Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam Pokemon, czytam, ale najlepiej wypraktykować nawet kosztem zepsucia czegoś raz czy drugi (chociaż istnieje również podejście, że po co uczyć się na błędach, jak można na sukcesach).

Jelita namoczyłem, ale przyznam, że w kranówie.

Dzisiaj zacznę wędzić, zamierzam wędzić długo raczej zimnym dymem, może zrobię pół na pół czyli część ciepłym do sparzenia - zobaczę soie jaka różnica w smaku.

 

Tym bardziej że zroiłem nową wędzarnię, jescze dziewicza,

 

Pozdrawiam

krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152200
Udostępnij na innych stronach

Nie ma się co stresować.Ja jelita moczę 12h w kranówie o temp. pokojowej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152208
Udostępnij na innych stronach

Nestorze, o tym to juz nawet nie piszemy.

Pare dni temu dawałem bratu jelita, które były zasolone (w puszcze z wieczkiem) i stały w lodówce od dobrych 3 lat, jeśli nie więcej. Po otworzeniu puszki, zero zapachu, jelita cieniutkie i wysuszone na wiórki. Były problemy z ich rozplątaniem, jednak po kilkuminutowym namoczeniu odzyskały całkowicie swe właściwości. Stare, dobre polskie jelita. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152220
Udostępnij na innych stronach

Tak więc zacząłem wędzenie. Wędziło się kilka godzin w temperaturze 20-30 stopni, planuję kontynuować wędzenie zimnym dymem przez kolejne dni, z wyjątkiem porcji jak na zdjęciu, którą planuje sparzyć już teraz.

Pytanie: czy po sparzeniu tej porcji jeszcze podwędzić?

 

http://img708.imageshack.us/img708/1174/kielbasauwedz1.jpg

 

Jedną kiełasę z tego co widać już sparzyłem i nawet nie zdążyłem sfotografować w przekroju bo zniknęła.

Wydaje mi się że wszystko jest jak powinno być (nie ma pustych miejsc i oczek tłuszczu, bo chciałem chudą), konsystencja prawidłowa, nie rozpada się, ładnie kroi, smak rewelacja.

Kiełbasa składa się z 1,5 kg szynki kl I, 1 kg wieprzowiny kl II, 1 kg wołowiny kl II lub III (sam nie wiem), 0,6 kg słoniny.

 

Pytanie II: jeżeli powędzę jeszcze zimnym dymem przez 2-3 dni, to czy mogę powiesić w piwnicy do wyschnięcia i jaka może być trwałość takiej wędliny?

 

No i dzięki za wsparcie, bo bez Was i tego forum nic by nie wyszło :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152310
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem trochę chuda ta kiełbasa jak na podsuszanie.Moja ,ale bardziej tłusta wisi już drugi tydzień a była wędzona ciepłym dymem i tylko raz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152312
Udostępnij na innych stronach

Jolusia,jesteś pan czy pani???

 

No Jola to chyba pani :grin:

 

Naczynie w miarę dopasowane butelki by nie było można włożyć.Zalałam tak na prawdę solanką ale całkowicie proporcje zatraciło wszystko na oko robione było.W sumie wyszło całkiem fajnie,wszystkim smakowało ale chcę częściej robić wędliny i muszę dojść co zrobiłam nie tak,bo można zepsuć wyroby.

Pozdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152330
Udostępnij na innych stronach

Na początek musisz poczytać i to dokładnie kilka tematów na stronie głównej WB

Pokemon, chyba i ja poczytam, jeszcze nie czytałem, może się czegoś nauczę. :cool:

 

Wędziło się kilka godzin w temperaturze 20-30 stopni, planuję kontynuować wędzenie zimnym dymem przez kolejne dni,

Jeśli ta kiełbasa na focie wędzona kilka godzin zimnym dymem, to rzadki musiał być to dym, a szkoda też, że przekroju brak. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152333
Udostępnij na innych stronach

Rzadki. Tliło się od tak, dym leciał jednak cały czas; spaliłem raptem jeden klocek dębu średnicy 40 cm. Nie mogłem inaczej, bo spoiny wędzarni świeże, a zrębki do zagęszczania nie osuszone to nie używałem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-152340
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Czy za każdym razem trzeba peklować mięso ? jak jest róznica w smaku kiełbasy między zwykłym mięsem a mięsem pekowanym?? w sumie saletra lub pekolor to chemia....najwięcej boję się tego peklowania :???:

Pozdrawiam JanuszB

 

http://kompasklub.pl/index.php

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-158081
Udostępnij na innych stronach

Możesz kiełbase solić a nie peklować ,ale mięso nie będzie miało różowego koloru tylko szary.Obecnie w peksoli jest 6- cio krotnie mniej jak Ty to nazywasz trucizny niż jak byś użył saletry.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-158082
Udostępnij na innych stronach

a ile się trzyma mięso w pelosoli przed przystapieniem do robienia kiełbaski? to jest jakiś roztwór z wodą? chciałbym pierwszym razem zrobić "swojską "pyszną kiełbasę,myślę że na początek z ok 5kg mięsa,możesz podrzucić jakiś fajny przepis....oczywiście z tą peklosolą,boję się o zdrowie domowników żeby nie przedawkować peklosolą :???:

Pozdrawiam JanuszB

 

http://kompasklub.pl/index.php

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-158083
Udostępnij na innych stronach

Zanim zaczniesz tą kiełbasę robić to może skorzystasz z opcji szukaj i trochę poczytasz.Mięso na kiełbasę peklujemy na sucho.

 

[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 21:14 ]

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone

 

[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 21:16 ]

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5362-przymiarka-do-pierwszej-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-158087
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.