doomac Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Listopada 2016 No, to żeście mi smak popsuli...Kiedyś dostałem przywieziony z Włoch kawałek guanciale - niby nic, ale od tamtej pory smak i aromat tych skwarek mnie prześladuje.Kupić tego nigdzie nie idzie, dojrzałem więc do tego, żeby sobie kawałek podgardla zapeklować na sucho, obtoczyć w pieprzu i wywiesić do dojrzewania.Tyle, że teraz, na samą myśl o zasolonych, dojrzewających gruczołach... mnie cofa. Ciekawe, czy makaroniarze zwracają w ogóle uwagę na takie "drobnostki":W sumie, nie takie rzeczy tam szamią. A tak w ogóle, to witam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-528355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luke_hand Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Kiedyś dostałem przywieziony z Włoch kawałek guanciale - niby nic, ale od tamtej pory smak i aromat tych skwarek mnie prześladuje.Kupić tego nigdzie nie idzie, dojrzałem więc do tego, żeby sobie kawałek podgardla zapeklować na sucho, obtoczyć w pieprzu i wywiesić do dojrzewania. Gdyby ktoś szukał prostego przepisu na Guanciale, to znalazłem w necie coś takiego. Pierwszy raz zapomniałem umyć podgardle po peklowaniu i zostało w nim za dużo słodyczy. Za drugim razem wyszło niesamowicie! Gorąco polecam. Miesiąc pracy i można w kwadrans przenieść się do słonecznej Italii, przyrządzając pyszną Carbonarę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-615696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jak jest sama sól, to nie peklowanie. Skąd cukier? Włosi też tak robią? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-615713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Jak jest sama sól, to nie peklowanie. Oj tam - Kolega się "przejęzyczył" powinien napisać solankowanie , cukrzenie ITEPE Mam lodówkę no frost i mnie wnerwia , trzeba wypróbować ten przepis , może wtedy ta lodówka zasłuży na pogłaskanie i odwiedzanie po kryjomu przed żoną w godzinach nocnych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-615735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luke_hand Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Dziękuję za korektę. Drugi raz tego błędu nie popełnię Jak kiedyś szukałem przepisów na włoskich portalach, to używali właśnie soli i cukru do wyciągnięcia z mięsa wody. Mój tata susząc niektóre wędliny, też używa podobnej mieszanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Jak jest sama sól, to nie peklowanie. Skąd cukier? Włosi też tak robią? Tak Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Jak jest sama sól, to nie peklowanie. Skąd cukier? Włosi też tak robią? Tak robilem zimno wedzone Guaciale sam, jak rowniez robil kol. Arkadiusz. Opisy na tych stronach WD. Filmik przeslany przez Kostka mowi o Brytyjskich wlochach chyba i ich sposobie - juz pierwsza rzecz rzucajaca sie w oczy to brak obrobki i wyciecia gruczolow. Ilosc cukru tez pozostawia wiele do zyczenia - wlosi uzywaja do ok 1.5% tylko (o ile uzywaja). No i zastosowanie octu (jakikolwiek by nie byl ) tez zastanawiajace.... lektor na filmiku ma bardzo ladny "wloski" akcent ze srodkowej Anglii chyba... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Stefani, pamiętaj ze Italia to duży i długi kraj, który nie raz raz przejechałem do samego Palermo.W rożnych stronach robią różnie te same potrawy, trochę jak z Polskim bigosemItalia tak naprawdę nie jest zamożnym krajem, a biedę widać już kawałek za Rzymem w kierunku południowym, czym dalej na południe tym bieda większa.Mieszkający tam ludzie wytwarzają bardzo smaczne potrawy własnie z tych tańszych kawałków porozbiorowych Suszone podgardle pod nazwą Guanciale występuje w tylu wersjach ze trudno to zliczyć, od pasków, przez zwijane batony i mocno prasowanych brykietów do formy która bym przyrównał do czipsów.Nie wiem która forma to ta właściwa, podejrzewam ze i sami Włosi tego nie wiedzą i każdy rejon będzie twierdził ze ich jest ta najwłaściwsza. Wiele starych przepisów podaje mieszankę cukru brązowego (bo białego to oni długo nie znali) i soli morskiej, tak jak i octu winnego, są tez inne, bez cukru, jak i octu, najmniej jest wędzonych. z prostej przyczyny, tam brakuje drewna liściastego, a czym dalej na południe jest go mniej do wędzenia a drewno oliwne czy cedrowym się nie da , Co oczywiście nie znaczy ze Twój przepis podany jest " nie halo ", po prostu jedna z wersji. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.