Violka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 15 Lutego 2012 Jestem na etapie gdzie poukładane pączusie "mruczą" sobie na stolnicy i czekają na rozgrzany smalczyk :tongue: :tongue: :lol: :lol: andy, nie dajmy sie zwariować, jutro tłusty czwartek, obiecałam koleżankom w pracy, bedziemy jutro urządzać "wielkie żarcie". http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 15 Lutego 2012 jutro tłusty czwartek, obiecałam koleżankom w pracy, bedziemy jutro urządzać "wielkie żarciei to jest zdrowe podejście do tematu Viola :clap: :clap: :clap: ..ja też nie jestem fanką cukrowych wspaniałości...ale Abratkowym pączkom nie odmówię :blush: [ Dodano: Sro 15 Lut, 2012 19:03 ]Ona się objada pączuchami z dżemorem!specjalnie dla andy'ego i Aniandy'ego.. http://surykaat.wrzuta.pl/audio/1STRvX3fMDS/dzem_-_naiwne_pytania MUUUAAAAAAAAAAAAAAAAA.. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 15 Lutego 2012 jutro tłusty czwartek, obiecałam koleżankom w pracy, bedziemy jutro urządzać "wielkie żarcie i to jest zdrowe podejście do tematu Viola :clap: :clap: :clap: ..ja też nie jestem fanką cukrowych wspaniałości...ale Abratkowym pączkom nie odmówię :blush: No pewnie ze tak, przecież nie można wpędzac się z jakąś schize żywieniową, gdybym nie usmażyła tych pączków i odmówiłabym sobie w tym dniu ich konsumpcji, wyglądało by to tak, ze inni jedliby na moich oczach a ja ? bez sensu... :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 15 Lutego 2012 no właśnie..nie dajmy się zwariować :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 15 Lutego 2012 Witam, czytam ten temat już od tygodnia, u mnie w domu pączki wychodziły jak wcześniej większości:) rzucisz o ścianę i się odbijają. Dziś dałem się do roboty, wszyscy: idźcie sobie, teraz ja wam pokażę! Robiłem je jakieś 5 godzin, 1x sam, wszystko w miarę dobrze poszło, lecz najtrudniejsze to marmolada, zwinąć i w miarę równo uformować. Na 43szt., 28szt. przypominają kształt pączka, (jak to się mówi produkt swojski musi się różnić od maszynowych). Co zauważyłem: ciasto na pączka należy zważyć na każdy, drugi raz, gdy rosną już z marmoladą muszą dobrze wyrosnąć, już nie można korygować kształtu – tylko gorzej, tylko płaską cienką łopatką przenieść do tłuszczu i po około pół minuty obrócić na drugą stronę – robią się okrągłe. Ciasto i już pączki przykryte przez cały czas mokrą ścierką, stolnica i z góry ciasto zawsze posypać mąką przez małe sitko. Na garnek 4L wsadziłem ponad 2 kg smalcu, gaszenie tłuszczu – ciekawe. W składzie: mleko swojskie, masło swojskie, jajka swojskie, marmolada truskawkowa swojska. Mąka wrocławska 500. Ciasto w pączku żółte, nie białe (jak w handlu spotykamy). Skórka miękka, „miąższ soczysty”, miękkie, pomimo dania ½ łyżeczki marmolady, w środku jest dosyć (pewnie już za dużo, brak prążka), raczej nie tłuste. Przepis porządku, 8szt już sam zjadłem, bardzo dobre (w byłej cukierni takie robili, zanim nie zaczęli dodawać dodatków „ekonomicznych” = zamknięta). Dziękuję Abratek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 15 Lutego 2012 moje dzsiejsze pączki robione pierwszy raz ,zamiast marmolady powidła śliwkowe tylko takie były w sklepie ,smalcu 4 kostki to za mało musiałam dolać troszkę oleju no i troszkę się za mocno usmażyły ale w smaku bardzo bardzo dobre Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 15 Lutego 2012 http://desmond.imageshack.us/Himg706/scaled.php?server=706&filename=zdjcia0055l.jpg&res=medium moje pączusie jeszcze cieplutkie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 15 Lutego 2012 Violu.. :clap: :clap: :thumbsup: I nawet extra paseczek Ci wyszedł :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 15 Lutego 2012 Mam dostęp tylko do suszonych, sypkich drożdży piekarniczych, jak je przeliczyć? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 15 Lutego 2012 Ja też robię i mam mały problem , bo jak już dałem nadzienie , skleiłem i przypłaszczyłem , to teraz nie chcą bardzo wstać , myślę , że jeszcze wyrosną .Trzymam je teraz na stolnicy przy kaloryferze i czekam , bo chcę już smażyć . Teraz właśnie popatrzyłem i jednak powolutku sobie pulchną Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 15 Lutego 2012 Możesz zaczynać smażyć wstaną w tłuszczu ja też dziś robiłem te pączki wyszły super nawet sąsiedzi spróbowali . Pozdro dla wszystkich . :rolleyes: Dzięki Abratek za przepis jest super . Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 15 Lutego 2012 Mam dostęp tylko do suszonych, sypkich drożdży piekarniczych, jak je przeliczyć?Przyjmuje się ,że mniej więcej opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych ( przynajmniej tak jest z polskimi drożdzami :grin: ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 15 Lutego 2012 Mam dostęp tylko do suszonych, sypkich drożdży piekarniczych, jak je przeliczyć?teoretycznie 7gram instant = 25gram świeżych Trzymam je teraz na stolnicy przy kaloryferzelepiej byłoby wstawić je do piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami - zazwyczaj termostaty "startują" od 50 stopni ale da się to kontrolować pamiętać należy że ciasto lubi ciepełko i wilgoć - w przeciwnym wypadku powstanie sucha skórka która utrudnia rozrost i potem paskudnie pęka Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 15 Lutego 2012 Mam przykryte ścierką , może to coś da Abratku , dzięki za wskazówkę Zaraz wstawiam pierwszą porcje do smażenia Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 15 Lutego 2012 Violu.. :clap: :clap: :thumbsup: I nawet extra paseczek Ci wyszedł :grin:No sama sie zdziwiłam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 15 Lutego 2012 Coś tam już usmażyłem Jest to mój drugi wyrób , ale pierwszy był zdecydowanie lepszy . Oto moje wypociny : http://i41.tinypic.com/2vt76np.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 16 Lutego 2012 pierwszy był zdecydowanie lepszypod jakim względem ????? Możesz coś bliżej napisać? Robię pączki według tego przepisu od ponad roku i zawsze wychodzą super. Ciasto jest niesamowite. Dzięki Ci Abratku :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 16 Lutego 2012 Ciasto jest niesamowite. Zgadzam się,pączki bardzo smaczne,następnym razem zrobię z połowy składników,bo na moją rodzinę to tych pączków aż za dużo wyszło :grin: ale w pracy mam kolegów i nic nie marnuje się :grin: Dzięki Ci Abrartek za przepis i pokazanie jak robić pączusie :clap: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 16 Lutego 2012 Witam Wszystkich "paczkiem zakreconych''Mam kilka pytan;-na jak glebokim tluszczu smazymy /ile cm/-czy ktos ma doswiadczenie z zamrazaniem paczkow i jak je pozniej rozmrazac /samoc zynnie czy moze w kuchence mikrofalowej/.Pozdrawiam Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jeśli chodzi o głębokość roztopionego smalcu to Abratek pisał o 6 cm.Ja z gorliwością neofity bez doświadczenia :blush: dam trochę więcej.pozdrawiamps. pączki będę robił dopiero wieczorem Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 16 Lutego 2012 No to i ja z Krysią zrobiliśmy coś podobnego do pączków. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 16 Lutego 2012 A ja zrobiłam takie z dziurką :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 16 Lutego 2012 Wosiu przed chwilą poczęstował mnie swoim,wykonanym przez Iwonkę,w/g przepisu Abratka pączkiem :tongue: Był to jeden z najlepszych,jeśli nie najlepszy pączek, jaki jadłem :clap: .Gratuluję i dziękuję :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 16 Lutego 2012 Właśnie zabieram się do roboty, ale mam pytanie do fachowców, Abratek w przepisie na stronie głównej podaje że do rozczynu należy dodać część mąki - czyli ile, szklanka wystarczy czy więcej? Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 16 Lutego 2012 W/g mnie szklanka do tej proporcji to wystarczy.Chodzi o to żeby drożdże rozmieszane w mleku trochę zagęścić i dostarczyć im ,,bazę żywieniową".Oczywiście dodaj też trochę cukru i szczyptę soli.Chyba dobrze piszę? :wink: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.