Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

 

-ser żółty gouda

-rozmaryn

-tymianek

-ostra papryka

 

Przygotowanie:

 

Ser pokroić z plastry ok. 2 cm. Natrzeć z obu stron ziołami. Ułożyć na tacy do grillowania. Wędzić 10-12h zimnym dymem.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W najbliższy weekend zamierzam pierwszy raz wędzić żółty ser. Chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach, jeśli macie takie.

Ser kupiony, różne gatunki. Wiem, że na zimno raczej, gorący chyba "popłynie" :wink:

Wolałbym wędzić w całości, pokrojenie wymaga większej ilości miejsca, a wsadu będzie dużo.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165157
Udostępnij na innych stronach

Ja wędzę razem z wędzonkami ,czyli dymem 45-55 C z tym ,że zawijam go w folię celulozową i wkładam do siatki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165164
Udostępnij na innych stronach

Nie.To jest folia w której można parzyć i wędzić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165167
Udostępnij na innych stronach

Arku a nadadzą sie di tego osłonki białkowe.

Nie wiem nie stosowałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165184
Udostępnij na innych stronach

koledzy a jesli sie sera nie pokroi...tzn żeby był w kostce całej po wędzeniu...to przejdzie dymem czy nie ma co liczyć???a nurzać go w jakichś przyprawach? no ale w środku i tak przyprawami nie przejdzie przecież?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165346
Udostępnij na innych stronach

W temacie "ser twarogowy..." wspomniałem, że właśnie uwędziłem ser żółty. Pierwsze degustacje wypadają pomyślnie, ale wolałbym aby był bardziej "zadymiony". Może folia zbyt szczelna :question: może 3 godz to zbyt mało :question: ale i tak się zajadam :thumbsup:

Następne wędzenie i małe poprawki wprowadzę

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165384
Udostępnij na innych stronach

Ser żółty i inne smakołyki czekają na wędzenie

 

 

Chyba jednak folia była zbyt szczelna, chociaż po nocy w lodówce jakby nabierał smaku

 

 

Muszę popracować nad tym serem :!:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165429
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

DZIADEK MACIEK, Serek wygląda OK! :thumbsup: Uwielbiam wędzony serek! A jak ze smakiem? Jest smaczek wędzonki? :cool:

Jutro wędzę kiełbachę i mam już przygotowaną kilogramową kostkę serka, więc się zobaczy jak to jest :) Jutro wrzucę fotorelację :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174825
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK MACIEK, W temacie jest wrażenie zimnym dymem a skóra zimnym to po co Ci folia na żółtym serze ?

20-28st i nie popłynie ..... Ale ze zdjęć wedzenia , asortymentu i efektu wynika ze te 3 godziny to wedziles ale gorącym nie zimnym dymem :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174829
Udostępnij na innych stronach

roger, ja podpiąłem się pod temat,ale później zbiła mnie z tropu wypowiedź Arkadiusza. :) W sumie gdyby temat był "Wędzenie sera zimnym i (lub) gorącym dymem", nie byłoby zamieszania :)

Ja mam zamiar tak jak i on uwędzić ser na równi z kiełbasą, tzn w tym samym czasie i tej samej temperaturze. Ser już zawinięty w folię celulozową, więc tylko czekać na efekty. Pozdrawiam :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174833
Udostępnij na innych stronach

Pełna zgoda co do tematu. Ser żółty wędziłem 3 godz, reszta, a głównie kurczaku były duuuużo dłużej.

Dlaczego w folii--na wszelki wypadek, gdyby temperatura poszła w górę, co jak się okazało było słusznym posunięciem.

W mojej murowanej, dużej, trudno jest utrzymać niską temperaturę, korzystając tylko z drewna, ja mam z tym problem. Robię co mogę, ale czasami zajmę się czymś, np koszeniem i po robocie, temperatura rośnie.

Co innego teraz, w domu, w Borniaku.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174835
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam,

W sobotę planuję wędzić ser żółty. Poprzednio wędziłem go z dodatkiem tymianku, rozmarynu i papryki ostrej - było ok.

Teraz pytanie : jakie jeszcze zioła można użyć?

I czy jest sens moczyć ser w solance ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260459
Udostępnij na innych stronach

W sobotę planuję wędzić ser żółty. Poprzednio wędziłem go z dodatkiem tymianku, rozmarynu i papryki ostrej - było ok.

Teraz pytanie : jakie jeszcze zioła można użyć? I czy jest sens moczyć ser w solance ?

Wydaje mi się ,że ser żólty jest już słony więc moczenie w solance raczej zbędne. A co do ziól to możesz użyć czosnek , kminek , zioła prowansalskie - próbuj :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260482
Udostępnij na innych stronach

gdzieś czytałem że można moczyć ser przez 12 h w solance 8-10%,

Pewien jesteś ,że dotyczyło to żółtego sera ? Owszem przed wędzeniem "moczymy" w solance przez kilka godzin ale sery ogólnie mówiąc "białe" .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260491
Udostępnij na innych stronach

:grin: czarnuszka,kozieradka,mięta,ziarna pieprzu (zielone,czarne,czerwone,białe),bazylia,oregano......itd.w zależności od upodobań. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260493
Udostępnij na innych stronach

faktycznie biały :grin: czytałem ten artykuł : http://jmblog.pl/wedzony-ser-twarogowy-przepis/ i nawet wiedziałem że jest o serze białym ale jakoś mi się skojarzyło z żółtym nie wiedzieć czemu...

 

w każdym razie wędzę i żółty i biały, zdam fotorelację również.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260525
Udostępnij na innych stronach

faktycznie biały :grin: ... w każdym razie wędzę i żółty i biały, zdam fotorelację również.

To jeśli mogę Ci poradzić w kwestii "białego" - to kup serek typu włoskiego np Capri czy Pilos w Lidlu ,włóż na noc do solanki 8% ,rano po wyciągnięciu obtocz w ziołach i do wędzenia :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260527
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.