Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Darino - z tłumaczeniem to w Tobie nadzieja

Jest to trochę złożony temat, dlatego że trzeba znać metody prowadzenia ciast piekarskich.

Np. prowadzenie 5 fazowe:

- Zaczątek

- Przedkwas

- Pólkwas

- Kwas

- Ciasto właściwe

Tu dodaje się sól dopiero w fazie Ciasto właściwe w formie roztworu lub solanki jak my mówimy. Dodanie solanki daje lepsze właściwości ciasta.

Jak widać, jest dość skomplikowane.

Dlatego nie ma sensu tu dalej w tą tematykę wchodzić.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203637
Udostępnij na innych stronach

Darino - z tłumaczeniem to w Tobie nadzieja

Jest to trochę złożony temat, dlatego że trzeba znać metody prowadzenia ciast piekarskich.

Np. prowadzenie 5 fazowe:

- Zaczątek

- Przedkwas

- Pólkwas

- Kwas

- Ciasto właściwe

Tu dodaje się sól dopiero w fazie Ciasto właściwe w formie roztworu lub solanki jak my mówimy. Dodanie solanki daje lepsze właściwości ciasta.

Jak widać, jest dość skomplikowane.

Dlatego nie ma sensu tu dalej w tą tematykę wchodzić.

:grin:

Ja też tak myślę ,bo od domowej produkcji pączków z bardzo dobrego przepisu przechodzimy do produkcji chleba .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203649
Udostępnij na innych stronach

Może czas się zastanowić nad zorganizowaniem kursu piekarniczo-cukierniczego :question: mistrza mamy nad mistrze więc może podzieli się wiedzą choćby troszkę :wink: w osobie Ifci pierwsza kursantka :tongue:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203650
Udostępnij na innych stronach

Może czas się zastanowić nad zorganizowaniem kursu piekarniczo-cukierniczego

Ja też jestem za takim pomysłem!

W Łazach są dobre warunki do:

- nauki

- spotkania innych pasjonatów

- wymiany doświadczeń

- no i ... rozmów "o nowościach w literaturze" :grin: :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203660
Udostępnij na innych stronach

Geronimo,

Kolega chemik twierdzi że odrobina soli jest już całkiem niezłą pożywką dla drożdży

przyznam że pierwsze słyszę :shock: - zaiste ciekawa teza kolegi chemika.... (ale na razie nie śmiem twierdzić że coś koledze się pomerdlało :rolleyes: )
Koledzy mają rację :wink: Pomerdało się mnie :blush: Owszem dodatek soli jest istotny dla drożdży ale nie z powodu czystego NaCl, tylko mikroelementów k. zawiera sól kamienna niejodowana,a które są potrzebne do namnażania i właściwej pracy drożdży- wyjaśnienie kolegi chemika :wink:

pozdrawiam

 

ps.to jest tak jak ktoś źle zrozumie, a później głosi takie objawienia :blush:

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-203958
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ;)

 

Ja bym proponował głównie moje dywagacje nt. soli z wątku ,,Pączki Abratka " usunąć jako nie aż tak istotne dla głównego wątku.Kto chciał się zapoznać z treścią już to na pewno zrobił.

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-204463
Udostępnij na innych stronach

A mnie przy sobocie zachciało się smażyć pączki. :mellow:

Ostatnio miałam mało czasu na pichcenie ..więc teraz nadrabiam zaległości :wink: :lol:

 

 

Nadzienie jest z budyniu + brandy i z marmolady różanej :thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205456
Udostępnij na innych stronach

:clap: :cool:

powiedz tylko Małgosiu czemuż to najpierw smażysz "zawinięcie" a potem wierzch? :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205471
Udostępnij na innych stronach

powiedz tylko Małgosiu czemuż to najpierw smażysz "zawinięcie" a potem wierzch?

Moje pierwsze pączki (wg przepisu Kolegi Abratka) też smażyłem w kolejności: najpierw "zawinięcie" a potem wierzch, ale później, gdy kilkakrotnie spokojnie obejrzałem film to zrozumiałem, że najpierw należy smażyć wierzch. Jest to istotne dla końcowego kształtu pączków.

Na filmie widać co kolejno czyni Mistrz :clap: i przy następnych pączkach tak postępowałem, to były one bardziej kształtne i lepiej wyrośnięte.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205474
Udostępnij na innych stronach

:clap: :cool:

powiedz tylko Małgosiu czemuż to najpierw smażysz "zawinięcie" a potem wierzch? :rolleyes:

:blush: :blush: :blush:

Nie miałam pojęcia,że to ma znaczenie..

Ze względu na miejsce zamieszkania filmik na youtube nie jest mi dostępny.. :rolleyes:

 

Następne będą na pewno ładniejsze..i już inaczej smażone ..

 

..ale i tak jestem z nich dumna :tongue: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205479
Udostępnij na innych stronach

Następne będą na pewno ładniejsze..i

Twoje pączusie "Abratka" są idealne

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205491
Udostępnij na innych stronach

oj Małgosiu nie po uszach tylko tak spytałem - nie wiedziałem że nie oglądałaś filmu i nie wiedziałaś o kolejności smażenia..... :blush: - a nad obejrzeniem trzeba by pomyśleć :rolleyes: (tyle że teraz to już chyba nie trzeba :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205529
Udostępnij na innych stronach

oj Małgosiu nie po uszach tylko tak spytałem - nie wiedziałem że nie oglądałaś filmu i nie wiedziałaś o kolejności smażenia..... :blush: - a nad obejrzeniem trzeba by pomyśleć :rolleyes: (tyle że teraz to już chyba nie trzeba :cool:

Jak będę w Grodzisku to przyjadę organoleptyczne sprawdzić smak pączków.

Tylko nie wiem, gdzie szukać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205536
Udostępnij na innych stronach

ja filmik oglądałam, ale też nie wpadłam na to że najpierw trzeba smażyć tą ładniejszą stroną, co więcej byłam pewne, ze najpierw się smaży zlepienie :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205571
Udostępnij na innych stronach

najpierw trzeba smażyć tą ładniejszą stroną,

ano właśnie :cool:

ma to uzasadnienie:

rozważając teoretycznie to....

jak usmażymy spód, obrócimy, smażymy wierch i następnie przy wyjęciu obracamy znów "ładnym" do góry to mam tłuszcz wsiąka zamiast bezpośrednio skapywać z ostatnio smażonej warstwy :wink:

 

jak smażymy wierzch to jest on już zapieczony i potem nie ulega deformacji :wink:

 

usmażony wierzch powinien być nieco ciemniejszy od spodu (ale nieznacznie) - będzie wtedy "odporniejszy" na deformację :wink:

- spód może być jaśniejszy bo na pączek działała już jakiś czas temperatura, więc "dosmażenie" spodu jest w zasadzie tylko powierzchowne

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205584
Udostępnij na innych stronach

Witajcie :wink:

Pączki popełniłem już trzy razy i wychodzą super, smażę oczywiście na smalcu.Oczywiście smalec uzupełniałem nowym.Niestety, zauważyłem że za trzecim razem pączki trochę capią mi smalcem.Czy przyczyną jest to że powinno się smażyć tylko jeden raz,czy smalec mógł być ,,felerny".Temperaturę trzymałem 165-174( w porywach) raz 162 st. mierzyłem non-stop.EAnna wspominała o oleju arrachidowym.Czy coś jeszcze jest dobrego do smażenia pączków, bo tradycja tradycją,ale trochę capi :wink:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205873
Udostępnij na innych stronach

do frytek używam oleju palmowego, ale nie wiem czy tutaj by się nadał?

choć jako nim poczytałam, to chyba lepiej w ogóle go nie używać.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205892
Udostępnij na innych stronach

do frytek używam oleju palmowego, ale nie wiem czy tutaj by się nadał?

Skąd palmowy olej, skoro nawet o dobrą sól trudno?

 

Chodzi mi po głowie pomysł, aby z pączkowego ciasta nie smażyć pączki, ale upiec ciasto.

 

Powinno urosnąć jak cycki Dody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205895
Udostępnij na innych stronach

A mnie przy sobocie zachciało się smażyć pączki.

:clap: :thumbsup:

Małgoś a co to za garnek masz ? Czy to głębsza patelnia ? Mi się jeszcze nie udało, żeby ta otoczka jasna wyszła :(

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205901
Udostępnij na innych stronach

Małgoś a co to za garnek masz ? Czy to głębsza patelnia ?

To dość głęboka patelnia (bez rączki za to z uszami)..akurat idealna do smażenia pączków :grin: .

W tamtym roku przedobrzyłam i smażyłam w żeliwnym WOK-u ..niestety zapomniałam,że w tak wyprofilowanym garze inaczej się rozkłada temperatura :blush: ..a więc nieco musiałam się nagimnastykować. W tym roku smażyłam już w tej patelni..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205903
Udostępnij na innych stronach

A mnie przy sobocie zachciało się smażyć pączki. :mellow:

Śliczne pączusie Małgosiu... :thumbsup: :clap: dobrze że się nie poddałaś po zeszłorocznej próbie. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5274-ciasto-p%C4%85czki-abratka/page/17/#findComment-205909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.