w ok 20 minut zrobilismy... ( a co się moja AŚko nagadała... ufff :tongue: http://img405.imageshack.us/img405/9783/dsc00833wm.jpg Kilka pętek sparzyłem, będzie biała grillowa ale większość poszła na kije do osadzania przez noc i jutro z samego rana szybkie krótki zadymianie i parzenie. http://images43.fotosik.pl/889/9f0c144d84f77e45m.jpg zdjęcia niestety robione telefonem, bo córami aparat skubnęła... parzona poszła na balkon w celu schłodzenia... a reszta na powędrowała do piwnicy i bedzie sie osadzać do rana... do 7, jak wstane... W międzyczasie przeszła burza z piorunami i deszczem... ciekawe czy uda mi sie zadymiac rano... czy to będzie tylko nocna biała parzona grillowa :mellow: No i czy wstane o 6... bo na 14 do pracy... PS najśmieszniejsze jest to, że nie mam kiedy grilla zrobić :shock: Dopiero w poniedziałek mam wolne... a co tam... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 27 Maja 2011 Oto jak można ciekawie noc spędzić!Ładna ładna ta nocna kiełbaska , Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 27 Maja 2011 Pokemon nie to ,żebym się czepiał bo Cię podziwiam ,że Ci się chce po nocy siedzieć ,ale napisałeś ,że peklowałeś solą morską.Jeśli tak to raczej soliłeś i możesz mieć kłopot z wybarwieniem w środku.A kiełbaska fajna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 27 Maja 2011 że peklowałeś solą morską.Jeśli tak to raczej soliłeśFaktycznie !!! przepraszam !!! Mięso było zasolone... co do wybarwienia, to nie ma problemu I tak na grilla pójdzie.... Właśnie zadymiam.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 27 Maja 2011 Arku, nie żebym sie czepiał ale w tej soli morskiej tyle azotynów, azotanów i nie wiadomo co tam jeszcze :grin: że mocniesze niż peklosól :lol: no dobra... troszkę żartuję bo nazewnictwo musi się zgadzać :wink: Pokemon, jeśli chodzi o pytanie z innego tematu to z doświadczenia wiem że na grillu lepiej "schodzi" kiełbasa wędzona :rolleyes: - takie przyzwyczajenia rodaków EDITO rety alem zaćmy dostał... :blush: to nie pokemon pytał... - no nic.... niech już zostanie jak jest :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 27 Maja 2011 Pokemon, jeśli chodzi o pytanie z innego tematu to z doświadczenia wiem że na grillu lepiej "schodzi" kiełbasa wędzonaabratku mój kochany a jak myslisz, co ja od rana robiłem ??? Lecce do pracy, wieczorkiem foty z wedzenia i końcowy wyrób, powiem wam tylko ze... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 27 Maja 2011 O rety alem zaćmy dostał... to nie pokemon pytał... - no nic.... niech już zostanie jak jest To ja pytałem w temacie Wyroby pisa, dostałem odpowiedź żeby podwędzić i tak też zrobię. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 27 Maja 2011 Dobra szkoła Dziadka :grin: :blush: tylko teraz możemy zadać pytanie... czy mając na uwadze że sól morska zawiera azotyny to jeszcze nią solimy czy już peklujemy....? :rolleyes: :tongue: pozdrawiam Pokemon, SIVON wiem :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 27 Maja 2011 Coś Ty taki dzisiej dociekliwy :grin:.Myślę,że jak używamy soli to solimy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 27 Maja 2011 Ale jak na grilla ma być to chyba bez peklo .....coooo ... ? czy mi się pozajączkowało .... :rolleyes: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 27 Maja 2011 na grilla ma być to chyba bez pekloPrzeczytałem kilka wątków tutaj odnośnie kiełbasy na grila czy ruszt i faktycznie takie kiełbasy poddawane obróbce w wys temp nie nalży peklować ale solić. I tak własnie zrobiłem. Wczesniej po prostu się pomyliłem pisząc "zapeklowane". Część kiełbasy po zrobieniu sparzyłem i będzie to taka "biała-glilowa" (2kg), a większość (5kg) dzisiaj rano podwędziłem zimnym dymem (40-45st) przez dwie godzinki tak aby lekko "złapała" kolor. Nastepnie parzyłem w temp 75st przez ok 25 minut i studziłem pod prysznicem :lol: Niestety jestem w robocie i coś więcej napiszę wieczorem :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 27 Maja 2011 Coś Ty taki dzisiej dociekliwy :grin:a bo jak człowiek leży i nic nie robi to różne głupoty do głowy przychodzą :grin: Myślę,że jak używamy soli to solimy.no tak... ale jak w soli jest azotan to już mamy mieszankę peklującą :tongue: :lol: :grin: dobra już się nie czepiam :lol: podwędziłem zimnym dymem (40-45st)a fe.... to jest już dym ciepły ja też wolę na grillu kiełbasę "białą" ale moi biesiadnicy jednak wolą wędzoną :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 27 Maja 2011 pokemon15 napisał/a: podwędziłem zimnym dymem (40-45st) a fe.... to jest już dym ciepły Oj tam, dla mnie ciepły dym to 50-60 st :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Maja 2011 la mnie ciepły dym to 50-60 st :tongue:to jest gorący :tongue: chyba reprymendy od DZIADKA się domagasz :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Maja 2011 Oj tam, dla mnie ciepły dym to 50-60 st Oj widzę ,że trzeba jeszcze nad tobą popracować. http://emotikona.pl/emotikony/pic/niegrzeczny.gif Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 27 Maja 2011 Oj widzę ,że trzeba jeszcze nad tobą popracować.Arek, to napisz mi jak to jest z tym dymem i temperaturami, zawsze miałem z tym kłopot, tzn z nazewnictwem... dym zimny, dym ciepły, rzadki, gęsty... :blush: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 27 Maja 2011 1. Wędzenie zimne - temperatury w zakresie 15-22st. C –wilgotność względna 90-95%, czas takiego wędzenia waha się od kilku godzin do nawet dwóch tygodni.Na zimno wędzi się: wędzonki trwałe, kiełbasy surowe, słoninę, boczek, kiszkę pasztetową i wątrobianą, ryby i sery. Jeśli nie dysponujemy możliwością przeprowadzenia procesu wędzenia zimnego, dopuszcza się zastosowanie w zastępstwie, wędzenia w temperaturze do 28 st. C. 2. Wędzenie gorące, które należy podzielić na dwie podgrupy:a) wędzenie dymem ciepłym – temperatury w zakresie 22-45st C – wilgotność względna 70-90%, czas wędzenia od 4 do 48 godzin.Dymem ciepłym wędzi się wszystkie wędzonki półtrwałe, wędzonki poddawane potem obróbce cieplnej, oraz niektóre półtrwałe podczas powtórnego wędzenia.b) wędzenie dymem gorącym – jest trzy etapowe po pierwsze osuszamy wyrób powierzchniowo w temperaturze 40-50st C przy szybkim i pełnym przepływie powietrza praktycznie bez dymu, następnie wędzimy w temperaturze 40-60st C w ciągu 30 – 90 min., w dymie od średnio do bardzo gęstego, przy małym dopływie i powolnym ruchu powietrza.Trzecią fazą jest powierzchniowe przypieczenie produktów w temperaturze 60 do 90 stopni C w ciągu 10 - 20 min.Dymem gorącym wędzi się tylko kiełbasy nietrwałe przeznaczone po uwędzeniu do parzenia, oraz kiełbasy trwałe i półtrwałe przeznaczone do parzenia i powtórnego wędzenia w dymie ciepłym, a następnie do suszenia. 3. Wędzenie z równoczesnym pieczeniem - Sposób ten stosuje się przede wszystkim przy wędzeniu kiełbas i przeprowadza podobnie jak wędzenie w dymie gorącym, z tą różnicą, że w trzeciej fazie, zależnie od przekroju i składu kiełbasy, podwyższa się temperaturę do 75 – 90 stopni C i przedłuża się czas pieczenia do 20 – 50 min., aż nastąpi całkowite ścięcie białka tj. do osiągnięcia temperatury 68 – 70 stopni C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasy pieczone, gorące w dotyku są jędrne, a przy ucisku można wewnątrz nich wyczuć pewne szmeru powodowane ruchem nie zastygłych cieczy.Kiełbasy pieczone tracą 15 – 20% pierwotnej wagi, są trwalsze od kiełbas wędzonych parzonych, oraz zawierają większą ilość białka. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 27 Maja 2011 roger, dzieki wielkie, ja jako żółtodziób tyle tutaj rzeczy przeczytałem dla początkujcych i na stronie głównej i juz się pogubiłem, a może ominąłem ? Dzięki teraz mam jasność Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Maja 2011 No problem ....miałem gotowca pisanego na inne forum tematyczne .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Maja 2011 Arek, to napisz mi Roger był szybszy.On mnie chyba śledzi? :tongue: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 28 Maja 2011 No to jak wszystko jasne odnośnie temperatur i "dymów"... Dzisiaj dokończyłem produkcję a właściwie "obróbkę" mojej pierwszej kiełbasy grillowej :0 Tak jak pisałem wcześniej, zrobiła się pogoda, już prawie lato... wokół zapachy grillowania różnych rzeczy... a ja nic... Wolny dzień mam dopiero w poniedziałek... to wczoraj zrobiłem kiełbasę, z myślą właśnie o grillu... Mówię wam z ręką na sercu... Kiełbasa udała się, że nie wiem co !!! :grin: Normalnie bałem się, bo niektórzy pisali... że kiełbasa z karkówką a właściwie z karkówki wychodzi gumowata... a ja w pierwszym podejściu miałem 70% tego surowca... i juz wszystko było zasolone.... No i "wymiękłem" dokupiłem łopatki wp i pachwiny... a 1,2kg wpI z karkówki poszło na gulasz... No nic... wyszło mi w sumie ok 7 kg kiełbasy... Słuchajcie... normalnie aż wymiękłem... do tej pory zrobiłem już trochę różnych kiełbas... ale to były raczej chude... halusi, Dziadka... Teraz testując kolegę Pis-a zastosowałem regułę 50/50 dla grillowej, tzn chude/niechude i mieliłem na (jak dla mnie) na grubych oczkach... Ok 2kg sparzyłem a resztę dzisiaj zadymiłem... i parzyłem... Parzyłem ok 25 min w temp 70-75 st i zimny prysznic w celu schłodzenia... REWELKA !!! wyszła..., żeby nie popadać w huraoptymizm (bo może to tylko mi smakuje), wziąłem kilka pętek kiełbasy do pracy... żeby też koledzy skosztowali... no i to był błąd... bo wszystko mi zjedli... Najbardziej obawiam się tego, że do poniedziałku niewiele zostanie... sam dzisiaj zjadłem chyba ze... no dużo... Kiełbasa jest znakomita i na zimno i na gorąco... aż się boję jak będzie smakować z grilla :thumbsup: http://img607.imageshack.us/img607/4627/dsc00861wm.jpg http://img638.imageshack.us/img638/3421/dsc00865wm.jpg http://img696.imageshack.us/img696/2595/dsc00869wm.jpg Sam już 'wciągnąłem' ze cztery kawałki... Zwala z nóg... :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/6/#findComment-161173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.