Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani. Po raz kolejny proszę o wskazówkę. Wędzimy nadal regularnie, jednak dotychczas były to ryby lub całe kawałki mięsa: polędwica, karczek, boczek, łopatka. Teraz kolega z pracy mojego M, idąc na trzytygodniowy urlop, przyniósł mu na czas urlopu swoją nadziewarkę. Mówi: chłopie, idę na urlop, mnie w tym czasie niepotrzebna, to sobie wypróbuj, czas na kiełbasy. No to grzech byłoby nie spróbować. Proszę zatem o wskazówkę, jaką kiełbasę wziąć na pierwszy ogień, tzn. która uda się przy pierwszym podejściu, tak aby nie zniechęcić się na przyszłość (link do przepisu mile widziany, przepis uwzględniający wskazówki dot. wędzenia i parzenia baaardzo mile widziany).

Ponieważ wędzarni jeszcze nie ma, wędzić będziemy na grillu (metodą kolegi Siary), więc wędzenie na zimno odpada. Maszynkę do mielenia mam taką standardową, z jednym sitkiem.

Z góry dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/
Udostępnij na innych stronach

Jesteś troszkę ograniczona sprzetowo tu mówie głównie o sitkach proponuję tą ...:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=212

 

.. wędzicie więc myślę ze w tym grillu sobie dacie radę .....

Takie tradycyjne swojskie kiełbasy praktycznie robi się tak samo dokładny opis takiego cyklu masz np tutaj ....:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153789
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153790
Udostępnij na innych stronach

O właśnie "Chłopskiej" , którą wkleiła Ania też szukałem a mi umknęła ..... też jest pyszna i prosta ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153791
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Roger: Dziękuję za linki do przepisów. Na pierwszy ogień pójdzie kiełbasa chłopska.

Niestety Roger- muszę Cię zmartwić. Nie masz racji, że jestem ograniczona sprzętowo. :wink: Wczoraj wracając z pracy do domu po drodze poczyniłam zakupy mięsne. I chociaż to nie było 10 kg karkówki (jak w przepisie), ale ok. 1/3, to jednak kawał mięsa do zmielenia. Więc mówię do mojego M, jak i on wrócił z pracy, że chyba jednak trochę się namęczy, zanim to zmieli naszą maszynką (z którą mnie trafia, jak mam zmielić np. kapustę z grzybami na pierogi). I o 19 wsiedliśmy w samochód i do sklepu na poszukiwanie maszynki elektrycznej. Oczywiście wybór duży, tyle że ceny dużo wyższe niż za takie same kupowane w necie. I już zrezygnowaliśmy z zakupu z zamiarem zamówienia w sklepie internetowym. Ale po drodze weszliśmy jeszcze do supermarketu - tak zobaczyć, co tam mają. I wśród kilku mieli przyzwoitą (z wyglądu przynajmniej) maszynkę, z jeszcze przyzwoitszą ceną. No i zakup został dokonany. Trzy sitka + nasadka do kiełbas na wyposażeniu. dzisiaj nastąpi próba generalna maszynki, jutro naszych umiejętności nadziewania. Trzymajcie kciuki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153928
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że już wybór został dokonany,ale następnym razem proponuję wykonać jeszcze bardziej prostą i tańszą a równie smaczną kiełbasę a mianowicie Podwawelską.Mięso II wp 70/30., jedno sitko 8 lub 10. ,przyprawy /pelsól/sól ,pieprz , czosnek/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153929
Udostępnij na innych stronach

Trzy sitka + nasadka do kiełbas na wyposażeniu.

Nóż i sitka muszą być ostre. To jest pierwsze przykazanie "kiełbasiarza". I nie chodzi tutaj o żadne:

że chyba jednak trochę się namęczy, zanim to zmieli naszą maszynką (z którą mnie trafia, jak mam zmielić np. kapustę z grzybami na pierogi)

,

ale o stłamszenie i przegrzanie mięsa. Na tępych narzedziach o niskich numerach nie da się w ogóle mięsa zemleć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153932
Udostępnij na innych stronach

Niestety Roger- muszę Cię zmartwić. Nie masz racji, że jestem ograniczona sprzętowo.

Ucieszyłaś mnie a nie zmartwiłaś ..... w południe byłaś .... po południu przestałaś być .... ;)

 

I wśród kilku mieli przyzwoitą (z wyglądu przynajmniej) maszynkę, z jeszcze przyzwoitszą ceną. No i zakup został dokonany. Trzy sitka + nasadka do kiełbas na wyposażeniu. dzisiaj nastąpi próba generalna maszynki, jutro naszych umiejętności nadziewania. Trzymajcie kciuki.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5413-jaka-kie%C5%82basa-na-pierwszy-raz/#findComment-153936
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.