Sosna Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2011 Kochani. Po raz kolejny proszę o wskazówkę. Wędzimy nadal regularnie, jednak dotychczas były to ryby lub całe kawałki mięsa: polędwica, karczek, boczek, łopatka. Teraz kolega z pracy mojego M, idąc na trzytygodniowy urlop, przyniósł mu na czas urlopu swoją nadziewarkę. Mówi: chłopie, idę na urlop, mnie w tym czasie niepotrzebna, to sobie wypróbuj, czas na kiełbasy. No to grzech byłoby nie spróbować. Proszę zatem o wskazówkę, jaką kiełbasę wziąć na pierwszy ogień, tzn. która uda się przy pierwszym podejściu, tak aby nie zniechęcić się na przyszłość (link do przepisu mile widziany, przepis uwzględniający wskazówki dot. wędzenia i parzenia baaardzo mile widziany).Ponieważ wędzarni jeszcze nie ma, wędzić będziemy na grillu (metodą kolegi Siary), więc wędzenie na zimno odpada. Maszynkę do mielenia mam taką standardową, z jednym sitkiem. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2011 Jesteś troszkę ograniczona sprzetowo tu mówie głównie o sitkach proponuję tą ...: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=212 .. wędzicie więc myślę ze w tym grillu sobie dacie radę ..... Takie tradycyjne swojskie kiełbasy praktycznie robi się tak samo dokładny opis takiego cyklu masz np tutaj ....:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2011 Proponuję kiełbasę chłopską : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=556&highlight=ch%B3opska Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2011 O właśnie "Chłopskiej" , którą wkleiła Ania też szukałem a mi umknęła ..... też jest pyszna i prosta .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 25 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2011 EAnna, Roger: Dziękuję za linki do przepisów. Na pierwszy ogień pójdzie kiełbasa chłopska.Niestety Roger- muszę Cię zmartwić. Nie masz racji, że jestem ograniczona sprzętowo. :wink: Wczoraj wracając z pracy do domu po drodze poczyniłam zakupy mięsne. I chociaż to nie było 10 kg karkówki (jak w przepisie), ale ok. 1/3, to jednak kawał mięsa do zmielenia. Więc mówię do mojego M, jak i on wrócił z pracy, że chyba jednak trochę się namęczy, zanim to zmieli naszą maszynką (z którą mnie trafia, jak mam zmielić np. kapustę z grzybami na pierogi). I o 19 wsiedliśmy w samochód i do sklepu na poszukiwanie maszynki elektrycznej. Oczywiście wybór duży, tyle że ceny dużo wyższe niż za takie same kupowane w necie. I już zrezygnowaliśmy z zakupu z zamiarem zamówienia w sklepie internetowym. Ale po drodze weszliśmy jeszcze do supermarketu - tak zobaczyć, co tam mają. I wśród kilku mieli przyzwoitą (z wyglądu przynajmniej) maszynkę, z jeszcze przyzwoitszą ceną. No i zakup został dokonany. Trzy sitka + nasadka do kiełbas na wyposażeniu. dzisiaj nastąpi próba generalna maszynki, jutro naszych umiejętności nadziewania. Trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2011 Widzę, że już wybór został dokonany,ale następnym razem proponuję wykonać jeszcze bardziej prostą i tańszą a równie smaczną kiełbasę a mianowicie Podwawelską.Mięso II wp 70/30., jedno sitko 8 lub 10. ,przyprawy /pelsól/sól ,pieprz , czosnek/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2011 Trzy sitka + nasadka do kiełbas na wyposażeniu.Nóż i sitka muszą być ostre. To jest pierwsze przykazanie "kiełbasiarza". I nie chodzi tutaj o żadne: że chyba jednak trochę się namęczy, zanim to zmieli naszą maszynką (z którą mnie trafia, jak mam zmielić np. kapustę z grzybami na pierogi), ale o stłamszenie i przegrzanie mięsa. Na tępych narzedziach o niskich numerach nie da się w ogóle mięsa zemleć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2011 Niestety Roger- muszę Cię zmartwić. Nie masz racji, że jestem ograniczona sprzętowo. Ucieszyłaś mnie a nie zmartwiłaś ..... w południe byłaś .... po południu przestałaś być .... I wśród kilku mieli przyzwoitą (z wyglądu przynajmniej) maszynkę, z jeszcze przyzwoitszą ceną. No i zakup został dokonany. Trzy sitka + nasadka do kiełbas na wyposażeniu. dzisiaj nastąpi próba generalna maszynki, jutro naszych umiejętności nadziewania. Trzymajcie kciuki. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.