Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oj tam, oj tam :) Napisałem przeciez... "białej kiełbasy własnego pomysłu" :tongue:

a na poważnie, to część poszła do beczki, właśnie kończę zadymiać... i zdecydowałem się na dodanie peklosoli...

Ale w przyszłości zrobię typową białą na soli z 16-stki :) Obiecuje :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-157870
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 605
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale w przyszłości zrobię typową białą na soli z 16-stki :)

Naprawdę warto :grin:

Obiecuje :cool:

:cool:

 

No i miłego dymienia młodszy :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-157871
Udostępnij na innych stronach

No to poproszę moderatora, żeby poprawił na początku na : "wielkanocnej kiełbasy na biało" !!!

 

A tutaj mały projekcik, czyli to co zostało w nadziewarce, "wepchałem" do osłonki barierowej i parzyłem 90 min w ok 70-80 st..., po wystygnięciu poszło do lodówki na noc...

Kiełbasa na biało w osłonce barierowej... :wink:

 

http://img824.imageshack.us/img824/1968/dscf9178wm.jpg

http://img863.imageshack.us/img863/8031/dscf9179wm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-157941
Udostępnij na innych stronach

Tutaj moja świąteczna Kiełbasa Niebiała, dzisiaj rano wędzona :grin:

Wyrób, przyprawy itp opisałem wyżej...

 

http://img31.imageshack.us/img31/4325/dscf9176wm.jpg

 

Po przyniesieniu jeszcze ciepłej do domu, już od drzwi przywitał mnie Bartek i aż się trząsł z radości i 'brawo bił' :) Nie miałem wyjścia i dostał kawałek...

Kiełbasa wyszła rewelacyjnie, nie jest za mocno podpieczona ale i nie jest surowa, w smaku miodzio :) Nie wiem czy to zasługa tego, że tym razem mięso mieliłem na grubszych oczkach, czy to, że jest bardziej "tłusta" niż robiłem do tej pory... :thumbsup:

Nie miałem co z nią zrobić i powiesiłem ją na balkonie, wisiała sobie do wieczorka, fajnie zaczęła podsychać... to wpadłem na genialny pomysł, że powisi sobie jeszcze przez noc w szafie na balkonie... chyba się jej nic nie stanie... bo jakoś szkodami było chować ją do lodówki...

A tu już w szafie podsycha :) Żałuję tylko, że tak mało wyszło...

 

http://img508.imageshack.us/img508/9986/dscf9183wm.jpg

 

Jutro już zabieram się za chleby i ciasta :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-157961
Udostępnij na innych stronach

to wpadłem na genialny pomysł, że powisi sobie jeszcze przez noc w szafie na balkonie... chyba się jej nic nie stanie..

Pewnie jej nic nie będzie,tylko nie zapomni wartownika na noc postawić :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-157964
Udostępnij na innych stronach

a tak prezentuje się moja Niebiała Kiełbasa po dwóch dniach podsychania w szafie na balkonie :) I pętko najmniejsze rano powędrowało do koszyczka z resztą święconek :)

 

http://img222.imageshack.us/img222/469/dscf9196wm.jpg

http://img33.imageshack.us/img33/3078/dscf9198wm.jpg

 

Już nic więcej nie dodam... :tongue: :grin: :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-158078
Udostępnij na innych stronach

Już nic więcej nie dodam...

Nic nie trzeba dodawać :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-158085
Udostępnij na innych stronach

Już nic więcej nie dodam... :tongue: :grin: :wink:

 

pokemon :clap: i już :thumbsup: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-158095
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tak sie zbierałem i zbierałem żeby coś zrobić... Ogólnie kicha... tak chciałem na urodziny mojej kochanej żony kupić dom... już niby wszystko było ok a tu ... niewypał... babka się wycofała... jestem normalne przybity... ech...

no nic...

Kilka dni temu zakupiłem trochę surowca... a bo tak jakoś juz w lodówce pusto... myslałem co by zrobić krakowską... ale że wyszło jak wyszło z surowcem... stanęło na żywieckiej...

 

http://img405.imageshack.us/img405/2470/dsc00817wm.jpg

 

Po klasyfikacji uzyskałem;

2,2 kg wp kl I

2,1 kg wp kl II

0,8 kg wł kl III

Mięso peklowane na sucho mieszanką soli i peklosoli 50/50, 18g/kg, 52 godziny w temp. 6 stopni. Pokrojone na kawałki...

I krojona na kawałki 2-4cm, II zmielona na oczku 8mm, wołowina zmielona 2 razy na 4mm.

Przyprawy(na kg);

2g pieprz czarny mielony

1g pieprz ziołowy

0,5g cukier

1,5g czosnek suszony granulowany

0,5g gałaka

i ok 150ml wody na całość.

 

Najpierw wyrabiałem I w kawałkach, dodałem III z przyprawami i woda i na koniec II. Niby tylko 5kg ale ręka bolała... Wyrabiałem do uzyskania odpowiedniej kleistości...

 

 

 

Przy tak niewielkiej ilosci surowca... nadziewałem kiełbasy ręcznie :tongue: w osłonki fi 65. I tutaj bardzo się zaskoczyłem, chyba jednak do wprawy dochodze... bo fajnie i sprawnie mi to poszło i nie było za dużo powietrza wewnątrz :)

 

Kiełbasy wędzone 4h w temp ok 50st, następnie podsuszane 3 dni na balkonie... i dzisiaj znowu wedzone 4h w temp 50 st i parzone 80 min w temp 75st... Dąb i śliwa.

W smaku i ogólnie rzecz biorąc... REWELACJA :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160035
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa na pewno smaczna

No to Ci się udała ta kiełbaska.

Musze nieskromnie przyznać, że kiełbasa "git-malina" :) w smaku normalnie jak żywiecka :) No i to wędzenie dwudniowe z trzydniowym podsuszaniem "pomiędzy" :) Wczoraj zjedliśmy prawie całą... na kolację... :shock: 5 sztuk wisi jeszcze na balkonie w szafie celem podsuszenia... nie wiem jak długo... ale dzisiaj rano jak spróbowałem plasterek :wink: to muszę przyznać, że kiełbasa jest jeszcze lepsza :) Nabiera "mocy" :)

Może nie zjemy jeszcze wszystkiego, to jak córa wróci jutro z wycieczki to zrobię jeszcze normalne zdjęcia :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160056
Udostępnij na innych stronach

Nie mogłem się oprzeć i musiałem sie jeszcze pochwalić moją ŻYWIECKĄ :)

Teraz to jest dopiero "niebo w gębie" :thumbsup: Fajnie podeschła, w smaku normalnie coś cudownego, fajnie się kroi, nie rozwala się, no i nie ma tak dużo "dziur" :tongue:

 

http://img853.imageshack.us/img853/3410/dscf9439wm.jpg

http://img863.imageshack.us/img863/1676/dscf9440wm.jpg

 

Teraz myślę nad jakąś kiełbasą na grilla, bo to już ostatni dzwonek, co by sezon "otworzyć", a u mnie jeszcze nic ... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160460
Udostępnij na innych stronach

Sezon grillowy juz w pełni a my jeszcze nic z grilla nie robiliśmy... Postanowiłem zrobic trochę kiełbasy grillowej...

Przeszukałem forum i znalazłem m.in. taką oto recepture naszego brata Pis-a67:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3456&start=0

I postanowiłem, że spróbuję zrobić taką kiełbasę...

Jednak znowu "coś"... i surowiec jaki miałem to karczek wp, boczek wp i kawałek wołowiny...

Wyszło mi:

Wp kl I 1,2kg

Wp kl II 3,2 kg

Woł/wp klIII 0,760 kg

Wszystko zapeklowane na sucho samą solą morską - 18g/kg.

 

I chyba wszystko byłoby ok lecz wyczytałem, że kiełbasa z samej karkówki wp nie za bardzo nadaje sie na grilla, bo wyjdzie za sucha i za krucha...

I teraz nie wiem... może dokupić jeszcze boczku tłustego lub podgardla z kg, bo ja mam 1,5 kg tylko...

bo jak kolega Pis pisze, w kiełbasach robionych z myslą "na grilla' wazne jest aby 50% surowca to było "tłuste" (boczek, podgardle)...

Juz sam nie wiem... bo te 3kg wpII jaką uzyskałem to karczek i boczek w stosunku 60/40...

 

PS. Aż się boję co sobie Dziadek pomyśli o tych moich wypocinach i nazewnictwie... :???:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160664
Udostępnij na innych stronach

Na grilla nie rób kiełbasy z karkówki bo będzie niezjadliwa..Jak chcesz uraczyć gości to zmień surowiec.Taka skromna rada a zrobisz jak uważasz. A tak na marginesie to raz zrobiłem Chłopską i nigdy więcej.Guma.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160668
Udostępnij na innych stronach

Zrób Naszą W sam raz na grila.Biotit dobrze radzi. Pól na pół łopatki i podgardla tylko jej przy pieczeniu nie nacinaj coby soczek nie wyciekał.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160674
Udostępnij na innych stronach

O rany... a ja mam zapekolwane juz 3kg karkówki... no nic lece do sklepu i dokupię do tego łopatki chociaż ze 2kg i podgardla z kg jeszcze... w sumie, to część karkówki na gulasz odłoże !!! O własnie :) zapeklowane sama solą to sie nic nie stanie !!! ale wymyśliłem :) a te ok 1,5 kg trochę "zginie" z łopatką boczkiem i podgardlem :)

 

Dzięki chłopaki za rady !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160675
Udostępnij na innych stronach

no i nie ma tak dużo "dziur"

Musisz sie podzielić techniką jaką stosujesz, by uzyskać takie dziury. :grin:

 

Na grilla nie rób kiełbasy z karkówki bo będzie niezjadliwa

To zdanie bardzo mnie niepokoi, zabrakło w nim jednego słowa, by nie mijało się z prawdą. :cool:

 

Wp kl I 1,2kg

Wp kl II 3,2 kg

Woł/wp klIII 0,760 kg

Śmiało wyginaj ciało i rób, następnym razem może coś zmienisz. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160676
Udostępnij na innych stronach

uot;]Na grilla nie rób kiełbasy z karkówki bo będzie niezjadliwa

To zdanie bardzo mnie niepokoi, zabrakło w nim jednego słowa, by nie mijało się z prawdą. :cool:

 

oto to słowo: grillowana :thumbsup:

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160678
Udostępnij na innych stronach

No i jestem, zakupiłem jeszcze 2,2kg łopatki wp i 0,8kg pachwiny, po meczu przygotuje i zapekluje :) Później opiszę cały proces produkcji, pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pon 23 Maj, 2011 17:41 ]

To zdanie bardzo mnie niepokoi, zabrakło w nim jednego słowa, by nie mijało się z prawdą.

O jakie słowo Pis-ie chodzi ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160687
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz napisał/a:

Na grilla nie rób kiełbasy z karkówki bo będzie niezjadliwa

 

 

To zdanie bardzo mnie niepokoi, zabrakło w nim jednego słowa, by nie mijało się z prawdą.

O jakie słowo Pis-ie chodzi ?

Oto to słowo w prawdziwym zdaniu:

Na grilla nie rób kiełbasy z dojrzałej* karkówki, bo będzie niezjadliwa. :cool:

 

*śmierdzącej.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160718
Udostępnij na innych stronach

*śmierdzącej.

No to mnie uspokoiłes :) he he, cóż, wszystko juz zapeklowane, jutro, moze po jutrze mielenie i nadziewanie, w weekend lekkie wedzenie i.... popołudniówki mam....

i co ja zrobię z ta kiełbasą ??? :(

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kie%C5%82basy-by-pokemon15/page/5/#findComment-160721
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.