Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nie pytajcie o przepis , bo ostatnio piekę na czuja :grin:

Mieszanka mąki razowej żytniej , pszennej 650 , resztki żurkowej i pszennej 500 do tego woda , sól cukier i około 0,5l zakwasu . wygląda tak :

...a w smaku trochę kwaskowaty , czuć prawdziwym chlebem , skórka wypieczona . Okrągły piekłem w żeliwnym garnku :wink: Przymiarki do pieczenia bez formy i ... prawdziwego pieca chlebowego :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

• Odpowiedzi 486
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale fajne te wypieki tutaj macie!!! czuję w kościach że i ja muszę się zabrać zatakie specjały! pozdrawiam!
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!

a w smaku trochę kwaskowaty , czuć prawdziwym chlebem ,

jak na zakwasie i razowy to nie ma innej mozliwości :) :clap: :clap: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

pokemon15, z zakwasem i mąką będę miał tutaj trochę problemów ale może połaże do sklepów ze strefy wschodniej i coś mi się uda upolować to zgłoszę się do Ciebie po poradę, ok!
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!

nie ma innej mozliwości

rzecz w tym ,że zbyt długo wyrastał w foremkach . A wtedy za bardzo " łamie " smak .

Przywiozę na zlot to ocenisz :wink:

Przywiozę na zlot to ocenisz

ja też coś przywiozę :) fajnie będzie :) yerba , włodku, we wtorek cie widzę !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Ja też postaram się ze dwa rodzaje chleba na zakwasie przywieźć ( i kilka wariantów drobiowej z szynkowara) :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

i kilka wariantów drobiowej z szynkowara) :grin:

:thumbsup:

ja już czekam z utęsknieniem na tą drobiową.. :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

ja już czekam z utęsknieniem na tą drobiową..

małgoś też zabieram drobiową w osłonce :) tylko nie wiem czy wcześniej nie zjemy... zakwas już prawie w bagażniku :)

a to dzisiejsze Chleby Zlotowe, normalnie wyszły że szok :) ani jednego pękniecia :) Jutro przez całą drogę nic od rana nie jem... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

no to i ja jutro coś zarobię :wink: w środę po południu będzie świeżutkie i jakiś boczuś do tego i cóś na popchnięcie - może wkładkę do toniku ? :grin:

• 1 miesiąc temu...
Takie jedno małe pytanie odnośnie wypieku chleba w piekarnikach domowych. Czy podczas pieczenie włączacie tylko "górę" czy także i "dół". Bedę niedługo chyba próbował coś pokombinować i zbieram informacje które potem sie przydadzą.
ja miałem włączone obydwie grzałki
picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie

włączacie tylko "górę" czy także i "dół"

nie ma przekroju , bo wyjęty przed chwilą z pieca . piekę zawsze na grzałkach góra -dół ale jak jestem przy pieczeniu to co 15 minut robię zmyłę na piec chlebowy i skokowo zmniejszam temp. zaczynam od 220

Proszę bardzo :lol: :lol: Dla zainteresowanych stronka o chlebie http://www.chleb.info.pl/ tutaj jest chyba wszystko potrzebne do domowego wypieku chlebka :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Tutaj mój dzisiejszy chlebek z tej stronki :lol:

a w smaku :thumbsup: :thumbsup:

a w smaku

...no właśnie mam nadzieję ,że kiedyś doczekamy tego ,że załącznikiem do wiadomości będzie plik z zapachem coby sobie wyobrazić smak :grin: a jaka forma - czy to garnek żeliwny ?

czy to garnek żeliwny ?

Nie misa starego prodiża :lol: :lol:

misa starego prodiża

tak mi się skojarzyło , bo ja piekłem w garnku żeliwnym i był podobny w kształcie :grin:

Piękne chlebki :clap: :clap: :clap: :tongue: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur