karolszymczak Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2011 Składniki: -ser żółty gouda -rozmaryn -tymianek -ostra papryka Przygotowanie: Ser pokroić z plastry ok. 2 cm. Natrzeć z obu stron ziołami. Ułożyć na tacy do grillowania. Wędzić 10-12h zimnym dymem. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2011 A szybciej by nie szło? :devil: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-150452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lipca 2011 W najbliższy weekend zamierzam pierwszy raz wędzić żółty ser. Chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach, jeśli macie takie. Ser kupiony, różne gatunki. Wiem, że na zimno raczej, gorący chyba "popłynie" :wink: Wolałbym wędzić w całości, pokrojenie wymaga większej ilości miejsca, a wsadu będzie dużo. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lipca 2011 Ja wędzę razem z wędzonkami ,czyli dymem 45-55 C z tym ,że zawijam go w folię celulozową i wkładam do siatki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lipca 2011 Dzięki, jakie proste zabezpieczenie na wyższą temperaturę.Będzie więc jedno wędzenie z mięskiem :wink: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lipca 2011 Nie.To jest folia w której można parzyć i wędzić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lipca 2011 Arku a nadadzą sie di tego osłonki białkowe. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lipca 2011 Arku a nadadzą sie di tego osłonki białkowe. Nie wiem nie stosowałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lipca 2011 Mam pytanko ile się wędzi taki serek w folii ??? I jaki efekt, oraz jaki ser najlepszy waszym zdaniem ?? Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lipca 2011 koledzy a jesli sie sera nie pokroi...tzn żeby był w kostce całej po wędzeniu...to przejdzie dymem czy nie ma co liczyć???a nurzać go w jakichś przyprawach? no ale w środku i tak przyprawami nie przejdzie przecież? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lipca 2011 niedobry78, przejdzie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lipca 2011 W temacie "ser twarogowy..." wspomniałem, że właśnie uwędziłem ser żółty. Pierwsze degustacje wypadają pomyślnie, ale wolałbym aby był bardziej "zadymiony". Może folia zbyt szczelna :question: może 3 godz to zbyt mało :question: ale i tak się zajadam :thumbsup: Następne wędzenie i małe poprawki wprowadzę Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lipca 2011 o.k dzięki chłopaki...a przyprawiać czymkolwiek jest sens?? a żółty ser też sole przed wędzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Lipca 2011 Ser żółty i inne smakołyki czekają na wędzenie Chyba jednak folia była zbyt szczelna, chociaż po nocy w lodówce jakby nabierał smaku Muszę popracować nad tym serem :!: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-165429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Września 2011 DZIADEK MACIEK, Serek wygląda OK! :thumbsup: Uwielbiam wędzony serek! A jak ze smakiem? Jest smaczek wędzonki? Jutro wędzę kiełbachę i mam już przygotowaną kilogramową kostkę serka, więc się zobaczy jak to jest Jutro wrzucę fotorelację Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Września 2011 DZIADEK MACIEK, W temacie jest wrażenie zimnym dymem a skóra zimnym to po co Ci folia na żółtym serze ? 20-28st i nie popłynie ..... Ale ze zdjęć wedzenia , asortymentu i efektu wynika ze te 3 godziny to wedziles ale gorącym nie zimnym dymem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Września 2011 roger, ja podpiąłem się pod temat,ale później zbiła mnie z tropu wypowiedź Arkadiusza. W sumie gdyby temat był "Wędzenie sera zimnym i (lub) gorącym dymem", nie byłoby zamieszania Ja mam zamiar tak jak i on uwędzić ser na równi z kiełbasą, tzn w tym samym czasie i tej samej temperaturze. Ser już zawinięty w folię celulozową, więc tylko czekać na efekty. Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Września 2011 Pełna zgoda co do tematu. Ser żółty wędziłem 3 godz, reszta, a głównie kurczaku były duuuużo dłużej.Dlaczego w folii--na wszelki wypadek, gdyby temperatura poszła w górę, co jak się okazało było słusznym posunięciem.W mojej murowanej, dużej, trudno jest utrzymać niską temperaturę, korzystając tylko z drewna, ja mam z tym problem. Robię co mogę, ale czasami zajmę się czymś, np koszeniem i po robocie, temperatura rośnie.Co innego teraz, w domu, w Borniaku. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-174835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z33 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Witam,W sobotę planuję wędzić ser żółty. Poprzednio wędziłem go z dodatkiem tymianku, rozmarynu i papryki ostrej - było ok. Teraz pytanie : jakie jeszcze zioła można użyć?I czy jest sens moczyć ser w solance ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Stycznia 2013 W sobotę planuję wędzić ser żółty. Poprzednio wędziłem go z dodatkiem tymianku, rozmarynu i papryki ostrej - było ok. Teraz pytanie : jakie jeszcze zioła można użyć? I czy jest sens moczyć ser w solance ?Wydaje mi się ,że ser żólty jest już słony więc moczenie w solance raczej zbędne. A co do ziól to możesz użyć czosnek , kminek , zioła prowansalskie - próbuj :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z33 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Stycznia 2013 gdzieś czytałem że można moczyć ser przez 12 h w solance 8-10%, ale chciałem zapytać praktyków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2013 gdzieś czytałem że można moczyć ser przez 12 h w solance 8-10%,Pewien jesteś ,że dotyczyło to żółtego sera ? Owszem przed wędzeniem "moczymy" w solance przez kilka godzin ale sery ogólnie mówiąc "białe" . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2013 :grin: czarnuszka,kozieradka,mięta,ziarna pieprzu (zielone,czarne,czerwone,białe),bazylia,oregano......itd.w zależności od upodobań. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z33 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Stycznia 2013 faktycznie biały :grin: czytałem ten artykuł : http://jmblog.pl/wedzony-ser-twarogowy-przepis/ i nawet wiedziałem że jest o serze białym ale jakoś mi się skojarzyło z żółtym nie wiedzieć czemu... w każdym razie wędzę i żółty i biały, zdam fotorelację również. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Stycznia 2013 faktycznie biały :grin: ... w każdym razie wędzę i żółty i biały, zdam fotorelację również.To jeśli mogę Ci poradzić w kwestii "białego" - to kup serek typu włoskiego np Capri czy Pilos w Lidlu ,włóż na noc do solanki 8% ,rano po wyciągnięciu obtocz w ziołach i do wędzenia :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5319-ser-w%C4%99dzony-zimnym-dymem/#findComment-260527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.