Skocz do zawartości

Kiełbasy DZIADKA - pytanie o podgardle.


Rekomendowane odpowiedzi

No, to żeście mi smak popsuli...

Kiedyś dostałem przywieziony z Włoch kawałek guanciale - niby nic, ale od tamtej pory smak i aromat tych skwarek mnie prześladuje.
Kupić tego nigdzie nie idzie, dojrzałem więc do tego, żeby sobie kawałek podgardla zapeklować na sucho, obtoczyć w pieprzu i wywiesić do dojrzewania.

Tyle, że teraz, na samą myśl o zasolonych, dojrzewających gruczołach... mnie cofa. :hmm:

Ciekawe, czy makaroniarze zwracają w ogóle uwagę na takie "drobnostki":



W sumie, nie takie rzeczy tam szamią. :tongue:


A tak w ogóle, to witam wszystkich. :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-528355
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Kiedyś dostałem przywieziony z Włoch kawałek guanciale - niby nic, ale od tamtej pory smak i aromat tych skwarek mnie prześladuje.

Kupić tego nigdzie nie idzie, dojrzałem więc do tego, żeby sobie kawałek podgardla zapeklować na sucho, obtoczyć w pieprzu i wywiesić do dojrzewania.

 

Gdyby ktoś szukał prostego przepisu na Guanciale, to znalazłem w necie coś takiego. Pierwszy raz zapomniałem umyć podgardle po peklowaniu i zostało w nim za dużo słodyczy. Za drugim razem wyszło niesamowicie! Gorąco polecam. Miesiąc pracy i można w kwadrans przenieść się do słonecznej Italii, przyrządzając pyszną Carbonarę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-615696
Udostępnij na innych stronach

Jak jest sama sól, to nie peklowanie. Skąd cukier? Włosi też tak robią?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-615713
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak jest sama sól, to nie peklowanie.

 

Oj tam - Kolega się "przejęzyczył" powinien napisać  solankowanie , cukrzenie ITEPE ;)

 

Mam lodówkę no frost i mnie wnerwia , trzeba wypróbować ten przepis , może wtedy ta lodówka zasłuży na pogłaskanie i odwiedzanie po kryjomu przed żoną w godzinach nocnych  ;)  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-615735
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za korektę. Drugi raz tego błędu nie popełnię :)

Jak kiedyś szukałem przepisów na włoskich portalach, to używali właśnie soli i cukru do wyciągnięcia z mięsa wody. Mój tata susząc niektóre wędliny, też używa podobnej mieszanki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616148
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak jest sama sól, to nie peklowanie. Skąd cukier? Włosi też tak robią?
Tak :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616171
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak jest sama sól, to nie peklowanie. Skąd cukier? Włosi też tak robią?

 

Tak
robilem zimno wedzone Guaciale sam, jak rowniez robil kol. Arkadiusz. Opisy na tych stronach WD. Filmik przeslany przez Kostka mowi o Brytyjskich wlochach chyba i ich sposobie - juz pierwsza rzecz rzucajaca sie w oczy to brak obrobki i wyciecia gruczolow. Ilosc cukru tez pozostawia wiele do zyczenia - wlosi uzywaja do ok 1.5% tylko (o ile uzywaja). No i zastosowanie octu (jakikolwiek by nie byl ) tez zastanawiajace.... lektor na filmiku ma bardzo ladny "wloski" akcent ze srodkowej Anglii chyba...

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616188
Udostępnij na innych stronach

Stefani, pamiętaj ze Italia to duży i długi kraj, który nie raz raz przejechałem do samego Palermo.

W rożnych stronach robią różnie te same potrawy, trochę jak z Polskim bigosem

Italia tak naprawdę nie jest zamożnym krajem, a biedę widać już kawałek za Rzymem w kierunku południowym, czym dalej na południe tym bieda większa.

Mieszkający tam ludzie wytwarzają bardzo smaczne potrawy własnie z tych tańszych kawałków porozbiorowych 

Suszone podgardle pod nazwą Guanciale występuje w tylu wersjach ze trudno to zliczyć, od pasków, przez zwijane batony i mocno prasowanych brykietów do formy która bym przyrównał do czipsów.

Nie wiem która forma to ta właściwa, podejrzewam ze i sami Włosi tego nie wiedzą i każdy rejon będzie twierdził ze ich jest ta najwłaściwsza.  :)  

Wiele starych przepisów podaje mieszankę cukru brązowego (bo białego to oni długo nie znali) i soli morskiej, tak jak i octu winnego, są tez inne, bez cukru, jak i octu, najmniej jest wędzonych. z prostej przyczyny, tam brakuje drewna liściastego, a czym dalej na południe jest go mniej do wędzenia a drewno oliwne czy cedrowym się nie da :) , 

Co oczywiście nie znaczy ze Twój przepis podany jest " nie halo ", po prostu jedna z wersji. 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5407-kie%C5%82basy-dziadka-pytanie-o-podgardle/page/2/#findComment-616196
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.