arkadiusz Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 4 Października 2012 że ani pęknięć ani wycieków nie było dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny. No widzisz po mału dochodzimy do tego samego.U Pokemona było jedno i drugie.Wysoka temperatura i kiepski surowiec.Jeszcze tylko skąd te dziurki i będziemy w domu :grin: .Zdecydowanie nie zgadzam się, że drugorzędna A to się okaże jak będę robił kiełbasę :wink: Jak nie zapomnę to osadzę 16 h w temp. ok.16C.Oczywiście nie wszystko tylko jedno pętko. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 4 Października 2012 Emil napisał/a: dlatego m.in nigdy nie stosuję pachwiny. a ja stosuję i kiełbasa jest ok :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 5 Października 2012 Widzisz EAnno gdyby Twoje przypuszczenia były trafne to ta kiełbaska byłaby niezjadliwa bo skisłaArkadiuszu, Nie upieram sie przy swojej diagnozie :grin: Podałam jedną z możliwych przyczyn na podstawie doświadczenia ze swoimi wyrobami oraz obserwacji podobnych (do moich) efektów w wyrobach innych osób. Podobne dwie kiełbasy były na zlocie ogólnopolskim. Wszystkim smakowały, ponieważ nie jest to faza wyczuwalnego kwasu. To jest takie muśnięcie a decydujące są bakterie nieczystej, (czyli z gazem) fermentacji. To one rozwalają strukturę kleju w mięsie. potwierdzam ja również mam podobne spostrzeżenia. Moje mięsko było ze Stokr...ki . Rano wyczułem kwach w zapachu... choć nigdy wcześniej to się nie zdarzyło. Gdyby nie szybka reakcja w dniu następnym byłoby po "ptokach". U mnie dodatkowym , ujemnym aspektem było dodanie do farszu emulsji z 8,5 g/kg czosnku. W moim rodzinnym domu nikt czosnku na noc nie dawał do kiełbasianego farszu. Robiono to w dniu następnym , dopiero wtedy nadziewano w jelita i szło do wędzenia. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-241703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 16 Października 2012 Wziąłem sobie Wasze rady do serca i zrobiłem turoszowską i a'la żywiecką, osadzanie trzy godziny w temp. pokojowej, "odkopałem" też lejek halusi do cienkich kiełbas... tym razem kiełbasy wyszły jak dla mnie OK http://i46.tinypic.com/25zij4m.jpg http://i45.tinypic.com/9rsh2t.jpg http://i47.tinypic.com/wul7pk.jpg Może to dlatego, że miałem pomocnika Kiełbasy wyszły przednie "Gruba" wisi i się podsusza... fotka za kilka dni Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 17 Października 2012 tym razem kiełbasy wyszły jak dla mnie OKDla mnie też :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 17 Października 2012 pokemon15, Z taka pomocą to wyroby super :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-243752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 28 Października 2012 a'la żywiecka po prawie dwóch tygodniach podsuszania http://i45.tinypic.com/2e0mh77.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-246327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 28 Października 2012 elegancka Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-246331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 11 Listopada 2012 W końcu, po długich namysłach i przeczytaniu paru wątków postanowiłem zrobić trochę parówek... pierwszych w moim wykonaniu. Głównie zainspirował mnie do działania nasz Mistrz od parówek, kol. Pis67 podając przepis dla początkujących... Wklejam tutaj, żeby gdzieś nie zaginał... Parówkowa dla początkujących - przepis krok po kroku, ułożony na podstawie własnych prób praktycznych. Podstawa to surowiec i tu proponuję: surowiec - podgardle -0,8kg - wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien. Przyprawy i dodatki: do peklowania - peklosól 21g na kg mięsa, peklujemy pokrojone mięso w kostkę oddzielnie przez 48godzin w lodówce Dodane w czasie miksowania lodowata woda - 0,3-0,4l przyprawy : pieprz biały -4g cukier -4g papryka słodka -5g papryka ostra - 2g gałka - 1g czosnek-3g Kiełbaśnice dowolnie np. 26-28mm -jelita naturalne wieprzowe Wykonanie Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.II mielimy 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle również na sitku 4mm dwa razy i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie temperatura początkowa) kutrujemy lub traktujemy blenderem przez 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie wlewamy lodowata wodę, następnie dodajemy tłustą wieprzowinę(podgardle) i miksujemy dalej kilka minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Sprawdzamy temperaturę farszu, która powinna podczas miksowania dojść do 14-15 stopni. Napełniamy jelita najlepiej za pomocą nadziewarki, odkręcamy w 12-15 cm odcinki, osadzamy i osuszamy na kijach przez 0,5 - 1godz. w temp. pokojowej , wędzimy w temp. 45-50 stopni do godziny, ważne - nie przegrzać wyrobu w wędzarni! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut. Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie najlepiej powiesić nad wanną i zrobić zimny prysznic, potem pozostawiamy na kijach do wychłodzenia, nie może być za zimno, bo się pomarszczą. . Można zwiększyć udział podgardla o 10 do20%. Łopatka musi mieć dobre parametry wiązania, łatwo to wyczuć już przy mieleniu. Podczas mielenia nie dodawać wody do mięsa. Łopatkę można zastąpić szynką - kulka. W tej wersji wyrobu nie ma żadnych dodatków typu mleko czy mąka, bez tego parówkowa wychodzi też bezproblemowo. Surowiec zakupiłem, poklasyfikowałem mięso, zapeklowałem... Dzisiaj zmieliłem dwa razy na sitku 3-4. Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana... http://i49.tinypic.com/1eumwl.jpghttp://i46.tinypic.com/xkrb47.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 11 Listopada 2012 Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana. W takim razie czekamy :wink: ale w przepisie nie widzę czekania :lol: Artur powodzenia z tą parówką , muszę i ja się kiedyś skusić na zrobienie tego rarytasu :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 11 Listopada 2012 życzę Ci powodzenia. Wiem że dasz rade . Czekam na dalszy ciąg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-248983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 11 Listopada 2012 Niestety dalsze prace muszą poczekać do jutra rana... Nic się nie stało, mięso nie zając. postanowiłem zrobić trochę parówek... Właściwa decyzja - powodzenia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 12 Listopada 2012 Pokemon powodzenia :grin: Parowki robiłam dwa razy w/g Pis67 pracy dużo jak na warunk domowe efekt mało zadowalający przynajmniej dla mnie ponieważ robiąc z 2 kg mięsa nawet się nie załapałam na jedną szt. Następnym razem wysiłek zosał nagodzony i najadłam się do syta robiąc z 5kg.Z 2 kg już mi się nie opłaca robić :grin: bo za dużo chętnych .Sychać tylko daj,daj daj.. Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 12 Listopada 2012 Moje pierwsze parówki !!! Może nie do końca idealne, ale moje własnoręcznie zrobione :grin: http://i48.tinypic.com/otovm1.jpg Już teraz dziękuje koledze Pis-owi67 i abratkowi, za cenne uwagi i wskazówki... Niestety neta mi od południa zabrało... Jutro postaram się całą fotorelację przedstawić, moje spostrzeżenia, uwagi i przemyślenia, bo nie wszystko tak do końca wyszło idealnie, no ale jak na pierwszy raz... :rolleyes: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 12 Listopada 2012 Moje pierwsze parówkiPoki na moje oko nie jest żle,widzę że zrobiłeś jednak w jelicie kiełbasianym. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 12 Listopada 2012 Część zrobiłem też w cienkich celulozowych (chyba), ale to już jutro wszystko opiszę i wkleję foty... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 12 Listopada 2012 Może nie do końca idealne Nieznaż się :clap: piękne i napwewno o niebo smaczniejsze niż te ze sklepu :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 13 Listopada 2012 Moje pierwsze parówki !!! Moim zdaniem na pierwszy raz to super . :clap: :clap: :clap: . Wyrób parówek ma swoją magiczną otoczkę i jeszcze raz :clap: za odwagę . Teraz to już masz doświadczenie , chociaż małe ale własne i będzie tylko lepiej . Pokemonie na grudnia możesz trochę zrobić . :tongue: Gorąco pozdrawiam :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 13 Listopada 2012 A nie mówiłem?? :lol: Do odważnych świat należy!Aż na śniadanie ostatnie trzy moje wyciągnąłem Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 13 Listopada 2012 Moje pierwsze parówki !!! :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 13 Listopada 2012 no ale jak na pierwszy raz... :rolleyes: Bardzo fajne te parówki :thumbsup: :clap: , co ty od nich chcesz , jak masz problem to podam adres :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 13 Listopada 2012 Może nie do końca idealneJa tam nie specjalista parówkowy, ale wyglądają bardzo jadalnie ale moje własnoręcznie zrobione :grin:To jest najważniejsze Pokemonie na grudnia możesz trochę zrobić . :tongue:No, na Grudzień by się przydało troszkę :D jak masz problem to podam adres :grin:Powoli Bodzio powoli :P do mnie młodszy ma bliżej :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 15 Listopada 2012 Jeszcze o parówkach...Starałem się jak nie wiem... bo to pierwszy raz... adrealina... Pis... patrzy... do końca nie wiadomo co i jak i z czym... ale przepis dla nowicjuszy mam... :PTemperatur pilnowałem jak głupi...http://i46.tinypic.com/11j4pky.jpghttp://i48.tinypic.com/309r3pe.jpg No i na szybko... pierwsza refleksja.... sprzęt !!! Trzeba mieć... Masakra... przy ledwie jakiś 2-3 kg parówek, blender tak mi się grzał, że "kutrowałem" na raty.... chyba ze cztery razy... http://i49.tinypic.com/34he5fn.jpg Nadziewanie.... tu jest "pies pogrzebany"... jak mówią,,,, Dostałem takie "coś"... kiedyś... i tak sobie leżało i czekało,,,, na te parówki... z rok :Phttp://i45.tinypic.com/20r0f8i.jpg Ale nic... zrobiłem "masę parówkową"... i... [ Dodano: Czw 15 Lis, 2012 02:08 ]nawet całkiem dobrze wyglądają, a smak?Tutaj Pis-u, wiedziałem, że nowicjusza w Trąbę będziesz chciał wpuścić... Peklowany surowiec to 18g nie 21... przyprawy też "okrojone"... ale dziękuję za przepis Mój błąd w tym całym zamieszaniu,,,, to : primo, za długo zadymiałemduo, cienkie za długo parzyłem... Ogólnie to parówki wyszły super, chociaż za bardzo aromatyczne .... ale to już mój błąd... Muszę się douczyć jeśli chodzi o osłonki sztuczne... niestety...http://i49.tinypic.com/2ii7fk1.jpg Ale tak na koniec... parówek po dwóch dniach juz nie ma... naprawdę pyszne wyszły Ech... a wczoraj.... ostatnie sobie zrobiłem z cebulką... a co... http://i45.tinypic.com/2saez2e.jpg Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 15 Listopada 2012 Jeszcze o parówkach... No to pokemonie jesteś w gronie parówkowców :clap: :clap: :clap: :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 15 Listopada 2012 parówek po dwóch dniach juz nie maPokemon, wszystkim parówkożercom, mówimy stanowcze tak, tak, tak. :clap: :clap: :clap: Już wiesz w co w trawie piszczy :grin: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/20/#findComment-249965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.