Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

do świąt jeszcze troszkę. Ile dni zamierzasz peklować?

Peklowanie10 dni wędzenie i do lodówki ze względu na ograniczenia czasowe przed świętami.

 

Pasztet jest z przepisu wnuczka tylko zmieniłem wkład mięsny dałem pół na pół udka z kurczaka i udziec z indyka.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/szukaj?searchword=pasztet+wnuczka&ordering=&searchphrase=all

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-155572
Udostępnij na innych stronach

a ja pekluję już tydzień wg Dziadka na 13-14 dni .bez nastrzyku , temp. mięsa 4 C . wędził będę piątek przed świętami . przewracam raz dziennie . Wcześnie zacząłem , ale trafiło się mięsko w dobrej cenie .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-155663
Udostępnij na innych stronach

tak ja wiem ,że tanie mięso psy jedzą , ale cena wynikała z tego ,że szynka i karkówka była do okrojenia , więc część poszło na mielone a to właściwe do peklowania . A kotlety :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-155737
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

świąteczne szyneczki i balerony peklowane bez nastrzyku wg tabeli Dziadka od 2-go kwietnia po dwóch tygodniach wymieniłem zalewę .Po wyjęciu z solanki moczyłem 15 minut , całą noc ociekały , później osuszane 45 minut i wędzone 3godziny 50-55 stopni parzone - zaraz ciepłe 10minut później 45 minut w 82 stopniach . Z racji wczorajszego piątku dopiero dziś przekroiłem baleron . W smaku super : soczysta i soli w sam raz . Nie zrobiłem fotki(szkoda :cry: ) ale po wyjęciu z wędzarni były różowe , a po parzeniu zrobiły się brunatne - jaka może być przyczyna . Tamten kolor bardziej przyciągał oko :wink:

 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-158031
Udostępnij na innych stronach

Z reguły wyroby wyjęte z wędzarni są znacznie jaśniejsze,niż te po sparzeniu.

Tak już jest i nic tu nie zmienimy :???:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-158032
Udostępnij na innych stronach

świąteczne szyneczki i balerony

Bardzo fajne wędzoneczki :) Kolorem po parzeniu sie nie przejmuj, zawsze troche ciemnieją :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-158053
Udostępnij na innych stronach

weryfikacja tego , co napisałem wcześniej . Baleron ok ale dziś pokroiłem szynkę . Soczysta , ale lekko przysłonawa . W związku z tym moje pytanie : wagowo około 1/3 mniejsza jak baleron (i pewnie stąd różnica w smaku) czy dłużej moczyć po wyjęciu z solanki ,czy dłużej parzyć i czy w tym wypadku nie straci swojej wilgotności ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-158226
Udostępnij na innych stronach

Dłuższe parzenie spowoduje ,że będzie wiórowata a i tak jej nie odsolisz.Moczenie dłuższe jej by pomogło.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-158228
Udostępnij na innych stronach

dzięki - tą zjemy jaka jest , ale to doświadczenie później przyniesie efekty :clap:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-158229
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dzisiaj zrobiłem trochę zimowej sałatki,wszystkie warzywa pochodzą z działki.

Jeśli dobra, to podaj przepis, z samego zdjęcia nie zabardzo widać co w środku :shock:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-170376
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

uwędziłem trochę kiełbasy

Ładne "trochę".

Jak tę kiełbaskę przyprawiałeś?

Szkoda, że zdjęcia są słabe i nie widać szczegółów :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5351-jacekn-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/2/#findComment-180434
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.