Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

andrzej k Rozumiem to co napisałeś, lecz ja naprawdę wiem o czym mówię i myślę. kaszanka z zawartością kaszy i krojonych w kostkę bułek. Fakt ten potwierdził mój brat, który mówi, że jeszcze z10 lat temu jadł taką kaszankę w okolicach Krotoszyna. Nie wiem może to tylko taki w skali mikro wybryk regionalny ale 'siedzi mi to w głowie' :facepalm: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524116
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem może to tylko taki w skali mikro wybryk regionalny ale 'siedzi mi to w głowie' :facepalm:

 

 

Zapewne jak mówisz to i tak było . :D  Moim zdaniem każdy " wiejski " masarz  żeby zaistnieć , mieć więcej zleceń ,   musi albo powinien mieć coś w " rękawie " :)

 

Gorąco pozdrawiam

 

 P.S.   Nic nie stoi na przeszkodzie jak przy produkcji kaszanki możesz kilka takich parek kaszanki z bułką  zrobić . :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524124
Udostępnij na innych stronach

Ano zgadzam się z Tobą i przy najbliższej okazji spróbuję coś "wysmyczyć". o efektach poinformuję. A tak nawiasem mówiąc myślałem,że Ty jako "poznaniak" możesz coś na ten temat wiedzieć. Pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524175
Udostępnij na innych stronach

Kotunia ja pochodze z okolic Krotoszyna i u nas zawsze rzeznik robil bulczanke.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524228
Udostępnij na innych stronach

Ok Karolu. Nie będę, kruszył kopii o coś co mi się tylko gdzieś tam z tyłu "łeba" kołacze. Jak zaznaczyłem wcześniej, mnie się tak to kojarzy, może to ju z skleroza :D , oczywiście moja. Pozdrawiam, myśląc, ze nie nadwyrężyłem twojej cierpliwości, ale jakby co, to przepraszam! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524276
Udostępnij na innych stronach

Czytam tak wasze posty i wspomnienia wróciły. Faktycznie w okolicy Leszna tak jak pisze Kotunia kaszanka była z dodatkiem bułki.

U nas robiło się kaszankę  na kaszy jęczmiennej, a nie na gryczanej jak to większość kraju czyni. Z tego co pamiętam to jeden rzeźnik dokładnie taką kichę robił. Było to dawno a ja byłem małym dzieckiem wiec nie wiem dokładnie jak wyglądała produkcja.

Pamiętam za to smak. Mocno pieprzna i z dużą ilością majeranku. Na przekroju widać było nie tylko kasze ale również kawałki bułki. Musze podpytać babcie może będzie kojarzyć jak przygotowywali tą bułkę do dodania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524281
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Ci Jojo , bo już myślałem,że mi amnezja "zżarła" resztkę tego co się mózgiem zwie. Masz racje majeranek i pieprz- to było czuć. A smak? Niebo na podniebienie. Będę niedługo "kombinował cóś takiego zdziałać". Dam znać co z tego wyjdzie! :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524421
Udostępnij na innych stronach

Pochodzę z Podkarpacia. Robiło się kiszkę bułczaną u babci. Zamiast kaszy do masy z krwi i podrobów oddawano bułkę pokrojona w kostkę I cm i ususzoną. Bardzo lubiłem kroić bułkę i mielić pieprz podczas świniobicia. To było 30 lat temu :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524462
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będę niedługo "kombinował cóś takiego zdziałać".

 

 

To podpowiedz jaką bułkę dołożysz :  kostka suszona czy kostka zrumieniona na  patelni ala grzanka . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524464
Udostępnij na innych stronach

W Rawiczu (lata 70-80), był ten specjal do kupienia w formie "na luźno".

Produkt nie był w osłonkach.

Zakupiony kawałek wrzucano na patelnię, podsmażano i z purre, kiszona kapustą oraz zsiadłym mlekiem serwowane.

Kroilo się też na plastry jako zakaska albo obklad do pieczywa.

U niemiaszkow często to można kupić w polskich sklepach.

W plastrach dokładnie widać kawałki bułki.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524470
Udostępnij na innych stronach

W plastrach dokładnie widać kawałki bułki.

 

 

Jeżeli widać  to bułka - w kostkę jest zapewne podsmażana .

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524486
Udostępnij na innych stronach

Po konsultacjach rodzinnych ustaliłem , że bułka musiała być kupiona kilka dni przed świniobiciem i pokrojoną suszyli na piecu. U nas była dodawana do farszu bez smażenia, ale może w innych rejonach było inaczej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524533
Udostępnij na innych stronach

Ok . Jak tylko będę robił kaszankę to kilka pęt zrobię i się pochwalę :tongue::)

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524573
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak tylko będę robił kaszankę to kilka pęt zrobię i się pochwalę

 

To i ja spróbuję, choć raczej to nie będzie hit, muszę jeszcze drążyć tematy techniki wykonania takowego wyrobu .....  z bułą...  co by kminu nie było w finale...  czyli konsumpcji...  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524581
Udostępnij na innych stronach

Jutro będę w tzw. rodzinnych stronach to przeprowadzę "konsultacje"  na ten temat. Z tego co na dziś ustaliłem to było tak jak pisze Jojo. Bułka krojona w kosteczkę ususzona i podpieczona. Myślę, ze po 1 będę "mądrzejszy" i postaram się podzielić swoją wiedzą na forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524602
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bułka krojona w kosteczkę ususzona i podpieczona.

 

 

To mnie przekonuje . Jojo nie pisał że tak należy zrobić tylko zasygnalizował że być może w innych rejonach tak robiono

 

Jojo pisał o bułce krojonej i suszonej . :D  

 

Sprawa wyjaśniona . :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-524629
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

 

 

Mogę użyć kaszy w torebkach?

 

Zapewne możesz .... tylko ostatnio jest wiele informacji negatywnych o parzeniu ryżu i kaszy w torebkach plastikowych . Ponoć niektóre komponenty tych woreczków  rozpuszczają  się podczas parzenia . 

 

 Ja kaszę do kaszanki parzę w rosole po gotowaniu mies .... nie potrafię powiedzieć jak to zadziała na parzenie kaszy w woreczku .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-623929
Udostępnij na innych stronach

jak nie masz innej kaszy to wystarczy taka kasze poprostu wysypac z worka , ja wysypuje juz dawno bo nigdy mi sie nie uparzyla dobrze w tych workach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/11/#findComment-623931
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.