Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A u nas silniki się właśnie grzeją :grin: Jutro start :cool:

Andy po co czekać jutra... produkty wystawione to może w nocy się samo upiecze :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150492
Udostępnij na innych stronach

Cześć

a tu http://nospetitesmains.wifeo.com/article-37816-p-261-czeki-beignets-des-gras.html

po francusku pączki Abratka :clap: - dzięki wielkie :thumbsup: i pozdrawiamy serdecznie z Bretanii :wink: :clap: :thumbsup: :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150493
Udostępnij na innych stronach

Ciemne z prawej to porzeczkowa konfitura "z własnej roboty". Czarnoporzeczkowa.

Bo się zawziąłem żeby była prawdziwa - z owoców. Innej nie mieliśmy a tą zagęszczałem w wolnowarze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150494
Udostępnij na innych stronach

Malutka, tylko czemu tam jest napisane "Paczeki" ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150495
Udostępnij na innych stronach

po francku sama pisałam i tłumaczyłam i mój serwer nie rozumie polskie wyrazy :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150498
Udostępnij na innych stronach

Jescze sie spytam o jedno, wprzepisie abratka jest co by po wyrobieniu ciasta odstawić je na 20 minut celem wyrośnięcia, później wiadomo formowanie... i tutaj chyba błąd robię... bo po prasowaniu juz zrobionych pączków , czekam jakis czas... z 10 minut i one lekko tylko sie podnosza i są dalej plaskate... i takie na olej wrzucam bo wydaje mi sie ze nie wyrosna juz i sie topia w tluszczu... jak dlugo je trzymac po uformowaniu i splaszczeniu? Moze to źle robię ? a może ża długo ciasto mi rośnie na początku ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150500
Udostępnij na innych stronach

A mi siewydawało,że jak już nie urosły przez 10 minut to nie urosną a ty na ile je zostawiasz po uformowaniu przed smażeniem? Tak ładnie ci urosły...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150502
Udostępnij na innych stronach

Pokemon ciasto lubi ciepełko i wilgotność... - drożdże też muszą mieć czas na "start"

 

można posiłkować się piekarnikiem - oby tylko nie przekraczać 40 stopni a na dno wstawić ewentualnie blachę z gorącą wodą

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150535
Udostępnij na innych stronach

Moje pączki rosły i rosły

A gdzie marmolada , albo chociaż skwarki :grin:

Piękne :thumbsup: :clap:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150563
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze udane ,dzięki oczywiście abratkowi :grin: , pączki . Na pewno to co przedtem robiłam , źle to za wysoka temperatura smalcu no i oczywiście nienajlepszy przepis na ciasto, nie mówiąc o takiej sztuczce jak ugniecenie pączków przed rośnięciem.

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150570
Udostępnij na innych stronach

Pokemon ciasto lubi ciepełko i wilgotność... - drożdże też muszą mieć czas na "start"

 

można posiłkować się piekarnikiem - oby tylko nie przekraczać 40 stopni a na dno wstawić ewentualnie blachę z gorącą wodą

 

ja się zastosowałam do rady abratka i aby uzyskać ciepełko i wilgogtność przez cały czas wyrastania pączków gotowałam w dużym garnku wodę, w kuchni było bardzo ciepło i wilgotno.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150572
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze udane ,dzięki oczywiście abratkowi :grin: , pączki

''Nie taki diabeł straszny'' Olgo :grin:

Bardzo udany wyrób cukierniczy :thumbsup: , moje gratulacje :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150574
Udostępnij na innych stronach

chudziak, piękne te twoje pączki , jak malowane :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150581
Udostępnij na innych stronach

Moje pączki rosły i rosły

I bardzo ładnie urosły :)

 

 

Jak zwykle udane i smaczne :thumbsup: oczywiscie Abratkowe

Oj widać , że udane :)

 

 

Moje pierwsze udane ,dzięki oczywiście abratkowi :grin: , pączki .

 

Bardzo ładnie wyglądają o smak nie pytam bo znam .

abratku , jeszcze raz dziękuję Ci za przepis :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150589
Udostępnij na innych stronach

jak dlugo je trzymac po uformowaniu i splaszczeniu?

dziś miałem ciasto nieco twardsze - rosły 35 minut
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150673
Udostępnij na innych stronach

Mnie pozostanie oglądanie Waszych wspaniałości, dziś z mocnym postanowieniem poprawy wyrobu, zrobiłam ciasto, dodałam 20g więcej drożdży bo wcześniejsze ciasto nie rosło za dobrze (stąd myślałam wina niedopieczenia w środku bo ciasto nie było pulchne), reszta zgodnie z przepisem tylko podzielony na połowę, żeby nie było za dużo.

 

Zaczyn wyszedł piękny, po 20 minutach ślicznie pracował, urobiłam ciasto, dodałam masła i wyrobione zostawiłam do wyrośnięcia. Po pół godzinie było gotowe (podwoiło objętość), uformowałam z niego malutkie kuleczki (średnio 30g surowego cista na jedną porcję) bo chciałam nadziać je po smażeniu.

Ciasto nie było zwarte, takie lekko rozlewające się, ale zwięzłe na tyle by nie kleić się do rąk, gotowe kuleczki poprzyciskałam i zostawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach miałam ślicznie wyrośnięte kulki, rozgrzałam smalec do 160-170 stopni i wrzuciłam ciasto (wchodzą na garnek 4 sztuki, to ilość, która nie powoduje spadku temperatury tłuszczu), ładnie się usmażyły, ale po wyjęciu wszystkie poszły do kosza :(

W środku były surowe a przysmażona otoczka całą lepiła się od tłuszczu (bardzo "piły" smalec)

 

Nie wiem co robię źle, ale na razie kończę próby dopóki nie dowiem się czemu jestem takim beztalenciem cukierniczym :(

Buu :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150680
Udostępnij na innych stronach

czemu jestem takim beztalenciem cukierniczym :(

(

Harapug nie przejmuj się..nie jesteś sama... witaj w klubie :rolleyes: :mellow: :blush:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150681
Udostępnij na innych stronach

rozgrzałam smalec do 160-170 stopni. W środku były surowe a przysmażona otoczka całą lepiła się od tłuszczu (bardzo "piły" smalec)

Harapug czy kontrolowałaś temperaturę bo ja do tej pory smażyłam w za wysokiej temperaturze a teraz cały czas sprawdzałam termometrem by wahała się 165 (+/- 3) st C .Dawniej do takiego "słabo rozgrzanego" :wink: smalcu bym pączka nie wrzuciła.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/9/#findComment-150684
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.