pokemon15 Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lutego 2011 Zakładam tez swój temat z kiełbasami, co wędzenie to zawsze coś wymodzę Te które już zrobiłem i fotorelacje są w "Przygodach z wędzeniem", przeniosę tutaj... Dzisiaj tez miałem dłuuugi dzień, który sie jeszcze nie skończył... bo mięso na wędzonki jeszcze muszę osznurować... Nabyłem dzisiaj kolejne sprzęty potrzebne do moich przygód z wyrobami wedliniarskimi a mianowicie dwie miski z atestem PZH , z myślą o wyrabianiu kiełbas Ale jak znam zycie to zaraz będzie : a bo prania nie było w czym namoczyć, a bo potrzebna była do tego, tamtego Z klasyfikacji łopatki wp , boczku wp, pachwiny wp i golonki wp wyszło mi surowca na kiełbasy: wp kl I - 1,6kg, wp kl II - 4,5 kg i wp kl III - 1kg Mając ograniczone możliwości sprzętowe długo przęglądałem forum w poszukiwaniu receptur na kiełbasy, jakie mógłbym zrobić... Oczywiście chciałem zrobić na próbę moją pierwszą kiełbasę białą ok 2 kg, a z reszty jakąś wędzoną... Po przeglądnieciu kilkunastu tematów i strony głównej... wymodziłem pierwszą swoją białą kiełbasę... http://img408.imageshack.us/img408/971/dscf7722wmwm2.jpg http://img513.imageshack.us/img513/8171/dscf7725wm.jpg Wp kl I - 0,5 kg zmielone na sitku 10 Wp kl II - zmielone na sitku 4 Ponieważ nie "dorobiłem" sie jeszcze wagi elektronicznej... (nie mogę przeżyć, że miałem w ręce biedronkową za 25 zł i nie kupiłem...) przyprawy dawałem tak mniej więcej... Na 2 kg, dałem pieprzu czarnego łyżeczkę płaską, majeranku dwie łyżki stołowe i 4 duże ząbki czosnku. http://images38.fotosik.pl/634/739faa4ac4ee73bcm.jpg Kiełbasa właśnie sie parzy, część poszła do lodówki, żeby nie przedłużać, o tym co zrobiłem z reszty "surowca" napisze zaraz... bo musze jeszcze mięso osznurować Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lutego 2011 sznuruj, sznuruj podniebienia czekająpozdrawiam śnieżnie Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2011 Moja pierwsza biała-różowa kiełbasa http://img265.imageshack.us/img265/2096/dscf7740wmwm.jpg Normalnie wymiękłem... naprawdę jest smaczna, a nawet bardzo dobra !!! Delikatna, nie za słona, (teraz spróbowałem dać 17g mieszanki na kg... 50/50 ) i zdało egzamin Mój mały jutro będzie się zajadał aż miło Jedyny mankament... jak widać na zdjęciu... chyba za mało tłusta...ja w sumie się bałem bo II wp była dość tłusta, dlatego dałem jeszcze I wp, ale z przyprawami trafiłem... dzięki forum Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzus Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2011 na wielkanoc jak znalazł Cytuj Wędzić jest rzeczą ludzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2011 Resztę mięsa przeznaczyłem na kiełbasę wędzoną... i tu też miałem "orzech do zgryzienia"... jeszcze przed zakupem miesa planowałem wyroby... w gre wchodziły dwie opcje.. Dziadka chuda i Kiełbasa Jakubowa... Niestety ze wzgledu na surowiec... jaki miałem dostepny... musiałem znowu eksperymentować.... I tak... wp I - 1,2kg plus 0,6 boczku mielone na sitku 10 wp II - 1,9kg sitko 4 wp III - kutrowana - 0,8 kg No i wymyśliłem, że zrobię swoją "żmijową" Dziadka... a dlatego Dziadka, że jest dla wiekszości przykładem i tutaj "czapki" z głów... wziąłem recepturę przypraw Dziadka... No i mieszanie... niby tylko 4kg z hakiem... ale obiecałem sobie,że jak przyjdzie zwrot vatu to sobie sprawie chińczyka i większą maszynkę Jak bym miał robić więcej niż 5 kg... to bym nie robił... Ale jestem cały hepi Muszę zaznaczyć , że obsługę mojego Zelmera5 prowadził mój młodszy brat Marcin I wyszła kiełbasa pokemona żmijowa.... wrrrr.... http://images38.fotosik.pl/634/b287b0d7ee2fb3e1m.jpg Jutro a raczej dzisiaj wędzenie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2011 Witam!kielbaski jak kielbaski, nie ma nic do krytykowania zrobione porzadnie widac ze sie przylozyles. Ale co mi sie podoba ze relacja z wyrobu jest na wesolo, z Toba chyba trudno sie nudzic :smile: .Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lutego 2011 Moja pierwsza biała-różowa kiełbasa Piękna, chuda , taka jak lubię :thumbsup: :clap: Możesz zagrzać mi na śniadanko :tongue: Jak bym miał robić więcej niż 5 kg... to bym nie robił... Tu masz rację , kup sobie najzwyklejszego chińczyka, naprawdę usprawnia pracę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lutego 2011 Piękna, chuda , taka jak lubię Nie jest taka chuda, ale takie też lubię :grin: Przy tej prezentacji nazwał bym ją "Pyton Pokemona" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lutego 2011 tylko czemu IIwp mielisz tak drobno.Ja bym mielił 8-10 a I wp 13.Takie znalazłem receptury, następnym razem zmielę jak mówisz a chodzi o białą czy żmijową ? A cha popracowałem jeszcze nad "równością" "batonów" :wink: [ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 10:28 ] Ale co mi sie podoba ze relacja z wyrobu jest na wesoloyogi, trzeba troszkę sie pośmiać bo świat do okoła wcale nie jest taki różowy... ale jak by mi do domu wpadłi z Państwowej Inspekcji Pracy albo nie daj Boze z Sanepidu :tongue: ale że to domowy mój wyrób wedlin... do uzytku "wewnetrznego"... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Lutego 2011 Pokemonie jak na pierwszy raz EXTRA :clap: :clap: :clap: Wrzuć fotki gotowej :grin: Cytuj zmierzam do tego żeby zrobić coś ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Lutego 2011 a chodzi o białą czy żmijową ? O każdą .II wp na czwórce to bardzo drobno prawie jak na serdelki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lutego 2011 Długo zastanawiałem się co mógłbym tu napisać o mojej kiełbasie żmijowej... którą dzisiaj a właściwie już wczoraj wędziłem... DZIADKU !!! CHCĘ Ci tutaj podziękować za Twój kunszt i wiedzę jaką przekazujesz innym tutaj na forum ale może też i w życiu powszednim, chylę czoła przed Twoją wiedzą co do wyrobu wędlin i kiełbas sposobem domowym... I żebym nie bym "gołosłowny" albo coś, ale jeszcze jestem w szoku... Moja kiełbasa żmijowa, wzorowana na Dziadka chudej... chodzi mi o przyprawy jakie do jej wyrobu użyłem... normalnie SZOK !!! Po trzech godzinach (kolejnych) zmagania sie z dymem i temperaturą... wszelkie złe myśli i złe samopoczucie ulatuje jak mgła... a moŻe wcale tego nie było ? ... http://img843.imageshack.us/img843/2215/dscf7871wm.jpg http://img248.imageshack.us/img248/9930/dscf7860wm.jpg I tu wierzcie mi, nie chodzi o wygląd czy coś innego w tej kiełbasie... ale o smak i zapach... jest niepowtarzalna !!! Normalnie jak jeszcze ciepłą przyniosłem do domu to ... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Lutego 2011 Pierwszą zrobiłeś, dlatego wydaje Ci się taka smaczna. :grin: Zrób tłuściejszą dopiero będzie Ps. Gratuluję wyrobu!!! Napewno jest dobra. :lol: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Lutego 2011 I tu wierzcie mi, nie chodzi o wygląd czy coś innego w tej kiełbasie... ale o smak i zapach... :clap: jeszcze nie jednej pozytywnej niespodzianki przy swoich wyrobach uświadczysz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Lutego 2011 Brawo Pokemonie. :grin: :clap: :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Lutego 2011 pokemon15, Twoje dreptanie zostało nagrodzone. Kiełbaska wygląda ślicznie i smakowicie :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Lutego 2011 Pokemon15 :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Lutego 2011 Pokemonie :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: A teraz dość z wyrobami i ciachami, bierz się za opisywanie o swoich wariacjach w kuchni . :wink: A tytuł już mam :grin: '' Pokemonowe przygody wędzarniczo- ciasteczkowe '' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Lutego 2011 Zrób tłuściejszą dopiero będzie Oczywiście każdy ma inny smak i Twoje kiełbaski wyglądają naprawdę apetycznie, ale ja podpisuję się pod tym co Wnuczek napisał, a jak taką ciut tłuściejszą podsuszysz to dopiero będzie smak :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Lutego 2011 Pierwszą zrobiłeś, dlatego wydaje Ci się taka smaczna.To już moja trzecia a własciwie czwarta, była halusi, żywiecka, turowska, no i teraz ta... [ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 10:25 ] ja podpisuję się pod tym co Wnuczek napisał, a jak taką ciut tłuściejsząMiała być właśnie tłusta a wyszła nie za tłusta:) Następna zrobię tłuściejszą i na grubszych sitach zmieloną,a moze siekana... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Marca 2011 No i przy tłustym czwartku długo bezczynnie nie posiedziałem... jak pisałem wcześniej... naszła mnie myśl... co by spróbować zrobić kiełbasę szynkową... i ponieważ jestem jeszcze "młody" i "żółtodziób" i zamiast najpierw sobie wszystko zaplanować, znaleźć odpowiedni przepis..., np w 16-stce jak radził mi starszy brat Madej... to ja oczywiście robie wszystko odwrotnie... "na wariata" :mellow: I tak będąc w sklepie po surowiec do "kuraka la balier" zakupiłem piękną szynkę...3,5 kg i 0,5 wołowiny i 0,8... golonki... Mięso zapeklowałem mieszanka peklosoli i soli - 18g/kg już wcześniej i dzisiaj trzeba było coś z tym mięsem zrobić... a przyznam się, że po wczorajszych pączkach i dzisiejszej "rance", trochę miałem dość... W pracy przeglądnąłem różniaste przepisy na szynkową... i najbardziej podpasowała mi Szynkowa SZCZEPANA... no właśnie... tylko surowiec trochę sie różnił od tego mojego... Ale cóż... coś zrobić musiałem... I tak... po klasyfikacji mięsa uzyskałem: wp kl I - 2,2 kg, wp kl III - 1,3 kg, wołowina kl II - 0,5 kg... No i cóż... zawsze sobie obiecuje, że zrobię następną kiełbasę ściśle wg jakiejś receptury... a wychodzi mi jak wychodzi... czyli improwizacja... chociaż zawsze jestem mile zaskoczony wynikiem końcowym Cóż... nie wiem czy wyjdzie mi moja Szynkowa a"la SZCZEPANOWA ale z takim zamiarem przystąpiłem do jej produkcji... A, że dzisiaj pączkowy czwartek, to odwiedził mnie brat z córą... zjedli wszystkie pączki... zostało ich tylko 5 z 39 :grin: ale spróbowali :grin: i za kiełbasę wziąłem sie dopiero po 21... jak Bartka uśpiłem... :mellow: Wp kl I pokrojona w kawałki, 2-3 cm, Wp kl III zmielona na sitku 4 ( nie mam mniejszego , miałem dwa razy mielić ale... ), wołowina kl II - też sitko 4. http://img153.imageshack.us/img153/9871/dscf8136k.jpghttp://img848.imageshack.us/img848/7206/dscf8137.jpg No zaczęło sie wyrabianie... najpierw wp kl I w kawałkach az zaczęła sie lepić... następnie reszta (zmielona) z przyprawami... pieprz czarny 6g, pieprz ziołowy 3g, gałka 2g, bazylii nie miałem... z dodatkiem wody,około 100ml na kg surowca, licząc całość... http://img141.imageshack.us/img141/678/dscf8139.jpghttp://img69.imageshack.us/img69/8707/dscf8145.jpghttp://img40.imageshack.us/img40/5530/dscf8146k.jpghttp://img821.imageshack.us/img821/1241/dscf8147.jpg No i po wyrobieniu "masy kiełbasianej" przyszło mi nadziewać... w osłonki 65mm białkowe karmelowe... i pech... nie było nikogo do pomocy... ale 4 kg surowca... poradziłem sobie jakoś... choć łatwo nie było... oczywiście sposobem typowo domowym... http://img717.imageshack.us/img717/7341/dscf8149i.jpghttp://img39.imageshack.us/img39/3693/dscf8150.jpghttp://img820.imageshack.us/img820/1711/dscf8151s.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/958/dscf8153.jpg Cóż... jakoś poszło... przy takiej "manufakturze" nie obyło się bez małych "szpar" powietrznych ale ponakłuwałem te miejsca i w sumie jak na wyrób typowo domowy to jestem zadowolony... Ciekaw jestem co z tej mojej szynkowej wyjdzie... poszła na noc do piwnicy celem osadzenia... a rano przed praca szybkie wędzenie i parzenie, ale o tym jutro :wink: A tak wygląda moja szynkowa po zakończonej produkcji: http://img853.imageshack.us/img853/6631/dscf8155wm.jpg http://img28.imageshack.us/img28/6222/dscf8159o.jpg Żebym tylko wstał rano... telefon nastawiony na 5.00... muszę zdążyć z zadymianiem do południa..., bo jeszcze parzenie... a na 14 do pracy... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Marca 2011 Witam , Pokemonie zwolnij , koniec świata ma się przesunąć na kolejne pokolenia. :wink: A tak już zupełnie poważnie to Cię podziwiam i zarazem zazdroszczę aktywności. Ależ Cię wciągnęło.... pozdrawiam Źle czyni , Kto nic nie czyni Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Marca 2011 Brawo Pokemon15, czasami tak sobię myślę, gdyby nie to wspaniałe Forum to byś się zanudził :lol: Wstawiaj fotki z dzisiejszego wędzenia, i barwny opis :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Marca 2011 zamiast najpierw sobie wszystko zaplanować, znaleźć odpowiedni przepis..., np w 16-stce jak radził mi starszy brat Madej... to ja oczywiście robie wszystko odwrotnie... "na wariata" :mellow:Nie Ty pierwszy nie ostatni, który kombinuje :lol: zamiast trzymać się przepisu, też tak miałem na początku, a i dziś nieraz tak się zdarza(ale już rzadko) Najważniejsze chęci i zapał :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Marca 2011 żona też dobrze i smacznie gotuje... a to forum mnie tylko zmobilizowało do działania Pozwól żonce coś upichcić,żeby nie czuła się jak w restauracji :lol: Może jakieś fotki z produkcji małżonki,chyba że boisz się konkurencji :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.