Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uwędziłem boczek - 6 godz. w temp. 40-50 stopni , na koniec pół godziny 70-80 stopni moim ulubionym drewnem olszynowym. Jest miękki bez parzenia.

To taki pyszny stwór - robię go systematycznie. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66650
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

To taki pyszny stwór

pis67, boczuś piekny. Ja wędziłem ostatnio 7 godzin, warto było czekać. Twierdzę, że boczek to jest najlepszy kawałek z prosiaka. A kto myśli inaczej... mogę się z nim spotkac na udeptanej ziemi :wink:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66654
Udostępnij na innych stronach

Twierdzę, że boczek to jest najlepszy kawałek z prosiaka.

 

A zwłaszcza cieplutki, tylko co wyjęty z wędzarki. :tongue: :tongue: :tongue:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66657
Udostępnij na innych stronach

To taki pyszny stwór

pis67, boczuś piekny. Ja wędziłem ostatnio 7 godzin, warto było czekać. Twierdzę, że boczek to jest najlepszy kawałek z prosiaka. A kto myśli inaczej... mogę się z nim spotkac na udeptanej ziemi :wink:

Zgadzam się z Radziem, a za boczkiem idzie goloneczka :grin:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66659
Udostępnij na innych stronach

a za boczkiem idzie goloneczka :grin:

A jak tego zabraknie to już nie wiadomo z jakiej okazji czytać :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Wtedy pozostaje niezastąpiony, niezawodny, dyżurny - OGÓREK KISZONY :grin:

(najważniejsze żeby było co czytać)

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66663
Udostępnij na innych stronach

To taki pyszny stwór

pis67, boczuś piekny. Ja wędziłem ostatnio 7 godzin, warto było czekać. Twierdzę, że boczek to jest najlepszy kawałek z prosiaka. A kto myśli inaczej... mogę się z nim spotkac na udeptanej ziemi :wink:

Jak zawsze masz rację. Ja również lubię boczek wedzony na zimno, dosyć długo i jeszcze troche podsuszony. Kroi sie go na cienitkie plasterki, rewelacja.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66670
Udostępnij na innych stronach

To taki pyszny stwór

Twierdzę, że boczek to jest najlepszy kawałek z prosiaka.

a za boczkiem idzie goloneczka

POPIERAM POPIERAM POPIERAM

kurde zgłodniałem, gdzie mój boczek ?!

Pozdrawiam stolarzM.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66682
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Uwędziłem boczek - 6 godz. w temp. 40-50 stopni , na koniec pół godziny 70-80 stopni moim ulubionym drewnem olszynowym. Jest miękki bez parzenia.

To taki pyszny stwór - robię go systematycznie. :grin:

 

 

Pis, a ty go na pewno nie parzyłeś?

Bo ten na ostatnim zdjęciu trochę ciemniejszy ci wyszedł, wgląda jak parzony?

Jeśli zdjęcie 2 i 3 to ten sam wyrób, to ja chyba mam problem z oczami :???:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66686
Udostępnij na innych stronach

zdjęcie 2 i 3 to ten sam wyrób

Zdjęcie trzecie bez lampy, dlatego ciemniejszy wygląd. Nie parzę boczku wędzonego-nie ma potrzeby. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-66707
Udostępnij na innych stronach

Tak Panowie potwierdzam,- boczek to najlepszy kawałek świnki.

 

Żeby jednak można było go jeść bez oporu (żujliwości) trzeba go piec w wędzarni

 

przez 2 godz w temperaturze co najmniej 120 stopni.

 

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67444
Udostępnij na innych stronach

I tu zgodziłbym się z poprzednikiem.

Ostatnim wędzeniem dopuściłem temp. do prawie max 195 stopni, ale nie wiem na jak długo i ile minut Ale wyszedł prawie rozpuszczalny w ustach,gardzo smaczny i mięciutki,

tylko że był dość tłusty i bez sparzania.

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67456
Udostępnij na innych stronach

A ja w parę dni temu wędziłem szyneczki i boczki. Szynki wyjąłem po 3,5 godz, poczym "dowaliłem do pieca" i przez 40 min w 125*C dopiekałem boczki. Wyszedł IDEAŁ, choć myślę, że jakieś 10% masy tłuszczu to wykapało na dno wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67457
Udostępnij na innych stronach

Ja podpiekam po wędzeniu właściwym w temp. 70 do 85 stopni przez 20-30 min. Nie wytapia się, spadnie czasem kilka kropel tłuszczu. To wystarcza by był miękki. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67459
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

choć myślę, że jakieś 10% masy tłuszczu to wykapało na dno wędzarni.

Szkoda tłuszczyku . Temperatura pieczenia za wysoka .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67464
Udostępnij na innych stronach

Szkoda tłuszczyku . Temperatura pieczenia za wysoka

rzecz gustu :-) Ja wole raaczej chudo, niż tłusto. A temperatura sprzyjała temu. Wg mnie nie było to aż tak ciepło, aby obawiać się "kancerogenności" :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67468
Udostępnij na innych stronach

Piekę boczki zawinięte w folie alu, i po przestudzeniu znajduję w foli

 

nie więcej jak łyżkę wytopionego tłuszczu, nie wiem jakim cudem

 

salwado ma ubytki 10%.

 

A nawet jakby, to tak upieczony boczek wart jest tej straty.

 

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67472
Udostępnij na innych stronach

Czyli z tego wynika że np.2kg kawałek boczku przebywa w wędzarni ok.8godzin,w temp od 80 do 120 stopni?Proszę o wyjaśnienie niejasności.W tym miesiącu moja żona

ma imieniny-będą gościa na działce.Chciałem zabłysnąc i podać wędzonego kurczaka ( tu wszystko jest jasne,zrobię wg.przepisu Dziadka) i właśnie boczek (boczki).Będę wdzięczny na każdą pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67501
Udostępnij na innych stronach

Witaj kusy!

 

Czas wędzenia boczku zależy od Ciebie tz. jeżeli lubisz boczki jasne to wystarczy wędzić w gorącym dymie(45-55 st.) przez 2 godz.

Po wędzeniu owiń boczek folią, podnieś temp. do 120 st. i piecz go 1,5 do 2 godz.

(to zależy od grubości).

Owijamy folią aby wędzonka nie ściemniała podczas pieczenia.

Życzę Ci miłego wypoczynku na działce, i smacznych wędzonek.

 

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67508
Udostępnij na innych stronach

kusy,

jak widzisz, co człowiek, to inna metoda :-)

 

Ja boczek robię tak:

 

- peklowanie wg tabeli dziadka 10-12 dni

- opłukanie, ale nie moczenie

- ociekanie przez kilka godzin (najczęściej w nocy w garażu)

- osuszanie przez mniej więcej 45 min. w wygrzanej wędzarni. Tyle wystarczy, bo boczusie są praktycznie suche już po całonocnym ociekaniu, ale wiadomo, że zrosić się potrafią po włożeniu do ciepłej wędzarni

- wędzenie w temp. 40*C przez 3-3,5 godz.

- dopiekanie w temp. 110-120*C przez niecałą godzinę. W tym ostatnim etapie trochę się tłuszczu wytopi, ale to wg mnie żadna strata.

 

Najlepszy jest zaraz po wyjęciu z wędzarni, jeszcze ciepły, gdy tłuszczyk po palcach i nożu spływa :-). Ustaw się tak z czasem, aby właśnie ten kulminacyjny moment wypadł na Twoją "godzinę zero" :-)

Zapewniam Cię, że nawet najwięksi wrogowie tłustych wędlin nie odmówią sobie choćby spróbowania tego specjału.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67511
Udostępnij na innych stronach

Salvado!Serdeczne dzięki.Zrobię dokładnie wg Twojego przepisu.Problem bedzie tylko z peklowaniem przez 12dni.O ile pamietam to powonno się odbywać w chłodnym pomieszczeniu.A u mnie to tylko lodówka do tego się nadaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67512
Udostępnij na innych stronach

A u mnie to tylko lodówka do tego się nadaje

No tak, ja w garażu mam swoją podręczną lodóweczkę i nie mam problemu z temperaturą.

 

Może w takim razie pójdź w suche peklowanie? Większa szansa, że żonka Cię ze swojej lodówki nie wyrzuci :-) Ile dni zostało do "godziny zero"?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67513
Udostępnij na innych stronach

Może w takim razie pójdź w suche peklowanie?

Z tym że pamiętaj, że w tym przypadku boczek wyjdzie mniej soczysty.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/533-grubo%C5%9B%C4%87-boczku/page/2/#findComment-67514
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.