Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 

Poniżej kilka wędlin ostatnio popełnionych przeze mnie :)

 

Baleron - jeszcze nie sparzony

 

 

Szynka

 

 

Polędwica surowa

 

 

Polędwica wiejska parzona

 

 

Kabanosy (po dwóch tygodniach sezonowania)

 

 

 

I mój ostatni zagrychowy hicior :):

 

Zagrychowe warkocze

 

 

 

 

.... a w wędzarni już drugi dzień wędzę baleron na zimno. Nie wiem czy cos to da ale planuję tak powędzić go z 5 dni po 10 h. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 

Pozdrawiam smacznie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

Koszu,

Bardzo ładne wędzenie :clap:

Aż chce się jeść :thumbsup:

czy kabanosy nie są trochę za chude?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150260
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję :)

 

Po dwóch tygodniach wiszenia w piwnicy tak wlasnie wygladają :) Nie mniej smak jest niesamowity :)

 

[ Dodano: Pią 04 Mar, 2011 20:40 ]

hahaha teraz tak myśle ze może chodziło o chude = nietłuste a nie chude = cienkie :) ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150261
Udostępnij na innych stronach

chodziło o chude = nietłuste

Zgadłeś.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150262
Udostępnij na innych stronach

Piękne wędzonki Koszu :thumbsup: :clap:

Że tak długo udało Ci się utrzymać te kabanosy..

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150264
Udostępnij na innych stronach

hahahaha :) Barwo Koszu :) To chyba efekt przepracowania i przedymienia :)

 

EAnno szanowna. Kabanosy robiłem pierwszy raz w życiu. Dałem do nich tylko mięso z łopatki 2,9 kg + 0,3 kg podgardla. Taki eksperyment. Następnym razem zrobię je bardziej tłuste i nieco bardziej pikantne. Dodalem do nich węgierską paprykę słodką i trochę papryki ostrej. Okazało sie, że tej ostrej mogło być więcej.

 

Następnym razem sie poprawię :)

 

[ Dodano: Pią 04 Mar, 2011 20:57 ]

Halusiu a zgadnij co to jest :)

 

 

 

:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150265
Udostępnij na innych stronach

Halusiu a zgadnij co to jest :)

Wygląda mi to na '' moją '' kiełbasę :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150272
Udostępnij na innych stronach

Witam sobotnio szanowną Brać.

 

Kurcze jak to mój tato mówił "tak fajnie żarło i zdechło"

 

Po rozkrojeniu sparzonych baleronów okazało się, że po pierwsze mam szare, niedopaklowane oczko (ale to moja wina bo nie robilem nastrzyku) ale co gorsza mam to samo co od jakiegoś czasu. Mianowicie po przekrojeniu wycieka z balerobów i szynek jakis sok. W przypadku baleronów, z tego tluszczu pomiędzy miesniami wycieka cos czerwonego. Nie wiem czy to krew czy solanka. W każdym razie porażka maksymalna. Mięśnie z tym tluszczem wcale sie siebie nie trzymaja. Wędzonka nie jest zbita. W przypadku szynki kolor jest ok ale po przekrojeniu można powiedzieć że mieso się poci... Jeżeli chodzi o proces osuszania to mięso ociekalo 24 h na dodatek skierowane na nie byly przez caly czas dwa wentylatory. Przed sznurowanie mieso bylo suche jak pieprz. potem godzinę osuszalem w wędzarni. Mięso w czasie wędzenia nie pociło się . Na suficie wędzarni nie bylo żadnych skroplin ani nic. A tu w środku ten p...ony płyn. Kurcze już mam dość.

 

Miał ktoś może taki problem? Pewnie nie. To znak, że mam sprzedac wędzarnie i zapomnieć o temacie....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150346
Udostępnij na innych stronach

Koszu,podaj czasy i tempeatury wędzenia oraz parzenia a szczególnie parzenia.

Czy mierzyłeś temp.w środku wędzonki na koniec parzenia?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150352
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o proces osuszania to mięso ociekalo 24 h na dodatek skierowane na nie byly przez caly czas dwa wentylatory

Mięso powinno ociekać "swobodnie", beż żadnych wentylatorów.

Ociekanie to nie jest osuszanie.

 

Dodatkowo mogłeś trafić na mięso z wadą, które "nie trzyma wody".

Poczytaj ten temat:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=766

z naciskiem na wadę PSE - może ten artykuł pomoże Ci lepiej dobierać mięso przy zakupie.

Głowa do góry!

 

No chyba, że Twoim celem jest uzyskanie wyrobów podobnych do "sklepowych" :rolleyes:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150353
Udostępnij na innych stronach

Koszu,podaj czasy i tempeatury wędzenia oraz parzenia a szczególnie parzenia.

Ociekanie z osuszaniem (wentylatory): temp 9 stopni, czas 24 h

Osuszanie w wędzarni: temp 43-46 stopni, czas 1:15 h

Wędzenie: temp 53-56 stopni - 4 h.

Parzenie: temp 97 stopni - 12 minut, temp 80 stopni - 1:15 do uzyskania w środku batonu 68 stopni.

Hartowanie: zimna, bieżąca woda 2 minuty, potem do pomieszczenia o temp 6 stopni.

 

Termometry bagnetowe - szt 2 , w dwóch różnych batonach.

 

Masakra. Naprawdę masakra. Ja nie wiem czy można coś lepiej jeszcze robic......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150357
Udostępnij na innych stronach

Masakra. Naprawdę masakra.

No ale co jest tak naprawdę Twoim zdaniem tą "masakrą" ? ;)

Daj zdjęcia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150358
Udostępnij na innych stronach

Mięso powinno ociekać "swobodnie", beż żadnych wentylatorów.

Myślisz, że to może być przyczyną wypuszczania soków i nie trzymania się w "zbitości" ? :)

 

Kurcze na początku nie stosowalem wentylatorów. mięso ociekało swobodnie a jak wkladalem do wędzarni to byly delikatnie mokre. W wędzarni sie dosuszyły i nie przypominam sobie, żebym mial taki problem z tymi sokami. hmmmm

 

Ale z drugiej strony to skoro mięso jest naprawdę suche po tym moim 24h osuszaniu to skąd nagle z nich wycieka płyn?

 

Naprawdę nie wiem juz ......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150360
Udostępnij na innych stronach

skoro mięso jest naprawdę suche po tym moim 24h osuszaniu

Sucha zewnętrzna powierzchnia z pewnością nie pomaga wydostawaniu się wody ze środka.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150361
Udostępnij na innych stronach

No ale co jest tak naprawdę Twoim zdaniem tą "masakrą"

Po pierwsze - wyciek czerwonego płynu - wygląda to mega nieapetycznie

Po drugie - wędzonka jest wilgotna i miękka, ciężko ukroić plasterek

Po trzecie - jak już ukroję plasterek tego baleronu to rozwala się na tym tłuszczu, rozszczepia się na poszczególne mięśnie.

 

:( z szynka kulką mam to samo. po przekrojeniu robi sie wilgotna i jak ja ściśniesz to pojawiają się krople płynu.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150362
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze - wyciek czerwonego płynu

Daj zdjęcie.

 

Po drugie - wędzonka jest wilgotna i miękka

Moim zdaniem to jest zaleta. :cool: Po kilku dniach trzymania na talerzyku w lodówce będzie już bardziej sucha i twarda ;)

 

jak już ukroję plasterek tego baleronu to rozwala się na tym tłuszczu, rozszczepia się na poszczególne mięśnie.

A jak myślałeś że powinno być ?

Przecież nawet te "sklepowe" się w tych miejscach nie trzymają:

 

http://www.opinie.senior.pl/zdjecia/Wedliny-sredniotrwale/Baleron-wedzony-Wiejskie-Smaki-36113-big.jpg

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150366
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kurcze tym razem nei robilem nastrzyku bo myślałem, że to ten nastrzyk potem mi wypływa.

 

BonAir bardzo ci dziękuję za swoje uwagi chyba przedobrzyłem z tymi wentylatorami. Pierwsze wędzenie robilem bez wentylatorów. Tradycyjne ociekanie i suszenie w wędzarni. Kolejne robilem tak że ociekanie bylo swobodne a dopiero po zasznurowaniu na jakas godzine dwie włączałem wentylatory. W pierwszym i drugim przypadku wędzonki były superowe.

 

Potem chciałem zrobic jeszcze lepiej wiec wentylatory puszczałem na cala noc , na caly okres ociekania/osuszania i zaczęły mi się robic takie własnie jaja..

 

Mam nadzieje, że to jedyna przyczyna moich problemów

 

Dziękuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150369
Udostępnij na innych stronach

Koszu,

Z Twojego opisu wnioskuję, że wędzonki masz niedoparzone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150371
Udostępnij na innych stronach

Koszu ogólnie piękne wyroby super baleron nie tłusty i nie żylasty może trochę za mało parzony?? Ale ogólnie super.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150374
Udostępnij na innych stronach

Koszu,a termometr to Ty miarowałeś?

Wszystkie znaki na ziemi mówią,że masz wędzonki niedoparzone.

Być może podczas Twojego osuszania powstała warstwa zewnętrzna wędzonek tak twarda,że nie pozwoliła na ociekanie,ale to tylko moje przypuszczenie.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150376
Udostępnij na innych stronach

Z Twojego opisu wnioskuję, że wędzonki masz niedoparzone.

Wędzonki niedoparzone, w drugiej fazie parzenia jak nie lubisz mokrych i trochę surowych, trzymaj temperaturę 82-85stopni.

 

termometr to Ty miarowałeś?

O tym nie wspomnę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5310-moje-przedweekendowe-wyroby/#findComment-150378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.