Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Długie, niewłaściwe osadzanie to już sprawa drugorzędna w tym przypadku.

Zdecydowanie nie zgadzam się, że drugorzędna :wink: W przypadku dobrego surowca o.k ...może się obyć bez przygód. Ale nie daj Boże mięso będzie zakażone.......A dziurki na zdjęciu są na tyle charakterystyczne, że raczej nie pozostawiają złudzeń ;) Co do temperatury, to wiele razy zdarzyło mi się "przysnąć" w trakcie podpiekania, czego efektem było nawet 140 st na termometrze i zapewniam, że ani pęknięć ani wycieków nie było. Zawsze staram się tak selekcjonować surowiec, aby max ograniczyć ilość tłuszczu miękkiego - dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241489
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Widzisz EAnno gdyby Twoje przypuszczenia były trafne to ta kiełbaska byłaby niezjadliwa bo skisła

Arkadiuszu,

Nie upieram sie przy swojej diagnozie :grin:

Podałam jedną z możliwych przyczyn na podstawie doświadczenia ze swoimi wyrobami oraz obserwacji podobnych (do moich) efektów w wyrobach innych osób.

Podobne dwie kiełbasy były na zlocie ogólnopolskim. Wszystkim smakowały, ponieważ nie jest to faza wyczuwalnego kwasu. To jest takie muśnięcie a decydujące są bakterie nieczystej, (czyli z gazem) fermentacji. To one rozwalają strukturę kleju w mięsie.

Zwrociłam na te kiełbasy uwagę, ponieważ przytrafiło mi się to dwa razy.

Za pierwszym byłam zdezorientowana, jak Pokemon.

Za drugim razem użyłam w składzie gotowej dwójki, która od początku budziła moje watpliwości. Objawy były nasilone, w masie wiążącej wyrażne dziurki, wiórowata struktura i cień smaku z kierunku salami.

W moich przypadkach nie mogło być mowy o jakichkolwiek przekroczeniach temperatur w wędzarni lub przy parzeniu.

Jednak u Pokemona inne czynniki mogły odegrać rolę. Gdybym jego kiełbasę widziała z bliska i próbowała mogłabym ocenić bardziej jednoznacznie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241492
Udostępnij na innych stronach

że ani pęknięć ani wycieków nie było

dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny.

No widzisz po mału dochodzimy do tego samego.U Pokemona było jedno i drugie.Wysoka temperatura i kiepski surowiec.Jeszcze tylko skąd te dziurki i będziemy w domu :grin:

 

.

Zdecydowanie nie zgadzam się, że drugorzędna

A to się okaże jak będę robił kiełbasę :wink: Jak nie zapomnę to osadzę 16 h w temp. ok.16C.Oczywiście nie wszystko tylko jedno pętko. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241496
Udostępnij na innych stronach

Emil napisał/a:

dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny.

 

a ja stosuję i kiełbasa jest ok :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241535
Udostępnij na innych stronach

Widzisz EAnno gdyby Twoje przypuszczenia były trafne to ta kiełbaska byłaby niezjadliwa bo skisła

Arkadiuszu,

Nie upieram sie przy swojej diagnozie :grin: Podałam jedną z możliwych przyczyn na podstawie doświadczenia ze swoimi wyrobami oraz obserwacji podobnych (do moich) efektów w wyrobach innych osób.

Podobne dwie kiełbasy były na zlocie ogólnopolskim. Wszystkim smakowały, ponieważ nie jest to faza wyczuwalnego kwasu. To jest takie muśnięcie a decydujące są bakterie nieczystej, (czyli z gazem) fermentacji. To one rozwalają strukturę kleju w mięsie.

 

potwierdzam ja również mam podobne spostrzeżenia. Moje mięsko było ze Stokr...ki .

Rano wyczułem kwach w zapachu... choć nigdy wcześniej to się nie zdarzyło.

Gdyby nie szybka reakcja w dniu następnym byłoby po "ptokach".

U mnie dodatkowym , ujemnym aspektem było dodanie do farszu emulsji z 8,5 g/kg czosnku.

W moim rodzinnym domu nikt czosnku na noc nie dawał do kiełbasianego farszu. Robiono to w dniu następnym , dopiero wtedy nadziewano w jelita i szło do wędzenia.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241703
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wziąłem sobie Wasze rady do serca i zrobiłem turoszowską i a'la żywiecką, osadzanie trzy godziny w temp. pokojowej, "odkopałem" też lejek halusi do cienkich kiełbas... tym razem kiełbasy wyszły jak dla mnie OK :)

http://i46.tinypic.com/25zij4m.jpg

http://i45.tinypic.com/9rsh2t.jpg

http://i47.tinypic.com/wul7pk.jpg

 

Może to dlatego, że miałem pomocnika :)

 

Kiełbasy wyszły przednie :) "Gruba" wisi i się podsusza... fotka za kilka dni :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243716
Udostępnij na innych stronach

tym razem kiełbasy wyszły jak dla mnie OK

Dla mnie też :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243746
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

a'la żywiecka po prawie dwóch tygodniach podsuszania :)

 

http://i45.tinypic.com/2e0mh77.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-246327
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W końcu, po długich namysłach i przeczytaniu paru wątków postanowiłem zrobić trochę parówek... pierwszych w moim wykonaniu. Głównie zainspirował mnie do działania nasz Mistrz od parówek, kol. Pis67 :) podając przepis dla początkujących...

Wklejam tutaj, żeby gdzieś nie zaginał...

Parówkowa dla początkujących - przepis krok po kroku, ułożony na podstawie własnych prób praktycznych.

Podstawa to surowiec i tu proponuję:

surowiec

- podgardle -0,8kg

- wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien.

Przyprawy i dodatki:

do peklowania - peklosól 21g na kg mięsa, peklujemy pokrojone mięso w kostkę oddzielnie przez 48godzin w lodówce

 

Dodane w czasie miksowania

lodowata woda - 0,3-0,4l

przyprawy :

pieprz biały -4g

cukier -4g

papryka słodka -5g

papryka ostra - 2g

gałka - 1g

czosnek-3g

 

Kiełbaśnice dowolnie np. 26-28mm -jelita naturalne wieprzowe

Wykonanie

Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.II mielimy 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle również na sitku 4mm dwa razy i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie temperatura początkowa) kutrujemy lub traktujemy blenderem przez 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie wlewamy lodowata wodę, następnie dodajemy tłustą wieprzowinę(podgardle) i miksujemy dalej kilka minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Sprawdzamy temperaturę farszu, która powinna podczas miksowania dojść do 14-15 stopni. Napełniamy jelita najlepiej za pomocą nadziewarki, odkręcamy w 12-15 cm odcinki, osadzamy i osuszamy na kijach przez 0,5 - 1godz. w temp. pokojowej , wędzimy w temp. 45-50 stopni do godziny, ważne - nie przegrzać wyrobu w wędzarni! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut.

Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie najlepiej powiesić nad wanną i zrobić zimny prysznic, potem pozostawiamy na kijach do wychłodzenia, nie może być za zimno, bo się pomarszczą. . :cool:

 

Można zwiększyć udział podgardla o 10 do20%. Łopatka musi mieć dobre parametry wiązania, łatwo to wyczuć już przy mieleniu. Podczas mielenia nie dodawać wody do mięsa. Łopatkę można zastąpić szynką - kulka. W tej wersji wyrobu nie ma żadnych dodatków typu mleko czy mąka, bez tego parówkowa wychodzi też bezproblemowo. :cool:

Surowiec zakupiłem, poklasyfikowałem mięso, zapeklowałem... Dzisiaj zmieliłem dwa razy na sitku 3-4. Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana...

http://i49.tinypic.com/1eumwl.jpghttp://i46.tinypic.com/xkrb47.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248972
Udostępnij na innych stronach

Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana.

W takim razie czekamy :wink: ale w przepisie nie widzę czekania :lol:

Artur powodzenia z tą parówką , muszę i ja się kiedyś skusić na zrobienie tego rarytasu :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248981
Udostępnij na innych stronach

życzę Ci powodzenia. Wiem że dasz rade . Czekam na dalszy ciąg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248983
Udostępnij na innych stronach

Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana...

Nic się nie stało, mięso nie zając. :cool:

 

postanowiłem zrobić trochę parówek...

Właściwa decyzja - powodzenia. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249000
Udostępnij na innych stronach

Pokemon powodzenia :grin:

 

Parowki robiłam dwa razy w/g Pis67 pracy dużo jak na warunk domowe efekt mało zadowalający przynajmniej dla mnie :cry: ponieważ robiąc z 2 kg mięsa nawet się nie załapałam na jedną szt.

 

Następnym razem wysiłek zosał nagodzony i najadłam się do syta robiąc z 5kg.

Z 2 kg już mi się nie opłaca robić :grin: bo za dużo chętnych .Sychać tylko daj,daj daj..

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249064
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze parówki !!! Może nie do końca idealne, ale moje własnoręcznie zrobione :grin:

 

http://i48.tinypic.com/otovm1.jpg

 

Już teraz dziękuje koledze Pis-owi67 i abratkowi, za cenne uwagi i wskazówki...

Niestety neta mi od południa zabrało...

Jutro postaram się całą fotorelację przedstawić, moje spostrzeżenia, uwagi i przemyślenia, bo nie wszystko tak do końca wyszło idealnie, no ale jak na pierwszy raz... :rolleyes:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249325
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze parówki

Poki na moje oko nie jest żle,widzę że zrobiłeś jednak w jelicie kiełbasianym.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249328
Udostępnij na innych stronach

Część zrobiłem też w cienkich celulozowych (chyba), ale to już jutro wszystko opiszę i wkleję foty... :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249331
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze parówki !!!

 

Moim zdaniem na pierwszy raz to super . :clap: :clap: :clap: . Wyrób parówek ma swoją magiczną otoczkę i jeszcze raz :clap: za odwagę . Teraz to już masz doświadczenie , chociaż małe ale własne i będzie tylko lepiej .

 

Pokemonie na grudnia możesz trochę zrobić . :tongue:

 

Gorąco pozdrawiam :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249352
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze parówki !!!

:thumbsup:

:clap: :clap: :clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249359
Udostępnij na innych stronach

no ale jak na pierwszy raz... :rolleyes:

Bardzo fajne te parówki :thumbsup: :clap: , co ty od nich chcesz , jak masz problem to podam adres :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249387
Udostępnij na innych stronach

Może nie do końca idealne

Ja tam nie specjalista parówkowy, ale wyglądają bardzo jadalnie :D

ale moje własnoręcznie zrobione :grin:

To jest najważniejsze :D

Pokemonie na grudnia możesz trochę zrobić . :tongue:

No, na Grudzień by się przydało troszkę :D :D

jak masz problem to podam adres :grin:

Powoli Bodzio powoli :P do mnie młodszy ma bliżej :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249410
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze o parówkach...

Starałem się jak nie wiem... bo to pierwszy raz... adrealina... Pis... patrzy... do końca nie wiadomo co i jak i z czym... ale przepis dla nowicjuszy mam... :P

Temperatur pilnowałem jak głupi...

http://i46.tinypic.com/11j4pky.jpghttp://i48.tinypic.com/309r3pe.jpg

 

No i na szybko... pierwsza refleksja.... sprzęt !!! Trzeba mieć... Masakra... przy ledwie jakiś 2-3 kg parówek, blender tak mi się grzał, że "kutrowałem" na raty.... chyba ze cztery razy...

 

http://i49.tinypic.com/34he5fn.jpg

 

Nadziewanie.... tu jest "pies pogrzebany"... jak mówią,,,,

 

Dostałem takie "coś"... kiedyś... i tak sobie leżało i czekało,,,, na te parówki... z rok :P

http://i45.tinypic.com/20r0f8i.jpg

 

Ale nic... zrobiłem "masę parówkową"... i...

 

 

[ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 02:08 ]

nawet całkiem dobrze wyglądają, a smak?

Tutaj Pis-u, wiedziałem, że nowicjusza w Trąbę będziesz chciał wpuścić...

Peklowany surowiec to 18g nie 21... przyprawy też "okrojone"... ale dziękuję za przepis :)

 

Mój błąd w tym całym zamieszaniu,,,, to :

 

primo, za długo zadymiałem

duo, cienkie za długo parzyłem...

 

Ogólnie to parówki wyszły super, chociaż za bardzo aromatyczne .... ale to już mój błąd...

 

Muszę się douczyć jeśli chodzi o osłonki sztuczne... niestety...

http://i49.tinypic.com/2ii7fk1.jpg

 

Ale tak na koniec... parówek po dwóch dniach juz nie ma... naprawdę pyszne wyszły :) Ech... a wczoraj.... ostatnie sobie zrobiłem z cebulką... a co...

 

http://i45.tinypic.com/2saez2e.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249895
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.