Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem bo w kielbasach czasami mam twarda skorke i dzieciaki mi marudza i nie wiem czym to jest spowodowane???

Nie wiem czy aby zbyt dlugo nie osuszam??Lub moze zle przygotowuje flaka???

 

Pozdro

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/
Udostępnij na innych stronach

w kielbasach czasami mam twarda skorke

Nic nie napisałes jak przygotowujesz jelita... ale ja za radą kilku światłych osób z tego forum, moczę jelita przed samym nadziewaniem w ciepłej wodzie, (ok 40 stopni), przez 15-20 minut. I nie mam takiego problemu :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/#findComment-149673
Udostępnij na innych stronach

wstepnie plucze jelita przez 10 minut(aby pozbyc sie soli) natsepnie mocze okolo 40-60 minut a pozniej pakuje z tym ze moze te ostatnie to sie mocza juz jakies 2 godzinki ale to juz nie ma chyba wiekszego znaczenia

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/#findComment-149676
Udostępnij na innych stronach

A ja moczę jelita przez 12h w wodzie o temp. pokojowej i nigdy nie były twarde.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/#findComment-149679
Udostępnij na innych stronach

szczeciniasty No to robisz wszystko dobrze... ja tez płucze i mocze ze dwie godziny ale ostatnie 15-20 minut moczę w ciepłej wodzie, i nadziewam... skóra nie jest twarda, nie jest tez gumowata, taka akurat :) a jak podpiekę kiełbase mocniej to jest fajnie chrupiąca :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/#findComment-149681
Udostępnij na innych stronach

nie wiem gdzie jest ta granica

To spróbuj zgodnie z recepturą, poczytaj. Zależy w jakiej temperaturze następuje osadzanie. Przeanalizuj przepisy dokładnie i wszystko stanie się jasne.Tutaj przykład: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1179
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/#findComment-149686
Udostępnij na innych stronach

szczeciniasty, Czasami są takie jelita, że będą twarde po dopieczeniu w wędzarni. Ja płukam 15 minut w ciepłej wodzie, potem bieżąca na koniec. W kiełbasach zapiekanych mogą wystąpić twarde jelita, dlatego parzę kiełbasy i powtórnie podwędzam. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby parzona kiełbasa miała twardą skórkę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/#findComment-149690
Udostępnij na innych stronach

Jaki jest cel osadzania?

Zapraszam do lektury:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178&page=

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5294-gdzie-robie-blad/#findComment-149693
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.