Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skromny sernik na zimno

 

w skrócie:

 

składniki

 

galaretki

woda

serki homogenizowane-ja preferuję JOGO bo mają krótki okres trwałości i w miarę mało konserwantów

owoce do przybrania lub nie do wyboru

 

opis jak zrobić:

galaretki wybranego przez was smaku np. pomarańczowe – 3 sztuki

 

oraz 1-2 szt na wierzch np. cytrynowe

 

serki homogenizowane o smaku waniliowym – 3 szt

 

gorąca przegotowana woda

 

i to wszystko

 

3 galaretki rozpuścić w gorącej dopiero przegotowanej wodzie w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę wody

 

ostudzić

 

dodać do tego 3 serki homogenizowane, wymieszać na jednolita płynna masę,mikserem, łyżką jak się chce

 

wlać do formy i wstawić do lodówki by stężało

 

galaretki cytrynowe przygotować jak wyżej w proporcji 1 galaretka na 1 szklankę

 

ostudzić i wylać na zastygniętą masę z galaretek i serków

 

w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owoców

 

wtedy będzie różny mix kolorów galaretek i owoców

 

poza stężeniem robi się go szybko, dla wyjaśnienia prosty, bez dodatkowego cukru bo chodzi o jak najmniej składników szkodliwych w diecie mojego syna

 

P.S. w zalezności od wielkości formy można ilość serków i galaretek zwiększyć lub zmniejszyć i zrobić z 2 serków albo z 4,5 serków wybierając ilość galaretek

przy 3 serkach 2 galaretki na wierzch to minimum, forma moja ma około 20-25 cm średnicy okrągła nie mierzyłam

 

dla osób nie będących na diecie, które jadły ten sernik zawsze smakował z komentarzem : "dla mnie za mało słodki, mógłby być słodszy" a dla tych co lubią nie za słodko był "w sam raz"

 

Zdjęcie jest na mojej stronie w dziale przepisy kulinarne w ramach tego co umiem przyrządzać

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

w zależności od waszego upodobania możecie przed zalaniem udekorować owocami:banany, pomarańcze, truskawki, winogrona w zależności od smaków galaretek i waszych ulubionych owoców

Mogłabyś pokazać jak wygląda ten serniczek wykonany wg Twoich upodobań? To jednak jest zawsze większa zachęta. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153719
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153778
Udostępnij na innych stronach

Kol. Sylwio w proponowanych przez Ciebie galaretkach znajdują sie szkodliwe substancje chemiczne:żółcien chinolinowa i pomrańczowa,czerwień koszenilowa ,i.t.d.

Ale jak widzę nie ma żółek jaj , więc salmonella nikomu nie grozi.

Przepis jest fajny smakowo, bo kiedyś miałam okazję pokosztować u koleżanki.

Jeśli chodzi o substancje szkodliwe : to któż z nas jest bez grzechu ....

W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153796
Udostępnij na innych stronach

Ale jak widzę nie ma żółek jaj , więc salmonella nikomu nie grozi.

 

Nie strasz tych co jedzą jajka salmonelą . Zjadłem już tysiące jajek i zjadam ponad setkę na miesiąc i salmoneli nie widziałem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153805
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiejsze wytłumaczenie:

Jeśli chodzi o substancje szkodliwe : to któż z nas jest bez grzechu ....

-Ach cóż tam jedzą to miliony... nie mogą się mylić...

-Zjem i ja...

Smutne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153809
Udostępnij na innych stronach

serki homogenizowane

Sylwio,

czy masz dostęp do wiejskiego mleka?

Może w którąś niedzielę pojedziesz na wieś i znajdziesz jakąś "chętną" krówkę :smile: .

Podpowiemy Ci na forum jak zdobić doskonały, naturalny ser twarogowy lub wiejski serek ziarnisty na bazie podpuszczki, polany naturalną śmietanką.

Zakup raz w tygodniu mleka nie homogenizowanego i nie pasteryzowanego byłby błogosławieństwem dla Twojego Bartka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153819
Udostępnij na innych stronach

Nie strasz tych co jedzą jajka salmonelą . Zjadłem już tysiące jajek i zjadam ponad setkę na miesiąc i salmoneli nie widziałem .

Cholesterolu też nie widziałam , a jest :)

 

Jajka uwielbiam, ale po obróbce termicznej. Jajeczniczka z pomidorami , to jest to co a-nutki lubią najbardziej :)

W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153861
Udostępnij na innych stronach

A ile tego serka homo? 3 serki jakiej wielkości? Może być serek w wiaderku 1kg z Jogsera:

http://www.jogser.pl/zdjecia/produkty/17.jpg

 

Dodam jeszcze, że będąc na diecie dukana też robię podobne deserki, jednak używam zamiast galaretek żelatyny i dodaję albo kawę rozpuszczalną albo zaprawę malinową i słodzik w pudrze wtedy nie ma cukru zupełnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153863
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś wyczytałem przepis i dziś zrobiłem.Użyłem 3 serków po 200 gram każdy.Wyszedł super.Tylko ja dałem waniliowy.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153864
Udostępnij na innych stronach

Może poza Łodzią nie sprzedają serków JOGO więc wyjasniam, sa produkowane tylko jako serki homogenizowane

 

te serki :http://www.jogo.com.pl/web.php?id=29;2&vSID=79&vCID=139&vUCID=140

 

galaretki nie podałam jakie więc rozumiem,że we wszystkich są szkodliwe substancje ale jak uwaznie czytacie to napisałam już o serkach, że najmniej szkodliwe i wiem, że szkodzą nawet trochę a nie napisałam,że to sernik ekologiczny. :)

 

Do mleka niepasteryzowanego mam dostęp z automatu , które jak wiecie stawiają z niepasteryzowanym mlekiem a już je kupowałam , nie wiem czy wyjdzie serek, na pewno na wierzchu wychodziła smietana, a z reszty robiłam zsiadłe mleko jakich z niczego innego nie udało mi się zrobić bo do sprawdzonego mleka prosto od krowy nie mam dostępu. Ekologiczne ze sklepu tez kupowałam ale okazało się,że było pasteryzowane no i do kitu, że się tak wyrażę.

 

Z uwagi na to, że nie można być tylko trochę w ciąży to wyjaśniam, że nie mam fioła eko ale wiem co szkodzi jednocześnie godząc się by syn czasem cos takiego mógł zjeść bo kiedyś dorośnie i będzie wybierał sam a eliminowanie czegoś na zawsze ma też swoje minusy no chyba,że już coś bardzo szkodzi: typu Vegetowe wynalazki a jest dobra przyprawa , no to ok zmieniam na dobre przyprawy.

 

Spróbuję z tym mlekiem, ale nie wiem jaki wtedy wychodzi smak bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca. A galaretki , nie wiem, może można by zrobić z żelatyny ale jakby się poczytało o żelatynie to albo musiałam poszukać czy produkują jakąś substancję bardziej ekologiczną bo tego nie wiem, tylu tematów jeszcze nie rozgryzałam jak to jest z żelatyną. No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują.

 

[ Dodano: Czw 24 Mar, 2011 22:03 ]

A CO DO JAJEK

 

mnóstwo osób je surowe jajka , chodzi o to by wiedzieć jak działa to jajko w naszej "diecie", jak zobaczyć potem czy nam na coś nie zaszkodzi itp. A jak ktoś ma organizm, któremu nic nie jest w stanie zaszkodzić albo prawie nic to te jajka nie są straszne. W końcu kiedyś jedliśmy różne leśne owoce, itp i nie lataliśmy do wody by je myć a lisy też żyły w lesie itp zwierzęta i też podobno nieumyte szkodzą bo ktoś na nich odkrył to czy tamto żyjątko.

 

Poza tym ja też czasem za szybko przeczytam, zrozumiem czy coś mi umknie ale serki homogenizowane a sernik 1 kg to chyba różnica , nie spotkałam się by na serniku w wiaderku był napis homogenizowany ale z drugiej strony, czy w formę której wymiary podałam mniej więcej mieściły by się 3 kilogramy sera na sernik:)

 

:grin:

:cool:

 

sorry ,że poprawiałam tekst, z pisaniem dziś mam problem ale jestem po wywiadzie i ponad 2 godzinnej rozmowie z kimś ważnym i chyba musze odpocząć dziś już od informowania innych.

Pozdrawiam, mam nadzieję,że napisałam w tonie , który nikogo nie obrazi.

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153899
Udostępnij na innych stronach

bo w Jogo na pewno w składzie jest jakaś substancja słodząca.

Niekoniecznie.

Może być ścinana kazeina chemicznie (kwasami) co praktykowane jest we współczesnych mleczarniach.

W serniku pozostaje więc cały cukier mlekowy (laktoza) i dlatego jest słodki. Bakterie mezofilne kwasu mlekowego nie mają tu nic do roboty :sad: .

Homogenizowany tłuszcz mleczny to rozdrobnione cząsteczki, które są/mogą być wadliwie wchłaniane przez jelita.

No może poza gotowaniem nóżek tak tłustych,że zsiadają się same bez żadnej żelatyny a gościom jednak smakują.

Wywar z nóżek nie zsiada się z przyczyny "tłustości" nóżek tylko z przyczyny dużej ilości naturalnej żelatyny (kolagenu). Żelatynę pozyskuje się właśnie z nóżek wp.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153908
Udostępnij na innych stronach

eanna tzn tak ale zawsze myślałam,że musi być dość tłuste, chrząstki itp by stworzył się kolagen? choć nie wiem nózki z kurczaka mogą wyjść bez żelatyny?, cała chemia pożywienia mi się kłania

:) czy jak to się nazywa, dziś już za dużo chyba, idę spać, pa,pa

By wyleczyć syna zaczynam uczyć się przygtowywać mięsa i wedliny domowe. Dziękuję,że jesteście. Jeśli można moja strona non-profit o autyzmie,zdrowiu i jedzeniu-kliknij w moim profilu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5411-ciasto-skromny-sernik-na-zimno/#findComment-153916
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.