Darino Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 22 Lutego 2012 Darino - z tłumaczeniem to w Tobie nadziejaJest to trochę złożony temat, dlatego że trzeba znać metody prowadzenia ciast piekarskich. Np. prowadzenie 5 fazowe: - Zaczątek - Przedkwas - Pólkwas - Kwas - Ciasto właściwe Tu dodaje się sól dopiero w fazie Ciasto właściwe w formie roztworu lub solanki jak my mówimy. Dodanie solanki daje lepsze właściwości ciasta. Jak widać, jest dość skomplikowane. Dlatego nie ma sensu tu dalej w tą tematykę wchodzić. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 22 Lutego 2012 [quote="Darino"Dlatego nie ma sensu tu dalej w tą tematykę wchodzić. ]Też tak myślę :wink:.Dzięki Darino pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dar Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 22 Lutego 2012 Darino - z tłumaczeniem to w Tobie nadziejaJest to trochę złożony temat, dlatego że trzeba znać metody prowadzenia ciast piekarskich. Np. prowadzenie 5 fazowe: - Zaczątek - Przedkwas - Pólkwas - Kwas - Ciasto właściwe Tu dodaje się sól dopiero w fazie Ciasto właściwe w formie roztworu lub solanki jak my mówimy. Dodanie solanki daje lepsze właściwości ciasta. Jak widać, jest dość skomplikowane. Dlatego nie ma sensu tu dalej w tą tematykę wchodzić. :grin: Ja też tak myślę ,bo od domowej produkcji pączków z bardzo dobrego przepisu przechodzimy do produkcji chleba . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 22 Lutego 2012 Może czas się zastanowić nad zorganizowaniem kursu piekarniczo-cukierniczego :question: mistrza mamy nad mistrze więc może podzieli się wiedzą choćby troszkę :wink: w osobie Ifci pierwsza kursantka :tongue: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 22 Lutego 2012 Ja drugi :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 22 Lutego 2012 Może czas się zastanowić nad zorganizowaniem kursu piekarniczo-cukierniczegoJa też jestem za takim pomysłem! W Łazach są dobre warunki do: - nauki - spotkania innych pasjonatów - wymiany doświadczeń - no i ... rozmów "o nowościach w literaturze" :grin: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 22 Lutego 2012 mistrza mamy nad mistrze I mistrzynię również :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 24 Lutego 2012 Geronimo, Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdżyprzyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: )Koledzy mają rację :wink: Pomerdało się mnie :blush: Owszem dodatek soli jest istotny dla drożdży ale nie z powodu czystego NaCl, tylko mikroelementów k. zawiera sól kamienna niejodowana,a które są potrzebne do namnażania i właściwej pracy drożdży- wyjaśnienie kolegi chemika :wink: pozdrawiam ps.to jest tak jak ktoś źle zrozumie, a później głosi takie objawienia :blush: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 27 Lutego 2012 Witajcie Ja bym proponował głównie moje dywagacje nt. soli z wątku ,,Pączki Abratka " usunąć jako nie aż tak istotne dla głównego wątku.Kto chciał się zapoznać z treścią już to na pewno zrobił.pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-204463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 3 Marca 2012 A mnie przy sobocie zachciało się smażyć pączki. :mellow: Ostatnio miałam mało czasu na pichcenie ..więc teraz nadrabiam zaległości :wink: :lol: Nadzienie jest z budyniu + brandy i z marmolady różanej :thumbsup: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 3 Marca 2012 :clap: powiedz tylko Małgosiu czemuż to najpierw smażysz "zawinięcie" a potem wierzch? :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 3 Marca 2012 powiedz tylko Małgosiu czemuż to najpierw smażysz "zawinięcie" a potem wierzch?Moje pierwsze pączki (wg przepisu Kolegi Abratka) też smażyłem w kolejności: najpierw "zawinięcie" a potem wierzch, ale później, gdy kilkakrotnie spokojnie obejrzałem film to zrozumiałem, że najpierw należy smażyć wierzch. Jest to istotne dla końcowego kształtu pączków. Na filmie widać co kolejno czyni Mistrz :clap: i przy następnych pączkach tak postępowałem, to były one bardziej kształtne i lepiej wyrośnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 3 Marca 2012 :clap: powiedz tylko Małgosiu czemuż to najpierw smażysz "zawinięcie" a potem wierzch? :rolleyes: :blush: :blush: :blush: Nie miałam pojęcia,że to ma znaczenie.. Ze względu na miejsce zamieszkania filmik na youtube nie jest mi dostępny.. :rolleyes: Następne będą na pewno ładniejsze..i już inaczej smażone .. ..ale i tak jestem z nich dumna :tongue: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 3 Marca 2012 Następne będą na pewno ładniejsze..iTwoje pączusie "Abratka" są idealne :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 3 Marca 2012 Darino... dziękuję za uznanie ..ale i tak dostałam od Mistrza "po uszach" :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 3 Marca 2012 oj Małgosiu nie po uszach tylko tak spytałem - nie wiedziałem że nie oglądałaś filmu i nie wiedziałaś o kolejności smażenia..... :blush: - a nad obejrzeniem trzeba by pomyśleć :rolleyes: (tyle że teraz to już chyba nie trzeba Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 3 Marca 2012 oj Małgosiu nie po uszach tylko tak spytałem - nie wiedziałem że nie oglądałaś filmu i nie wiedziałaś o kolejności smażenia..... :blush: - a nad obejrzeniem trzeba by pomyśleć :rolleyes: (tyle że teraz to już chyba nie trzeba Jak będę w Grodzisku to przyjadę organoleptyczne sprawdzić smak pączków. Tylko nie wiem, gdzie szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 4 Marca 2012 ja filmik oglądałam, ale też nie wpadłam na to że najpierw trzeba smażyć tą ładniejszą stroną, co więcej byłam pewne, ze najpierw się smaży zlepienie Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 4 Marca 2012 najpierw trzeba smażyć tą ładniejszą stroną,ano właśnie ma to uzasadnienie: rozważając teoretycznie to.... jak usmażymy spód, obrócimy, smażymy wierch i następnie przy wyjęciu obracamy znów "ładnym" do góry to mam tłuszcz wsiąka zamiast bezpośrednio skapywać z ostatnio smażonej warstwy :wink: jak smażymy wierzch to jest on już zapieczony i potem nie ulega deformacji :wink: usmażony wierzch powinien być nieco ciemniejszy od spodu (ale nieznacznie) - będzie wtedy "odporniejszy" na deformację :wink: - spód może być jaśniejszy bo na pączek działała już jakiś czas temperatura, więc "dosmażenie" spodu jest w zasadzie tylko powierzchowne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 6 Marca 2012 Witajcie :wink: Pączki popełniłem już trzy razy i wychodzą super, smażę oczywiście na smalcu.Oczywiście smalec uzupełniałem nowym.Niestety, zauważyłem że za trzecim razem pączki trochę capią mi smalcem.Czy przyczyną jest to że powinno się smażyć tylko jeden raz,czy smalec mógł być ,,felerny".Temperaturę trzymałem 165-174( w porywach) raz 162 st. mierzyłem non-stop.EAnna wspominała o oleju arrachidowym.Czy coś jeszcze jest dobrego do smażenia pączków, bo tradycja tradycją,ale trochę capi :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 6 Marca 2012 do frytek używam oleju palmowego, ale nie wiem czy tutaj by się nadał?choć jako nim poczytałam, to chyba lepiej w ogóle go nie używać. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 6 Marca 2012 do frytek używam oleju palmowego, ale nie wiem czy tutaj by się nadał? Skąd palmowy olej, skoro nawet o dobrą sól trudno? Chodzi mi po głowie pomysł, aby z pączkowego ciasta nie smażyć pączki, ale upiec ciasto. Powinno urosnąć jak cycki Dody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 6 Marca 2012 A mnie przy sobocie zachciało się smażyć pączki. :clap: :thumbsup: Małgoś a co to za garnek masz ? Czy to głębsza patelnia ? Mi się jeszcze nie udało, żeby ta otoczka jasna wyszła Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 6 Marca 2012 Małgoś a co to za garnek masz ? Czy to głębsza patelnia ? To dość głęboka patelnia (bez rączki za to z uszami)..akurat idealna do smażenia pączków :grin: . W tamtym roku przedobrzyłam i smażyłam w żeliwnym WOK-u ..niestety zapomniałam,że w tak wyprofilowanym garze inaczej się rozkłada temperatura :blush: ..a więc nieco musiałam się nagimnastykować. W tym roku smażyłam już w tej patelni.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 6 Marca 2012 A mnie przy sobocie zachciało się smażyć pączki. :mellow: Śliczne pączusie Małgosiu... :thumbsup: :clap: dobrze że się nie poddałaś po zeszłorocznej próbie. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.