beiot Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Marca 2011 Szynka piwna w oparciu o książkę Bernharda Gahm Składniki: Masa wypełniająca: - wołowina IIkl. 0,6kg, - wieprzowina IIkl. 0,6kg, - słonina 0,45kg, - podgardle 0,45kg, - lód 0,2l - peklosól 18g/kg, - sól 18g/kg, - pieprz biały mielony 2g/kg, - kwiat muszkatołowy 1,5g/kg, - kolendra 0,5g/kg, - słodka papryka 0,5g/kg, - imbir 0,25g/kg, - kardamon 0,25g/kg, - cebula 10g/kg Wsad mięsny: - wieprzowina kl. I 2,8kg, wieprzowinę można zastąpić udźcem z indyka oraz - osłonki białkowe 60mm. Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę i podgardle zasolić. Przygotowanie masy wiążącej: Zmrożone mięso i słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny. Wsad: Mięso kl. I pokroić w kostkę 2cm. Kawałki mięsa dobrze wymieszać ze sobą, aż puszczą klej. Dodać do masy wiążącej i starannie wymieszać. Napełnić ściśle osłonki w batony ok 30cm długości. Wędzić dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Marca 2011 Wyglada znakomicie :thumbsup: :clap: :thumbsup: :clap: taka terz musze zrobic. Beiot Pozdrawiam Ciebie i Suwalki Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-153727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2011 beiot, Ilość przypraw podana jest na 1kg. Ponieważ jest zgrupowana w przepisie na masę wiążącą nie jest dla mnie jednoznaczne, czy na kg masy wiążącej czy na 1kg mięsa ogółęm? Czy mółbyś proszę - jako weteran stronki - podać ten przepis w przeliczeniu na 10kg mięsa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-153800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2011 Tak się zastanawiam,czy nie ma przekłamania w słoności wyrobu.18 g peklosoli i 18 g soli na kg wyrobu to chyba ciut dużo :shock: :shock: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-153801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2011 czy nie ma przekłamania w słoności wyrobu.Stąd moje domniemanie, że dodatki podane są na 1kg masy wiążącej. Tylko gdzie to piwo? :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-153802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Marca 2011 Masa wypełniająca 4,5kg:- wołowina IIkl. 1kg,- wieprzowina IIkl. 1kg,- słonina 0,9kg,- podgardle 0,9kg,- lód 0,7l Przyprawy i dodatki na 1kg masy mięsnej:- peklosól 18g do II wołowej i wieprzowej,- sól 18g/kg - do podgardla i słoniny,- pieprz biały mielony 2g,- kwiat muszkatołowy 1,5g,- kolendra 0,5g,- słodka papryka 0,5g,- imbir 0,25g,- kardamon 0,25g,- cebula 10g. Masa wypełniająca 5,5kg: - wieprzowina peklowana na sucho kl. I lub indyk. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-154398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Marca 2011 Tylko gdzie to piwo?Szynka piwna (z niem. Bierschinken) znaczy że się ją degustuje do piwa, a nie że zawiera piwo :grin: Może lepiej ją nazwać kiełbasa szynkowa do piwa :wink: PS Robercie :clap: wędlina wzorowa :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-154417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.