Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szynka piwna

w oparciu o książkę Bernharda Gahm

 

Składniki:

Masa wypełniająca:

- wołowina IIkl. 0,6kg,

- wieprzowina IIkl. 0,6kg,

- słonina 0,45kg,

- podgardle 0,45kg,

- lód 0,2l

- peklosól 18g/kg,

- sól 18g/kg,

- pieprz biały mielony 2g/kg,

- kwiat muszkatołowy 1,5g/kg,

- kolendra 0,5g/kg,

- słodka papryka 0,5g/kg,

- imbir 0,25g/kg,

- kardamon 0,25g/kg,

- cebula 10g/kg

 

 

Wsad mięsny:

- wieprzowina kl. I 2,8kg, wieprzowinę można zastąpić udźcem z indyka

oraz

- osłonki białkowe 60mm.

 

 

Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę i podgardle zasolić.

 

Przygotowanie masy wiążącej:

Zmrożone mięso i słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.

 

Wsad:

Mięso kl. I pokroić w kostkę 2cm.

Kawałki mięsa dobrze wymieszać ze sobą, aż puszczą klej.

Dodać do masy wiążącej i starannie wymieszać.

Napełnić ściśle osłonki w batony ok 30cm długości. Wędzić dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/
Udostępnij na innych stronach

beiot,

Ilość przypraw podana jest na 1kg. Ponieważ jest zgrupowana w przepisie na masę wiążącą nie jest dla mnie jednoznaczne, czy na kg masy wiążącej czy na 1kg mięsa ogółęm?

Czy mółbyś proszę - jako weteran stronki - podać ten przepis w przeliczeniu na 10kg mięsa?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-153800
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam,czy nie ma przekłamania w słoności wyrobu.

18 g peklosoli i 18 g soli na kg wyrobu to chyba ciut dużo :shock: :shock: :grin:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-153801
Udostępnij na innych stronach

czy nie ma przekłamania w słoności wyrobu.

Stąd moje domniemanie, że dodatki podane są na 1kg masy wiążącej.

Tylko gdzie to piwo? :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-153802
Udostępnij na innych stronach

Masa wypełniająca 4,5kg:

- wołowina IIkl. 1kg,

- wieprzowina IIkl. 1kg,

- słonina 0,9kg,

- podgardle 0,9kg,

- lód 0,7l

 

Przyprawy i dodatki na 1kg masy mięsnej:

- peklosól 18g do II wołowej i wieprzowej,

- sól 18g/kg - do podgardla i słoniny,

- pieprz biały mielony 2g,

- kwiat muszkatołowy 1,5g,

- kolendra 0,5g,

- słodka papryka 0,5g,

- imbir 0,25g,

- kardamon 0,25g,

- cebula 10g.

 

Masa wypełniająca 5,5kg:

- wieprzowina peklowana na sucho kl. I lub indyk.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-154398
Udostępnij na innych stronach

Tylko gdzie to piwo?

Szynka piwna (z niem. Bierschinken) znaczy że się ją degustuje do piwa, a nie że zawiera piwo :grin:

Może lepiej ją nazwać kiełbasa szynkowa do piwa :wink:

PS

Robercie :clap: wędlina wzorowa :thumbsup:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5404-szynka-piwna/#findComment-154417
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.