Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i prosze o poradę. Ostatnio wedziliśmy wędlinki ( baleron ,schab) i schab wyszły ok. Baleron też nie był zły, z cieńszej strony był świetny , ale za to ze strony grubszej w środku zrobiło się takie kółko ze zmienionym kolorem. W zalewie mięso moczyło się 4 dni, dlaczego tak sie narobiło, może że mięso było za grube??? :cry: co robić zeby takiego czegos nie było???

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/
Udostępnij na innych stronach

Bardzo słuszne wnioski. Przy tak krótkim peklowaniu, elementy wieksze muszą być nastrzykiwane solanką. Po takim zabiegu wszystko będzie ok.

Powodzenia. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148654
Udostępnij na innych stronach

Zapewne chodzi o kolor szary, skutek niedopeklowania mięsa. Najprostszy sposób to dłuższy okres peklowania lub nastrzyk (można wykonać zwykłą strzykawką z igłą) mieszanka peklującą.

 

:wink: Kolega Maxell był szybszy o całą minutę.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148655
Udostępnij na innych stronach

Tak mi się wydawało, ale wędziłam dopiero drugi raz faktycznie za pierwszym razem trafiło mi się mięsko cieńsze i nic takiego nie było.

To ile powinno leżeć w zalewie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148656
Udostępnij na innych stronach

eatka78, Wszystko zależy od ilości mięsa. Polecam tabelę peklowania mokrego ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327

Ja zawsze korzystam z tej pomocy dydaktycznej, zmnijeszam jedynie ilość soli o 10% od dolnej granicy.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148657
Udostępnij na innych stronach

Ja w grubsze kawałki mięska zawsze daję choćby mały nastrzyk, tak prewencyjnie gdyż lubię ładny kolorek :)

Pamiętam jak pierwszy raz robiłem wieprzową szynkę tylnią z kością (oczywiście według przepisów z tej strony) to się trzeba było :) nastrzykać :)

Polecam Ci, aby nie bać się wcisnąć tej odrobinki solanki w mięsko!

A efekty ...

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148659
Udostępnij na innych stronach

Najprostszy sposób to dłuższy okres peklowania lub nastrzyk (można wykonać zwykłą strzykawką z igłą) mieszanka peklującą.

Ciekawe -tylko jak to zrobić. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148690
Udostępnij na innych stronach

To ile powinno leżeć w zalewie ?

można oczywiście zapeklować i w dwa dni...... - tu z pomocą przychodzi nastrzykiwanie, ale mięso zyskuje na smaku po około 7 dniach peklowania...

- z kolei po trzech czy czterech tygodniach juz nabiera zupełnie innego charakteru :cool: (nie wszyscy ten smak lubią ....)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148701
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe -tylko jak to zrobić. Pozdrawiam

Fakt, mieszanką będzie trudno, ale gdyby rozpuścić mieszankę w wodzie?

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148715
Udostępnij na innych stronach

...

- z kolei po trzech czy czterech tygodniach juz nabiera zupełnie innego charakteru :cool: (nie wszyscy ten smak lubią ....)

 

a jeżeli można zapytać to jakiego? Jest jakaś zmiana w smaku przy tak długim peklowaniu? O ile oczywiście mięso nie zepsute, a solanka np. wymieniana?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148873
Udostępnij na innych stronach

a jeżeli można zapytać to jakiego?

Na to pytanko ciężko odpowiedzieć, dlatego że w mięsko dojrzewa w roztworze, wiele reakcji chemicznych i fizjologicznych. Co i jak to już wypracowanie doktorskie.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148882
Udostępnij na innych stronach

a solanka np. wymieniana?

Z tym wymienianiem to radzę uważać ( oczywiście pomijam przypadek "psucia "się solanki )bo zwiększa się przez to zasolenie peklowanego mięsa

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-148905
Udostępnij na innych stronach

Jest jakaś zmiana w smaku przy tak długim peklowaniu? O ile oczywiście mięso nie zepsute, a solanka np. wymieniana?

nie mówimy tu o wymianie solanki...

peklowanie prowadzi się do czasu aż solanka zacznie jakby pleśnieć..... i ten moment jest tym właściwym.....

smak takiego mięska jest taki jakby nieco "już zalatujący" :lol: - mocno dojrzały...

 

na forum w takim peklowaniu lubuje się "Wnuczek" - może coś skrobnie

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-149009
Udostępnij na innych stronach

No to ja chyba za mało trzymam w solance :blush: od wtorku z rana zakładam a wędzenie w sobote. Te mięska cieńsze że tak powiem jak polędwica to jest ok!!!! super w smaku i kolorek w środku taki jak powinien być , ale karkóweczka to niestety tak jak pisałam , cienka strona super ale już drugi koniec z kółkiem w środku. Dzięki za porady teraz zrobię po nowemu i z nastrzykiem!!!! :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5255-w%C4%99dzony-baleronik-a-w%C5%9Brodku-k%C3%B3lko/#findComment-149264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.