EL GREGOR Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 26 Października 2011 :grin: takie kiełbasy w osłonkach fi 65 i 75 wędzę tylko 2 godz. ciepłym dymem i po 25 dniach osiągają pełny smak.Jak z założenia kiełbasa ma dojrzewać to po co ją przypiekać :shock: [ Dodano: Sro 26 Paź, 2011 17:58 ]:grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-181654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 26 Października 2011 sa jeszcze jakby lekko "surowawe" w środku... chyba powisza jeszcze kilka dni i sprawdzę co i jak... A jakie mają być.Przecież ich prawidłowo nie piekłeś ani nie parzyłeś to co się dziwisz.A jak powiszą to nie będą surowe?.Też będą.Przecież się nie sparzą ani nie podpieką wisząc.Widzę też ,że lubisz skwareczki w kiełbasce.Dla mnie bomba ,ale czy dla Ciebie też ?. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-181658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 26 Października 2011 pis67, Dlaczego przekręcasz nazwy, czy masz problem z czytaniem :grin: tłoczek, a tłuczek to jak PIS i PO :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-181684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 26 Października 2011 takie kiełbasy w osłonkach fi 65 i 75 wędzę tylko 2 godz. ciepłym dymem i po 25 dniach osiągają pełny smak.grzesiu, dzieki serdeczne będzie sobie dojrzewać a "inni" niech se "gadają" :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-181729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 26 Października 2011 takie kiełbasy w osłonkachz jakiego przepisu te kiełbasy ? :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-181738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 26 Października 2011 z jakiego przepisu te kiełbasy ?włodek, to pewnikiem sławetne grzegorzowe ścinkowe albo krzyżackie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-181751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 26 Października 2011 Widzę też ,że lubisz skwareczki w kiełbasce.Dla mnie bomba ,ale czy dla Ciebie też ?.a lubię, lubię do SDM się zapiszJak znajde czas to na 100% sie zapisze ta cienka to jeszcze na jałowcową wygląda, ale ta grubsza...Przyganiał kocioł garnkowi... Widzę, że ostatnio w kwietniu robiłem jałowcową, dziś również. Jutro wędzenie.Zabrakło mi osłonek.http://img577.imageshack.us/img577/4161/pisg.jpg No nic, moja pierwsza jałowcowa jednak ma coś w sobie Jak wróciłem wieczorem do domu, to wyparowało pętko cienkiej z lodówki i pół batona grubej Reszta wisi sobie spokojnie i dalej się podsusza Dam znać co i jak za kilka dni jeśli wcześniej ich nie zjemy Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-181772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 4 Listopada 2011 W końcu nie wytrzymałem... po 16 dniach podsuszania jałowcowej, co prawda w różnych temp. ... 8- 15 st... spróbowałem... batony straciły na wadze ok 25%... Kiełbasa fajnie "doszła"... smak się "wyklarował"... http://img208.imageshack.us/img208/2686/dscf1252wm.jpg http://img85.imageshack.us/img85/6504/dscf1253wm.jpg http://img856.imageshack.us/img856/402/dscf1254wm.jpg http://img267.imageshack.us/img267/915/dscf1255wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 4 Listopada 2011 pokemonie szacunek :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 4 Listopada 2011 smok się "wyklarował"... zawsze jakaś fajna aranżacja :clap: ta ze smoczkiem też jest niezła :grin: pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 4 Listopada 2011 :grin: a pisałem,że czas CI wynagrodzi :grin: :thumbsup: jeszcze niech dojrzewa :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 4 Listopada 2011 w różnych temp. ... 8- 15 stU mnie kiełbasy w osłonkach fi 75 po wędzeniu i parzeniu wisiały jakieś 20-23 dni w temp. do 15 st.C A Twoje to z wyglądu bardzo :thumbsup: :thumbsup: na moje oko to tłuszczyku w sam raz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 4 Listopada 2011 Bomba :clap: , długa droga przede mną by coś podobnego chociaż osiągnąć Gratulacje, a jak z tą "surowością" w środku, niewyczuwalna już ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 5 Listopada 2011 No i zdjęcia twoich wyrobów przelały szale. A niech sąsiedzi rozpaczają . A jakbyś zechciał zamiast truć się piwem koncernowego wyrobu, raczył swojego własnego. To służę radą w produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 5 Listopada 2011 Ja nie wiem gdzie podsuszasz ale ja ile bym nie zostawil to moja dziatwa opedzluje zanim dojda.Bardzo ladnie wyglada a smakuje pewnie jeszcze lepiej-ale bym wciagnal pare kawaleczkow :thumbsup: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 5 Listopada 2011 Gratulacje, a jak z tą "surowością" w środku, niewyczuwalna już ?W środku już doszła?Doszła, doszła :tongue: Teraz to już pychota... Nawet nie wiem jak to określić... jakbyś zechciał zamiast truć się piwem koncernowego wyrobu, raczył swojego własnego. To służę radą w produkcji.Marmur, 3mam za słowo !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 5 Listopada 2011 :grin: jedna była wędzona 26 pażdziernik,druga 12 pażdziernik :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 5 Listopada 2011 no ta z 12 wyglada calkiem calkiem :thumbsup: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 5 Listopada 2011 Witam,a oto ścinkowa po mniej więcej dwóch miesiącach dojrzewania,a cienka to krzyżacka :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-183327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 24 Listopada 2011 No i stało sie... tak mnie Dzidzia i kowo "nakręcili" nocnie... że wygrzebałem jałowcową... tutaj juz naprawdę jest fajna sucha... ech... a miała być na Święta... to juz prawie 2 miesiące... ech z tym chlebem razowym... ech... 2.30 ? :tongue: http://img15.imageshack.us/img15/7523/dscf1395wm.jpg http://img844.imageshack.us/img844/9953/dscf1394wm.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-186909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 2 Grudnia 2011 no to w końcu zrobiłem 5kg kiełbasy jałowcowej Witaj Pokemonie. Ja też kilka dni temu zrobiłem ta kielbasę. Teraz wisi sobie w 17 stopniach i się podsusza. Mam jednak pytanie. Moje kiełbasy są dosyć miekkie. Wiszą z 4 dni. Miałeś podobnie? Martwię się, że nic z tego nie wyjdzie bo osłonka się marszczy nieco i to fajnie wyglada ale ta konsystencja myślę, że jest nieodpowiednia. Mam nadzieję, że się mylę i że za tydzień, jak bardziej podeschną to będą twardsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-188423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 2 Grudnia 2011 ale ta konsystencja myślę, że jest nieodpowiednia. Mam nadzieję, że się mylę i że za tydzień, jak bardziej podeschną to będą twardsze. Koszu może za krótko podpiekałeś, albo w za niskiej temp? Ja właśnie taki błąd zrobiłem... po tygodniu jak spróbowałem, to kiełbasa w środku była lekko surowa ale bardzo dobra, gdyby była z chili to prawie jak meksykańskie chorizo :wink: Ja trzymałem kiełbasy ok miesiąca, tzn wisiały sobie ze 2 tyg a reszta czasu w lodówce i konsumpcja na bieżąco. Jak by rodzinka jednak średnio lubiała takie dojrzewające... to możesz jak radził mi grzegorz, sparzyć kiełbasy i podsuszyć je kilka dni, pozdro. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-188431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Kiełbasa po parzeniu lub pieczeniu nie może być miękka bo świadczy to o tym ,że jest surowa w środku.Za niska temperatura ,albo za krótki czas albo jedno i drugie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-188435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Robiłem wszystko wg przepisu ze strony głównej. Faktycznie temp w środku batonu nie mierzyłem podczas pieczenia. Teraz rozkroiłem jedną sztuke i wygląda ona tak: pachnie bardzo dobrze, smakuje tez rasowo ale jest lekko surowa. Proponujecie ją sparzyć i podsuszać później czy czekac? Dzieki [ Dodano: Pią 02 Gru, 2011 11:00 ]W sumie już wiem Połowę sparzę i podsuszę a druga połowa będzie dojrzewać. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale moi drodzy smak - mistrzostwo świata. Zarąbisty ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-188441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ale moi drodzy smak - mistrzostwo świata. Zarąbisty ten przepisFajnie, że wam smakuje Mi już tylko jeden baton został na świeta... w zamrażarce sobie siedzi :wink: A ja już dawno cienkich kiełbas nie robiłem i chodziła za mną od jakiegoś czasu biała kiełbasa... ale, że ostatnio "czytam Dziadka" to "wpadła mi w oko" kiełbasa Dziadka chuda... i najbardziej podpasowała mi z surowcem jaki posiadałem po klasyfikacji mięsa. I tak postanowiłem, że zrobię chudą kiełbasę i część zrobię jako "na biało" a część zadymię i będzie "łosz end goł"... :grin: Moja kiełbasa chuda wg przepisu naszego kolegi Dziadka, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2021&start=0 troszkę skład zmieniłem, ponieważ podgardle zastąpiłem boczkiem bo tak miałem, no i skład lekko się różnił co do ilości... chyba się Dziadek nie obrazi. Kiełbasa wyszła rewelacyjnie, przepyszna ! Wp kl I - 1,7kg, wp kl IIA - 3kg, wp kl III - 0,9kg. Mięso poklasyfikowane i peklowane 30h mieszanką peklosoli i soli 40/60 w ilości 18g/kg mięsa. Wczoraj w nocy zmieliłem mięso odpowiednio na sitkach 10,6,3-4 i dzisiaj ok południa wyrobiłem masę z dodatkiem przypraw i 200ml wody. Nadziewałem z pomocą córy moim zelmerkiem5, bo nadziewarka "w naprawie"... http://img846.imageshack.us/img846/396/dscf1420wm.jpg Wędziłem ok 2,5h gorącym dymem, a ponieważ zaczęło padać, to nie podpiekałem, tylko sparzyłem ok 20 min w 65st. Kiełbasa naprawdę pyszna. http://img822.imageshack.us/img822/8316/dscf1441wm.jpg Fotkę chudej "na biało" wstawię później, bo właśnie w garnku siedzi i będzie jedzona na kolacyjkę zaraz :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/11/#findComment-188667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.