eatka78 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Lutego 2011 Witam wszystkich i prosze o poradę. Ostatnio wedziliśmy wędlinki ( baleron ,schab) i schab wyszły ok. Baleron też nie był zły, z cieńszej strony był świetny , ale za to ze strony grubszej w środku zrobiło się takie kółko ze zmienionym kolorem. W zalewie mięso moczyło się 4 dni, dlaczego tak sie narobiło, może że mięso było za grube??? co robić zeby takiego czegos nie było??? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lutego 2011 Bardzo słuszne wnioski. Przy tak krótkim peklowaniu, elementy wieksze muszą być nastrzykiwane solanką. Po takim zabiegu wszystko będzie ok. Powodzenia. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zapewne chodzi o kolor szary, skutek niedopeklowania mięsa. Najprostszy sposób to dłuższy okres peklowania lub nastrzyk (można wykonać zwykłą strzykawką z igłą) mieszanka peklującą. :wink: Kolega Maxell był szybszy o całą minutę. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eatka78 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2011 Tak mi się wydawało, ale wędziłam dopiero drugi raz faktycznie za pierwszym razem trafiło mi się mięsko cieńsze i nic takiego nie było. To ile powinno leżeć w zalewie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2011 eatka78, Wszystko zależy od ilości mięsa. Polecam tabelę peklowania mokrego ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 Ja zawsze korzystam z tej pomocy dydaktycznej, zmnijeszam jedynie ilość soli o 10% od dolnej granicy. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eatka78 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2011 Ok. poczytam.Dzięki wam i pozdrawiam!!!!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2011 Ja w grubsze kawałki mięska zawsze daję choćby mały nastrzyk, tak prewencyjnie gdyż lubię ładny kolorek Pamiętam jak pierwszy raz robiłem wieprzową szynkę tylnią z kością (oczywiście według przepisów z tej strony) to się trzeba było nastrzykać Polecam Ci, aby nie bać się wcisnąć tej odrobinki solanki w mięsko!A efekty ... Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eatka78 Opublikowano 25 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2011 Nom, to muszę sobie kupić taką strzykawe! he he he !!!! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lutego 2011 Najprostszy sposób to dłuższy okres peklowania lub nastrzyk (można wykonać zwykłą strzykawką z igłą) mieszanka peklującą.Ciekawe -tylko jak to zrobić. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lutego 2011 To ile powinno leżeć w zalewie ?można oczywiście zapeklować i w dwa dni...... - tu z pomocą przychodzi nastrzykiwanie, ale mięso zyskuje na smaku po około 7 dniach peklowania... - z kolei po trzech czy czterech tygodniach juz nabiera zupełnie innego charakteru (nie wszyscy ten smak lubią ....) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2011 Ciekawe -tylko jak to zrobić. PozdrawiamFakt, mieszanką będzie trudno, ale gdyby rozpuścić mieszankę w wodzie? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzdab2150 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lutego 2011 ... - z kolei po trzech czy czterech tygodniach juz nabiera zupełnie innego charakteru (nie wszyscy ten smak lubią ....) a jeżeli można zapytać to jakiego? Jest jakaś zmiana w smaku przy tak długim peklowaniu? O ile oczywiście mięso nie zepsute, a solanka np. wymieniana? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Lutego 2011 a jeżeli można zapytać to jakiego?Na to pytanko ciężko odpowiedzieć, dlatego że w mięsko dojrzewa w roztworze, wiele reakcji chemicznych i fizjologicznych. Co i jak to już wypracowanie doktorskie. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Lutego 2011 a solanka np. wymieniana? Z tym wymienianiem to radzę uważać ( oczywiście pomijam przypadek "psucia "się solanki )bo zwiększa się przez to zasolenie peklowanego mięsa Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Lutego 2011 Jest jakaś zmiana w smaku przy tak długim peklowaniu? O ile oczywiście mięso nie zepsute, a solanka np. wymieniana?nie mówimy tu o wymianie solanki... peklowanie prowadzi się do czasu aż solanka zacznie jakby pleśnieć..... i ten moment jest tym właściwym..... smak takiego mięska jest taki jakby nieco "już zalatujący" :lol: - mocno dojrzały... na forum w takim peklowaniu lubuje się "Wnuczek" - może coś skrobnie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-149009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eatka78 Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2011 No to ja chyba za mało trzymam w solance :blush: od wtorku z rana zakładam a wędzenie w sobote. Te mięska cieńsze że tak powiem jak polędwica to jest ok!!!! super w smaku i kolorek w środku taki jak powinien być , ale karkóweczka to niestety tak jak pisałam , cienka strona super ale już drugi koniec z kółkiem w środku. Dzięki za porady teraz zrobię po nowemu i z nastrzykiem!!!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-149264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.