Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie gdzie poukładane pączusie "mruczą" sobie na stolnicy i czekają na rozgrzany smalczyk :tongue: :tongue: :lol: :lol:

 

andy, nie dajmy sie zwariować, jutro tłusty czwartek, obiecałam koleżankom w pracy, bedziemy jutro urządzać "wielkie żarcie". http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202604
Udostępnij na innych stronach

jutro tłusty czwartek, obiecałam koleżankom w pracy, bedziemy jutro urządzać "wielkie żarcie

i to jest zdrowe podejście do tematu :cool:

Viola :clap: :clap: :clap:

..ja też nie jestem fanką cukrowych wspaniałości...ale Abratkowym pączkom nie odmówię :blush: :cool:

 

[ Dodano: Sro 15 Lut, 2012 19:03 ]

Ona się objada pączuchami z dżemorem!

specjalnie dla andy'ego i Aniandy'ego..

 

http://surykaat.wrzuta.pl/audio/1STRvX3fMDS/dzem_-_naiwne_pytania

 

MUUUAAAAAAAAAAAAAAAAA.. :cool: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202605
Udostępnij na innych stronach

jutro tłusty czwartek, obiecałam koleżankom w pracy, bedziemy jutro urządzać "wielkie żarcie

i to jest zdrowe podejście do tematu :cool:

Viola :clap: :clap: :clap:

..ja też nie jestem fanką cukrowych wspaniałości...ale Abratkowym pączkom nie odmówię :blush: :cool:

No pewnie ze tak, przecież nie można wpędzac się z jakąś schize żywieniową, gdybym nie usmażyła tych pączków i odmówiłabym sobie w tym dniu ich konsumpcji, wyglądało by to tak, ze inni jedliby na moich oczach a ja ? bez sensu... :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202607
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, czytam ten temat już od tygodnia, u mnie w domu pączki wychodziły jak wcześniej większości:) rzucisz o ścianę i się odbijają. Dziś dałem się do roboty, wszyscy: idźcie sobie, teraz ja wam pokażę! Robiłem je jakieś 5 godzin, 1x sam, wszystko w miarę dobrze poszło, lecz najtrudniejsze to marmolada, zwinąć i w miarę równo uformować. Na 43szt., 28szt. przypominają kształt pączka, (jak to się mówi produkt swojski musi się różnić od maszynowych). Co zauważyłem: ciasto na pączka należy zważyć na każdy, drugi raz, gdy rosną już z marmoladą muszą dobrze wyrosnąć, już nie można korygować kształtu – tylko gorzej, tylko płaską cienką łopatką przenieść do tłuszczu i po około pół minuty obrócić na drugą stronę – robią się okrągłe. Ciasto i już pączki przykryte przez cały czas mokrą ścierką, stolnica i z góry ciasto zawsze posypać mąką przez małe sitko. Na garnek 4L wsadziłem ponad 2 kg smalcu, gaszenie tłuszczu – ciekawe.

 

 

W składzie: mleko swojskie, masło swojskie, jajka swojskie, marmolada truskawkowa swojska. Mąka wrocławska 500. Ciasto w pączku żółte, nie białe (jak w handlu spotykamy). Skórka miękka, „miąższ soczysty”, miękkie, pomimo dania ½ łyżeczki marmolady, w środku jest dosyć (pewnie już za dużo, brak prążka), raczej nie tłuste. Przepis porządku, 8szt już sam zjadłem, bardzo dobre (w byłej cukierni takie robili, zanim nie zaczęli dodawać dodatków „ekonomicznych” = zamknięta).

 

Dziękuję Abratek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202610
Udostępnij na innych stronach

 

moje dzsiejsze pączki robione pierwszy raz ,zamiast marmolady powidła śliwkowe tylko takie były w sklepie ,smalcu 4 kostki to za mało musiałam dolać troszkę oleju no i troszkę się za mocno usmażyły ale w smaku bardzo bardzo dobre

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202612
Udostępnij na innych stronach

Mam dostęp tylko do suszonych, sypkich drożdży piekarniczych, jak je przeliczyć?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202657
Udostępnij na innych stronach

Ja też robię i mam mały problem , bo jak już dałem nadzienie , skleiłem i przypłaszczyłem , to teraz nie chcą bardzo wstać , myślę , że jeszcze wyrosną .

Trzymam je teraz na stolnicy przy kaloryferze i czekam , bo chcę już smażyć .

 

Teraz właśnie popatrzyłem i jednak powolutku sobie pulchną :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202659
Udostępnij na innych stronach

Możesz zaczynać smażyć wstaną w tłuszczu ja też dziś robiłem te pączki wyszły super nawet sąsiedzi spróbowali . Pozdro dla wszystkich . :rolleyes: Dzięki Abratek za przepis jest super .
mundek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202660
Udostępnij na innych stronach

Mam dostęp tylko do suszonych, sypkich drożdży piekarniczych, jak je przeliczyć?

Przyjmuje się ,że mniej więcej opakowanie suchych drożdży to 7g (ok. 2 łyżeczki) = 2,5 dkg drożdży świeżych ( przynajmniej tak jest z polskimi drożdzami :grin: )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202663
Udostępnij na innych stronach

Mam dostęp tylko do suszonych, sypkich drożdży piekarniczych, jak je przeliczyć?

teoretycznie 7gram instant = 25gram świeżych

 

Trzymam je teraz na stolnicy przy kaloryferze

lepiej byłoby wstawić je do piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami - zazwyczaj termostaty "startują" od 50 stopni ale da się to kontrolować :cool:

pamiętać należy że ciasto lubi ciepełko i wilgoć - w przeciwnym wypadku powstanie sucha skórka która utrudnia rozrost i potem paskudnie pęka

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202664
Udostępnij na innych stronach

Mam przykryte ścierką , może to coś da :)

Abratku , dzięki za wskazówkę :)

Zaraz wstawiam pierwszą porcje do smażenia :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202667
Udostępnij na innych stronach

Coś tam już usmażyłem :)

Jest to mój drugi wyrób , ale pierwszy był zdecydowanie lepszy .

Oto moje wypociny : http://i41.tinypic.com/2vt76np.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202679
Udostępnij na innych stronach

pierwszy był zdecydowanie lepszy

pod jakim względem ????? Możesz coś bliżej napisać?

 

Robię pączki według tego przepisu od ponad roku i zawsze wychodzą super. Ciasto jest niesamowite.

 

Dzięki Ci Abratku :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202691
Udostępnij na innych stronach

Ciasto jest niesamowite.

Zgadzam się,pączki bardzo smaczne,następnym razem zrobię z połowy składników,bo na moją rodzinę to tych pączków aż za dużo wyszło :grin: ale w pracy mam kolegów i nic nie marnuje się :grin: Dzięki Ci Abrartek za przepis i pokazanie jak robić pączusie :clap: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202699
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich "paczkiem zakreconych''

Mam kilka pytan;

-na jak glebokim tluszczu smazymy /ile cm/

-czy ktos ma doswiadczenie z zamrazaniem paczkow i jak je pozniej rozmrazac /samoc zynnie czy moze w kuchence mikrofalowej/.

Pozdrawiam Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202702
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o głębokość roztopionego smalcu to Abratek pisał o 6 cm.

Ja z gorliwością neofity bez doświadczenia :blush: dam trochę więcej.

pozdrawiam

ps. pączki będę robił dopiero wieczorem :cry:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202711
Udostępnij na innych stronach

Wosiu przed chwilą poczęstował mnie swoim,wykonanym przez Iwonkę,w/g przepisu Abratka pączkiem :tongue:

Był to jeden z najlepszych,jeśli nie najlepszy pączek, jaki jadłem :clap: .

Gratuluję i dziękuję :wink:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202734
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zabieram się do roboty, ale mam pytanie do fachowców, Abratek w przepisie na stronie głównej podaje że do rozczynu należy dodać część mąki - czyli ile, szklanka wystarczy czy więcej?
ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202735
Udostępnij na innych stronach

W/g mnie szklanka do tej proporcji to wystarczy.Chodzi o to żeby drożdże rozmieszane w mleku trochę zagęścić i dostarczyć im ,,bazę żywieniową".Oczywiście dodaj też trochę cukru i szczyptę soli.

Chyba dobrze piszę? :wink:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/15/#findComment-202736
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.